Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Třicet případů šílených kriminálních seriálů se zvláštním zaměřením na minisérii Docent

Rozmohl se nám tu takový nešvar, a to sekat krimiseriály jak Baťa cvičky. Při každém zhlédnutí nějakého nového díla se nemohu ubránit pocitu, že všechno už bylo vymyšleno, napsáno a natočeno. Nicméně to asi pořád někoho baví.

Nejdříve si dovolím takové malé zamyšlení nad samotným žánrem. Vlastně je to několik žánrů: klasická detektivka, kriminálka, akční drama s kriminální zápletkou, psychologické drama s detektivní či kriminální zápletkou, krimikomedie, detektivka nebo kriminálka se sci-fi či fantasy prvky a pak také cosi, coby se dalo nazvat policejní reality show.  

Možná je zbytečné na to upozorňovat, ale všechno jsou to zábavné žánry a vždy také fikce, a to bez ohledu na to, jestli autor je či není inspirován skutečným příběhem a skutečnou policejní praxí. Upřímně řečeno mně osobně je úplně ukradené, jestli se někdo pokouší (pochopitelně marně) rekonstruovat skutečný příběh, nebo jen fantazíruje. Je to zábava, takže jediným mým kritériem je to, jestli mě to baví, nebo nikoli. Snad proto mám rád klasickou detektivku.

V rámci tohoto klasického žánru totiž asi nikdo neřeší a řešit nemusí, je-li třeba skutečný Sherlock Holmes i pes baskervilský.  Jako v jiné literárním, potažmo filmovém a televizním zpracování oceňujeme fantazii a zručnost autora, případně um těch, kdo převedli příběh do „obrázkové podoby“. Čím více se na opak autoři snaží zrealističtit příslušné dílo, tím více se zaměřujeme na blbosti, které zjevně realistické nejsou. Třeba že standardní český kriminalista vytáhne pistoli jednou za pět let a vystřelí s ní na člověka jednou za život, ne každé pondělí v 20:15.

Všímám si toho, že doba si žádá akci a s ní i požadavek, aby to bylo jako doopravdy. Co na tom, že doopravdy je práce kriminalisty pro pozorovatele nudná až k zbláznění. Proto mi asi také z té plejády slabomyslností poněkud vyčnívají výtvory Jiřího Stracha. Úspěšný tvůrce pohádek totiž i k tomuto žánru přistupuje jako k pohádce a vůbec se tím netají. Proto také jsou jeho jednotlivé postavy ve své charakteristice výraznější, než tomu bývá ve skutečnosti, což platí i pro zápletky, které v reálném světě zločinu bývají většinou velmi banální.

Zamyslel jsem se nad tím po shlédnutí druhého dílu krimisérie Docent, respektive při četbě několika výrazně kritických recenzí. Všiml jsem si, že kritikům všeho druhu nejvíce vadí to, co je, jak bylo výše uvedeno, typické pro detektivní či kriminální fikci, tedy že jsou postavy po všech stránkách výraznější a vyhraněnější, než je běžné, že příběh i děj se jeví poněkud bizarně a jeho rozuzlení jistě také nebude tuctové. Jako by snad někomu vadilo, že je Holmes učiněný asociál, že kreativita padoucha Stapletona je naprosto absurdní a že se na zločinech odehrávajících se v ideálních kulisách podílí doga, jež je, jak známo, typickým gaučákem.

Když se ještě vrátím k žánrům, tak si kladu otázku, proč byly a stále jsou tak oblíbení Hříšní lidé města pražského?  Odpověď je prostá: kouzlo prvorepublikové Prahy, humor, skvělé herecké výkony a zajímavé detektivní zápletky často s překvapujícím rozuzlením. Z podobného důvodu jsou dle mého soudu tuzemským vrcholem žánru detektivní povídky Karla Čapka, které ukazují autorovu fantazii, ale jsou také prolnuty čapkovským lidstvím. Napadne snad někoho přemýšlet o jejich faktické autentičnosti?  

Na začátku jsem vyslovil kacířskou myšlenku, že všechno bylo již vymyšleno, napsáno a natočeno. Samozřejmě to tak není, ale je jistě stále těžší, vymýšlet něco, co tu ještě nebylo. Touha po originalitě tak často, a to zcela ve všech uměleckých směrech a žánrech, přivádí autory k tvorbě takových šíleností, že někdy až zůstává rozum stát. A tak si říkám, kolik třeba těch Čapkových povídek stále čeká na své zfilmování a jaký by to mohl být s dobrými herci vedenými zkušeným režisérem hezký počin.

Autor: Jiří Turner | úterý 14.2.2023 10:43 | karma článku: 26,23 | přečteno: 1387x
  • Další články autora

Jiří Turner

Podpořil jsi Pellegriniho? Tak u nás končíš!

Jakmile se objevila zpráva, že firma Renault ukončila spolupráci s MMA zápasníkem Attilou Véghem, protože ve slovenských prezidentských volbách podpořil Petera Pellegriniho, objevily se hlasy, že se vrací totalitní praktiky.

11.4.2024 v 9:10 | Karma: 40,20 | Přečteno: 8125x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Ta politika je ale svinstvo!

Při vhledu do Sněmovny to ledaskoho napadne. Též takto reagujeme, chceme-li se od politiky distancovat. Politika je ovšem základem společenského uspořádání a je taková, jací jsou občané, z jejichž vůle se jiní politiky stávají.

20.3.2024 v 11:26 | Karma: 20,36 | Přečteno: 414x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Tomáš Klus, Tomáš Halík a jiní „pomatenci“

Co intelektuál, to antisemita a nepřítel Izraele a FF UK jako líheň „hamásníků“. A pak tu máme ty naše angažované umělce, jako je Klus. Emoce, které vyvolává palestinsko-izraelský konflikt, už asi mnohým trochu zatemňují mozek.

18.3.2024 v 11:05 | Karma: 38,39 | Přečteno: 10880x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Hloupí Švédové vstupují do NATO a prozíraví Slováci možná opráší Varšavskou smlouvu

A kdo ví, třeba se k nim společně s Maďary přidáme časem taky, a jako za starých dobrých časů zatneme západním imperialistům tipec. Rusové přeci nejsou a nikdy nebyli agresoři, ale jenom si hájili a hájí své zájmy.

12.3.2024 v 15:50 | Karma: 45,09 | Přečteno: 7412x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Když se ti líbí více slovenská zahraniční politika, tak se na to Slovensko vrať!

Když se bratr bratří s nepřítelem, tak to rodinným vztahům moc neprospívá. V ruské státní televizi se seriózně diskutuje o bombardování evropských měst a slovenští politikové utužují přátelské vztahy s Putinem a Fico žvaní o míru

7.3.2024 v 10:13 | Karma: 43,68 | Přečteno: 5310x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Poslanci jednají o zákoníku práce, ANO a SPD odmítají výpověď bez důvodu

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  17:02

Přímý přenos Poslanci začali projednávat úpravu zákoníku práce. Stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš...

V Polsku zatkli šestnáctiletého mladíka kvůli útoku na varšavskou synagogu

2. května 2024  13:47,  aktualizováno  16:52

Polská policie zadržela šestnáctiletého mladíka, kterého podezírá z útoku na synagogu Nožykowých ve...

Je to úlet, míní experti o antikampani SPOLU. Trestná však podle nich není

2. května 2024  16:51

„Rusko, pro tebe všecko,“ paroduje předvolební kampaň SPOLU heslo hnutí ANO „Česko, pro tebe...

Začaly maturity. Podle učitelů lehké, studenty ale trápily logaritmy

2. května 2024  16:42

Studenti posledních ročníků maturitních oborů poprvé usedli k maturitním písemkám. Ve čtvrtek...