Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Příjezd Malkoviche do Varů a invektiva mezi čekajícími novináři

Nebudu vám tady popisovat každý festivalový den, navíc ve středu nebylo ani co popisovat. Doprovodný program - nic moc. Jedna zajímavá událost ale byla, a to příjezd herce Johna Malkoviche.

Novinari, kteri se mackaji u grandhotelu PuppTomáš Kabát

Zrovna jsem odcházel z projekce zajímavého časosběrného dokumentu režisérky Heleny Třeštkové, když mi přišla informační SMS zpráva o předpokládaném příjezdu Johna Malkoviche. Psalo se tam, že přijede v 18:00 před grandhotel Pupp. Měl jsem štěstí. Vycházel jsem zrovna z divadla Husovka, což je od zmíněného grandhotelu kousek. Nespěchal jsem, ale při příchodu k výstupnímu místu osobností jsem už zdálky viděl fotografy a kameramany, kteří se vedle sebe mačkají. "Jak dlouho už tu čekáte?" zeptal jsem se reportéra nejmenovaného českého média. "Už to bude asi hodina" řekl otráveně.

Přestože jsem přišel později, byl jsem překvapen, že místo, na které jsem se postavil, nabízelo docela dobrý výhled. Bylo krátce před osmnáctou hodinou a nastaly poslední přípravy, nastavení osvětlení, zaostření fotoaparátů, zajištění stativů pro kamery. Najednou se ozvalo pípání mobilních telefonů téměř všech novinářů. "To je v prdeli!" Hlasitě si oddechl fotograf nade mnou. Novinářům totiž přišla SMS, že John Malkovich se zdrží a přijede až kolem 18:40. Nervozita kolektivně stoupala. Já jsem se nechtěl účastnit nějakého bezúčelného stání a čekání. Odešel jsem.

Prošel jsem se hezky po kolonádě, vyzkoušel jak chutná vřídlo a pomalým krokem za doprovodu muziky, vycházející z mého MP3 přehrávače, jsem se na ono místo před grandhotel vracel. Dorazil jsem zpět na své místo, kde bylo nyní novinářů mnohem více, než před půlhodinou.

Konečně po zdlouhavém čekání se ze dveří vymotal prezident festivalu Jiří Bartoška. To byl jakýsi signál pro novináře, že se hvězda blíží. Opět poslední přípravy: kamera, foťák, stativ, zkouška mikrofonu, zaostřit, vložit nabité akumulátory. Blíží se limuzína. Ano, uvnitř skutečně seděl Johny. Dále jsem už byl jen nemile překvapen chováním některých zástupců médií. Malkovich vystoupil a Bartoška se k němu vydal. Privilegovaní novináři festivalového deníku a festivalové televize se dostali za zábrany. Prezident si s hercem podává ruce. "Vypadni s tím foťákem už kurva" zazní z davu novinářů cíleně na fotografa festivalového deníku. Najednou se všichni natisknou co nejvíce na zábrany a televizní štáby natahují mikrofony. Malkovich s Bartoškou ale nejdou k nám, zastavují se u kulisy s logem festivalu. "Strč si ten mikrofon do prdele, uhni s tím mikrákem" řve kameraman shora. Středem pozornosti byli ale i nadále dva muži, kteří se již teď pomalu ubírali do hotelu Pupp. „Mister Malkovich!“ volá novinářka a drží nad hlavou jakési papíry. Zřejmě chtěla jeho podpis, ale setřel ji fotograf: "Jdi do hajzlu s těma deskama". Dva muži zmizeli za ochrankou v hotelu.

Cirkus konečně skončil. Sám tedy nevím, proč ta tolik očekávaná hvězda ve středu naprosto ignorovala novináře, když v Praze klidně rozdávala rozhovory a nechávala se fotit. Zároveň ale taky nechápu tu drzost a sprostotu novinářů. Nejsem naivní. Vím, že se mezi sebou někteří nemusí a vím, že je to jejich práce, takže je v jejich zájmu, mít lepší záběry, než jejich konkurenční kolega. To se ale skutečně musí chovat jak hovada? Musí se na sebe tlačit, vzájemně se napadat a být na sebe sprostí? Jsme jenom lidé a každému někdy puknou nervy, ale z takovéto vzájemné netolerance je mi špatně.

A Malkovich? Ten taky nemusí být takový namyšlený a mrzutý. Když se opozdil, muselo mu být jasné, že někteří novináři na něj čekali u zátarasů skoro dvě hodiny, tak jim aspoň mohl udělat radost, přijít k nim a říct aspoň klišé ve smyslu: "Jsem rád, že jsem se dostal do Karlových Varů, je to tu krásné". Nicméně vynahradil jim to na čtvrteční tiskové konferenci, kde odpovídal na otázky celou půlhodinu. Ve čtvrtek měl ještě dále na programu takzvanou diskuzi Masterclasses. Ta proběhla od devatenácti hodin v Lázních 1. Já tam nebyl. Na závěrečném ceremoniálu si Malkovich převetme Zlatý globus.

Už jsem se zmínil o filmu Heleny Třeštíkové. Právě ta byla tak hostem veřejného diskusního pořadu Čaj o třetí. Mluvila o složitostech natáčení časosběrných dokumentů, také přiblížila jednotlivé příběhy svých zpracovávaných děl. V současnosti se dokončuje další díl ze série Manželské etudy a Manželské etudy po 20 letech.

Tady na festivalu probíhá projekce o manželské dvojici "Zuzana a Stanislav" jejichž manželství vydrželo neuvěřitelných 13 let. Proč neuvěřitelných? Ti lidé měli úplně jiné povahy a vzali se jen z donucení, protože Zuzana čekala se Stanislavem dítě. Po několika letech lze jasně vypozorovat, že tito dva lidé k sobě už nic necítí.

To je pro dnešek vše.


  • 1 - 5 >John Malkovich

  • 6 >Helena Třeštíková

  • 7 - 8 >Delegace k filmu Nejsem tvůj přítel

  • 9 - 10 >Delegace filmu Ocas ještěrky

44th International Film Festival Karlovy Vary

Autor: Tomáš Kabát | čtvrtek 9.7.2009 18:50 | karma článku: 10,95 | přečteno: 1831x
  • Další články autora

Tomáš Kabát

Životní úspěch? Co to vlastně je?

K čemu se hnát za životním úspěchem, když se naše priority s dobou mění? Není naopak příliš omezující, stanovovat si nějaký cíl, který mermo moci budeme považovat za životní úspěch?

7.11.2014 v 9:06 | Karma: 8,43 | Přečteno: 387x | Diskuse| Společnost

Tomáš Kabát

Zahraničním novinářem na zkoušku

Organizace European youth press uspořádala v říjnu na půdě Evropského parlamentu dny mladých novinářů (European youth media days). Jednalo se o workshopy pro studenty novinařiny nebo mladé novináře ze zemí Evropské unie. Ti si vybrali druh workshopů podle svých zaměření – na výběr byly skupiny televizní, printové i rozhlasové novinařiny, fotografie a sociálních médií. Každá skupina dostala také téma, na kterém měla pracovat.

11.2.2014 v 18:02 | Karma: 4,22 | Přečteno: 226x | Diskuse| Média

Tomáš Kabát

Nejsou vzdělávací pořady hovadina?

Už mnoho desetiletí se média využívají i pro prezentaci naukového obsahu. Za minulého režimu například druhý program Československé televize vysílal v průběhu dopoledních hodin pořady, které měly doplňovat výuku na základních školách. Díky tehdejším striktně stanoveným osnovám bylo jasné, co se žáci ve školách v daných dnech učili. Už tehdy byly ale i tyto vzdělávací pořady spíše na škodu. Místo pedagogického uchopení témat totiž často převládalo propagandistické ideologické pojetí. Doba se naštěstí změnila, vzdělávací pořady však stále příliš dobře nevzdělávají.

12.11.2013 v 18:51 | Karma: 8,81 | Přečteno: 670x | Diskuse| Média

Tomáš Kabát

Expo 1958 se komunistům vymklo kontrole

Zajímali jste se někdy o Expo 1958? V tom případě je tento článek pro vás. Vznikal jako práce do školy, ale bylo mi líto jej po odevzdání rovnou "zavřít do šuplíku". Když už jsem si s tím dal tu práci, tak to alespoň zveřejním, aby si to zájemci přečetli také. Tento článek je poněkud delší, tak si uvařte kávu a pohodlně se usaďte.

16.7.2013 v 6:18 | Karma: 17,53 | Přečteno: 1435x | Diskuse| Kultura

Tomáš Kabát

Rozhlasový trh se s březnem mění

Mluvené slovo už jen na Českém rozhlasu Plus. S prvním březnovým dnem končí vysílání hned tří stanic mluveného slova. Sloučí se stanice Leonardo, Rádio Česko a ČRo 6. Mění se i zprávy.

20.2.2013 v 21:04 | Karma: 4,75 | Přečteno: 345x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Australský stát jmenoval tajemníka pro „pro změnu chování mužů“

1. června 2024  20:18

Guvernérka australského státu Viktoria Jacinta Allanová jmenovala poslance Tima Richardsona jako...

Papež se sešel s Čaputovou a matkami dívek, co zemřely při nehodě autobusu

1. června 2024  20:09

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se v sobotu setkala ve Vatikánu s papežem Františkem. Na...

Psa, který připomínal kostru, nalezli u chatky. Případů týrání zvířat přibývá

1. června 2024

Premium Počet brutálních případů týrání zvířat roste. Lidé z útulků říkají, že tak hrozné zacházení nikdy v...

Levné a vyrobené „na koleni“. Drogy dorazily i na Kubu, narkomafie zatím ne

1. června 2024

Premium Na Kubě, jak známo, hezky svítí sluníčko, často tam prší, takže tam dobře rostou rostliny, tedy i...

Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.
Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.

Každá budoucí maminka se snaží zajistit pro své miminko jen to nejlepší. GS Mamavit je komplexní multivitaminový doplněk, který je speciálně...

  • Počet článků 72
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1645x
Tomáš Kabát pochází z Ostravy, nyní žije v Praze, kde pracuje v rozhlasových médiích. Má rád kulturu, filmy, každý rok tradičně jezdí na mezinárodní filmový festival do Karlových Varů. Rád cestuje a poznává nové lidi. Články na blog píše pro radost.

----

Aktualizace z roku 2015: Zdravím všechny návštěvníky mého blogu. Již nějakou dobu se psaní nevěnuji. Zdejší články jsou spíše historickou záležitostí a vyjadřují spíše názory a postoje nezralého středoškolského/vysokoškolského studenta. Mnoho zde popsaných postojů jsem změnil, berte prosím vše s rezervou. Zde uvedené názory rovněž nevyjadřují postoje organizace, v níž pracuji.