Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Takové Čechy nechceme!

Veřejný ochránce majority, která patrně nejvíce potřebuje zastání ombudsmana, opět promluvil. Nebylo to na mítinku nějakého protimigračního spolku, jen sdílel informace z jednostranně zaměřeného webu a obohatil je o svá moudra.

Stanislav Křeček je takový jiný ombudsman. Moc se nestará o to, aby měli zastání ti, kterých se systém zastat neumí či nechce, ale náramně ho zajímá to, aby nebyl nikdo zvýhodňován na úkor jiných, aby všichni požívali stejnou míru ochrany i pomoci, prostě aby nebyla narušena rovnost. Dovolím si poznamenat, že obecně v takovém systému nežijeme a nemyslím si ani, že bychom v takovém systému žít mohli a chtěli. Zdravotní pojištění je založeno na tom, že zdraví jsou povinni být „nespravedlivě“ solidární s nemocnými (včetně těch, kteří si to zavinili sami), stát podporuje všechny ty, kteří se dostatečně nezajistili na stáří, ty kteří nezodpovědně založili rodiny i ty kteří se vlastní vinou stali zdravotně neschopnými se uživit. Nechci spekulovat o tom, jestli je to dobře, nebo špatně, žijeme ale v době a ve společnosti, kde to jinak asi nejde.

Určitou speciální pozornost potřebují i různé menšiny a specifické skupiny obyvatel, už jenom proto, že příslušníky oněch menšin a skupin se většinou nestali vlastní vinou. Do této kategorie patří i lidé jiných etnik a jiné kultury. Stát (ne, ombudsman) má systémově dbát na to, aby ti pomoc státu nezneužívali, ale nemá odpírat pomoc těm, kteří ji potřebují, a to v míře, která je adekvátní tomu, jaké jsou naše možnosti. Týká se to našinců, stejně jako lidí, kteří u nás hledají pomoc. Jsme-li solidární mezi sebou navzájem, měli bychom být jako stát solidární i s našimi partnery, kteří mají třeba jen díky své geografické poloze problémy s lidmi, kteří přichází z oblastí sužovaných válečnými konflikty a bídou, a do jisté míry i s nimi samotnými.

Zcela jednoduše řečeno, mám-li být solidární s opilcem, který si zhuntoval své zdraví, vybral ze zdravotního pojištění desetkrát více, než do něj vložil, a čerpá ze systému dál v rámci nějaké speciální péče a invalidního důchodu, nevím proč bych nemohl být solidární s někým, kdo se narodil v blbou dobu na blbém místě, ať už je to nějaká vyloučená lokalita, ve které se mu nedostalo slušného vzdělání, dobré výchovy, ani prosté úcty, nebo válkami a bídou sužovaný kus země, ze kterého se  každý, kdo může, snaží co nejrychleji vypadnout. A odmítnout se podílet na pomoci válkou postiženým dětem je projevem barbarství lidí, kteří se tímto zříkají práva kohokoli soudit. 

Stanislav Křeček míní a bystře to dokládá na sdílené informaci o zbité francouzské studentce, která se prý provinila tím, že měla krátkou sukni, že muslimští přistěhovalci jsou problém, který sužuje Francii a jiné státy západní Evropy, a kterému bychom se my měli vyvarovat tím, že budeme udržovat etnicky a kulturně čisté Česko. Pominuli to, že pan ombudsman činí závěry, na základě selektivně zpracovaných a neověřených informací z podezřelého zdroje, které bez mrknutí oka paušalizuje, tak také směšuje dva různé principy, respektive principiální stanoviska s reálnými a zcela praktickými problémy, které někde mají. Skutečnost, že si někdo špatnou migrační politikou způsobil maléry, že mohou být problémy se špatně asimilovanými lidmi jiné kultury, nebo že se v rámci každé komunity najdou lidé nepřizpůsobiví i zločinci, neznamená, že lze na základě toho hodnotit etnikum, náboženství či obecně nějaký proces.

Je nepochybné, že naše civilizace má omezenou kapacitu ohledně pomoci lidem přicházejících z civilizačně odlišných oblastí a existuje nepochybně rozumná míra, v rámci níž je takový proces dobře zvládnutelný. Tu míru a vlastní schopnosti možná některé státy překročily, a to nám může sloužit jako odstrašující příklad. To se ovšem netýká oprávněných a prověřených žadatelů o azyl a už vůbec se to netýká zubožených dětí a sirotků v řádu stovek, o které jsme se skandálně odmítli postarat. Jistě by bylo nejlepší řešit problematiku migrace tam, kde vzniká, ale to není snadné a obecně k takovým počinům chybí politická vůle a jednotný přístup.

Je jistě dobré hodnotit tuto problematiku pragmaticky, ale snad také s určitým humanistickým a sociálním akcentem. Rozhodně není úkolem politiků, tím spíše veřejného ochránce práv, vyvolávat ve společnosti manipulativním způsobem xenofobní nálady, které se ve svém důsledku vrátí zpět jako veřejná podpora i požadavek občanů na striktní odmítání jakékoli solidarity a pomoci. Je to vlastně takový uzavřený hrnec, ve kterém se vaří jen to, co do něj kdo nasypal, a z různých fujtajblů a jedů se zdravá a chutná polívčička neuvaří. Naopak, ze strachu, z nenávisti, z předsudků, ze sobeckosti a z bezohlednosti může vzniknout jen utrejch, který otráví i ty, kteří ničím takovým nepřispěli.

Náš stát se přestává chovat jako civilizovaná evropská země, ale prezentujeme se jako ti vyčůránci, kteří mají na zřeteli jen své vlastní zájmy a své vlastní pohodlí. Pomalu dávám zapravdu těm, kteří požadují naše vystoupení z EU, protože jsme se členy takového nadnárodního společenství neměli vůbec stát. Naopak bychom si měli natáhnout kolem našich hranic opět elektrický ohradník a v zasmrádlé české kotlince se radovat z toho, že si na nás jen tak někdo nepřijde. Nacionálně sobecký přístup už není jen výsadou extrémistů, ale takto si na základě společenské poptávky z populistických pohnutek počínají i parlamentní strany, vláda, prezident a nyní už i ombudsman.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/takove-nove-cechy-nechceme-vyjadril-se-ombudsman-krecek-smerem-k-muslimum-121726

Autor: Jiří Turner | středa 30.9.2020 10:23 | karma článku: 34,27 | přečteno: 8912x
  • Další články autora

Jiří Turner

A terazky mi povedztě, čo vy si predstavujetě pod takým slovom grýndýl?

Být Hřibem, volám Jandejskovi, aby zemědělci přijeli s traktory každé pondělí, tak pohodová dopravní situace v Praze totiž už dlouho nebyla. Nicméně i všeliká vyjádření protestujících „sedláků“ stojí za úvahu.

19.2.2024 v 15:01 | Karma: 36,09 | Přečteno: 3289x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Máme traktory a ne že ne…

... až to spatříš, ledy povolí. V kontextu plánované akce by to měly být ledy ve Strakově akademii. Vláda by měla vyhovět přáním stávkujících zemědělců a podat demisi, zrušit celoevropské dohody a náležitě zvýšit zemědělcům dotace.

14.2.2024 v 8:45 | Karma: 34,40 | Přečteno: 3628x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Interview s Hitlerem aneb sázka na mediální a historickou negramotnost

V roce 1934 proběhl rozhovor mezi Adolfem Hitlerem a britským zpravodajem listu Daily Mail, jehož výsledkem bylo jakési představení nacistického Německa světové veřejnosti. Mnozí Evropané Hitlerovi věřili a mnozí ho i obdivovali.

13.2.2024 v 11:36 | Karma: 27,79 | Přečteno: 762x | Diskuse| Média

Jiří Turner

Povinné kvóty na procento žen u baru

Znáte to: Večerní bar a u něj patnáct chlapů. Zeptáte se barmana, kde jsou holky, a on jen krčí rameny. Tak takhle ne! Podniky budou mít po implementaci zákonu na povinné kvóty příslušnic něžného pohlaví povinnost toto zabezpečit.

12.2.2024 v 9:55 | Karma: 26,03 | Přečteno: 550x | Diskuse| Ostatní

Jiří Turner

Zpoplatnění vstupu do lesa a jiné perly dezinformační sféry

Víte také, že budou zrušeny důchody, čeká nás mobilizace, že jsme krušnohorské zásoby lithia a india už dávno za pakatel prodali Německu, že ceny potravin rostou, že lidská činnost nemá na klima žádný vliv a že Brdech řádí vlci?

9.2.2024 v 10:24 | Karma: 20,88 | Přečteno: 532x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslanci kývli na zákaz prodeje zemědělské půdy cizincům ze třetích zemí

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  10:03

Přímý přenos Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schválila Sněmovna. Nemají na ní do budoucna vznikat...

Byty za peníze z korupce. Vyšetřování na Ukrajině ukázalo na nemovitosti v Praze

3. května 2024

Premium V tuzemské bezpečnostní komunitě se už dlouho spekuluje o tom, že část milionů z korupce kolem...

Status umělce nemá nic společného se socialismem, hájí se ministr Baxa

3. května 2024

Vysíláme Vládou prošla novela zákona, která přichází s novým pojmem: status umělce. V Rozstřelu o návrhu...

Muž násilím vnikl do školy v Litvínově. Policie ho našla v obchodě, kde kradl

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  9:52

Několik policejních hlídek včetně psovoda a speciální pořádkové jednotky zasahuje u gymnázia v...