Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Povodeň versus volby

Za týden je tu máme! Už klepou na dveře! Ale letos aspoň tak nedotírají. Lidé mají úplně jiné starosti, než komu hodit tu pomyslnou stovku v podobě volebního hlasu do bedny.  Letošní volby jsou  ve stínu opravdových tragedií. Ne, že by sice volby nebyly také tragédií v tragikomickém smyslu, protože zajisté přinášejí také pohromy a katastrofy v podobě stupidit, které se v pravidelném rytmu čtyřletí líhnou v hlavách těch, jež jsou označováni jako „elita“ země.

Pokud ovšem ti, které vídáváme v parlamentních lavicích, ( a o kterých je často pokušení hovořit ve středním rodě vzhledem k jejich mentální nezralosti či zaostalosti), mají představovat elitu, tak kde jsou ti skutečně nadaní, bystří  a moudří? Jestliže jsou elitou lidé, jako např. bezcharakterní  kariéristický přebíhavec  Kalousek, Melčák či další opilci na straně pravé i levé, pak by volby měly doopravdy víc děsit, než dávat naděje na slušné uspořádání lidské společnosti. (Ostatně, když už jsme u těch tragédií a stupidit, už dlouho tady nebyla žádná válka, kterou rozpoutaly pomazané hlavy elity – tak pozor na to/!/).

Na téma většího či menšího hňupství politických představitelů byly popsány stohy řádků. Nicméně každou vteřinu nás nepřestává znovu a znovu překvapovat, do jak nekonečných rozměrů může hloupost růst a nenadnášet. Jako předevčírem pan prezident: nepojede se podívat ani symbolicky k obětem katastrofálních záplav, protože by tam stejně nebyl nic platný. Zato čistě symbolických aktů, jako kladení věnců, kde se bojovalo s konkrétnějším nepřítelem, než je přírodní živel,  těch se zúčastňuje pravidelně. Patrně proto, že po nich vždy následuje nějaký příjemný večírek s rautem u „příležitosti“ toho a toho, hodný pouze pro elitu. Podobně, jako to bývalo ještě v časech nezakázaného rasismu, kdy se na dveře lepších podniků psala tabulka „only for white“.  

Co se elit týče a jejich selektivního vybírání si společnosti suprabohatých, je svět rozdělen ještě více, než kdykoliv předtím. Nejen podle konkrétního majetku, ale obchodovatelnou komoditou se stává, bohužel, především eticky nebezpečná komercionalizovaná věda. Už víte, proč pan Klaus tak nenávidí např. ekologisty a projekty, které varují před globální neudržitelností životního prostředí vlivem nemravného chování našich objevitelů a jejich stupidních ničících technologí? Za naše peníze nám ničí svět, a ještě požadují, abychom je uctí vali jako elitu lidství, vlastně nadlidství. Chtělo by se vzkřiknout po vzoru známé hlášky z Menzelova filmu: „Běžte s tím postřikem do hajzlu!“

Prostě, pan prezident k povodním nejel – a projde mu to. Vždyť u vody je zima, fouká tam vítr, prší,  lososa tam nepodávají, není tam nikdo s elity, se kterou by se neštítil pohovořit, a ještě by se mohlo chtít nesymbolické gesto příspěvku na oběti záplav, které by panu prezidentovi mohlo vytáhnout z jeho osobní kapsy nějaké soucitné a solidární peníze. Jenže to by si s sebou musel vzít peněženku. A to on nerad. (Patrně by se mu dělala boule na jeho fešáckém, pěstěném těle). A jak známo, tak peněženku pan prezident nenosí, protože kamkoli přijede, tam je zadarmo uctěn, tu novou kravatou, na něž je fajnšmekr, onde jiným exkluzivním předmětem. Je prostě zvyklý dostávat a brát, ale nikoli naopak. Možná se sice formálně věnuje aktům, jimž se říká charita, ale nakolik tyto statky plynou z jeho osobního vlastnictví, nenabytého beztak z výhod, jež skýtá jeho úřad, by jistě bylo diskutabilní.  Prostě, je jisté, že pan prezident povodně bere jako další mrzutost, o které se mluví, nicméně temné vody politiky tečou a valí se ve větším úhlu jeho pozornosti. Vždyť se blíží volby!

S příchodem dne voleb možná opadne i voda v domcích nešťastníků, vytopených živlem. Ale co dál?

Jeden živel odejde, jiný, možná ještě horší, přijde. Neboť kdoví, jaké další zhovadilosti zplodí - kromě Kalouskových složenek na pomyslný dluh, který státní kasa utržila právě ranou páně Kalouska v době jeho ministrování - staronové hlavy naší elity? A tak by se snad hodil – aspoň jako symbolické gesto – návrh zákona, že oběti živelných pohrom, zejména povodní, budou na účet státu přestěhováni na bezpečnější místa, aby se už nemuseli strachovat při každém pohledu na oblohu. Tu beztak taky zatahují ti, kteří řídí státy, potažmo klima, potažmo vítr a déšť. Inu, vše souvisí se vším, stejně jako to ekonomické a ekologické.

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zdenka Ulmannová | pátek 21.5.2010 15:29 | karma článku: 9,25 | přečteno: 780x
  • Další články autora

Zdenka Ulmannová

Ach, ta pohlavnost!

Tak nějak jsem při pohledu do "ženských" rubrik médií znejistěla, zda jsem vůbec žena. Ani nevím, co si s tímto rozčarováním nad kritérii pro ženu počít.

24.1.2019 v 13:26 | Karma: 16,81 | Přečteno: 756x | Diskuse| Společnost

Zdenka Ulmannová

Konečně komunismus!?

V souvislosti s Babišem bylo řečeno tolik, že už skoro není co dodat... Snad jen, že pod pod vedením dalšího Slováka česká zem konečně dojde po sedmdesáti letech od Gottwalda ke komunismu!

19.11.2018 v 10:22 | Karma: 23,75 | Přečteno: 838x | Diskuse| Politika

Zdenka Ulmannová

U nás v Babišově, aneb vítejme v zemi estébáků!

Čapí hnízdo se stalo novodobým symbolem neodpornějších koloritů minulé totalitní éry a komunistické, estébácké moci. Pokud sociální demokraté setrvají ve vládní koalici s Babišem, podřezali sami sobě větev v příštích volbách.

15.11.2018 v 9:55 | Karma: 31,97 | Přečteno: 1271x | Diskuse| Politika

Zdenka Ulmannová

Logika věci samostatného státu, aneb co vlastně oslavujeme?

Když se připravuje jakákoliv změna, musíme se nejprve ptát, co je motivem, co nám změna přinese v širším kontextu a dlouhodobém horizontu, jakou výhodu změna znamená ihned a jakou do budoucnosti, co díky ní získáme pozitivního, co

26.10.2018 v 11:33 | Karma: 7,78 | Přečteno: 281x | Diskuse| Společnost

Zdenka Ulmannová

Otevřený dopis fotbalistovi

Kam až hodláte zajít ve své aroganci a pocitu nadřazenosti? Zdá se, že přemýšlíte pouze svými údy, leč nikoli mozkem, hodným člověka...

24.10.2018 v 10:13 | Karma: 34,05 | Přečteno: 2217x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

ANO chce odložit korespondenční volbu na dobu po volbách v příštím roce

9. května 2024  5:15,  aktualizováno  10.5 1:15

Poslanci se přeli o zavedení korespondenční volby pro české občany v zahraničí. Sněmovnu ve čtvrtek...

ANALÝZA: Putin zase budí přízrak atomovek. Co tím sleduje právě teď

10. května 2024

Premium Kreml s výslovným odvoláním na nedávné komentáře západních vůdců týkající se války na Ukrajině...

Operace Vrbětice: divné náhody a záhady. Jakou roli hrál majitel firmy

10. května 2024

Premium Třetí díl seriálu MF DNES popisuje podivné jednání šéfa firmy Imex Group, Petra Bernatíka, která...

Zavřené školy, letiště i banky. Argentinu zasáhla generální stávka

9. května 2024  22:28

Odbory v Argentině organizují generální stávku. Protestují proti úsporným opatřením a dalším...

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...

  • Počet článků 138
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1700x
Spisovatelka, publicistka, editorka časopisu, textařka folk-rockové kapely. Co je tématem, které považuji za klíčové? Zajímají Vás názory na vztahy mezi muži a ženami, vztahy mezi lidmi, zeměmi, kontinenty? Vidíte spoustu nepořádků, chyb, nespravedlnosti? Štvou vás politici, bankéři, podvodníci, parazitující na vaší práci a životní úrovni?Připadá vám obskurní, nespravedlivé, že i při všeobecné celoživotní zaměstnanosti a ekonomické aktivitě, péči o potomstvo a udržení druhu, vám vyhrožují, že už se vás odchod do penze skoro netýká, protože umřete sešlostí věkem v práci jako otrok? Jste normální slušní muži a ženy, a taky vás obchází hrůza při představě, že se můžete rázem stát rukojmím těch, kteří vás pod pohrůžkou trestu za dezerci pošlou do absurdních a nic neřešících válek? Pak to pojďme společně změnit! Mluvme o tom, tlačme na establishmenty, nedovolte jim námi manipulovat.

Seznam rubrik