Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rozhovor s režisérem filmu "Nech to být, Johnny!"

Na světové premiéře filmu Nech to být, Johny (Lascia perdere, Johny)  v Karlových Varech byl přítomen i sám režisér Fabrizio Bentivoglio. Po filmu následovala diskuze s režisérem filmu. Nemohl jsem se na nic nezeptat. Taky jsem si nezapomněl vše pečlivě nahrávat na svůj diktafon. Přepisování nebylo jednoduché, rozumět šlo jen pár otázek. Výsledkem je krátký rozhovor o sedmi otázkách. Čtěte dále.

Diskuse s režisérem a hercem Fabriziem BentivogliemTomáš Kabát

Jak Vás příběh napadl?
Všechno začalo láskou a přátelstvím. Já pocházím z Milána a na rozdíl od hrdiny filmu jsem cestu absolvoval opačným směrem. Já jsem vyšel z Milána a dostal jsem se do Caserty. Je tam jistá podobnost s mým příběhem. 

Jaké bylo hrát ve filmu, který Vy sám režírujete?
Já, když jsem napsal scénář, tak jsem ani nepomýšlel na to, že bych v tom filmu mohl hrát. Měl jsem z toho trochu obavu, ale samotné režírování sebe samého bylo relativně snadné, protože jsem měl kolem sebe skupinu výborných spolupracovníků. 

Tento film je první, který jste režíroval. Nechával jste si radit a zasahovat do příběhu někým zkušenějším?
Ano, skutečně ano. Ale je tu to ale. Nechtěl jsem si nechat zasahovat do příběhu. Od prvního slova scénáře, které jsem začal psát před více než čtyřmi lety, jsem se celou tu dobu musel jako režisér soustředit na svou práci. Ale je pravda, že pár lidí mi do toho zasahovalo. 

Co jste dělal do té doby, než Vás napadlo režírovat svůj vlastní film?
Já jsem herec, už třicet let hraji. Působil jsem jako herec na konzervatoři, ale chtěl jsem změnu, a proto jsem se pustil i do režírování. Takto dopadl můj první pokus. 

Ve filmu jsou postavy, které mají zvláštní a nečekané chování. Hrají ve filmu i neprofesionální herci, nebo jsou role napsány hercům „na míru“?
Téměř všichni protagonisté jsou herci, je tam v podstatě jenom jeden neprofesionál, je to představitel Faustina, kterému je šestnáct let. Mimochodem všechny role jsou „šité na míru“. Měl jsem předem vybrané herce. Faustina jsem nehledal jako herce v ohromných výběrech, jeho jsem našel náhodou, hledal jsem mladého chlapce, který umí hrát na kytaru. Našel jsem vesnici, kde všichni na něco hráli, tam jsme seřadili 15 – 20 chlapců, a tam jsem našel také svého Faustina. 

Ve filmu jsou zdůrazněny sněhule, které Faustino nosí. Mají tyto sněhule ve filmu nějaký význam? Co jste jimi chtěl vyjádřit?
(směje se) Sněhule nemají žádný přesný význam, ale film se odehrává v druhé polovině sedmdesátých let a pro tu dobu je charakteristické to, že se všichni chtěli něčím odlišovat od ostatních a tyto boty patřily do příběhu, který jsem chtěl vyprávět. 

Můžete o svém filmu říct, že je napůl autobiografický?

Jenom napůl (na chvíli se odmlčí) Ano, pojem napůl biografický je přesný. U celé té biografie jsem vycházel z příběhů také mých přátel, kteří jsou pro mě blízcí a já když jsem ten film točil, dělal jsem to jako režisér podle mé vize, jak by asi mohl vypadat ten život.

 

Autor: Tomáš Kabát | středa 23.7.2008 0:13 | karma článku: 9,89 | přečteno: 1632x
  • Další články autora

Tomáš Kabát

Životní úspěch? Co to vlastně je?

K čemu se hnát za životním úspěchem, když se naše priority s dobou mění? Není naopak příliš omezující, stanovovat si nějaký cíl, který mermo moci budeme považovat za životní úspěch?

7.11.2014 v 9:06 | Karma: 8,43 | Přečteno: 387x | Diskuse| Společnost

Tomáš Kabát

Zahraničním novinářem na zkoušku

Organizace European youth press uspořádala v říjnu na půdě Evropského parlamentu dny mladých novinářů (European youth media days). Jednalo se o workshopy pro studenty novinařiny nebo mladé novináře ze zemí Evropské unie. Ti si vybrali druh workshopů podle svých zaměření – na výběr byly skupiny televizní, printové i rozhlasové novinařiny, fotografie a sociálních médií. Každá skupina dostala také téma, na kterém měla pracovat.

11.2.2014 v 18:02 | Karma: 4,22 | Přečteno: 226x | Diskuse| Média

Tomáš Kabát

Nejsou vzdělávací pořady hovadina?

Už mnoho desetiletí se média využívají i pro prezentaci naukového obsahu. Za minulého režimu například druhý program Československé televize vysílal v průběhu dopoledních hodin pořady, které měly doplňovat výuku na základních školách. Díky tehdejším striktně stanoveným osnovám bylo jasné, co se žáci ve školách v daných dnech učili. Už tehdy byly ale i tyto vzdělávací pořady spíše na škodu. Místo pedagogického uchopení témat totiž často převládalo propagandistické ideologické pojetí. Doba se naštěstí změnila, vzdělávací pořady však stále příliš dobře nevzdělávají.

12.11.2013 v 18:51 | Karma: 8,81 | Přečteno: 670x | Diskuse| Média

Tomáš Kabát

Expo 1958 se komunistům vymklo kontrole

Zajímali jste se někdy o Expo 1958? V tom případě je tento článek pro vás. Vznikal jako práce do školy, ale bylo mi líto jej po odevzdání rovnou "zavřít do šuplíku". Když už jsem si s tím dal tu práci, tak to alespoň zveřejním, aby si to zájemci přečetli také. Tento článek je poněkud delší, tak si uvařte kávu a pohodlně se usaďte.

16.7.2013 v 6:18 | Karma: 17,53 | Přečteno: 1435x | Diskuse| Kultura

Tomáš Kabát

Rozhlasový trh se s březnem mění

Mluvené slovo už jen na Českém rozhlasu Plus. S prvním březnovým dnem končí vysílání hned tří stanic mluveného slova. Sloučí se stanice Leonardo, Rádio Česko a ČRo 6. Mění se i zprávy.

20.2.2013 v 21:04 | Karma: 4,75 | Přečteno: 345x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Muž v Německu střelil svou těhotnou ženu do hlavy. Pátrá po něm i vrtulník

1. června 2024  15:54,  aktualizováno  16:33

Policie v Porúří na západě Německa pátrá po útočníkovi, který dnes dopoledne na dvou místech ve...

Publikace v predátorských časopisech ničí kariéru, varují vědce univerzity

1. června 2024  16:28

Univerzity varují studenty před predátorskými časopisy. Ty zveřejňují články bez ohledu na jejich...

Autobus s dvanácti dětmi vjel na Berounsku na krajnici a převrátil se

1. června 2024  16:19

U Tetína na Berounsku v sobotu odpoledne havaroval autobus s dvanácti dětmi. Při nehodě se...

Podruhé za týden. KLDR do Jižní Koreje opět poslala balóny s odpadky a výkaly

1. června 2024  16:16

Severní Korea poslala přes ostře střeženou hranici do Jižní Koreje další balóny s odpadky a výkaly,...

  • Počet článků 72
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1645x
Tomáš Kabát pochází z Ostravy, nyní žije v Praze, kde pracuje v rozhlasových médiích. Má rád kulturu, filmy, každý rok tradičně jezdí na mezinárodní filmový festival do Karlových Varů. Rád cestuje a poznává nové lidi. Články na blog píše pro radost.

----

Aktualizace z roku 2015: Zdravím všechny návštěvníky mého blogu. Již nějakou dobu se psaní nevěnuji. Zdejší články jsou spíše historickou záležitostí a vyjadřují spíše názory a postoje nezralého středoškolského/vysokoškolského studenta. Mnoho zde popsaných postojů jsem změnil, berte prosím vše s rezervou. Zde uvedené názory rovněž nevyjadřují postoje organizace, v níž pracuji.