Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

O záhadách rozdílnosti, aneb ženy, muži, gorily...

Nekonečné téma ženy a muži můžeme nahlížet z jakéhokoliv úhlu, dojedeme však k nějakému jasnému závěru? Jsme lidé nebo zvířata? I přestože v nás ještě nějaký kus onoho pradávného zvířete v některých atavismech a zbytkových instinktech přežívá, zdá se, že jsme už degenerovaně přešlechtění tím, čemu se tak honosně říká civilizace. Jsme však skutečně civilizovaní? Já tvrdím, že ne. Jsme stále barbarštější. Vždyť jen v posledním století - tom moderním „vyspělém" dvacátém - svět zmasakrovaly dvě světové války, které byly  tak brutální hlavně ve formách „rafinovaného" vzájemného vyvražďování, že to soudnému člověku opravdu nemůže jít na rozum.

  Když si představíme jen ty obrovské hory lidského masa, amputovaných rukou a nohou a rozsekaných útrob v první světové válce, musí se nám nad sebou samými zvednout žaludek.

Když zalistujeme v kalendáři jen o kousek zpátky, do deníků našich maminek a otců, dočteme se, že byli totálně nasazeni, podvyživeni a vysušeni do posledního kousku svaloviny, a následně posláni moderními transportními prostředky do plynových komor... A co teprve Hirošima... Ne už dost... To ani nejde psát, ta hrůza děs!

Můžeme se ptát, kde ta patologická (protože patologická určitě je) zběsilost vzniká. Umíme si však odpovědět? Myslím, že pokud ano, tak stejně ne jednoznačně.

V každém případě je ten patogenus vázán častěji a více na testosteron, než na estrogen. To prostě žádné ideologie (tím míním zejména patriarchát) nepopřou. Fakta jsou jasná. Ony hory mrtvol a miliony zetlelých (převážně mužských) těl v bojích se opravdu vrší po tisíce let bojů. Nejmodernější doba a její technologie však pošle do údolí stínů „rovnoprávně" i ženy, děti, starce...

A tak ani nemůže nevytanout, byťděsivá, otázka:

A co když se na testosteron váže nějaký šílený virus, který způsobuje tu agresivitu a neschopnost se ubránit závislosti na krvi?   (S touto myšlenkou si zakoketoval už Robert Merle). I pro mě je tohle téma tak nosné a vnímám ho jako bytostné, že o tom zrovna dokončuji svůj další pacifisticko-sociologický sci-fi román, resp. scénář).

Dnes se to patrně ještě nedovíme, ale v budoucnu... kdoví?

Položíme-li však vedle sebe dvě roviny - tu ženskou a mužskou - musíme jen se smutným svraštěním čela konstatovat fakt:      zatímco ženy rodí, kojí a pozitivně udržují život, muži to, co se narodí maří, zabíjí a masakrují. Proč? Když jsme lidé... Tedy, když si tak hrdě - „člověk" - říkáme?

Kdo je to tedy ten člověk? Jaký je to druh? Kdo je to žena a kdo muž?

Zrovna tento víkend dávali v televizi ten úžasný film o vědkyni Dian Fosseyové, (hrála ji S. Weaver) „Gorily v mlze".  Zabývala se studiem primátů lidem podobným. Prý podobným...  Celý život, třicet let, ta zvířata pozorovala, žila s nimi, nakonec přišli lidé, gorily vybili - na kšeft, jak jinak - a vědkyni zavraždili, jen proto, že bránila jejich byznysu, resp. nadkonzumu.

Ne, nechci vznášet podobenství, komu jsme či nejsme biologicky podobní, tím ať se zabývají antropologové. Ale komu jsme podobní v tom, že zabíjíme víc, než musíme...? To nedělá žádný jiný živočišný druh. Proč je jen u nás taková lačnost po nadkonzumu?

Já si myslím, že je to nemoc. Deviace pod vlivem drog ekonomických teorií, resp. liberálního ekonomismu.

A dál si myslím, že se nestačí spokojit s odpovědí, že nás takové „kdosi" stvořil, lhostejno zda bůh či příroda... To nemůže být přece alibi. Protože jsme lidé - homo sapiens - a tak bychom měli na tu svou nemoc hledat lék, nebo zajdeme na vzájemné vyvraždění.

Pokud to totiž štandopede neuděláme a ten lék na vlastní brutalitu hledat nebudeme, (tedy svrbí mne jazyk říci na mužskou testosteronní brutalitu), patrně už nepřežijeme nejen rok tři tisíce, ale ani dva tisíce dvě stě...

Jisté je, že třetí světová válka už být nemůže... A to neříkám já, to říká Einstein.

Protože to by bylo finito.

A proto jsem se stala feministkou a chci tím říci, že se do vlád a parlamentů musí dostat více estrogenu. To je možná ten lék - schopnosti ženské diplomacie, ne boje.

                        Vaše Zdenka Ulmannová

Autor: Zdenka Ulmannová | čtvrtek 24.1.2008 10:58 | karma článku: 13,03 | přečteno: 1203x
  • Další články autora

Zdenka Ulmannová

Ach, ta pohlavnost!

Tak nějak jsem při pohledu do "ženských" rubrik médií znejistěla, zda jsem vůbec žena. Ani nevím, co si s tímto rozčarováním nad kritérii pro ženu počít.

24.1.2019 v 13:26 | Karma: 16,81 | Přečteno: 756x | Diskuse| Společnost

Zdenka Ulmannová

Konečně komunismus!?

V souvislosti s Babišem bylo řečeno tolik, že už skoro není co dodat... Snad jen, že pod pod vedením dalšího Slováka česká zem konečně dojde po sedmdesáti letech od Gottwalda ke komunismu!

19.11.2018 v 10:22 | Karma: 23,75 | Přečteno: 838x | Diskuse| Politika

Zdenka Ulmannová

U nás v Babišově, aneb vítejme v zemi estébáků!

Čapí hnízdo se stalo novodobým symbolem neodpornějších koloritů minulé totalitní éry a komunistické, estébácké moci. Pokud sociální demokraté setrvají ve vládní koalici s Babišem, podřezali sami sobě větev v příštích volbách.

15.11.2018 v 9:55 | Karma: 31,97 | Přečteno: 1271x | Diskuse| Politika

Zdenka Ulmannová

Logika věci samostatného státu, aneb co vlastně oslavujeme?

Když se připravuje jakákoliv změna, musíme se nejprve ptát, co je motivem, co nám změna přinese v širším kontextu a dlouhodobém horizontu, jakou výhodu změna znamená ihned a jakou do budoucnosti, co díky ní získáme pozitivního, co

26.10.2018 v 11:33 | Karma: 7,78 | Přečteno: 281x | Diskuse| Společnost

Zdenka Ulmannová

Otevřený dopis fotbalistovi

Kam až hodláte zajít ve své aroganci a pocitu nadřazenosti? Zdá se, že přemýšlíte pouze svými údy, leč nikoli mozkem, hodným člověka...

24.10.2018 v 10:13 | Karma: 34,05 | Přečteno: 2217x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Bylo za útokem na Fica víc lidí? Podle Slováků se chystal i masakr jako v Praze

19. května 2024  16:33,  aktualizováno  18:53

Aktualizujeme Slovenské bezpečnostní složky pracují při vyšetřování středečního atentátu na premiéra Roberta Fica...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v horské mlze, Raísí je v ohrožení života

19. května 2024,  aktualizováno  18:45

Aktualizujeme Íránská státní televize hlásí nehodu vrtulníku při přesunu prezidenta Ebráhíma Raísího. Stroj...

VIDEA TÝDNE: Atentát na Roberta Fica nebo pohřeb Postlerové

19. května 2024  18:23

Událostí číslo jedna tohoto týdne byl na Slovensku, ale i v Česku atentát na premiéra Roberta Fica....

Policisté skončili cestou za případem na střeše. Havarovali v křižovatce

19. května 2024  18:05

K ohlášenému napadení spěchali v neděli odpoledne policisté v pražských Modřanech. Po cestě na...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 138
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1700x
Spisovatelka, publicistka, editorka časopisu, textařka folk-rockové kapely. Co je tématem, které považuji za klíčové? Zajímají Vás názory na vztahy mezi muži a ženami, vztahy mezi lidmi, zeměmi, kontinenty? Vidíte spoustu nepořádků, chyb, nespravedlnosti? Štvou vás politici, bankéři, podvodníci, parazitující na vaší práci a životní úrovni?Připadá vám obskurní, nespravedlivé, že i při všeobecné celoživotní zaměstnanosti a ekonomické aktivitě, péči o potomstvo a udržení druhu, vám vyhrožují, že už se vás odchod do penze skoro netýká, protože umřete sešlostí věkem v práci jako otrok? Jste normální slušní muži a ženy, a taky vás obchází hrůza při představě, že se můžete rázem stát rukojmím těch, kteří vás pod pohrůžkou trestu za dezerci pošlou do absurdních a nic neřešících válek? Pak to pojďme společně změnit! Mluvme o tom, tlačme na establishmenty, nedovolte jim námi manipulovat.

Seznam rubrik