Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jílková: Máte slovo o české armádě

Diskuse v populárním pořadu paní Jílkové na ČT1 12.11.2015 odhalila katastrofální stav nejen české armády, ale celé branné politiky všech dosavadních českých vlád.

Snad záměrně, nebo náhodnou shodou se diskuse odehrála den po okázalé přehlídce české armády na Vítkově při příležitosti výročí ukončení I. světové války a dne válečných veteránů.

Na ploše před Památníkem osvobození a Žižkovou jezdeckou sochou defilovaly reprezentativní jednotky armády v gala kostýmech. Nažehlení mladí vojáci, důstojníci a generálové v oprýmkovaných uniformách, ověšení zlatými šňůrami a nazdobeni na hrudi velkými sbírkami stužek vyznamenání, které by svojí četností odpovídaly bojovým nasazením svých nositelů nejméně ve světové válce.

S tímto operetním vystoupením pak tristně kontrastovala skutečná situace v počtech a kvalitě armády, v branné politice státu a v reálné schopnosti naší armády zajistit obranu našeho území, našeho národního bohatství a života občanů naší republiky. Početní stav, připravenost a výzbroj naší profesionální armády odpovídají nanejvýš jedné vševojskové brigádě s přebujelým nebojovým personálem.

Jak to kontrastuje se stavem předválečné československé armády, která měla potenciál mobilizačního nasazení více než 1 milionu dokonale vycvičených mužů, kteří se mohli opřít o mohutná pohraniční opevnění a byli plně vybavení dostatkem nejmodernějších zbraní a zásobami munice. Dnes máme nepočetnou profesionální armádičku, chaoticky vyzbrojenou, která většinou aktivně slouží jen jako žoldnéři v dobrodružných válkách USA.

Ale debata neodhalila jenom specifické neduhy armády. Ukázala, že Česká republika, všechny její vlády od jejího vzniku, postrádaly a postrádají jakoukoli dlouhodobou strategickou koncepci budování a upevňování českého státu a zabezpečování jeho suverénní existence. Ukázala hloubku a rozsah nešvarů politického systému a režimu, které k tomu vedou. Je to rvačka tzv. tradičních „demokratických“ partají a jejich klientů o politickou moc, která jim umožňuje vykrádat národní bohatství a produkt. Vítězství v této nekončící rvačce si zabezpečují korupcí, klientelismem, nepotismem a podobnými nečistými způsoby. Jejich hru však ohrožuje rostoucí nespokojenost občanů-voličů, kteří hledají nové politické síly, které by mohly tento režim změnit. A našli je v přímo zvoleném prezidentovi Zemanovi a v Babišově Hnutí ANO 2011, ale i v dalších nových stranách. Jestli to byla nejlepší volba, to ukáže čas. Tak zvané "tradiční demokratické strany" jsou vyplašené a snaží se voliče zastrašovat nebezpečím autoritativní vlády nových „nedemokratických“ stran (ANO, Piráti atp.).

Tomáš G. Masaryk kdysi řekl, že státy mají žit podle principů, na kterých vznikly. Ale nepodařilo se mu toho dosáhnout ani v jeho I. ČSR. Když prosazoval uznání Československé republiky v říjnu 1918 v USA u prezidenta Wilsona, předložil mu osobně Prohlášení nezávislosti československého národa jeho prozatímní vládou, tzv. Washingtonskou deklaraci, která byla Masarykovou koncepcí meziná­rodního postavení a vnitřního uspořádání Československa. Vyhlašovala republikánskou státní formu a oznamovala provedení daleko­sáhlých hospodářských, sociálních a politických reforem.

Pravilo se v ní:

Československý stát bude republikou. Ve stálé snaze o pokrok zaručí úplnou svobodu svědomí, náboženství a vědy, literatury a umění, slova, tisku a práva shromažďovacího a petičního. Církev je odloučena od státu. Naše demokracie bude spočívat na všeobecném právu hlasovacím; ženy budou postaveny politicky, sociálně a kul­turně na roveň mužům. Práva menšiny budou chráněna poměrným zastoupením; národní menšiny budou požívat rovných práv. Vláda bude mít formu parlamentární a bude vyznávat zásady iniciativy a referenda. Stálé vojsko bude nahrazeno milicí. Československý národ provede dalekosáhlé sociální a hospodář­ské reformy, velkostatky budou vyvlastněny pro domácí kolonizaci, výsady šlechtické budou zrušeny. Národ náš převezme svou část předválečného státního dluhu rakousko-uherského, válečné dluhy ponecháme těm, kdo do nich zabředli. Ve své zahraniční politice přijme československý národ plnou část odpovědnosti za reorganizaci východní Evropy. Přijímá cele demo­kratický a sociální princip národnostní a souhlasí s naukou, že veš­keré úmluvy a smlouvy mají být sjednávány otevřeně a upřímně, bez tajné diplomacie. Naše ústava postará se o účinnou, rozumnou a spravedlivou vlá­du, která vyloučí jakékoliv zvláštní výsady a znemožní třídní záko­nodárství.

Ale staré, ještě rakousko-uherské partaje: buržoasní národní demokraté, reformističtí sociální demokraté a čeští socialisté a agrárníci si napsali ústavu ČSR po svém. Všechnu moc dali svým prospěchářským partajím a „tatíčkovi“ Masarykovi nechali hlas jen  poradní. A „otec zakladatel“ České republiky Klaus jí pak v roce 1992 dal ústavu rychlokvašku, ve které diktaturu partají ještě „zdokonalil“. A tak naše vlast „rozkvétá“ bez koncepce a vyvíjí se zcela chaoticky podle zájmů úzkých, ale mocných skupin.

Stav české armádičky je toho jedním z markantních projevů. Již Masaryk hovořil ve Washingtonské deklaraci o miliční armádě! Vycházel ze švýcarského vzoru, stejně tak jako při uzákonění práva na občanskou iniciativu a referendum.

Ve Švýcarsku každý branně schopný muž musí absolvovat vojenský výcvik a pak je zařazen do aktivní zálohy a opakovaně cvičen. Záložní vojenské jednotky jsou organizovány teritoriálně v obcích a kantonech, každý záložník má svojí osobní zbraň doma a při mobilizaci je vybaven příslušnou municí. Takže švýcarská armáda má v trvalé pohotovosti všechny branně schopné muže, vycvičené a plně vyzbrojené, schopné nastoupit téměř okamžitě. Jen speciální útvary a specialisté jsou profesionální a systém je tak nákladově úsporný.

Proč by to nešlo i u nás?   

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Zdeněk Trinkewitz | pátek 13.11.2015 13:45 | karma článku: 31,97 | přečteno: 1490x
  • Další články autora

Zdeněk Trinkewitz

Koronavir, jsou opatření vlády dostatečná?

V nedělních pořadech V.Moravce účastníci diskutují o opatřeních vlády, která jsou podle jejich tvrzení dostatečná. O tom je možno úspěšně pochybovat. Jsem toho názoru, že nemluví pravdu.

25.3.2020 v 17:03 | Karma: 7,39 | Přečteno: 432x | Diskuse| Miniblogy

Zdeněk Trinkewitz

CBC News oznamuje televizní přenos z britské vlastenecké demonstrace.

Na adres uvedené v textu vysílala televize CBC News pořad v uvedeném datu a času. Byť jde již jen o historii, může být pro nás i dnes zajímavý.

2.1.2020 v 17:15 | Karma: 7,09 | Přečteno: 732x | Miniblogy

Zdeněk Trinkewitz

Je tato republika demokratická, nebo je oligarchií chamtivých psychopatů?

K napsání tohoto blogu mne vyprovokovaly oslavy výročí historického vzniku ČSR a z nich konkrétně udílení státních vyznamenání prezidentem Zemanem, doprovázeného jeho projevem, který byl pro mne prvním impulsem.

1.11.2019 v 18:19 | Karma: 24,26 | Přečteno: 1000x | Diskuse| Politika

Zdeněk Trinkewitz

28. říjen a 17. listopad – čas k oslavám, nebo k bilancování?

Nikoli k oslavám, ale k bilancování! Vládnoucí „sestava“, ovládaná parlamentními partajemi je v nekončící politické krizi a bude se snažit udržet si své postavení dalšími populistickými sliby a čelit kritice nespokojených občanů.

25.10.2019 v 23:24 | Karma: 10,41 | Přečteno: 342x | Diskuse| Politika

Zdeněk Trinkewitz

MÁTE SLOVO s Jílkovou o ekologické zkáze světa

Na ČT 1 ve čtvrtek 17. října 2019 se polemizovalo, zda se svět řítí do ekologické sebezkázy, nebo jde jen o panické záchvaty pomatených vědců, nebo lidových ekologických aktivistů.

18.10.2019 v 13:22 | Karma: 24,76 | Přečteno: 1311x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Odpověď „západním štváčům“. Rusko se pustilo do taktického jaderného cvičení

21. května 2024  19:31,  aktualizováno  20:38

Ruská armáda zahájila první fázi manévrů, které zahrnují nácvik přípravy a použití taktických...

Jedna velezrada za druhou. Moskva zametá s vývojáři hypersonických střel

21. května 2024  20:20

Ruský soud poslal fyzika Anatolije Maslova na 14 let do vězení za vlastizradu. Ten obvinění odmítá....

Ukrajinská artilerie končí hladovku. Munice dorazila, přiznávají Rusové

21. května 2024

Premium Uprostřed samých špatných zpráv z fronty jedna trochu lepší: ukrajinská armáda podle všeho dostala...

Krásná kněžna Zaháňská ovlivňovala politiku Evropy. Skrze pletky, ví Vševěd

21. května 2024

Premium Ze školy o ní obvykle víme jen to, že pronesla větu „Šťastná to žena!“ a že šlo o majitelku...

  • Počet článků 493
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1082x
Ročník 1934. Důchodce od r. 2003. Ing. absolvent elektrotechnické fakulty ČVUT. Průmyslový manažer od r. 1970. Po převratu 1989 topmanažer velkých podniků. Jeden ze zakladatelů a čelných funkcionářů Svazu průmyslu ČR. Amatérský publicista. Autor knih z oborů elektrotechniky a managementu.

Autor knihy SVĚDECTVÍ SOUČASNÍKA - nakladatelství MAREK BELZA, 2016 - výběr mé publicistiky 1978 až 2015

webová stránka:  http://trinkewitz.cz

mail:   trinkewitz.zdenek@seznam.cz

Seznam rubrik