Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nekuřte, nenechte pít děti, plaťte daně a nehrajte si na pistolníky, vzkazuje nám stát

I takhle by se asi dala vyjádřit témata, která se z poslaneckých lavic vydala do světa dráždit občana a zaměstnávat jeho cit pro vnímání svobody.

Sám jsem v posuzování těchto restrikcí poněkud rozpolcený. Ani ne tak tím, že bych si myslel, že by státu mělo být lhostejné, co se v rámci těchto fenoménů děje, ale spíše v tom, jaké způsoby řešení jsou ve hře.

Mám v tom docela jasno. Kouřit je nezdravé, děti pít nemají, daně se platit mají a vlastnictví zbraně přináší v Čechách více problémů než užitku, majitelům i jejich okolí.

Omezování kouření je obecným trendem a tam, kde jsou v tomto dále než my, jsou výsledky pozitivní. Osobně bych však nutil lidi omezovat kouření spíše ekonomickými nástroji, než zákazem kouření ve všech hospodách. Další postupné navyšování daně, například, by bylo asi větší motivací, než vyhnat kuřáka před hospodu, kde bude někomu čudit do oken, čehož jsem často svědkem, a to ani nemusím bydlet nad hospodou.

Nějak rozporovat snahu netolerovat konzumaci alkoholu dětmi, je asi hloupost. Když to nejsou schopni dělat dospělí, což reálně mnohdy schopni nejsou, stát se angažovat má. Činit však zodpovědného hostinského za to, že má v hospodě někoho s obsahem alkoholu v krvi, je asi nesmysl. Prevencí je možná osvěta, ale hlavně obecná netolerance alkoholu. Nedávno jsem v parku pozoroval dva tak třináctileté školáky, kteří si na lavičku přinesli lahev Coca Coly a lahev rumu. Odpili kolu a neobratně dolévali rum. Chodili kolem nich desítky lidí, někteří se dokonce nostalgicky pousmáli, ale nikdo nic neudělal. Když jsem k nim přišel kázat, dívali se na mě jako na idiota. V zásadě jsem si tak i připadal.

S daněmi je to podobné, neplatit je, stejně jako podvádět, je nesprávné a mnohdy také trestné. Stát má z principu povinnost daně vybírat tím nejefektivnějším způsobem, kterého je schopen a občanovi nezbývá, než se podvolit. Pokud může být EET jedním z nich, sem s ní. Prvořadé však musí být zajištění výběrů daní u velkých hráčů. Stát přichází o nemalé částky z daňových rájů a legislativa jde často na ruku podvodníkům, kteří vysloveně zneužívají různých úlev. Solární byznys je toho ukázkou.

Vlastnictví střelné zbraně je atributem „americké svobody“. Nevím, jestli je i atributem „české svobody“, ale podle emotivních reakcí na návrhy zpřísnění pravidel pro držení zbraně, asi ano. V Americe to má své historické kořeny, vzpomeňme na Divoký západ, u nás je to asi ta fascinace Divokým západem.  To, že chodí s pistolí a puškou farmář, sídlící sto kilometrů od nejbližšího městečka, to docela chápu, ale že jde někdo s pistolí za pasem do hospody „ za roh“, tomu nerozumím. Výsledek tomu pak také odpovídá, farmáře zbraň chrání proti šelmám (lidským i zvířecím), český pistolník po pěti kořalkách postřelí někoho na baru, jako projev nesouhlasu s jeho názory. I policejní statistiky jsou v tomto ohledu neúprosné. Ozbrojený člověk je paradoxně ve větším ohrožení (primárním i  druhotným v důsledcích neuváženého použití zbraně) více než člověk neozbrojený. Nelze sice pominout možnost, kdy držitel zbraně jejím použitím zachrání život sobě či jiným, ale tyto případy jsou v markantním nepoměru k těm, kdy zbraní naopak něco způsobí.

Jak asi dopadne legislativní proces? Myslím, že velké překvapení to nebude. Zákony nakonec, aby vůbec byly průchozí, projdou v podobě, která v podstatě popře jejich smysl, a budou záhy mnohokrát novelizovány do nepřehledného paskvilu.  A nic se nezmění. Teď je otázka, jestli je to dobře nebo špatně.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Turner | středa 16.12.2015 10:01 | karma článku: 24,56 | přečteno: 3045x
  • Další články autora

Jiří Turner

Hloupí Švédové vstupují do NATO a prozíraví Slováci možná opráší Varšavskou smlouvu

A kdo ví, třeba se k nim společně s Maďary přidáme časem taky, a jako za starých dobrých časů zatneme západním imperialistům tipec. Rusové přeci nejsou a nikdy nebyli agresoři, ale jenom si hájili a hájí své zájmy.

12.3.2024 v 15:50 | Karma: 45,09 | Přečteno: 7413x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Když se ti líbí více slovenská zahraniční politika, tak se na to Slovensko vrať!

Když se bratr bratří s nepřítelem, tak to rodinným vztahům moc neprospívá. V ruské státní televizi se seriózně diskutuje o bombardování evropských měst a slovenští politikové utužují přátelské vztahy s Putinem a Fico žvaní o míru

7.3.2024 v 10:13 | Karma: 43,68 | Přečteno: 5314x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

U nás mají Babišem vychovávaní důchodci třicetiprocentní přirážku

„Tak to máme cappuccino, koláčky, velkou becherovku, buřtíky a pivečko. Dělá to 275 korun.“- „A důchodcovská sleva by, pane vedoucí, nebyla?“- „Nebyla, ale mohu vám naúčtovat třicetiprocentní důchodcovskou přirážku!“

5.3.2024 v 12:09 | Karma: 44,05 | Přečteno: 12453x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Prima zprávy

Pamatuji, jak za bolševika byla média přehlídkou vítězství, úspěchů, pozitiv a jistot. Dnes jsou to katastrofy, neúspěchy, hrozby, varování, katastrofální vyhlídky a prognózy vyvolávající strach, nejistotu, zklamání a skepsi.

4.3.2024 v 14:27 | Karma: 30,78 | Přečteno: 811x | Diskuse| Média

Jiří Turner

Dvě sociální demokracie? A není to málo, „příteli“ Paroubku?

Ambice některých lidí jsou bezbřehé a patrně rostou přímo úměrně se ztrátou soudnosti a věkem. Hrobař staré dobré sociální demokracie se vložil do nové sociálně demokratické strany a nepokřtil mu ji nikdo jiný než lánský důchodce.

28.2.2024 v 14:05 | Karma: 20,37 | Přečteno: 337x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

ANALÝZA: Smutný Den nezávislosti Izraele. Ve válce, opuštěn a rozhlodáván zevnitř

15. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli „Měli bychom to oslavit. Určitě půjdu na hřbitov s kyticí květin a každému padlému dám na hrob...

Česká stopa zatčených oligarchů vede nejspíš k luxusním bytům v Praze

15. května 2024

Premium Ukrajina by mohla poprvé usilovat o zablokování nemovitostí, které její občan vlastní v Praze. Jak...

„Podívejte, vychází Země!“ Fotografie z Apolla 8 změnila lidstvu pohled na svět

15. května 2024

Seriál Země jako nádherné a životem překypující umělecké dílo uprostřed nicoty. Přesně tak zachytili naši...

Kočka, Rittig a další. Projekt mapuje, kdo ukrývá peníze v dubajských bytech

14. května 2024  22:46

Mezinárodní investigativní projekt Dubai Unlocked zmapoval, jak se dubajské nemovitosti staly...