Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vrtěti psem aneb: Kdo je Charlie?

Hned při příchodu do zaměstnání mě zaujal náš poloretardovaný skladník s plackou „Je suis Charlie“ na klopě. Natáčel se ke mně tou ozdobenou stranou těla a čekal patrně pochvalu za to, že po zjevných sympatiích s krajní pravicí i levicí našel tu svoji správnou cestu.

Ve zpravodajství jsem se stejnou plackou (kdo to, proboha, za tak krátkou dobu může navrhnout, vyrobit a distribuovat) viděl u francouzského prezidenta a u několika filmových hvězd. A v té chvíli mě to napadlo: Hollyvood. Hned následně jsem si vzpomněl na v nadpisu uvedený a dle mého názoru geniální film.

Nechci vůbec zlehčovat popravu karikaturistů, kteří humorem bojovali proti zlu a hlouposti, ani smrt lidí, kteří byli jen ve špatnou chvíli na špatném místě. Stále ještě totiž i ten film beru jako satirickou nadsázku. Říkám si jen, jak se virtuální realita prolíná s naším reálným světem, a jak veřejným míněním - psem  mohou vrtět (a také vrtí) různé ocásky.

Začal bych s Francoisem Hollandem. Katastrofálně neúspěšnému, skandály zmítanému prezidentu přineslo atentáty snad samo nebe (resp. peklo). Nyní je opět v sedle, coby prezident světa semknutého proti terorismu. I mnoha jiných neúspěšným a zapomenutým tyto události otevřely cestu (minimálně do medií). Rozhádaná koalice se semkla, reptající opozice na chvíli ztichla a všichni, kdo na tato témata hulákali, dostali mandát hulákat ještě více.

Media tentokrát nic nepodcenila. Po přímém přenosu vraždění, stíhání, obléhání a likvidování scházelo pouze jenom interview s teroristy (dříve než k tomu mohlo dojít, je někdo rozumný odstřelil).

I naši novináři dělali, co jen mohli. Jelikož náš president má jen omezené množství veřejných projevů i kancléřů, byla to, přes tragiku událostí, přeci jen změna.

Násilná smrt blízkých a přátel se nás vždy silně dotýká, ani u lidí nám vzdálených a neznámých by nás takový osud neměl nechat klidnými. Kolikrát to v těchto dnech zaznělo.

Jak si však v kontextu takovýchto prohlášení vysvětlovat, že v téže době bylo islámskými fanatiky z organizace Boko Haram v nigerijském státě Borno vyvražděno několik vesnic a jedno město. Řádově tisíce lidí. Převážně žen a dětí. A to ani nemuseli malovat Mohamedovi psí hlavu. Byli prostě jen „na ráně“. Abych to správně napsal, musel jsem zpětně velmi usilovně zprávu o tomto masakru hledat. Ona se totiž médii jenom tak mihla. Byla v době, kdy dva tisíce policistů obléhalo dva teroristy, asi nezajímavá.

Chápu lidi, kteří se zajímají jen o svoje bezprostřední okolí. Chápu a oceňuji lidi, kteří se ve smyslu citátu Johna Donna (myslím ty věty, které použil Ernest Hemingway v úvodu románu Komu zvoní hrana) cítí být součástí celého lidstva, ale nechápu ty, které smrt několika novinářů vyžene (i u nás) do ulic s transparenty a smrt tisíců jiných nevinných lidí se jich ani nedotkne. Nemá to asi tu mediální šťávu, nikdo se tím nezviditelní, ani se za to nikdo neschová. Bez ohledu na to z jakého konce světa jsme, je pro nás Nigerie stonásobně dál než Paříž. Kvalitní styk s ní nám Evropanům zprostředkovává snad jen firma Shell. Ta v uplynulých letech zdevastovala a kontaminovala na desítky (možná stovky) let deltu Nigeru (je to území velké jak střední Čechy). Vodu, půdu, rostliny, zvířata i lidské obyvatele. Ne ve zlém úmyslu, to ne, jen pro prachy. Akce islamistů celkovou zkázu už jen doplňují. Ti mrtví i ti zatím přeživší v Nigerii (a leckde jinde v nám neznámém světě) asi pro nás nejsou dost „Charlie“.

Nevím jak vy, ale já žiji na divné planetě.

Autor: Jiří Turner | pondělí 12.1.2015 17:10 | karma článku: 38,83 | přečteno: 2475x
  • Další články autora

Jiří Turner

A terazky mi povedztě, čo vy si predstavujetě pod takým slovom grýndýl?

Být Hřibem, volám Jandejskovi, aby zemědělci přijeli s traktory každé pondělí, tak pohodová dopravní situace v Praze totiž už dlouho nebyla. Nicméně i všeliká vyjádření protestujících „sedláků“ stojí za úvahu.

19.2.2024 v 15:01 | Karma: 36,09 | Přečteno: 3289x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Máme traktory a ne že ne…

... až to spatříš, ledy povolí. V kontextu plánované akce by to měly být ledy ve Strakově akademii. Vláda by měla vyhovět přáním stávkujících zemědělců a podat demisi, zrušit celoevropské dohody a náležitě zvýšit zemědělcům dotace.

14.2.2024 v 8:45 | Karma: 34,40 | Přečteno: 3628x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Interview s Hitlerem aneb sázka na mediální a historickou negramotnost

V roce 1934 proběhl rozhovor mezi Adolfem Hitlerem a britským zpravodajem listu Daily Mail, jehož výsledkem bylo jakési představení nacistického Německa světové veřejnosti. Mnozí Evropané Hitlerovi věřili a mnozí ho i obdivovali.

13.2.2024 v 11:36 | Karma: 27,79 | Přečteno: 762x | Diskuse| Média

Jiří Turner

Povinné kvóty na procento žen u baru

Znáte to: Večerní bar a u něj patnáct chlapů. Zeptáte se barmana, kde jsou holky, a on jen krčí rameny. Tak takhle ne! Podniky budou mít po implementaci zákonu na povinné kvóty příslušnic něžného pohlaví povinnost toto zabezpečit.

12.2.2024 v 9:55 | Karma: 26,03 | Přečteno: 550x | Diskuse| Ostatní

Jiří Turner

Zpoplatnění vstupu do lesa a jiné perly dezinformační sféry

Víte také, že budou zrušeny důchody, čeká nás mobilizace, že jsme krušnohorské zásoby lithia a india už dávno za pakatel prodali Německu, že ceny potravin rostou, že lidská činnost nemá na klima žádný vliv a že Brdech řádí vlci?

9.2.2024 v 10:24 | Karma: 20,88 | Přečteno: 532x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!