Jak jsem se díky porušení protiepidemických opatření dostal k čerstvému pečivu

Pocit sounáležitosti je ošemetná věc. Někdy ho může vytvořit společný postoj, někdy společný nepřítel, jindy to může být společný zlozvyk nebo také společně porušované zákazy a nařízení.

Při jednom ze svých dovolenkových výletů jsem došel kolem poledne do českorajského městečka Lomnice nad Popelkou. Měl jsem v nohách poctivých patnáct kilometrů a dalších deset před sebou a nechtěl jsem se proto zdržovat návštěvou restaurace. Usoudil jsem, že se odbudu jen lehkou svačinkou a v tu chvíli jako na zavolanou jsem uviděl malý zastrčený konzum.

V téže chvíli jsem znejistěl. Napadlo mě totiž, že patrně u sebe nemám roušku. Bez roušky jsem ztracen, říkal jsem si. Nebudu si moci koupit jídlo a bez roušky si u snaživého asijského obchodníka nekoupím ani roušku. Horečně jsem pátral v batohu a, heuréka, jednu už docela jetou jsem na dně nalezl. Hbitě jsem si ji nasadil a zamířil do konzumu.

Obchod to byl český, což znamená poměrně chudě zásobený. V krámě, který byl po asijském vzoru z malé části samoobsluhou byli kromě obchodnice ještě tři lidé. Starší muž u malého stolku pil z takové té retrosklenice turka, a dvě paní živě diskutovaly u pultu s mladou prodavačkou.  Nikdo s přítomných roušku neměl.

Já jsem si tu svoji coby cizinec pochopitelně nechal. Byť jsem byl otočen k prázdnému regálu na pečivo cítil jsem na zádech ty pohledy. Když jsem se pak otočil, dalo se z nich číst: Pražák! Zeptal jsem se paní prodavačky, jestli nemá pečivo nebo chleba. Dostal jsem zápornou odpověď a místo vysvětlování jsem si odpověděl sám: Je pátek, tak bylo všechno na objednávku, že ano? Mladá žena zcela bez emocí jen přitakala.

Necítil jsem se vůbec dobře, nestydím se za to, kde žiju, ale náhle jsem měl urgentní potřebu všem přítomným sdělit, že sice bydlím v Praze, ale narodil jsem se a vyrůstal jsem támhle za kopcem. Pochopitelně jsem nic neřekl a znovu jsem se otočil k regálu s pečivem. Úplně nahoře jsem objevil „lahůdkový“ toustový chleba od Penamu. Jsou to ty, co jsou „měkké a svěží“ i za čtrnáct dnů po ukončení expirace.

Když jsem se zmítán pochybnostmi opět otočil k pultu a tím i k vitríně s uzeninou, napadlo mě, že tady nemusím alespoň dělat šaška v roušce. „Mohu si to sundat?“ zeptal jsem se. Prodavačka přisvědčila a všichni přítomní potěšeně kývli. Už jsem byl smířen s tím, že k lákavě vyhlížejícímu turisťáku budu přikusovat onu hmotu, nebo se jím budu ládovat bez pečiva, když na mě paní z poza pultu promluvila: „Oni si vlastně Prímkovi objednali víc, tak tady nějaká houska zbyla“ a přede mnou se objevil košíček se třemi luxusními křupavými pletýnkami bohatě posypanými mákem a solí.

Kromě turisťáku jsem dokoupil jednu chlazenou svijanskou jedenáctku a při placení jsem ještě zálibně zašilhal směrem k muži s turkem. „Chcete kafe?“ zaznělo zcela bezprostředně. „No, to bych si dal, vyhrknul jsem potěšen. „Tak to bude ještě deset korun a já vám ho pak donesu ven“.

U stolku před konzumem už seděli dva strejcové a pili lahváče. Jak mě spatřili s plnýma rukama laskomin, hned mi uvolnili místo.  Poděkoval jsem a pustil jsem se do hostiny, ke které záhy přibylo i kafe. „Máš pěknýho psa, mladej,“ započal jeden z nich nenucenou konverzaci, vida před dveřmi do té doby klidně ležící Cassi. Trochu mě překvapil ten „mladej“, už dost dlouho mi tak nikdo neřekl, tím spíše ne sotva o pět let starší chlap, ale bez váhání jsem se vrhnul do rozpravy.

Najednou jsem měl pocit, že nikomu nemusím vyprávět odkud vlastně nejsem a odkud vlastně jsem. Buď to poznali, nebo to bylo v tu chvíli úplně jedno.

 

Autor: Jiří Turner | neděle 22.8.2021 16:29 | karma článku: 18,84 | přečteno: 420x
  • Další články autora

Jiří Turner

Bureš zůstal Burešem

V době, kdy lidé cítí ztrátu víry v celou řadu jistot, přichází dobrá zpráva. Andrej Babiš, alias agent Bureš zůstává právně uznaným agentem Burešem. Tato skutečnost nemá vliv vůbec na nic. Jen mě těší, že čest si nelze koupit.

8.2.2024 v 11:24 | Karma: 41,11 | Přečteno: 3125x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Strašák jménem gender

Piťhové v Senátu se úspěšně postavili proti ratifikaci Istanbulské úmluvy. Převážil tradiční strach o naši tradiční rodinu s tradičními rolemi, kdy je táta ten chlapák, to mačo, které neluxuje a občas „oprávněně“ mamce napráská.

30.1.2024 v 8:42 | Karma: 24,72 | Přečteno: 3386x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Tam v Karviné aneb karvinská hospoda není pražská kavárna

„Hledám zase temnej kout, kdepak moh bych obejmout jeden den tam v Karviné. Hebkej vítr do očí s černou vášní zakročí, jeden sten tam v Karviné. Nebe mělo plno stuh, slunce mělo rudej pruh a...

25.1.2024 v 10:27 | Karma: 33,30 | Přečteno: 4975x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Slovensko, Maďarsko a Evropa dnes stejně jako před 85 lety

V roce 1939 se Maďarsko a Slovensko staly spojenci nacistického Německa, nyní vyjadřují loajalitu k režimu, jenž jde v Hitlerových stopách. Tehdy to mohlo být proti vůli většiny občanů, dnes jsou Slováci i Maďaři zcela zodpovědní.

24.1.2024 v 13:23 | Karma: 24,46 | Přečteno: 517x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Komu vadí sbírka na drony pro Ukrajinu a její organizátoři?

Zakladatel spolku Skupina D Ondřej Vetchý čelí výhrůžkám. Je napadán za organizaci sbírky na nákup dronů Nemesis pro ukrajinskou armádu. Zdá se, že „mírotvorci“ vyhlásili podporovatelům a sympatizantům Ukrajiny válku.

15.1.2024 v 15:12 | Karma: 31,50 | Přečteno: 773x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě čepovala pivo

30. dubna 2024  17:58,  aktualizováno  21:38

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...

Na čarodějnice padaly teplotní rekordy. Ve Žďáře od vatry vzplála tráva

30. dubna 2024  18:41,  aktualizováno  21:28

V poslední den měsíce dubna se na řadě míst koná tradiční pálení čarodějnic. Středočeský kraj však...

Češi chtěli odříznout proruského Ukrajince, zastání našel na Slovensku

30. dubna 2024  20:56

Proruský ukrajinský politik a podnikatel Arťom Marčevskij, kterého česká vláda minulý měsíc...

Měli „rozjasnit každodenní život v boji“. Pávi vyvolali smršť nadávek na Putina

30. dubna 2024  20:55

Vedení zoologické zahrady v ruském Lipecku dostalo podivný nápad se taky nějakým způsobem zapojit...