Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Tunel zdravotních pojišťoven versus vraždící pneumokok našich dětí

Zdravotní pojišťovna je v zisku jedenácti miliard. Právě dnes jsem v rádiu slyšela zprávu, že se na ministerstvu zdravotnictví spekuluje o tom, zda očkovat či neočkovat děti proti pneumokokovému onemocnění „zadarmo“,  (tedy bezplatně z peněz povinného zdravotního pojištění). Očkování by stálo celostátně 400 miliónů. Pneumokoková infekce způsobuje závažná onemocnění s těžkým poškozením zdraví či smrti člověka, ale co je to proti „neštěstí“, které by nastalo, kdyby si management pojišťovny nemohl vyplatit své tradiční miliónové prémie z firemního zisku.

 

    Podnikání zdravotních pojišťoven a jejich hromadění zisku z prostředků ze zákona povinných zdravotních pojištěnců je vůbec obrovskou záhadou. Všichni máme povinnost se skládat na tyto zisky, ale má-li z nich pojišťovna, řízená a regulovaná státem – resp. politiky – „pustit chlup“, tak se kroutí, jako by to pánové dávali ze svého. Že na řádění zákeřných nemocí zemře ročně xy dětí je jejich svědomí jedno. Vždyť jejich soukromá peněženka přece nezná bratra a sesterský solidární princip podnikatelům ve zdraví je to poslední, co by tyto činovníky na jejich činnosti zajímalo. Oni podnikají ve zdraví právě proto, že je to dobrý a hlavně spolehlivý, perspektivní a nepřetržitý byznys. Vždyť lidé budou nemocní pořád!

 

    Jisté je, že právě v kapitole zdravotnictví se střetávají dva zcela protichůdné ba rozpolcené přístupy. Ten humáně-etický a vskutku mezilidsky solidární je však, bohužel, až na tom „pěkném“ posledním místě.

 

    Lékaři léčí (za peníze), pojišťováci za své nekřesťanské honoráře hospodaří s penězi hloupých, zákonem povinných poplatníků, politici jim odkývou cokoli, usnadní-li to jejich možnosti vylepšit image státnímu rozpočtu proto, aby byli do příštích voleb za hezké, jen nebohý občan, který se nemůže před zákonem nijak bránit ani vzepřít a odmítnout pojišťovnám a politikům přispívat na jejich prebendy, stále jen platí a platí. Takže ho všichni, kdo na něm vydělávají nejvíc a zadržují ty nemravné zisky, drží neustále pod krkem. A tak to jde pořád dokolečka. A do toho si Julínek ještě klidně přijde s privatizací pojišťoven! Tak tomu se říká tunel. Nahospodařit si prostřednictvím zdravotních pojišťoven obrovské jedenácti miliardové zisky z kapes všech povinných plátců zdravotního pojištění, a pak si ty peníze zprivatizovat (za příslib bohulibého podnikání) – a to včetně nemovitých statků, budov, pozemků a podobně, je přece kšeft jak hrom! 

 

    Paradoxy oběživa mezi chudými a bohatými zkrátka neznají mezí ani hranic. A dokud lidé nevyjdou s cepy a kosami do ulic a není z toho krvavá revoluční řež, (a poté, již od dob gilotiny), převrat a následné zestátnění, nic s těmi spekulanty hospodařícími se společnými penězi nepohne. Neboť pro bohatce je přímo příznačné, že neznají míru svého břichopasectví, a chudí pak zase mez kulturnosti onoho zúčtování.

 

    Pokud ti současní bohatí u vesla vsadili na kartu, že dokud mají lidi co jíst, tak budou líní jít protestovat do ulic, uvažují možná pragmaticky. Nicméně spekulace je vždy jen spekulací, a mohou se také přepočítat, neboť jakmile začnou na nezažranost pojišťoven a státních úředníků umírat zbytečně jejich děti, jde o to nejcitlivější místo – a pak kdoví… Možná je z těch jejich pojišťovacích a jiných úřadů defenestrují.

Být panem Julínkem, třásla bych se strachy již předem, pokud oněch 400 miliónů na očkování z kasy pojišťoven nepustí; neboť nikdy nemůže vědět, jak zareaguje zoufalý rodič, kterému jen kvůli tomu, že neměl na to, aby nad rámec toho, co platí do povinného pojistného zdravotního systému, přikoupil ještě očkovací látku proti pneumokoku, zemře dítě…

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zdenka Ulmannová | středa 9.4.2008 16:09 | karma článku: 37,66 | přečteno: 4348x
  • Další články autora

Zdenka Ulmannová

Ach, ta pohlavnost!

Tak nějak jsem při pohledu do "ženských" rubrik médií znejistěla, zda jsem vůbec žena. Ani nevím, co si s tímto rozčarováním nad kritérii pro ženu počít.

24.1.2019 v 13:26 | Karma: 16,81 | Přečteno: 756x | Diskuse| Společnost

Zdenka Ulmannová

Konečně komunismus!?

V souvislosti s Babišem bylo řečeno tolik, že už skoro není co dodat... Snad jen, že pod pod vedením dalšího Slováka česká zem konečně dojde po sedmdesáti letech od Gottwalda ke komunismu!

19.11.2018 v 10:22 | Karma: 23,75 | Přečteno: 838x | Diskuse| Politika

Zdenka Ulmannová

U nás v Babišově, aneb vítejme v zemi estébáků!

Čapí hnízdo se stalo novodobým symbolem neodpornějších koloritů minulé totalitní éry a komunistické, estébácké moci. Pokud sociální demokraté setrvají ve vládní koalici s Babišem, podřezali sami sobě větev v příštích volbách.

15.11.2018 v 9:55 | Karma: 31,97 | Přečteno: 1271x | Diskuse| Politika

Zdenka Ulmannová

Logika věci samostatného státu, aneb co vlastně oslavujeme?

Když se připravuje jakákoliv změna, musíme se nejprve ptát, co je motivem, co nám změna přinese v širším kontextu a dlouhodobém horizontu, jakou výhodu změna znamená ihned a jakou do budoucnosti, co díky ní získáme pozitivního, co

26.10.2018 v 11:33 | Karma: 7,78 | Přečteno: 281x | Diskuse| Společnost

Zdenka Ulmannová

Otevřený dopis fotbalistovi

Kam až hodláte zajít ve své aroganci a pocitu nadřazenosti? Zdá se, že přemýšlíte pouze svými údy, leč nikoli mozkem, hodným člověka...

24.10.2018 v 10:13 | Karma: 34,05 | Přečteno: 2217x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Česká televize odvysílá před eurovolbami i debatu evropských lídrů

12. května 2024

I Česká televize nabídne divákům před volbami do Evropského parlamentu předvolební debaty lídrů...

Hrad začal platit cesty prezidenta. Za Zemana je celé musely financovat kraje

12. května 2024

Premium Když prezident přijede do krajů, nemá kolem toho být obrovská pompa, která stojí nejen hodně...

Pomohli její zemi bránit proti Japoncům. Filipínka teď o Češích vydává knihu

12. května 2024

Premium Měli to být spojenci nepřítele, ale namísto toho čtrnáct statečných Čechů nasadilo život, aby...

Úlet novin pečetil Trumanův triumf, lovec gangsterů už šok nerozdýchal

12. května 2024

Seriál Americké prezidentské volby dokážou překvapit, i když si všichni myslí, že dopředu vědí, jak...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 138
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1700x
Spisovatelka, publicistka, editorka časopisu, textařka folk-rockové kapely. Co je tématem, které považuji za klíčové? Zajímají Vás názory na vztahy mezi muži a ženami, vztahy mezi lidmi, zeměmi, kontinenty? Vidíte spoustu nepořádků, chyb, nespravedlnosti? Štvou vás politici, bankéři, podvodníci, parazitující na vaší práci a životní úrovni?Připadá vám obskurní, nespravedlivé, že i při všeobecné celoživotní zaměstnanosti a ekonomické aktivitě, péči o potomstvo a udržení druhu, vám vyhrožují, že už se vás odchod do penze skoro netýká, protože umřete sešlostí věkem v práci jako otrok? Jste normální slušní muži a ženy, a taky vás obchází hrůza při představě, že se můžete rázem stát rukojmím těch, kteří vás pod pohrůžkou trestu za dezerci pošlou do absurdních a nic neřešících válek? Pak to pojďme společně změnit! Mluvme o tom, tlačme na establishmenty, nedovolte jim námi manipulovat.

Seznam rubrik