Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Z filmového festivalu v Karlových Varech

Karlovy Vary. Všude je spousta lidí, na ulicích reklamní stánky, stánky s občerstvením, pokladny a opékačky lázeňských oplatků. Začíná mezinárodní filmový festival. Začátek festivalu se pokusili narušit zloději, kteří ukradli techniku pro zahajovací ceremoniál, červený koberec je letos zelený a doprava po Karlových Varech kolabuje. Začíná to zajímavě.

Hotel Thermal - hlavní dijišti 43. Mezinárodního Filmového FestivaluTomáš Kabát Jdu si k pokladně vedle hotelu Thermal koupit Festival Pass, který na celou dobu festivalu stojí tisíc korun. Já, držitel ISIC karty, však zaplatím pouze 700,-. Koukám na plánek kin, a rozmýšlím si, na které filmy si zajdu. Už přiletěl Robert De Niro, ukázal se před novináři s křišťálovým glóbem a zase si odešel užívat luxusu v grandhotelu Pupp. U hotelu stojí ochranka, černé vozy s nápisem „Official car“ zaplňují parkoviště. U zadního vchodu hotelu Thermal dělají novináři rozhovor s Evou Zaoralovou. A kdepak je Marek Eben, ten nám zase trochu více zešedivěl…

Působí tady pohodová atmosféra, což mě překvapilo. Celá organizace festivalu vypadá tak hekticky a jde vidět, že program vytvořili opravdoví profesionálové, protože do sebe perfektně zapadá. Jen je škoda, že svou návštěvu na poslední chvíli zrušil Nick Nolte. I tak je ale možno potkat i jiné osobnosti světového filmu. Například Robert De Niro – známý americký herec, Les Blank – legenda dokumentárních filmů, Danny Glover, nebo Christopher Lee. Z českých herců pak můžu jmenovat například herce převážně komedií – Bolka Polívku. 

Tady už se přímo přede mnou žene chumel fotografů, kteří obklopují pro mě neznámou tvář. Sice nepoznávám, kdo se to prochází po kolonádě nedaleko vřídla v obležení novinářů, ale i tak mám radost, že jsem potkal někoho slavného i mimo červený koberec.

Naštěstí vyšlo i to počasí. Ty ohromné bouřky, před kterými meteorologové varovali, nepřišly. Pouze se přehnal déšť, trochu hřmělo, ale pak to odeznělo a zdejší teploty se pohybují kolem dvaceti stupňů celsia. Ani není zataženo, slunce pěkně svítí. Tak by mě zajímalo, jak letošní filmový festival nakonec dopadne.

Dozvídám se, že všechny lístky na zítřejší filmy už jsou vyprodané, a tak můžu místo filmů, na jejichž promítání se nedostanu, shlédnout krásnou přírodu okolo města Karlovy Vary, projít se po kolonádě, napít se desítek léčivých pramenů. No, sice je pravda, že některé chutnají opravdu zajímavě. Pořád to ale nemá na smrdutou vodu z Luhačovic. Díky festivalu je slyšet ve Varech i jiné jazyky, než ruština. 

Večer bude prý nějaké posezení s tvůrci filmů u čaje. Zajdu tam, a jsem zvědav, co to bude. 
Nějaké fotografie: 

 

1. Les Blank - Legenda amerického dokumentárního filmu

2. Stěna plakátů filmů v hotelu Thermal

3. Pozná někdo kdo to je?

4. Tiskové centrum

5. Cena – Zlatá soška s křišťálovou koulí

6. To jsou věci, bez kterých bych se na festivalu neobešel: Laptop, peněženka, MP3 Player, Diktafon na nahrávání mého deníku, Kniha, Fotoaparát Canon, Sklenička pramenité vody z Karlových Varů :o), Mobilní telefon, Klíče od pokoje, a Festival Pass.




 

 


 

 

 



Autor: Tomáš Kabát | pondělí 7.7.2008 7:27 | karma článku: 13,15 | přečteno: 1820x
  • Další články autora

Tomáš Kabát

Životní úspěch? Co to vlastně je?

K čemu se hnát za životním úspěchem, když se naše priority s dobou mění? Není naopak příliš omezující, stanovovat si nějaký cíl, který mermo moci budeme považovat za životní úspěch?

7.11.2014 v 9:06 | Karma: 8,43 | Přečteno: 386x | Diskuse| Společnost

Tomáš Kabát

Zahraničním novinářem na zkoušku

Organizace European youth press uspořádala v říjnu na půdě Evropského parlamentu dny mladých novinářů (European youth media days). Jednalo se o workshopy pro studenty novinařiny nebo mladé novináře ze zemí Evropské unie. Ti si vybrali druh workshopů podle svých zaměření – na výběr byly skupiny televizní, printové i rozhlasové novinařiny, fotografie a sociálních médií. Každá skupina dostala také téma, na kterém měla pracovat.

11.2.2014 v 18:02 | Karma: 4,22 | Přečteno: 226x | Diskuse| Média

Tomáš Kabát

Nejsou vzdělávací pořady hovadina?

Už mnoho desetiletí se média využívají i pro prezentaci naukového obsahu. Za minulého režimu například druhý program Československé televize vysílal v průběhu dopoledních hodin pořady, které měly doplňovat výuku na základních školách. Díky tehdejším striktně stanoveným osnovám bylo jasné, co se žáci ve školách v daných dnech učili. Už tehdy byly ale i tyto vzdělávací pořady spíše na škodu. Místo pedagogického uchopení témat totiž často převládalo propagandistické ideologické pojetí. Doba se naštěstí změnila, vzdělávací pořady však stále příliš dobře nevzdělávají.

12.11.2013 v 18:51 | Karma: 8,81 | Přečteno: 670x | Diskuse| Média

Tomáš Kabát

Expo 1958 se komunistům vymklo kontrole

Zajímali jste se někdy o Expo 1958? V tom případě je tento článek pro vás. Vznikal jako práce do školy, ale bylo mi líto jej po odevzdání rovnou "zavřít do šuplíku". Když už jsem si s tím dal tu práci, tak to alespoň zveřejním, aby si to zájemci přečetli také. Tento článek je poněkud delší, tak si uvařte kávu a pohodlně se usaďte.

16.7.2013 v 6:18 | Karma: 17,53 | Přečteno: 1435x | Diskuse| Kultura

Tomáš Kabát

Rozhlasový trh se s březnem mění

Mluvené slovo už jen na Českém rozhlasu Plus. S prvním březnovým dnem končí vysílání hned tří stanic mluveného slova. Sloučí se stanice Leonardo, Rádio Česko a ČRo 6. Mění se i zprávy.

20.2.2013 v 21:04 | Karma: 4,75 | Přečteno: 345x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Manžela šéfky americké Sněmovny napadl kladivem. Kanaďan dostal třicet let

17. května 2024  21:06

Soud v Kalifornii vyměřil trest třiceti let odnětí svobody muži, který v roce 2022 vtrhl do domu...

Auto sjelo pod pražským Vyšehradem do Vltavy. Na místě zasahovali potápěči

17. května 2024  19:57,  aktualizováno  20:44

Hasiči a policie zasahovali na Podolském nábřeží, kde sjelo vozidlo do Vltavy. Podle pražských...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 72
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1744x
Tomáš Kabát pochází z Ostravy, nyní žije v Praze, kde pracuje v rozhlasových médiích. Má rád kulturu, filmy, každý rok tradičně jezdí na mezinárodní filmový festival do Karlových Varů. Rád cestuje a poznává nové lidi. Články na blog píše pro radost.

----

Aktualizace z roku 2015: Zdravím všechny návštěvníky mého blogu. Již nějakou dobu se psaní nevěnuji. Zdejší články jsou spíše historickou záležitostí a vyjadřují spíše názory a postoje nezralého středoškolského/vysokoškolského studenta. Mnoho zde popsaných postojů jsem změnil, berte prosím vše s rezervou. Zde uvedené názory rovněž nevyjadřují postoje organizace, v níž pracuji.