Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Filipika proti nepracujícím pseudodůchodcům

Po vzoru soudruhů z Francie bychom rádi do důchodu dříve, než zestárneme. To by se nám líbilo: Do třiceti studovat, poznávat svět, založit rodinu a v plné síle jít na odpočinek. Tenhle "kuvajtský" model má ale chybu. Nemáme ropu.

Vzpomínám si, jak jsem se před pár lety drásal na jeden alpský kopec. Kousek pod vrcholem jsem úplně splavený sbíral síly na závěrečný výstup, když tu se kolem mě asi trojnásobnou rychlostí, než jaké jsem byl schopen, mihla dvojice německých turistů. Když jsem na vrcholku hory konečně popadl dech, zapředl jsem s nimi hovor, ze kterého vyplynulo, že jde o pětasedmdesátiletou manželskou dvojici, že jsou již asi patnáct let v důchodu a že zhruba stejnou dobu cestují obytným vozem po světě. Museli se prý trochu uskromnit, ale důchod jim na to vystačí.

Říkal jsem si, že by se mi také líbilo, kdyby se takového stavu dopracoval i průměrný našinec. Myslím tím, aby byl schopen vést aktivní život daleko po sedmdesátce, důchod mu vystačil na důstojný život a náš stát byl v takové kondici, že ho důchodci nezruinují. Ta první část docela funguje i u nás. Denně vidím české sedmdesátníky (dokonce i osmdesátníky) jak drandí na bicyklech po Brdech, přičemž někteří z nich se chlubí, že se zatím obejdou i bez „elektriky“. Vidím i důchodce, kteří, pokud se všeobecně připravovali na to, že budou jednou důchodci, žijí po materiální stránce docela v pohodě. Tomu, kdo má vlastní byt (nebo dům), nemá dluhy a nevykazuje žádné milionářské manýry, ten z průměrného důchodu bez problémů vyžije.

Je ovšem otázka, jestli ta stále se zmenšující skupina aktivně pracujících dobře uživí tu stále se zvětšující skupinu aktivně „důchodujících“, tedy těch, kteří by si už krátce po šedesátce chtěli užívat života a nemakat. Vcelku důvěřuji těm ekonomům, kteří si myslí, že je to nesmysl. Tedy, že je to nesmysl, do té doby, než se nastaví systém, v rámci kterého se lidé budou na důchod po finanční stránce sami aktivně připravovat. Nejsem žádný ekonomický vizionář, takže nechci vymýšlet, jak by to mělo vypadat, ale nějak se to asi bude muset řešit.

Píšu-li: „bude muset řešit“, je třeba dodat: „už se to mělo řešit dávno“. Před více jak třiceti lety jsme skoncovali se socialismem, rychle a vesele jsme si zvykli na „výdobytky kapitalismu“, zvláště uplatňování osobních svobod, ale dodnes požadujeme, aby se o nás stát postaral jako za socíku. Chceme mít špičkové zdravotnictví dostupné všem zadarmo a chceme také výše zmíněné důchodcovské eldorádo. Nevím, proč nemáme stejně výkonnou ekonomiku jako Německo, ale přijde mi docela logické, že dokud ji mít nebudeme, tak nemůžeme mít stejné mzdy a důchody.

Aktuálně můžeme sledovat vlnu demonstrací ve Francii. Francouzi usilují o totéž, co jsem již uvedl. Chtěli by zkrátit čas „mezi pubertou a důchodem“ na nejmenší možnou míru. Pominu-li to, že stávkování je francouzským národním sportem a ti asi mnohdy vychází do ulic jenom pro tu „srandu“, tak i oni naráží na úplně stejný problém jako my. Ekonomika jim nefunguje tak, jako ta německá, a v osmdesáti mnozí řádí na alpských sjezdovkách.  

Co dělat? Asi více než do slev na jízdném a do dalších populistických nesmyslů je třeba tlačit vládu do nějaké podoby důchodové reformy, o které se pak musí vést seriózní veřejná i odborná diskuse, a do té doby, milí „pseudodůchodci“ i skuteční důchodci, je třeba chápat možnosti státu a nepožadovat nesplnitelné. A vy, milí předdůchodci, čímž míním i sebe, myslete na to, že jednou se čas naplní a stát se o vás nepostará tak, jak byste si v naivních představách přáli.   

Autor: Jiří Turner | úterý 7.2.2023 12:27 | karma článku: 42,35 | přečteno: 9709x
  • Další články autora

Jiří Turner

A terazky mi povedztě, čo vy si predstavujetě pod takým slovom grýndýl?

Být Hřibem, volám Jandejskovi, aby zemědělci přijeli s traktory každé pondělí, tak pohodová dopravní situace v Praze totiž už dlouho nebyla. Nicméně i všeliká vyjádření protestujících „sedláků“ stojí za úvahu.

19.2.2024 v 15:01 | Karma: 36,09 | Přečteno: 3288x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Máme traktory a ne že ne…

... až to spatříš, ledy povolí. V kontextu plánované akce by to měly být ledy ve Strakově akademii. Vláda by měla vyhovět přáním stávkujících zemědělců a podat demisi, zrušit celoevropské dohody a náležitě zvýšit zemědělcům dotace.

14.2.2024 v 8:45 | Karma: 34,40 | Přečteno: 3628x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Interview s Hitlerem aneb sázka na mediální a historickou negramotnost

V roce 1934 proběhl rozhovor mezi Adolfem Hitlerem a britským zpravodajem listu Daily Mail, jehož výsledkem bylo jakési představení nacistického Německa světové veřejnosti. Mnozí Evropané Hitlerovi věřili a mnozí ho i obdivovali.

13.2.2024 v 11:36 | Karma: 27,79 | Přečteno: 762x | Diskuse| Média

Jiří Turner

Povinné kvóty na procento žen u baru

Znáte to: Večerní bar a u něj patnáct chlapů. Zeptáte se barmana, kde jsou holky, a on jen krčí rameny. Tak takhle ne! Podniky budou mít po implementaci zákonu na povinné kvóty příslušnic něžného pohlaví povinnost toto zabezpečit.

12.2.2024 v 9:55 | Karma: 26,03 | Přečteno: 550x | Diskuse| Ostatní

Jiří Turner

Zpoplatnění vstupu do lesa a jiné perly dezinformační sféry

Víte také, že budou zrušeny důchody, čeká nás mobilizace, že jsme krušnohorské zásoby lithia a india už dávno za pakatel prodali Německu, že ceny potravin rostou, že lidská činnost nemá na klima žádný vliv a že Brdech řádí vlci?

9.2.2024 v 10:24 | Karma: 20,88 | Přečteno: 532x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Novým ministrem za TOP 09 bude Tuleja. Fiala ho označil za posilu pro vládu

30. dubna 2024  6:02,  aktualizováno  13:23

Přímý přenos Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace se má stát prorektor Slezské univerzity v Opavě pro...

Vláda schválila důchodovou reformu. Do penze má pustit mladší lidi později

30. dubna 2024  6:09,  aktualizováno  13:20

Vláda Petra Fialy schválila svůj návrh důchodové reformy. Bez reformy by nebyl systém udržitelný,...

Íránku zmizelou při protestech sexuálně zneužili a zabili, uvádí tajný dokument

30. dubna 2024  13:18

Šestnáctiletou Íránku, která zmizela v září 2022 při protivládních protestech, sexuálně zneužili a...

Téměř stoletá Ukrajinka prchala kilometry pod palbou Rusů, bez jídla a vody

30. dubna 2024  12:55

Osmadevadesátiletá Lidija Stepanivna urazila na útěku ze svého domova v Očeretyne v Doněcké oblasti...