Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vydělávat si tělem!

Darem své tělesné schránky se dobře živí mnoho lidí. Kněžkami nejstaršího řemesla počínaje, modelkami, hokejisty či politiky konče. Ti všichni prodávají své úsměvy a ohně v tváři, tak i hru těla.

Podle průzkumů všech renomovaných agentur na světě lze například předem předpovědět, který z politiků vyhraje volby tzv. na obličej. Volební program nakonec stojí až v druhém gardu.

Zkrátka, lidé mají rádi sympaťáky od pohledu. Často jim ani tolik nezáleží na tom, co kdo říká, ale jak při tom vypadá. Forma převyšuje obsah. Protože obsahu (míněno tím zejména hlav politiků) lidé už dávno příliš nevěří.  Ještě tak nějaký ten skandálek, který politickou figuru provází, může ovlivnit obecné mínění. Pravda, existují  i  výjimky, které však potvrzují pravidlo. Ale, už jste slyšeli o případu, že by se drbny v ulici či pivní skauti v hospodě zabývali  tématem, jaký má krásný etický profil ten či onen z politiků?Možná by některému vzhledově nevýraznému politikovi ještě tak pomohlo, kdyby například vytáhl dítě z hořícího domu nebo poskytl umělé dýchání tonoucímu, případně vydal prohlášení, že odteď dává na stůl veřejného blaha všechny své vedlejší příjmy, kynoucí mu, mimo základní plat, z jeho prominentního postavení.  

     Nestačí zkrátka živit se pouze hlavou nebo rukama. A v politice to platí dvojnásob. Někdo může být vynikající chirurg se zlatýma ručičkama, zachraňující životy, nicméně jako politik si přesto vydělá víc.  A to i přesto, že velmi často darmo mlátí jen prázdnou slámu.

Politika je podobná kategorie jako herectví. Typickým příkladem je třeba současný ministr financí.               I jemu při kvalitě jeho výkonu záleží především na tom, jaké dostane zadání od režiséra, který pracuje se scénářem, bez ohledu na to, zda je to potřebné. Jednou zahraje kus s takovým přebytkem či deficitem rozpočtu, podruhé ho podle zadání sestaví zcela opačně. Uvážíme-li,  že opěrným sloupem česko-slovenských financí byl tento mág státní kasy na ministerstvu jak za minulého, totalitního, režimu, tak i za současného, zcela opačného, tak má jistě talent přímo na Oscara. Nebo aspoň na Českého lva. (Ostatně jako návrh pro Filmovou akademii by možná stálo za zvážení, rozšířit udělování cen i za nejlepší politický herecký výkon). Vždyť i herci se živí svým tělem.  Jenže u nich víme s jistotou, že jen hrají a předstírají ve své roli, že jsou panovníky či jejich šašky, ale nic nemohou ovlivňovat ani zkazit ostatním lidem.  A to je férové.

 Škoda jen, že v tom reálném politickém divadle většinou nakonec též ani tak nezáleží na podstatě věci, o níž se hraje, nýbrž jak byl daný kus zahrán. Doufejme jen, že ti nejvrcholnější  interpreti, kteří k nám v těchto hodinách  za velké pompy přijíždějí podepsat významnou smlouvu o snížení jaderného arzenálu, nezůstanou klouzat jen na povrchu věci a svůj kus myslí opravdu upřímně – pro věc samu, než pro její formu. A že jejich mise není zase jen jedna z her na mír, ale že jde o skutečné mírové poselství.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zdenka Ulmannová | čtvrtek 8.4.2010 11:37 | karma článku: 17,16 | přečteno: 2066x
  • Další články autora

Zdenka Ulmannová

Ach, ta pohlavnost!

Tak nějak jsem při pohledu do "ženských" rubrik médií znejistěla, zda jsem vůbec žena. Ani nevím, co si s tímto rozčarováním nad kritérii pro ženu počít.

24.1.2019 v 13:26 | Karma: 16,81 | Přečteno: 756x | Diskuse| Společnost

Zdenka Ulmannová

Konečně komunismus!?

V souvislosti s Babišem bylo řečeno tolik, že už skoro není co dodat... Snad jen, že pod pod vedením dalšího Slováka česká zem konečně dojde po sedmdesáti letech od Gottwalda ke komunismu!

19.11.2018 v 10:22 | Karma: 23,75 | Přečteno: 838x | Diskuse| Politika

Zdenka Ulmannová

U nás v Babišově, aneb vítejme v zemi estébáků!

Čapí hnízdo se stalo novodobým symbolem neodpornějších koloritů minulé totalitní éry a komunistické, estébácké moci. Pokud sociální demokraté setrvají ve vládní koalici s Babišem, podřezali sami sobě větev v příštích volbách.

15.11.2018 v 9:55 | Karma: 31,97 | Přečteno: 1271x | Diskuse| Politika

Zdenka Ulmannová

Logika věci samostatného státu, aneb co vlastně oslavujeme?

Když se připravuje jakákoliv změna, musíme se nejprve ptát, co je motivem, co nám změna přinese v širším kontextu a dlouhodobém horizontu, jakou výhodu změna znamená ihned a jakou do budoucnosti, co díky ní získáme pozitivního, co

26.10.2018 v 11:33 | Karma: 7,78 | Přečteno: 281x | Diskuse| Společnost

Zdenka Ulmannová

Otevřený dopis fotbalistovi

Kam až hodláte zajít ve své aroganci a pocitu nadřazenosti? Zdá se, že přemýšlíte pouze svými údy, leč nikoli mozkem, hodným člověka...

24.10.2018 v 10:13 | Karma: 34,05 | Přečteno: 2217x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Chlapec zavřel chůvu na balkoně, nechtěl do školky. Ženu vysvobodili strážníci

10. května 2024  12:29

Kuriózní případ zaměstnal strážníky v Táboře. Přivolali je k jednomu panelovému domu, kde chlapec...

Fischer, který dvakrát neúspěšně kandidoval na Hrad, zkusí Senát za TOP 09

10. května 2024  11:58

Pavel Fischer se rozhodl kandidovat do Senátu za TOP 09. Dosud nezařazený senátor, který dvakrát...

Izrael v Rafáhu chystá jen menší operace. Nechce dál dráždit Bidena

10. května 2024  11:57

Izrael plánuje v částech města Rafáh na jihu Pásma Gazy provést několik oddělených vojenských...

Okamura předčítal Trumpův projev a na obstrukce dorazil i hokejový králík Bob

10. května 2024  5:43,  aktualizováno  11:39

Přímý přenos Do parlamentu, na bitvu o korespondenční volbu, dorazil i maskot hokejového šampionát, králík Bob v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 138
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1700x
Spisovatelka, publicistka, editorka časopisu, textařka folk-rockové kapely. Co je tématem, které považuji za klíčové? Zajímají Vás názory na vztahy mezi muži a ženami, vztahy mezi lidmi, zeměmi, kontinenty? Vidíte spoustu nepořádků, chyb, nespravedlnosti? Štvou vás politici, bankéři, podvodníci, parazitující na vaší práci a životní úrovni?Připadá vám obskurní, nespravedlivé, že i při všeobecné celoživotní zaměstnanosti a ekonomické aktivitě, péči o potomstvo a udržení druhu, vám vyhrožují, že už se vás odchod do penze skoro netýká, protože umřete sešlostí věkem v práci jako otrok? Jste normální slušní muži a ženy, a taky vás obchází hrůza při představě, že se můžete rázem stát rukojmím těch, kteří vás pod pohrůžkou trestu za dezerci pošlou do absurdních a nic neřešících válek? Pak to pojďme společně změnit! Mluvme o tom, tlačme na establishmenty, nedovolte jim námi manipulovat.

Seznam rubrik