Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mašínové - revanšisté nebo obránci svobody?

V souvislosti s vyznamenáním bratří Mašínů se opět spustila lavina názorů.  Zase téma, které dělí českou společnost vedví. Fakta se trumfují s fakty, polopravdami a dohady.  Jsou Mašínové revanšisté nebo obránci svobody?  

Pravdou je, že Mašínové se prostříleli za hranice a surově zbavili života šest lidí. Proto, aby mohli ven.

Kde byl jejich smysl pro etiku a humanitu právě v tomto okamžiku? Kolem Mašínů se vede mnoho mravokárných otázek, zda může být individuální lidská svoboda nadřazena vyššímu mravnímu principu, ztělesněnému v přikázání „nezabiješ!"

Další otázka, která se dere na rty je ta, tážící se po tom, zda šlo Mašínům více o svobodu vlasti, republiky, z níž brali nohy na ramena a prchali ven, anebo zda tak chtěli ze sebe udělat mučedníky, kteří museli vzít do ruky braň, aby byli příkladem ostatním lidem? Kam by však takový postup vedl? táže se další úvaha.

V kontextu právě ustavší světové války, která znamenala masakr málem apokalyptického rozměru, zdevastovala a zdivočela mezilidské vztahy, si lidé co nejvíce přáli už konečně mír. Klid. Konec střelby, konec neustálému strachu z bojových útoků. Po všech těch koncentrácích, po všech těch hrůzách, jsme byli jako ovce na porážku obětováni světovému míru, a třemi podpisy (Churchilla, Roosevelta, Stalina) naše země zbavena svobody - naši rodiče stejně jako Mašínové či účetní nebo mladí policisté, kteří se stali naví i obětí touhy Mašínů po svobodě.

Měli Mašínové právo vzít těmto „bezejmenným" pěšákům nového poválečného uspořádání světa život?

Byl to akt, za který si zaslouží vyznamenání a medaili za statečnost?

Je společná svoboda nadřazena svobodě jednotlivce?  Příliš mnoho otazníků, než aby šlo vyslovit jasný a jednoznačný soud. A ten, kdo si na to troufá, patrně není schopen vcítění se a vidění v širších souvislostech. Vzít život komukoliv nevinnému je vždy obrovské selhání a výraz toho, že ten, kdo se zabití dopustil, nadřadil vlastní zájmy nad zájmy své oběti a nebyl s to najít jiné, lepší, řešení. A to nemůže být etické.

Spokojit se pouhým argumentem, že kdyby Mašínové nestříleli, stříleli by jejich odpůrci, v této kauze nestačí. Neobstojí. Policisté a účetní, kteří se Mašínům v tu chvíli dostali do rány, nebyli útočníky, nýbrž přepadenými obětmi. Navíc v té době již válka skončila a celá věc se udála nikoli v rámci boje - ba ani dokonce třídního boje - nýbrž jako civilní kauza v období míru.

Pak je nutné se ptát, zda z čistě právního hlediska bylo přepadení a zavraždění obětí Mašíny možné posuzovat jinak, než vraždu a loupežné přepadení.

Pokud totiž soudci nebudou zohledňovat okolnosti, za kterých se věc stala, vznikne šílený precedent, kdy může kdokoliv, kdo se cítí nesvobodný v tom kterém režimu, libovolně kohokoliv zabít jen proto, aby mohl utéci za svobodou.

A to je velmi závažné. To totiž znamená anarchii ve všech mezilidských vztazích. A popření hierarchické posloupnosti všech etických kategorií, kde tou nevyšší je rozhodně snaha zabránit násilí a nevyvolávat je.

Akt Mašínů, ať již  byl veden z jakýchkoliv pohnutek, byl násilný a v tomto smyslu revanšistický, neboť byl současně pomstou jakémusi kolektivnímu „bolševikovi", na kterého Mašínové uplatnili princip kolektivní viny. A to je nepřijatelné.  Z tohoto důvodu nemohou obstát před nejvyšším etickým imperativem.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Zdenka Ulmannová | čtvrtek 28.2.2008 12:58 | karma článku: 22,43 | přečteno: 1588x
  • Další články autora

Zdenka Ulmannová

Ach, ta pohlavnost!

Tak nějak jsem při pohledu do "ženských" rubrik médií znejistěla, zda jsem vůbec žena. Ani nevím, co si s tímto rozčarováním nad kritérii pro ženu počít.

24.1.2019 v 13:26 | Karma: 16,81 | Přečteno: 756x | Diskuse| Společnost

Zdenka Ulmannová

Konečně komunismus!?

V souvislosti s Babišem bylo řečeno tolik, že už skoro není co dodat... Snad jen, že pod pod vedením dalšího Slováka česká zem konečně dojde po sedmdesáti letech od Gottwalda ke komunismu!

19.11.2018 v 10:22 | Karma: 23,75 | Přečteno: 838x | Diskuse| Politika

Zdenka Ulmannová

U nás v Babišově, aneb vítejme v zemi estébáků!

Čapí hnízdo se stalo novodobým symbolem neodpornějších koloritů minulé totalitní éry a komunistické, estébácké moci. Pokud sociální demokraté setrvají ve vládní koalici s Babišem, podřezali sami sobě větev v příštích volbách.

15.11.2018 v 9:55 | Karma: 31,97 | Přečteno: 1271x | Diskuse| Politika

Zdenka Ulmannová

Logika věci samostatného státu, aneb co vlastně oslavujeme?

Když se připravuje jakákoliv změna, musíme se nejprve ptát, co je motivem, co nám změna přinese v širším kontextu a dlouhodobém horizontu, jakou výhodu změna znamená ihned a jakou do budoucnosti, co díky ní získáme pozitivního, co

26.10.2018 v 11:33 | Karma: 7,78 | Přečteno: 281x | Diskuse| Společnost

Zdenka Ulmannová

Otevřený dopis fotbalistovi

Kam až hodláte zajít ve své aroganci a pocitu nadřazenosti? Zdá se, že přemýšlíte pouze svými údy, leč nikoli mozkem, hodným člověka...

24.10.2018 v 10:13 | Karma: 34,05 | Přečteno: 2217x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Ortel měl hrát v dětském zábavním parku, po tlaku rodičů koncert zrušili

29. května 2024  10:29,  aktualizováno  23:13

Pražský zábavní park Krtkův svět v Horních Měcholupech ohlásil na 7. července koncert. U lunaparku,...

Opozice vyčetla Jurečkovi tvrzení, že lidé v penzi stráví v průměru 21,5 roku

29. května 2024  6:06,  aktualizováno 

Poslanci opozičního ANO se přeli s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou z KDU-ČSL...

V čele fakulty po Ševčíkovi bude Zubíková, zvolil ji akademický senát

29. května 2024  21:22,  aktualizováno  22:59

Kandidátkou na děkanku Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze je Adéla...

Do Prahy přiletěl šéf diplomacie USA Blinken. Zúčastní se zasedání ministrů NATO

29. května 2024  22:40

Do Česka ve středu večer přiletěl šéf americké diplomacie Antony Blinken. V Praze se zúčastní...

Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA
Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA

Už jste slyšeli o nové pokračovací mléčné výživě BEBA SUPREMEpro 2 určené dětem od ukončeného 6. měsíce? Nyní můžete tuto nejdokonalejší recepturu...

  • Počet článků 138
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1700x
Spisovatelka, publicistka, editorka časopisu, textařka folk-rockové kapely. Co je tématem, které považuji za klíčové? Zajímají Vás názory na vztahy mezi muži a ženami, vztahy mezi lidmi, zeměmi, kontinenty? Vidíte spoustu nepořádků, chyb, nespravedlnosti? Štvou vás politici, bankéři, podvodníci, parazitující na vaší práci a životní úrovni?Připadá vám obskurní, nespravedlivé, že i při všeobecné celoživotní zaměstnanosti a ekonomické aktivitě, péči o potomstvo a udržení druhu, vám vyhrožují, že už se vás odchod do penze skoro netýká, protože umřete sešlostí věkem v práci jako otrok? Jste normální slušní muži a ženy, a taky vás obchází hrůza při představě, že se můžete rázem stát rukojmím těch, kteří vás pod pohrůžkou trestu za dezerci pošlou do absurdních a nic neřešících válek? Pak to pojďme společně změnit! Mluvme o tom, tlačme na establishmenty, nedovolte jim námi manipulovat.

Seznam rubrik