Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jan Neruda na hnůj nepatří

Před sto třiceti lety, 22. 8. 1891, zemřel v necelých šedesáti letech básník, prozaik a novinář Jan Neruda. Kam s ním dnes, po tolika letech? Do chléva jako jeho proslulý slamník ještě rozhodně nepatří. 

Jeho pohřeb se stal vlasteneckou událostí a elegantně překryl poslední, poněkud složitější životní období uznávaného básníka a fejetonisty. Nerudovy verše se usadily v čítankách, žáčci se začali biflovat názvy bardových sbírek a pod taktovkou češtinářů rozebírali „Jak lvové bijem o mříže“, „Vzhůru již hlavu, národe“ a jiné šlágry. Z Nerudy se stal jeden z pilířů české literatury a jeho dílo potrápilo mnoho generací školáků.

Kam s ním?

Loni v září někdo povalil na zem bronzového Jana Nerudu, který pozoruje Malou Stranu z úpatí pražského Petřína. Mohla to být pomsta za otázky k jedné malostranské povídce, které zaskočily maturanty v jarním didaktickém testu, ale mnohem spíš byla socha  potrestána za antisemitismus, který kalil zejména poslední léta básníkova života.

Ano, Jan Neruda nebyl bez chybičky a před námi v tomto čase  morálního gruntování vyvstává nerudovská otázka: Kam s ním? Necháme velkého básníka v osnovách, hodinách literatury i maturitní četbě, nebo s ním naložíme jako s jeho pověstným slamníkem?

Je pravda, že malé škraloupy podobného rázu měli i jiné národní ikony, třeba Karel Havlíček Borovský a překvapivě i Tomáš Garrique Masaryk. Ale než se pustíme do odsudků, plivání, kácení soch a pročišťování učebních plánů, uvědomme si, že citlivý Neruda ve stáří velmi ostře vnímal národní otázky a pražští židé měli trochu jiné priority, což jejich dřívějšího obhájce notně rozladilo. A když k tomu přidáme tvrdohlavou zarputilost příslušníků vyvoleného národa, která se zřejmě střetla se zarputilostí vizionářského básníka, jsou Nerudovo rozčarování a zatrpklost alespoň vysvětlitelné. Básníci mívají křehké duše a podivné vrtochy. Právě proto nám ale  často předají poselství, které moralisté bez chybičky nedokážou zachytit.

Nerudu bychom samozřejmě měli bránit a v hodinách češtiny ho dále ponechat. Ne kvůli biflování sbírek, ani kvůli profláknutým Povídkám malostranským, které sice mistrně zachycují některé lidské typy a potvrzují naši zkušenost s pomluvou jako nepostižitelným hnusem, ale mladým jsou trochu vzdálené. To nejlepší, co mohou rodiče i učitelé z Nerudova díla nabídnout, jsou hravé, dojemné a moudré Balady a romance.

Dýchá z nich vliv francouzské literatury, kterou mladý básník pročetl v knihovně Joachima Barranda, u něhož Nerudova matka sloužila, a přece jsou to verše české, oslavující naši řeč, historii, přírodu i složitou národní povahu. Ale především tu najdeme v každé básní silný příběh, který dokáže oslovit i mladší čtenáře.

Nerudovy Balady a romance nepotřebují složité školometské rozbory. Užitečnější bývá rozdat jednotlivé texty skupinkám žáků a požádat je o dramatické ztvárnění dialogů. Tak vynikne krása veršů a vynoří se konflikty, které jsou i dnes velmi živé.

Ve škole nám příliš neříkali, že se velká část této Nerudovy sbírky opírá o motivy z Bible a křesťanské věrouky. Nerudův přístup k náboženství není přísný ani rigidní, láskyplně nás hladí a předkládá nám ty staré příběhy, jako by se staly včera. Světci a nebešťané se v nich potkávají s obyčejnými smrtelníky a celý ten barevný rej připomíná scény z vánočních a velikonočních her či obrázky z letních poutí.

Balada pašíjová otevírá Balady a romance ostrým střetem Boha s ďáblem:Byla rada kol božího trůnu/ svolána, by Satan měl svou vůli… Z konfliktu lehce vyrůstá prožitá aktualizace Kristova příběhu: Dej mu v kalich nevděk,/ onen nevděk, jenž až k nebi křičí,/ že ti, pro něž mladý život dává,/ sami „Kamenuj!“ a „Na kříž!“ řičí.“ Ponurá atmosféra je zjemněna hned v následující Baladě horské - dětská naivní víra léčí bolest světa i rány spasitele.

Smrt dítěte prožívá v Nerudových verších stejně bolestně biblická Marie i bezejmenná venkovanku zBalady dětské: Matka zdřímla na úsvitě./ Dítko vyjeveně hledí/ – v nožičkách mu Smrtka sedí./ Malá Smrtka, sama dítě/… Pojď děťátko, pojď holátko,/ na chvilečku, jen na krátko!/… „Matička mi nedovolí/ a mě tělíčko tak bolí!“

A pak je tuBalada stará – stará! O všech Markétkách a Viktorkách, o všech zoufalých maminkách nemanželských dětí, které zvolí tu nejhorší možnou cestu, ze strachu, že je společnost zavrhne a potrestá, jako by potrestala Pannu Marii, kdyby jí Josef po andělské masáži nenabídl svou ochranu a zajištění.

 ...

Láska k národu

Kromě biblických motivů a mateřské lásky najdeme ve sbírce ještě jedno zásadní téma, které bylo naopak školákům od Nerudovy smrti až nezdravě zdůrazňováno, zatímco dnes se z něj pomalu stává společenské tabu.

Je jím samozřejmě láska k české řeči, české zemi, českému lidu a národu... 

Proto dnešní vzpomínání zakončím modlitbou, která hříšnou duši Karla Borovského nakonec dostane do nebe a kterou si nepochybně často opakoval i malostranský bard:

„Svatý Jene z Nepomuku, drž nad námi Čechy ruku, by nám Bůh dal, co dal Tobě, náš by jazyk neshnil v hrobě!“

 

Psáno pro MF Dnes 21. 8. 2021, pro blog kráceno

 

 

 

Autor: Veronika Valíková Šubová | pondělí 30.8.2021 21:35 | karma článku: 24,69 | přečteno: 525x
  • Další články autora

Veronika Valíková Šubová

O neobyčejné češtinářce a sbormistryni - Lenka Dohnalová (Mlynářová) z Olomouce

Loni jsem chtěla popřát Lence ke kulatinám, ale okolnosti mi to nedopřály. Proto letos stojím v koutě s gratulací. Lenka je češtinářka i hudebnice - a obojí dělá s láskou. Snad proto spolu můžeme mluvit o mnohém bez obav.

19.3.2024 v 14:54 | Karma: 17,19 | Přečteno: 347x | Společnost

Veronika Valíková Šubová

Manželství s Turkem

"Víš, že si bereš Turka?" zeptal se mě před osmi lety, v předvečer naší svatby, nejlepší kamarád mého muže. Vytřeštila jsem na něj oči a přemýšlela, zda se Kapitán tajně nemodlí k Alláhovi, když se bereme v katolickém kostele.

18.3.2024 v 1:41 | Karma: 21,98 | Přečteno: 1109x | Poezie a próza

Veronika Valíková Šubová

Divoká noc

Moje dobrá přítelkyně na blogu sdílela nezapomenutelný zážitek – noc se mnou ve své posteli. Musím reagovat a upravit jistá tvrzení, která se mě malinko dotkla. Na čtenáři pak je, aby si vybral tu pro něj přijatelnější verzi.

16.3.2024 v 12:38 | Karma: 0 | Přečteno: 726x | Poezie a próza

Veronika Valíková Šubová

Ty-já-tr, Chlapec v pruhovaném pyžamu a 15. březen

Radku Tesárkovou znám čtyřicet let, zakládaly jsme spolu dva divadelní soubory. 14. 3., v předvečer 85. výročí vpádu nacistů do naší země, jsem konečně dorazila na oceňované představení, které vzniklo na motivy románu J. Boyna.

15.3.2024 v 15:34 | Karma: 19,88 | Přečteno: 604x | Diskuse| Společnost

Veronika Valíková Šubová

Třicet let let od smrti Karla Kryla

Včera mi vyšel delší článek o Karlu Krylovi v MF Dnes, visí na idnes Premium. Ale hodně se toho do něj nevešlo, proto přidávám pár střípků do mozaiky. KK byl určitě písničkář a básník, který nejvíc ovlivnil moje dospívání.

3.3.2024 v 20:41 | Karma: 32,66 | Přečteno: 1082x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

  • Počet článků 461
  • Celková karma 25,74
  • Průměrná čtenost 1708x
Češtinářka a spisovatelka, tisková mluvčí Společnosti učitelů ČJL

Knihy:

Soukromý nebe (2004)  - pohádka o jedné krásné porodnici, rizikových těhotenstvích a lásce v mnoha podobách. A o Čaroději Gralovi, který v té porodnici pomohl mnoha budoucím maminkám.

Češtinářky 1. 9. 2022

Češtinářky jsem psala od roku 2014 do roku 2021. Snad je to román o českém školství, učitelích studentech a literatuře. A témata? Zásadní - láska, přátelství, souboj jedince s mocí a systémem a reakce nadřízených (mobbing a bossing)... V knize si nejvíc cením hovorů o literatuře ve třídách - ani jsem si nemusela moc vymýšlet, moji bývalí studenti vědí. Nejvíc jsem se bála při psaní kapitol o čertech a ďáblech a při učitelských poradách. Nejvíce jsem hlídala slůvka při rozhovorech s Čarodějem. A nejvíc jsem se nadřela při komponování věrohodné Kristovské paralely. Inspirací k ní mi byl skutečný příběh z jednoho gymnázia na Moravě.

Dost jsem si vymýšlela. Ale situaci v českém školství jsem snad zachytila podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. 

Kdo se odchyluje, musí často z kola ven. Boj se systémem bývá fatální. A v posledních letech se to zhoršuje...

Moje stránky:
https://www.cestinarky.cz/

mail: ver.valikova@seznam.cz