Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pánové, jděte do háje! I s raketami a radarem!

Během několika posledních dní jsem zaznamenala v různých médiích anketní otázku, tázající se občanů, zda si myslí, že radar v Brdech bude případně poškozovat zdraví. Jak úsměvné. Jak může občan, který nemá prakticky žádné informace, natož odborné (neboť ty jsou přece podle vlády tajné) na tuto otázku odpovědět? Otázka by totiž měla znít jinak: Myslíte si, že radar ohrožuje váš život?

 

K tomu jen snad poznámka. Většina lidí z obecné fyziky ví, že působení jakýchkoliv vysílačů a přijímačů, tedy radarů, (mobilní telefony nevyjímaje) určitým způsobem zdraví poškozují. Uvážíme-li, že brdský radar je několikatisíckrát silnější zdroj než mobilní telefon, pak je jisté, že nějaký vliv (logicky asi také několika tisíc násobně) na lidské zdraví mít bude.

Nejsem fyzik - stejně jako většina lidí, (vládní panáčky nevyjímaje), kteří se k radaru vyjadřují - abych toto hledisko dokázala odborně posoudit, a navíc, nevím, komu mám věřit, (vládě určitě ne, vidím-li jak se silově a nátlakově chová a jakým „čunkovským" rozoumkem posuzuje informace, rizika nevyjímaje), nicméně selský rozum mi napovídá, že nic dobrého radar určitě nebude.

Formulovat proto dotaz související s radarem směrem na zdraví ovšem považuji za nepřesné.

Otázka by totiž měla znít jinak: Myslíte si, že radar ohrožuje váš život?

Pak bych rovnou „z voleje" mohla vystřelit odpověď: JISTĚ ANO.

Protože mít v nukleární éře pod přímo okny jakýkoliv radar či jinou vojenskou základnu je riziko přímo smrtelné. První, kam se míří každý útok je přece vždycky zásah na „oči" vojenského systému. A radar v tomto smyslu je rozhodně očima obrany, ale i útoku. Radar je prostě terč prvního zaměření. A také zničení. Je první na forhontě, kdyby k něčemu došlo, ať již k čemukoliv a z kterékoliv strany.

Jestliže se nás americká strana a naše vláda snaží „informovat" argumentací, že tu je radar pro naše bezpečí, pak jasně a vědomě lže. A je potřeba se zamyslet, zda je tedy taková vláda hodnověrná pro nás pro občany. Každý, kdo lže, je nevěrohodný! Tak aspoň velí zdravý rozum. A pokud by ze strany vlády mělo jít o tak zvanou lež milosrdnou (tedy vojáci a politici říkají vojensko-strategickou lež v souvislostí s vojenskou terminologií tzv. nezbytných civilních ztrát), pak je to podobné jako v situaci, když je člověk i tak již odsouzen ke smrti např. nevyléčitelnou nemocí - pak tedy tato milosrdná vládní lež je spíše již euthanazií, a my tím pádem lidé odsouzení k likvidaci.

Ať tak či tak, nakládat s občany jako s „mukly" (muži odsouzenými k likvidaci) silně zapáchá totalitou. Vláda nad námi dělá kříž, aniž by považovala za demokraticky zdravé

se zeptat na náš občanský názor, a to je nepřijatelné. Toto již lidé naposledy zažili za druhé světové války, (a konec konců i za první a vůbec za všech válek), kdy vlády totalitně rozhodovaly za lid. A jak to dopadlo...?

Jenže, my, občané, lidé, nejsme přece bezmocnými a figurkami, resp. bezcennými pěšáky, na vládní šachovnici, kteří budou jak tupé ovce obětováni ve hře mocnářů!

Nechovejme se proto bezmocně, nýbrž občansky hrdě. Pak musíme chtít referendum.

Z toho vyplývá, že člověk se zdravým selským rozumem se nemůže svěřit do rukou vlády, natož vlády, která s ním nekomunikuje, zatajuje a neptá se na názor občana.

Už proto, že všechny vlády, které dosud za občany rozhodovaly, to dovedly vždycky jen k další a další válce.

Dlužno znovu výrazně podtrhnout, že tato válka, co se chystá, bude nukleární.

Umístit si proto za humna i před humna radar je jasná sebevražda. A na to ani argument, že jsme součástí nějakého vojenského paktu, není omluvou.

Já, jako člověk, který se narodil po druhé světové válce, necítím spoluzodpovědnost za to, co se stalo před druhou světovou válkou ani jakoukoliv předtím.

Necítím žádný dluh vůči ani americké ani žádné jiné straně.

Vím jen, že se mí rodiče, starší sourozenci či příbuzní narodili ve válce či mezi válkami, (ale narodili se, protože i ve válce rodí děti), a z toho, co si pamatuji a co říkají fakta, je zřejmé, že  naše země se nakonec stala dvakrát obětí zrady. (Nehledě na to, že se i spekuluje, že k válce možná ani nemuselo dojít, kdyby byli pánové tehdy včas reagovali na Hitlerovy hrozby). Mnichovské, když se na nás vykašlali pánové ze Západu, když podepsali smlouvu s Hitlerem, a podruhé, když podepsali smlouvu se Stalinem a nechali nás jako válečnou kořist sféře vlivu kolonizátorského Ruska. Chtít proto po lidech, kteří vyrůstali v éře Husákovsko-stalinské normalizace, aby věřili Američanům či komukoliv dalšímu, je absurdní. My máme jen tu historickou zkušenost, že nás v tom všichni nechali napospas. A podle těchto faktů

a zkušeností nahlížím na hodnocení dnešních situací. A proto žádný radar tady nechci. Nevěřím totiž nikomu.

Natož těm generálským militaristickým „parchantům" a vládním štváčům -  prostě chlapům, kteří chtějí bojovat a pach krve a hlas polnice je pro ně rajskou hudbou, mi připadá zvrácené!

S tím ať na mě nechodí. Kašlu na jejich vojenské hry a napětí, které prostřednictvím her na vojáčky neustále vyvolávají.

Můj vzkaz, pánové, je: jděte do háje!  I s raketami a radarem!

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Zdenka Ulmannová | pondělí 12.11.2007 10:44 | karma článku: 16,45 | přečteno: 974x
  • Další články autora

Zdenka Ulmannová

Ach, ta pohlavnost!

Tak nějak jsem při pohledu do "ženských" rubrik médií znejistěla, zda jsem vůbec žena. Ani nevím, co si s tímto rozčarováním nad kritérii pro ženu počít.

24.1.2019 v 13:26 | Karma: 16,81 | Přečteno: 756x | Diskuse| Společnost

Zdenka Ulmannová

Konečně komunismus!?

V souvislosti s Babišem bylo řečeno tolik, že už skoro není co dodat... Snad jen, že pod pod vedením dalšího Slováka česká zem konečně dojde po sedmdesáti letech od Gottwalda ke komunismu!

19.11.2018 v 10:22 | Karma: 23,75 | Přečteno: 838x | Diskuse| Politika

Zdenka Ulmannová

U nás v Babišově, aneb vítejme v zemi estébáků!

Čapí hnízdo se stalo novodobým symbolem neodpornějších koloritů minulé totalitní éry a komunistické, estébácké moci. Pokud sociální demokraté setrvají ve vládní koalici s Babišem, podřezali sami sobě větev v příštích volbách.

15.11.2018 v 9:55 | Karma: 31,97 | Přečteno: 1271x | Diskuse| Politika

Zdenka Ulmannová

Logika věci samostatného státu, aneb co vlastně oslavujeme?

Když se připravuje jakákoliv změna, musíme se nejprve ptát, co je motivem, co nám změna přinese v širším kontextu a dlouhodobém horizontu, jakou výhodu změna znamená ihned a jakou do budoucnosti, co díky ní získáme pozitivního, co

26.10.2018 v 11:33 | Karma: 7,78 | Přečteno: 281x | Diskuse| Společnost

Zdenka Ulmannová

Otevřený dopis fotbalistovi

Kam až hodláte zajít ve své aroganci a pocitu nadřazenosti? Zdá se, že přemýšlíte pouze svými údy, leč nikoli mozkem, hodným člověka...

24.10.2018 v 10:13 | Karma: 34,05 | Přečteno: 2217x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

Foltýn má řešit strategickou komunikaci a boj s dezinformacemi, určila vláda

29. května 2024  14:25,  aktualizováno  17:20

Bývalý náčelník Vojenské policie Otakar Foltýn, který teď působí ve vojenské kanceláři Hradu, bude...

Úplně nová F-35 se po natankování trápila nízko nad zemí. Pak se zřítila

29. května 2024  17:15

Vojenská stíhačka F-35 se zřítila nedaleko mezinárodního letiště v Albuquerque, největším městě...

Senior nezvládl řízení, s autem sjel ve Vráži do kolejiště. Stál provoz vlaků

29. května 2024  16:45,  aktualizováno  16:49

Osobní auto ve středu ve Vráži na Berounsku vyjelo ze silnice a skončilo v kolejišti. Kuriózní...

Dostálová uvítala Pavlova slova o míru, i když prezident své výroky pak mírnil

29. května 2024  16:30

Podle poslankyně a kandidátky do Evropského parlamentu za ANO Kláry Dostálové pomáhá Evropská unie...

Rozdáváme ovocné pochoutky ZDARMA
Rozdáváme ovocné pochoutky ZDARMA

Ovoce, nebo čokoláda? Zapojte se do testování a ochutnejte oboje najednou! Šnek BOB přichází s novinkou v podobě ovocných pochoutek v čokoládě....

  • Počet článků 138
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1700x
Spisovatelka, publicistka, editorka časopisu, textařka folk-rockové kapely. Co je tématem, které považuji za klíčové? Zajímají Vás názory na vztahy mezi muži a ženami, vztahy mezi lidmi, zeměmi, kontinenty? Vidíte spoustu nepořádků, chyb, nespravedlnosti? Štvou vás politici, bankéři, podvodníci, parazitující na vaší práci a životní úrovni?Připadá vám obskurní, nespravedlivé, že i při všeobecné celoživotní zaměstnanosti a ekonomické aktivitě, péči o potomstvo a udržení druhu, vám vyhrožují, že už se vás odchod do penze skoro netýká, protože umřete sešlostí věkem v práci jako otrok? Jste normální slušní muži a ženy, a taky vás obchází hrůza při představě, že se můžete rázem stát rukojmím těch, kteří vás pod pohrůžkou trestu za dezerci pošlou do absurdních a nic neřešících válek? Pak to pojďme společně změnit! Mluvme o tom, tlačme na establishmenty, nedovolte jim námi manipulovat.

Seznam rubrik