Agrozrádce rovná se vlastizrádce

Přesnější by bylo „babizrádce“, ale to je jako ty „motýle“. Nicméně je jasné, že vlastizrádce je ten, kdo spolupracuje s „nepřátelskou EU“ a napomáhá odhalení dotačních podvodů. Vlastizrádce Zdechovský už dostal policejní ochranu.

S panem Zdechovským se v mnohém neshodnu, v tomto ohledu má však moji plnou podporu (ta je mu sice málo platná, ale má ji). Lumpárna je lumpárnou bez ohledu na to, kdo jí dělá, a koho reprezentuje ten, kdo proti tomu vystupuje, odhalení lumpáren podporuje a napomáhá k jejich nápravě. Je skandální, že předseda vlády demokratické země, která je členským státem EU, nerespektuje výsledky kontrol čerpání dotací, nespolupracuje na vyřešení problému, a naopak uráží komisaře i naše europoslance, kteří vyšetřování vedou, respektive schvalují. Mimořádně smutné je i to, že se nedistancuje od výhrůžek svých fanatických podporovatelů směrem k europoslancům Zdechovskému a Peksovi, stejně jako k verbálním útokům na Moniku Hohlmeierovou.

Pan Zdechovský na základě výhrůžek dnes dostal policejní ochranu, což nás staví do role jakési banánové republiky, kde otevřená kritika nějakého oligarchy je spojena s rizikem, že si to s ním jeho stoupenci vyřídí. Můžeme si klidně myslet, že je to jen preventivní opatření, ale radikálnost oněch výhrůžek patrně přesvědčila policii, že je třeba jednat. Je to ostuda a výraz skutečnosti, že se naše země v mnohých ohledech vzdaluje demokratickému světu, který rozhodně není dokonalý, ale ctí se v něm základní principy demokracie, kritiky, kontrolovatelnosti a odpovědnosti politiků.

U nás to začíná být jiné: Hrad si dělá svou vlastní zahraniční politiku, přičemž ji reálně provádí neprověření a nekontrolovatelní lidé bez mandátu i oficiálního statusu, lidé nedovzdělaní a zcela svévolně se vyjadřující na základě nějakého domnělého práva vyplývajícího z jejich ochrany hlavou státu.  V podhradí vládne politická strana, jež je firmou svého zakladatele, která se pokouší privatizovat si státní moc, a to jakýmkoli způsobem. Kdo jí v tom chce bránit je označen za nepřítele, ať už je to EU se svými komisaři, nebo to jsou naši řádně zvolení poslanci v téže instituci.

Mohli jsme se v uplynulé době několikrát setkat s vyjádřeními Hradu i Strakovy akademie, že občanské protesty jsou nedemokratickými prostředky podkopávajícími principy parlamentní demokracie a svobodných voleb. Bez ohledu na to, že je to úplný nesmysl, je právě toto počínání premiéra i prezidenta ukázkou ignorování základních principů demokracie, ústavních pořádků a zákonných i etických norem. Myslím si, že hodnocení těchto skutečností by mělo být ze strany občanů kritické, a to bez ohledu na politickou orientaci a osobní sympatie či antipatie. Já osobně mám k lidovcům i k panu Zdechovskému názorově dost daleko, ale jak už jsem vyjádřil, právo je jen jedno a zákony stejně jako i jiné normy mají platit pro všechny stejně.  

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/tomas-zdechovsky-vyhruzky-vlastizradce-andrej-babis-hohlmeierova-peksa.A200618_152438_domaci_lre

 

Autor: Jiří Turner | čtvrtek 18.6.2020 17:16 | karma článku: 31,15 | přečteno: 941x