Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Prosím vás, jenom ne tu nenávist!

Nenávist se šíří virtuálním prostorem jako nějaká epidemie. Pohlcuje nás. Z dobrých lidí se stávají kreatury, které žijí jen tím, aby někoho potupily a očernily. Ne nadarmo je zloba provázející nenávist i smrtelným hříchem.

Nevím, jestli nějak stoupá míra nenávisti ve společnosti, ale je patrné, že virtuálním prostorem se šíří absurdní používání tohoto výrazu. Slovo „nenávist“ se stalo jakýmsi univerzálním prostředkem pro vyjádření nesouhlasu s kritickým názorem na osobu, činy a výroky jiného člověka. Tento podivný způsob kritiky kritika tu asi byl vždy, ale neobyčejně silně se vždy projevuje v souvislosti s kultem nějaké osobnosti.

Obvinění z nenávisti může tak vyjadřovat jakési zděšení nad tím, že si někdo dovolil kritizovat nebo negativně hodnotit někoho, kdo by asi měl být nekritizovatelný a hodnocený jen kladně. Toto nařčení pak má ono kouzlo, že proti němu nelze použít žádné protikouzlo. Obviněný může akorát tupě konstatovat, že žádnou nenávist necítí, ale kdo by mu to věřil, když se přeci „nenávistně“ vyjádřil.

Myslím si, že ve skutečnosti je nenávist mimořádně silná a také mimořádně negativní emoce (pamatujme si to, EMOCE!), která se vyjadřuje především činy, a pokud i výroky, nejsou asi tak důležité výrazové prostředky, jako touha někomu ublížit, někoho poškodit. Když napíšu, že někdo již nežijící udělal i chyby, že se vždy nezachoval správně a posloužil i špatné věci, těžko se to dá vnímat jako projev nenávisti. Stejně tak není nenávistí, když budu prostě kritizovat někoho za nevhodné chování a nevhodné výroky.

Ono to obecně neznamená, že z výše uvedených důvodů nebo na základě důvodů zcela jiných nemohu někoho nenávidět, ale ten, kdo mé výroky hodnotí, to nemůže vědět. Takový kritik buď spekuluje, nebo zcela záměrně s ohledem na dopad obvinění z nenávisti používá tento prostředek cíleně. V tomto případě totiž také není třeba používat jakýkoli protiargument, protože jaksi ustupuje do pozadí skutečnost a tím i potřeba dokazovat, jestli je onen „nenávistný“ výrok nepravdivý. 

O pravdu či nepravdu tak vůbec nejde, dokonce nejde ani o to, jestli ona „nenávistná“ kritika použita vhodně či nevhodně, přestože právě to by bylo mnohdy adekvátní. Není totiž vůbec třeba připomínat „nad něčí rakví“ nějaké kontroverzní skutky zemřelého, stejně jako není vhodné určitou kritiku založit na tom, jak kritizovaný vypadá, jakými trpí hendikepy nebo jaké zdravotní problémy ho trápí. V těchto případech se dá zcela normálně konstatovat, že kritik používá nevhodné argumenty, respektive, že je používá v nevhodnou dobu nebo nevhodným způsobem.

Abych tuto svou úvahu trochu personifikoval, tak mohu s klidem vyjádřit, že asi trvale necítím k žádnému člověku nenávist. Stejně jako jíní, mohu mít i já takovou emoci v okamžiku, když si přečtu o zločinu sadistického vraha nebo když mi v tramvaji někdo šlápne na nohu. To jsou sice nesrovnatelné impulsy, ale společné mají to, že rychle pominou, protože by bylo asi zničující, živit si nenávist vůči všem lumpům, co jich na světě je, tím spíše ke všem, kteří se nás nějak dotknou. Neví, jestli se dá nazvat nenávistí vztah k nějakým ideologiím, ale vhodnějším slovem je asi „odpor“.

Poněkud jiným obratem je „podněcování k nenávisti“, se kterým pracuje i litera zákona. I zde může panovat jistá spekulativnost ohledně toho, co je a co není oním podněcováním, ale rozdíl je v tom, že nikdo netvrdí, že kvůli někomu se jiný nenávistným stane, ale předpokládá se pouze to, že se jím stát může. Pokud se pak jasně definuje, co je tím podněcováním, může takový princip sloužit v běžném životě k hodnocení chování, které souvisí s možným porušováním zákona a jistým porušováním etických a morálních norem. Podněcování je totiž činnost, kdežto nenávist je, jak už bylo uvedeno, "pouze" emoce. 

Nechtěl jsem sice toto zamyšlení pojmout jako apel, dobře věda, že je takové počínání zcela marné, ale přesto si v závěru neodpustím alespoň vyjádřit přání: zapomeňte na slovo „nenávist“, alespoň ve svých hodnoceních toho, kdo se pouze k někomu kriticky vyjadřuje. Vězte, že to může být vnímáno jako projev slabosti a neschopnosti rozporovat faktická vyjádření fakty a názory jinými názory za použití důkazů a argumentů.

Autor: Jiří Turner | pondělí 21.10.2019 15:44 | karma článku: 21,31 | přečteno: 787x
  • Další články autora

Jiří Turner

A terazky mi povedztě, čo vy si predstavujetě pod takým slovom grýndýl?

Být Hřibem, volám Jandejskovi, aby zemědělci přijeli s traktory každé pondělí, tak pohodová dopravní situace v Praze totiž už dlouho nebyla. Nicméně i všeliká vyjádření protestujících „sedláků“ stojí za úvahu.

19.2.2024 v 15:01 | Karma: 36,09 | Přečteno: 3289x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Máme traktory a ne že ne…

... až to spatříš, ledy povolí. V kontextu plánované akce by to měly být ledy ve Strakově akademii. Vláda by měla vyhovět přáním stávkujících zemědělců a podat demisi, zrušit celoevropské dohody a náležitě zvýšit zemědělcům dotace.

14.2.2024 v 8:45 | Karma: 34,40 | Přečteno: 3628x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Interview s Hitlerem aneb sázka na mediální a historickou negramotnost

V roce 1934 proběhl rozhovor mezi Adolfem Hitlerem a britským zpravodajem listu Daily Mail, jehož výsledkem bylo jakési představení nacistického Německa světové veřejnosti. Mnozí Evropané Hitlerovi věřili a mnozí ho i obdivovali.

13.2.2024 v 11:36 | Karma: 27,79 | Přečteno: 762x | Diskuse| Média

Jiří Turner

Povinné kvóty na procento žen u baru

Znáte to: Večerní bar a u něj patnáct chlapů. Zeptáte se barmana, kde jsou holky, a on jen krčí rameny. Tak takhle ne! Podniky budou mít po implementaci zákonu na povinné kvóty příslušnic něžného pohlaví povinnost toto zabezpečit.

12.2.2024 v 9:55 | Karma: 26,03 | Přečteno: 550x | Diskuse| Ostatní

Jiří Turner

Zpoplatnění vstupu do lesa a jiné perly dezinformační sféry

Víte také, že budou zrušeny důchody, čeká nás mobilizace, že jsme krušnohorské zásoby lithia a india už dávno za pakatel prodali Německu, že ceny potravin rostou, že lidská činnost nemá na klima žádný vliv a že Brdech řádí vlci?

9.2.2024 v 10:24 | Karma: 20,88 | Přečteno: 532x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Tuleja vzdal nominaci na ministra, připustil selhání. Fiala rozhodnutí vítá

3. května 2024  14:19,  aktualizováno  15:20

Pavel Tuleja se vzdal nominace na post ministra pro vědu, výzkum a inovace. Připustil selhání v...

Vagony po nehodě u Klínce odklidí dopravce. Policie zahájila úkony trestního řízení

3. května 2024  11:11,  aktualizováno  15:17

Policie prověřuje čtvrteční vykolejení osobního vlaku bez strojvůdce poblíž Klínce u Prahy pro...

Tramvaj srazila chlapce, který přebíhal přes ulici. Skončil v nemocnici

3. května 2024  15:03

Záchranáři převezli v pátek ráno do nemocnice šestiletého chlapce, kterého srazila v Plzni tramvaj....

Do školy v Litvínově vnikl muž. Policie ho zadržela poblíž kvůli jiné krádeži

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  14:23

Desítky policistů, hasiči i záchranáři se ráno sjeli k litvínovskému gymnáziu. Důvodem bylo...