Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Z filmového festivalu o filmu Moskytiéra

Zhlédnutí filmu Moskytiéra ve mě zanechalo dojem skutečně neobvyklého snímku. Není divu, že se nachází v soutěžní sekci karlovarského filmového festivalu.

Příběh vypráví o movitější rodině, jejíž fungování je nejen problémové, ale také sebezničující. Postupně se dozvídáme, že veškeré rodinné vztahy jsou naprosto zničené. Patnáctiletý Lluís si žije tichým životem v rodině, která zrovna prochází manželskou krizí. Lluís proto věnuje veškerou pozornost zvířatům, díky čemuž svůj byt sdílí se šesti psy a několika kočkami.
Manželská krize Lluísových rodičů způsobí odchod otce. Ten si později snaží nahrazovat manželku společností služky, která pro něj ještě nedávno pracovala. Služka Anna si ale původně myslela, že jde jen o sex a protože potřebovala peníze, tak společnost Lluísově otci dělala.
Mezitím se však Lluís se svou matkou u sebe doma snažili o vytvoření uvolněné atmosféry. Žili se zvířaty, užívali si nepřítomnosti přísného otce. Při oslavě Lluísových narozenin se ale pozvaný kamarád zaplete s Lluísovou matkou Alicí. Když se to však Lluís dozví, začíná fetovat, což se výrazně projeví na jeho přístupu k ostatním a uzavírá se do sebe. Do toho se ještě objevuje krize u rodičů Miguela, Luisova otce. Matka Miguela je němá a trpí Alzheimerovou chorobou, což jejího manžela vysiluje. Oba se tedy pokusí o společnou sebevraždu otravou plynem, ale zapomínají zavřít okno, takže přežijí. Aby toho nebylo málo, do příběhu zasahuje také Miguelova sestra, která si neví rady s výchovou své dcery. Celá situace tak navozuje dojem skutečně vyšinuté rodinky.
Když je Alice svým novým milencem znásilněna, uvědomí si vážnost své situace a vybaví si, co odchodem svého manžela ztratila. Proto se snaží o návrat Miguela zpět do společného bydliště. Miguel tedy opouští Annu a vrací se ke své rodině. Celý snímek končí scénou, kdy se celá rodina sejde u stolu a diskutují jak o úspěších Anny v práci, tak také o neúspěších ve vztazích prarodičů Luise. Závěrečná scéna působí paradoxně idylickým dojmem. Jakoby se nestalo. V samotném závěru však někdo zazvoní. Je to policie, dealer drog, nebo něčí milenec? Anebo si jen někdo spletl zvonky? Scénárista tuto otázku schválně nechal otevřenou. Je tedy pouze na vás, jak si závěr domyslíte.
Režisér o svém filmu mluví jako o komedii o nemožnosti tragédie. Tvůrci chtěli vyvolat v divákovi pocit zmatenosti. Také proto byla nasazena do příběhu i zvířata. Natáčení se zvířaty prý není o moc složitější, než natáčení s lidmi. Některé scény jsou prý jednodušší právě díky tomu, že chování zvířat je na rozdíl od lidí předvídatelné.
A proč se film jmenuje tak, jak se jmenuje? Podle režiséra jde o metaforu na izolaci postav. Když snímek uvidíte, zajisté si všimnete příběhu, který v souvislosti s moskytiérou hlavní postava vypráví
Celý film má v sobě mírně depresivní složky příběhu, ale i tak se našlo několik vtipných scén. Vtipně až smutně působí celá situace rodiny. Zhlédnutí tohoto filmu mohu doporučit všemi deseti. Až do poslední sekundy filmu se nudit rozhodně nebudete.
Tomáš Kabát

Článek byl uveřejněn na kulturním serveru MEZINAMI.CZ

 

http://www.mezinami.cz/zkulturni-se/festivaly/soutezni-sekce-moskytiera/

Autor: Tomáš Kabát | pondělí 5.7.2010 12:28 | karma článku: 6,68 | přečteno: 1227x
  • Další články autora

Tomáš Kabát

Životní úspěch? Co to vlastně je?

K čemu se hnát za životním úspěchem, když se naše priority s dobou mění? Není naopak příliš omezující, stanovovat si nějaký cíl, který mermo moci budeme považovat za životní úspěch?

7.11.2014 v 9:06 | Karma: 8,43 | Přečteno: 386x | Diskuse| Společnost

Tomáš Kabát

Zahraničním novinářem na zkoušku

Organizace European youth press uspořádala v říjnu na půdě Evropského parlamentu dny mladých novinářů (European youth media days). Jednalo se o workshopy pro studenty novinařiny nebo mladé novináře ze zemí Evropské unie. Ti si vybrali druh workshopů podle svých zaměření – na výběr byly skupiny televizní, printové i rozhlasové novinařiny, fotografie a sociálních médií. Každá skupina dostala také téma, na kterém měla pracovat.

11.2.2014 v 18:02 | Karma: 4,22 | Přečteno: 226x | Diskuse| Média

Tomáš Kabát

Nejsou vzdělávací pořady hovadina?

Už mnoho desetiletí se média využívají i pro prezentaci naukového obsahu. Za minulého režimu například druhý program Československé televize vysílal v průběhu dopoledních hodin pořady, které měly doplňovat výuku na základních školách. Díky tehdejším striktně stanoveným osnovám bylo jasné, co se žáci ve školách v daných dnech učili. Už tehdy byly ale i tyto vzdělávací pořady spíše na škodu. Místo pedagogického uchopení témat totiž často převládalo propagandistické ideologické pojetí. Doba se naštěstí změnila, vzdělávací pořady však stále příliš dobře nevzdělávají.

12.11.2013 v 18:51 | Karma: 8,81 | Přečteno: 670x | Diskuse| Média

Tomáš Kabát

Expo 1958 se komunistům vymklo kontrole

Zajímali jste se někdy o Expo 1958? V tom případě je tento článek pro vás. Vznikal jako práce do školy, ale bylo mi líto jej po odevzdání rovnou "zavřít do šuplíku". Když už jsem si s tím dal tu práci, tak to alespoň zveřejním, aby si to zájemci přečetli také. Tento článek je poněkud delší, tak si uvařte kávu a pohodlně se usaďte.

16.7.2013 v 6:18 | Karma: 17,53 | Přečteno: 1435x | Diskuse| Kultura

Tomáš Kabát

Rozhlasový trh se s březnem mění

Mluvené slovo už jen na Českém rozhlasu Plus. S prvním březnovým dnem končí vysílání hned tří stanic mluveného slova. Sloučí se stanice Leonardo, Rádio Česko a ČRo 6. Mění se i zprávy.

20.2.2013 v 21:04 | Karma: 4,75 | Přečteno: 345x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Manžela šéfky americké Sněmovny napadl kladivem. Kanaďan dostal třicet let

17. května 2024  21:06

Soud v Kalifornii vyměřil trest třiceti let odnětí svobody muži, který v roce 2022 vtrhl do domu...

Auto sjelo pod pražským Vyšehradem do Vltavy. Na místě zasahovali potápěči

17. května 2024  19:57,  aktualizováno  20:44

Hasiči a policie zasahovali na Podolském nábřeží, kde sjelo vozidlo do Vltavy. Podle pražských...

Humor na sociálních sítích. Na vtipálky vznikla past, za níž může stát armáda

17. května 2024  20:07

Česká armáda zřejmě nemá pochopení pro humor. Jinak si nejde vysvětlit past, kterou patrně...

  • Počet článků 72
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1744x
Tomáš Kabát pochází z Ostravy, nyní žije v Praze, kde pracuje v rozhlasových médiích. Má rád kulturu, filmy, každý rok tradičně jezdí na mezinárodní filmový festival do Karlových Varů. Rád cestuje a poznává nové lidi. Články na blog píše pro radost.

----

Aktualizace z roku 2015: Zdravím všechny návštěvníky mého blogu. Již nějakou dobu se psaní nevěnuji. Zdejší články jsou spíše historickou záležitostí a vyjadřují spíše názory a postoje nezralého středoškolského/vysokoškolského studenta. Mnoho zde popsaných postojů jsem změnil, berte prosím vše s rezervou. Zde uvedené názory rovněž nevyjadřují postoje organizace, v níž pracuji.