Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskutovali, diskutují, budou diskutovat

Zcela nemacešské malé zamyšlení nad diskutéry a večerním programem. A možná i miniúdiv nad tím, že jsou na světě lidé, kteří vytrvale tráví čas něčím, co jim leze na nervy. Vy byste to dělali? A proč? Já si totiž docela ráda hájím svůj volný čas (když už ho mám) pro to, co mne nabíjí.

Klidný zimní večer, v němž se dá krásně nenošit. V krbu praská, sedím ve "čtecím" křesle s knížkou. Richard Bach. Racek. Idylka bez výčitek.

Z reprobeden cosi tiše hraje, z gauče slyším tiché ťukání klávesnice přerušované dlouhými pauzami. Manžel pracuje. Večer mu to myslí nejlépe (ostatně mně taky). V "kreativní pauze" vaří čaj s kapičkou rumu i pro mne a znovu "upadá" do práce. U něj je to opravdu upadání. Je nevyrušitelný.  Sám tvrdí, že je "jednodrátový". Někdy je to výhoda. Třeba když si čtu.

Přikládám do krbu, tentokrát bez zlomeného nehtu (možná proto, že už jsem si olámala všechny?). Z gauče se zvedá manžel. Prý mu to nemyslí. Mne si šíji a při odchodu z obýváku prohodí, že pod "maceším" blogem mám v diskusi příspěvek od mých "obdivovatelek". Obdivovatelky jsou zvláštní kategorie. Ženy (asi), které ať napíšu, co napíšu, potřebují hodit do diskuse příspěvek, že jsem to napsala úplně blbě. Moc mužsky. Moc citově. Moc odborně. Moc cokoliv. Prostě blbě. Jsou vytrvalé, jsou majitelky absolutních pravd a vracejí se pravidelně. Vždycky mají co zkritizovat. Obdivovatelky netuší, že se jejich psaním doma upřímně bavíme a těšíme se na ně, oba majitelé poměrně "suchého" smyslu pro humor.

Přečtu si "rejpanec", dnes neodpovídám, nechce se mi rušit si Bachovsky - krbovou křehkou náladu. Manžel se vrací, nese si pozdní večeři. Tak třetí, odhaduju. Je skoroobr a má tělu přiměřenou spotřebu energie. Dáme se do řeči o internetových diskusích. Ani pro jednoho z nás to není nový jev, oba je používáme u odborných debat. Bavíme se o jedné z "Obdivovatelek". Co asi nutí lidi číst dlouhodbě věci s nimiž nesouhlasí, ulovit nový článek od někoho, kdo je podle nich "úplně mimo", "nandat" mu to v diskusi? Vyhrnují si na to tihle lidé i rukávy? Chystají se nějak? Jak se to tak stane, že dospělý člověk tráví (či spíše utrácí) rád svůj čas negativními věcmi, které mu vadí - a to zcela dobrovolně?

Tedy, taky dělám dobrovolně věci, které mi vadí. Třeba nerada žehlím. A nerada (ale FAKT nerada) škrábu brambory. A naprosto nesnáším úklid ledničky. Ale když si můžu vybrat, věci, které nemám ráda, nedělám. A i ty blogy píšu a přitom téměř nečtu. Že bych si po večerech proběhla pár diskusí a zanadávala si...no to vám je fakt pro mne nepochopitelný sport. Každý to máme holt proti svého gusta.

"Každý jsme něčím atypický", prohlásí v závěru s pro sebe obvyklou noblesou manžel. "Množina Tvých odlišností a odlišností Obdivovatelek se prostě neprotínají, s tím se, Májo, smiř. Tohle ty fakt nikdy nepochopíš." V laskavé, významné pauze nechá doznít větu. Pak hodí pohledem po balíčku tarotových karet na krbové římse, usměje se a zase se vrátí k práci.

A já ke svému Bachovi.

Ale zas bychom to nebyli my dva, kdyby mi manžel nenechal v mailu vzkaz na typologii internetových diskutérů. Tady je. To pro inspiraci. Kdybyste si potřebovali zařadit toho svého a neměli pro něj vhodnou, přirozeně vzniklou kategorii. http://ateo.cz/t/10-uvod-do-typologie-internetovych-potizistu/

 

Autor: Marie Vavrušová | úterý 14.2.2012 17:24 | karma článku: 11,84 | přečteno: 1332x
  • Další články autora

Marie Vavrušová

O porozchodových starostech s dětmi - Asociace neúplných rodin

Máme je všichni, kdo jsme prošli rozpadem manželství a zůstali jsme sami s dětmi. Nebo naopak bez dětí. Starosti. Jeví se nám jedinečné a neopakovatelné. Většinou to tak není. Lidské příběhy jsou si podobné a dá se z nich leccos přiučit. Když o sobě víme. Když starosti známe. Když o nich dokážeme věcně mluvit a upozorňovat na to, co mezi námi i ve společnosti nefunguje. Když dovedeme problém pojmenovat.

21.2.2013 v 10:27 | Karma: 9,73 | Přečteno: 1055x | Diskuse| Ostatní

Marie Vavrušová

Rovné příležitosti? Máme co jsme chtěli (nebo chtěly?).

Ať se nám to líbí nebo ne, společnost se mění. Ženy získávají sebevědomí, jsou vzdělané a vzdělávají se dál, mají své zájmy. Jejich hlas je (pomalu ale přece) slyšitelnější. O tzv. "rovných příležitostech" se mluví, píše, vytvářejí se pro ně rozumné podmínky na pracovištích. A jako každé konání, i tyto "akce" probouzejí "reakce" a ty dál mění společnost. Společnost, jejíž součástí jsme my všichni. Dospělí i děti.

18.11.2012 v 17:19 | Karma: 12,26 | Přečteno: 2178x | Diskuse| Ostatní

Marie Vavrušová

Pod ořechem

Ořešák byl odjakživa důležitý strom. Jeho koruna přináší stín, kořeny odvedou vodu od základů domu, oříšky provoní vánoce. Ve stínu ořechu se v létě obědvá a večer zpívá s kytarou, na lavičce se řeší věci lehounké i vážné. Ořešák na naší zahradě je přesně takový. Pan strom, střed zahrady, střed našeho malého světa. Pod ořechem se i u nás dějí důležité věci.

11.11.2012 v 23:17 | Karma: 9,94 | Přečteno: 835x | Ostatní

Marie Vavrušová

Odvolání II. - jak se vyjádřit k odvolání

Článek navazuje na dříve publikovaný popis toho, jak v opatrovnických soudních sporech probíhá odvolání. Dovoluji si navázat několika drobnými postřehy, které se mohou hodit těm, kdo se do této situace dostali, avšak nejsou tou "stranou", která se odvolává, naopak se k odvolání vyjadřují. Nebo pro srovnání těm, kdo tento typ zkušeností mají. A samozřejmě všem zvídavým a těm, co se právě teď nudí a tak čtou a čtou a čtou.

3.11.2012 v 23:11 | Karma: 12,72 | Přečteno: 5450x | Diskuse| Ostatní

Marie Vavrušová

Když se děti začnou ptát

Když se rodiče nedokáží domluvit a po jejich rozchodu se děti stanou součástí jejich sporu, můžete je nějakou dobu poměrně účinně držet stranou všeho. Dřív nebo později se ale začnou ptát. Spor běží, děti rostou. Dokud jsou malé, můžete se tvářit, že konflikt neexistuje. S běžícím časem to přestane být možné. Co s tím? Nevěděli jsme a tak se šli zeptat odborníka.

28.10.2012 v 23:30 | Karma: 11,82 | Přečteno: 1285x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Oběť jsem já, hájí se cyklista, po jehož útoku zemřela řidička

26. června 2024  11:43,  aktualizováno  12:52

Řidička, která po konfliktu s cyklistou Václavem Socherem před dvěma lety zemřela v nemocnici, si...

VIDEO: Výbuch poničil dům, je prakticky na odpis. Na vině může být fotovoltaika

25. června 2024  16:47,  aktualizováno  21:41

V Šonově na Náchodsku zasahovali hasiči u výbuchu v domě. „Pravděpodobná příčina výbuchu je...

Na Plzeňsku u Seče se srazila auta, jeden řidič zemřel. Havarovalo se i jinde

29. června 2024  19:28,  aktualizováno  21:37

Smrtí jednoho z řidičů skončila sobotu odpoledne nehoda u Seče na jižním Plzeňsku. Na silnici první...

Sesuvy půdy v Kyrgyzstánu mají sedm obětí, pět z nich jsou děti

29. června 2024  21:15

Sedm lidí včetně pěti dětí zemřelo na jihu Kyrgyzstánu při sesuvech půdy. Informovala o tom v...

V AfD si nechali staré vedení. Na demonstraci se vážně zranili dva policisté

29. června 2024  13:03,  aktualizováno  20:53

Alternativa pro Německo (AfD) si v sobotu v Essenu na úvod dvoudenního sjezdu vybrala jako své...

Pozor na jahody. Ve Švédsku z jejich prodeje těží i gang vedený vládcem Jahodou

29. června 2024  20:30

Že se stačí podívat, jestli nejsou pomačkané nebo nahnilé? Švédové nakupující jahody od stánkařů u...

Rozdáváme dětský opalovací krém ZDARMA
Rozdáváme dětský opalovací krém ZDARMA

S přicházejícím létem je nutné myslet na ochranu pokožky, zejména u dětí. Přihlaste se do testování a vyzkoušejte dětský opalovací krém Cool Kids...