Kdo kde má na Zemi žít? Poznámka ke článku pana Jakuba Moravčíka, českého vlastence

Kdo kde má na Zemi žít? Kdo v které zemi má hnít? Taky se těmito otázkami vcelku intenzivně zabývám a má to svůj velmi, aspoň pro mě, pádný důvod

            Když manželka není doma, připadám si jako Alexandr Makedonský, celý byt patří jen mně, mohu se v něm pohybovat, jak se mi zlíbí, i do ledničky vlezu, ničeho se nebojím.

            Ale když je manželka doma, připadám si jako Hitler na prahu května 1945.

            „Do ložnice mi nelez! Ustel si kuchyni pod kanapem!“ nařídí mi manželka a já se podrobím, protože z jedné strany na mě tlačí západní spojenci a z druhé strany Ukrajinci v čele s maršálem Žukovem, skutečným osvoboditelem Osvětimi.

            Můj odpor je chabý a spíše jen symbolický, vtělený do otázky: „A opravdu nemůžu spát v ložnici?“

            „Ne! Nechejte je u Dunkerque, nebo vám už nenaleju!“ odsekne manželka jako Stalin na Jaltské konferenci, když se ho přiopilý Churchill zeptal, jestli československá samostatná obrněná brigáda může osvobodit Prahu, zatímco Roosevelt se třásl zimou, protože byl zimomřivý a žádná deka mu nebyla dost teplá.

            Nemaje žádných spojenců, zalezu poslušně pod kanape. To se ví, není to příliš pohodlné, a tak místo spaní v noci přemýšlím. A přemýšlím samozřejmě o tom, kdo má kde na Zemi žít.

            „Jak to přijde, že já jsem pod kanapem a manželka se rozvaluje v ložnici na letišti? Kdo, nebo co určuje, kdo má kde na Zemi žít, Křováci na poušti Kalahari, Tataři v Rusku, manželka v ložnici a já pod kanapem? Pokud vím, v bibli o tom nic není, proč tomu potom tak je?“ dumám, ale ničeho se dobrat nemůžu, takže mi nezbývá, než se podrobit principům historických nároků, protože jsem pod kanapem spal už i o naší svatební noci, manželka mě tam prostě šoupla a já hlupák si to nechal líbit, protože jsem byl zamilovaný, myslel jsem si, že je to asi ta milostná předehra.

            „Haha, zamilovaný!“ musím se smát své hlouposti a smích mě přece jen nakonec uspí.

            Spím a sním o tom, že se objeví nějaký filosof, který najde uspokojivé řešení této mé situace, že zodpoví otázku, kdo kde má na Zemi žít a je mi úplně u prdele, jestli se tento filosof bude jmenovat Ježíš, Mohamed nebo Trčálek.  

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Karel Trčálek | úterý 27.4.2021 18:47 | karma článku: 15,74 | přečteno: 331x