Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

"Zajíček Zlobílek, hluchý drak, natahovací Mařenka..."

... a jiné pohádkové příběhy. Ne, nebojte se, opravdu nejde o jinotajnou šifru pro další pracovní název ruksaku vládních reforem.

Toto je vážně zcela neškodný titul vyprávění pro naše nejmenší, pro naši naději a víru, že jednou třeba bude líp. Neb právě v dětech se zrcadlí všechno to nejlepší, co ze sebe můžeme vydat,
a ke kterým se snažíme podle svého nejlepšího vědomí a svědomí promlouvat. Tohle všechno vtělila s velkým vypravěčským talentem, vtipem a láskou  do pohádek pro své děti, a určitě i pro tisíce dalších, spisovatelka, novinářka a osvícená žena Tereza Boehmová.
Až ta naše mrňata vyrostou, tak je to i naše šance, že mezitím političtí dinosauři vyhynou. Pravda, mnozí z nás se toho dožijeme asi už jen zpátky v pamperskách ve svém pokojíčku někde na vejminku nebo v kolečkovém křesle v domově pro seniory. Ale i pouhá představa, že by se mohlo něco posunout v myšlení a představách o lidské společnosti (a vůbec veškerenstvu), jistě nejen mě, ale i všechny ostatní, kdo si včera užívali té skvostné pohody na křtu Terezčiny nové knížky, naplňuje radostí a optimismem. Docela milým spestřením byl i kmotr knížky Václav Moravec, který si na chvíli odběhl od jiných, politických, pohádek, a působil opravdu jako sympaťák. Inu, není to žádná legrace snažit se z bahna kultivovat poctivý český křišťál, a tato změna formátu, byť trvala jen jedno čtvrteční odpoledne, mu velmi slušela, a jistě za to sklidil u publika po delší době opravdu poctivé kladné body. 
Zkrátka, psát  a popularizovat něco pro děti je asi tím nejzáslužnějším činem, který lze udělat. Už proto, že začnou-li psát dospělí pro dospělé, tak to obvykle není nic veselého, a pokud, tak je v tom stejně notná dávka ironie, sebeironie, parodie, satiry a sarkasmu nad tím, co jsme to vlastně za divný lidi, kteří mají potřebu jeden druhému sobecky škodit, ale jen vzácně pomáhat.
Literatura pro děti vytváří předobraz toho, jaké budou příští generace.
A já jsem fakt moc ráda, že se do takových odvážných činů pouští právě Tereza, protože bystrých a rozumných mezi všemi vypravěči pohádek není zase tolik. Tereza včera svůj počin komentovala, že to bylo lehké.
Lehké možná; ale určitě velmi záslužné a důležité, protože zrovna to, jak se snažíme vychovávat a mluvit na své děti, se jednou stane součástí budoucnosti mnoha, mnoha lidí, ba lidstva. Vždyť přesně to, co děti uslyší jako první vjemy života, bude jednou i tím, jací budou až dospějí.
Mluvit k dětem znamená totiž vždycky obrovský přesah. Protože každé slovo a věta, každá říkačka či představa, kterou zaslechly v dětství, má v sobě něco, co tvaruje příští činy a potažmo kvalitu toho, jaká bude příští doba. Na tom není nic okřídleného ani patetického, to je prostě fakt.
Všechny předchozí generace dětí vyrůstaly už od dětství v tom, že je asi na světě normální zmítat se ve věčných bojích s draky a čaroději zla a stereotypech, kde princezny, víly, ženy a dívky jsou zakleté, a musí přijít princ osvoboditel, aby je vyprostil z jejich průšvihu. Tak nějak se automaticky předpokládalo, že násilí a příkoří je běžná věc, a tak se to bušilo do hlav i dětem.
Já jsem šťastná, že se té nejdůležitější reformy, reformy myšlení, zhostila máma, feministka a chytrá ženská. |Konečně se snad blýská na lepší časy. .
Díky, Terezko!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zdenka Ulmannová | pátek 12.11.2010 16:13 | karma článku: 8,30 | přečteno: 1092x
  • Další články autora

Zdenka Ulmannová

Ach, ta pohlavnost!

Tak nějak jsem při pohledu do "ženských" rubrik médií znejistěla, zda jsem vůbec žena. Ani nevím, co si s tímto rozčarováním nad kritérii pro ženu počít.

24.1.2019 v 13:26 | Karma: 16,81 | Přečteno: 756x | Diskuse| Společnost

Zdenka Ulmannová

Konečně komunismus!?

V souvislosti s Babišem bylo řečeno tolik, že už skoro není co dodat... Snad jen, že pod pod vedením dalšího Slováka česká zem konečně dojde po sedmdesáti letech od Gottwalda ke komunismu!

19.11.2018 v 10:22 | Karma: 23,75 | Přečteno: 838x | Diskuse| Politika

Zdenka Ulmannová

U nás v Babišově, aneb vítejme v zemi estébáků!

Čapí hnízdo se stalo novodobým symbolem neodpornějších koloritů minulé totalitní éry a komunistické, estébácké moci. Pokud sociální demokraté setrvají ve vládní koalici s Babišem, podřezali sami sobě větev v příštích volbách.

15.11.2018 v 9:55 | Karma: 31,97 | Přečteno: 1271x | Diskuse| Politika

Zdenka Ulmannová

Logika věci samostatného státu, aneb co vlastně oslavujeme?

Když se připravuje jakákoliv změna, musíme se nejprve ptát, co je motivem, co nám změna přinese v širším kontextu a dlouhodobém horizontu, jakou výhodu změna znamená ihned a jakou do budoucnosti, co díky ní získáme pozitivního, co

26.10.2018 v 11:33 | Karma: 7,78 | Přečteno: 281x | Diskuse| Společnost

Zdenka Ulmannová

Otevřený dopis fotbalistovi

Kam až hodláte zajít ve své aroganci a pocitu nadřazenosti? Zdá se, že přemýšlíte pouze svými údy, leč nikoli mozkem, hodným člověka...

24.10.2018 v 10:13 | Karma: 34,05 | Přečteno: 2217x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Hokej Česko - Finsko je pro řadu poslanců důležitější, divil se Fiala z SPD

10. května 2024  5:43,  aktualizováno  16:18

Přímý přenos Do boje o korespondenční volbu ve Sněmovně vstoupilo v pátek začínající hokejové mistrovství světa....

Papež bojuje proti „demografické zimě“. Mějte děti, vyzval Italy

10. května 2024  15:59

Papež František v pátek vyzval Italy, aby měli děti. Během každoročního setkání se skupinami...

Hromadná nehoda na Kladensku. Při havárii čtyř aut se zranili čtyři lidé

10. května 2024  15:53

Čtyři auta havarovala v pátek odpoledne u Unhoště na Kladensku. Při nehodě se zranili čtyři lidé,...

KOMENTÁŘ: Netřeba ničit si ekonomiku. Svět neshoří, ani před eurovolbami

10. května 2024  15:45

Tomáš Jirsa, senátor ODS a starosta Hluboké nad Vltavou, se zamýšlí nad rostoucí nespokojeností s...

  • Počet článků 138
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1700x
Spisovatelka, publicistka, editorka časopisu, textařka folk-rockové kapely. Co je tématem, které považuji za klíčové? Zajímají Vás názory na vztahy mezi muži a ženami, vztahy mezi lidmi, zeměmi, kontinenty? Vidíte spoustu nepořádků, chyb, nespravedlnosti? Štvou vás politici, bankéři, podvodníci, parazitující na vaší práci a životní úrovni?Připadá vám obskurní, nespravedlivé, že i při všeobecné celoživotní zaměstnanosti a ekonomické aktivitě, péči o potomstvo a udržení druhu, vám vyhrožují, že už se vás odchod do penze skoro netýká, protože umřete sešlostí věkem v práci jako otrok? Jste normální slušní muži a ženy, a taky vás obchází hrůza při představě, že se můžete rázem stát rukojmím těch, kteří vás pod pohrůžkou trestu za dezerci pošlou do absurdních a nic neřešících válek? Pak to pojďme společně změnit! Mluvme o tom, tlačme na establishmenty, nedovolte jim námi manipulovat.

Seznam rubrik