Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pane plukovníku Primulo, nejsme v Číně!

Mimořádná situace si vyžaduje mimořádná opatření, která zasahují do občanských svobod. Otázka zní, jak silně a zdali je příslušné opatření adekvátní situaci. Nabízí se tak principiální otázka, vážíme-li si více svobody, či života?

Ta otázka takto zcela striktně položena není, tedy alespoň ne teď a tady. Myslím, že téměř každý si na chvíli bez problému upře v zásadě malicherné požitky ze svobodného pohybu a chování a podrobí se určitým nestandardním normám. Řadový občan nemusí všechny důvody přesně chápat, ale měl by být přesvědčen o tom, že je to nutné a smysluplné.  Na druhé straně je dobré si uvědomit, že byly doby, kdy lidé pro svobodu nasazovali život a umírali. Zní to trochu pateticky, ale pocit svobody není jen nějaká chiméra, nějaká bezcenná emoce, protože náš aktuální životní styl, naše práva a možnosti nejsou obecně něčím samozřejmým. Tyto principy vznikaly dlouho a také velmi bolestně.

Je těžké, respektive nemožné, zvolit tu optimální cestu, je ale patrné, že je třeba se vyvarovat extrémů. Tedy na základě vlastní svobodomyslnosti ohrožovat zdraví jiných a na základě domnělých potřeb lidem spíše škodit. V této souvislosti se nabízí prostá, ale zásadní a zcela obecně použitelná otázka: Jaká rizika jsou pro nás ještě přijatelná, abychom se nemuseli zříci svého životního stylu a svých požitků? Dá se vyčíslit či odhadnout míra rizika, pokud se rozhodneme jet autem z jednoho konce Prahy na druhý, s prvkem rizika musíme počítat při vysokohorské túře, riskantní může být nechráněný pohlavní styk s neznámým člověkem a podstupujeme riziko, pokud se rozhodneme ignorovat třeba kolonospkopické vyšetření či jakoukoli jinou preventivní starost o své zdraví. Extrémně jsme pak ohroženi kouřením, nemírnou konzumací alkoholu i obezitou.

Mnohé z výše uvedeného ohrožuje naše životy více než aktuálně řádící virus. Většinu lidí to však moc netrápí, prostě s tím žijí. Požitky z toho plynoucí jim za to riziko asi stojí, a tak by se mohlo zdát divné, že se titíž lidé budou obávat nákazy, která ohrožuje jen malou část obyvatelstva, a jsou ochotni se dobrovolně vzdát nejen určitých svobod, ale také svého dosavadního životního stylu a mnohdy i smyslu svého života. Jak to, že se smiřujeme s opatřeními, díky kterým může zkrachovat vše, co jsme doposavad budovali a čemu obětovali čas, energii i třeba zdraví? Je to určitý paradox. Je patrné, že lidé v bytostně demokratických a liberálních zemích nejsou na takovou oběť připraveni, mnohé zvažují a jsou často ochotni se s tímto rizikem smířit. Naopak lidé žijící v totalitních režimech berou restrikce jako samozřejmost a mnoho z nich o tom asi nepřemýšlí.

 Tímto se poněkud oklikou dostávám k tomu, co jsem uvedl v nadpisu článku. Kde jsme my, respektive kým jsme? Jsme liberálními Skandinávci nebo disciplinovanými Asiaty? Možná se pohybujeme kdesi mezi, jak je to patrné i v jiných oblastech. Vymanili jsme se z totality, ale její stigmata si neseme dále. Prostřednictvím příslušníků mojí generace a těch ještě starších jsou atavismy totality patrné i na generaci mladé, která nesvobodu nezažila. Nechci to hodnotit, možná je tradiční česká přizpůsobivost evoluční předností, která nám zabezpečí v dané chvíli bezpečné proplutí, osobně jsem však přesvědčen, že je velmi užitečná opatrnost a také určitá nedůvěra v počínání establishmentu. Myslím proto, že bychom neměli kritizovat ty, kteří pochybují, žádají vysvětlení, upozorňují na nepravosti i chyby a obávají se zneužití moci. 

Abych se vyjádřil jasně, nevolám po nějaké revoluci, anarchii a ani si nemyslím, že je třeba paušálně zpochybňovat aktuální kroky vlády. Pouze vyzývám k opatrnosti, ke zdravé nedůvěře v mocné a k využívání demokratických mechanismů k tomu, abychom se v dobrém úmyslu nestali obětí diktatury. Už se nám to stalo. Proto je potřeba klást otázky a požadovat přesvědčivé odpovědi namísto arogantních reakcí, cože si to dovolujeme. Bylo by chybou začít obcházet parlamentní principy našeho státu a dovolím si tvrdit, že je chybou kritizovat novináře za jejich tvrdost a neústupnost, se kterou někteří útočí na politiky. Pokud nechceme apelovat na naši politickou reprezentaci prostřednictvím protestů a občanské neposlušnosti, nemáme do dalších voleb nikoho jiného, kdo by se nás zastal, než pouze média.

Autor: Jiří Turner | pátek 3.4.2020 12:49 | karma článku: 20,20 | přečteno: 1202x
  • Další články autora

Jiří Turner

Bureš zůstal Burešem

V době, kdy lidé cítí ztrátu víry v celou řadu jistot, přichází dobrá zpráva. Andrej Babiš, alias agent Bureš zůstává právně uznaným agentem Burešem. Tato skutečnost nemá vliv vůbec na nic. Jen mě těší, že čest si nelze koupit.

8.2.2024 v 11:24 | Karma: 41,11 | Přečteno: 3125x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Strašák jménem gender

Piťhové v Senátu se úspěšně postavili proti ratifikaci Istanbulské úmluvy. Převážil tradiční strach o naši tradiční rodinu s tradičními rolemi, kdy je táta ten chlapák, to mačo, které neluxuje a občas „oprávněně“ mamce napráská.

30.1.2024 v 8:42 | Karma: 24,72 | Přečteno: 3386x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Tam v Karviné aneb karvinská hospoda není pražská kavárna

„Hledám zase temnej kout, kdepak moh bych obejmout jeden den tam v Karviné. Hebkej vítr do očí s černou vášní zakročí, jeden sten tam v Karviné. Nebe mělo plno stuh, slunce mělo rudej pruh a...

25.1.2024 v 10:27 | Karma: 33,30 | Přečteno: 4975x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Slovensko, Maďarsko a Evropa dnes stejně jako před 85 lety

V roce 1939 se Maďarsko a Slovensko staly spojenci nacistického Německa, nyní vyjadřují loajalitu k režimu, jenž jde v Hitlerových stopách. Tehdy to mohlo být proti vůli většiny občanů, dnes jsou Slováci i Maďaři zcela zodpovědní.

24.1.2024 v 13:23 | Karma: 24,46 | Přečteno: 517x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Komu vadí sbírka na drony pro Ukrajinu a její organizátoři?

Zakladatel spolku Skupina D Ondřej Vetchý čelí výhrůžkám. Je napadán za organizaci sbírky na nákup dronů Nemesis pro ukrajinskou armádu. Zdá se, že „mírotvorci“ vyhlásili podporovatelům a sympatizantům Ukrajiny válku.

15.1.2024 v 15:12 | Karma: 31,50 | Přečteno: 773x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:19

Přímý přenos Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Na Plzeňsku hořela hala sklárny, oheň zasáhl třetinu střechy

2. května 2024  18:22,  aktualizováno  20:15

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hořelo v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

Trump se vidí jako disident, soud je pro něj marketingová sklizeň, tvrdí expert

2. května 2024

Premium Pokud dojde na televizní debatu Donalda Trumpa a Joea Bidena, jako jednoznačný vítěz z ní vzejde...

Vlak bez strojvůdce ujel několik kilometrů, pak vykolejil. Řítil se stovkou

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  19:55

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...