Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Poslední den festivalu, média, balení, ocenění, bilance

V sobotu 11.7.2009 jsme se probudili do posledního festivalového dne. Někde se už od rána balilo. Už například neproběhne ani jedna projekce ve slavnostním sále grandhotelu Pupp. V sále se totiž už připravovala dekorace na večerní závěrečnou párty. Tam mají kromě celebrit přístup jen vybraná média, stejně jako na závěrečný ceremoniál a udělování cen. Poslední den byl, i přes optimistické předpovědi meteorologů, deštivý a zatažený.

Hotel Thermal, Karlovy VaryTomáš Kabát

Já mám ale z letošního festivalu dobrý pocit. Byl jsem tady poprvé s Press akreditací a moc mile mě tady překvapil novinářský servis. Samozřejmě jsem byl i mnohokrát zklamán, ale pozitivní dojmy převažují. Získal jsem letos mnoho zkušeností, takže příští rok už budu vědět co a jak. Jestli se tady do Karlových Varů ovšem příští rok dostanu. Měl jsem možnost si popovídat i s mnohem profesionálnějšími novináři. Například jsem se blíže seznámil se způsobem práce reportérů Idnes.cz. S překvapením jsem zjistil, že naproti mě sedí Tereza Spáčilová s kameramanem. Taky jsem se dostal před objektiv kulturně zpravodajského serveru pro mladé mezinami.cz. S nimi jsem se seznámil již druhý den festivalu. Překvapilo mě totiž to, s jakou radostí a obětavostí tvoří články a videoreporty, přestože celé internetové noviny píší dobrovolně a bez honoráře. Obdivuji je. Také musím podotknout, že jsou to velmi milí a inteligentní lidé, se kterými se dá dobře pobavit.

Možná někdy závidím zástupcům velkých médií, že mají pověst, a tudíž i privilegia, ale když porovnám jejich pracovní nasazení, pak skutečně pochybuji, že bych to co oni, dokázal. Být v takovém nasazení celých 9 festivalových dnů bez přestávky, to není tak jednoduché. Právě proto, že jsou zástupci renomovaných médií, mají i velikou zodpovědnost. Přece jen když novinář s dobrou pověstí řekne nepravdivou informaci, je to mnohem větší problém, než kdyby se něco takového stalo reportérovi regionálního rádia. Skutečně mnohokrát jsem uvažoval o tom, že bych se do novinařiny více angažoval, ale vyložil jsem si všechny nevýhody tohoto zaměstnání a nejsem si tak jistý, jestli bych tohle dělat skutečně chtěl.

Zpět k festivalu. Poslední možnost, kdy se mohli sami diváci zapojit do hlasování o divácky nejúspěšnější film, byla v pátek. Po dobu filmového festivalu měli možnost při vstupu do sálu získat hlasovací lístky, na nichž měli možnost porovnat film podle toho, jak se jim líbil. Na lístku byla stupnice, na níž jednoduchým natrhnutím papírku divák označil, jaký má z filmu dojem. Tyto natrhnuté papírky s hodnocením filmu sbíraly hostesky v rudém tričku s nápisem "Právo" při odchodu z filmu. V sobotu se tedy již nehlasovalo. Celkově ale v této anketě volil průměrně každý třetí festivalový divák, nasbíralo se tedy téměř 70 000 hlasů. V této anketě vyhrál film Na velikosti záleží, který jsem neviděl.

Sobota byla vlastně už takové čekání na výsledky, jak o různých filmech hlasovala porota. Při průchodu hotelem Thermal se pomalu zdálo, že festival už skončil. Lidé si odlepovali plakáty filmů ze zdí, uklízečka v laciném hadru pobíhá s metlou po hale, obvyklý ruch chybí. Lidé jsou potichu, sedí u hrnku s kávou u stolu a mluví tlumeně. Už to tam tak nežilo, jak jsem byl zvyklý.

Poslední den na festivalu je vhodný pro bilancování, takže bez ohledu na porotu uvedu mého favorita. Nejvíce jsem se zasmál u snímku Vyprodáno, ze soutěžní sekce se mi nejvíce líbil film Za všechno může Jidáš. Naopak nejvíce mě zklamal film Rámirez, o kterém jsem toho hodně slyšel i četl, ale když jsem ho viděl, neuspokojil mě. Dále mě zaujaly filmy: Whisky s vodkou, Venkovský učitel, Pokoj v duši, the Greatest a Nedodržený slib. Zbytek mi tak splynul s ostatními filmy. Na tomto festivalu jsem nafotil celkem 410 fotografií.

A jak filmy hodnotila porota? Předání cen nestatutárních porot se uskutečnilo od 15ti hodin před terasou uvnitř hotelu Thermal. Trošku nešťastně zvolené místo, protože jak už to tak bývá, osoba která má okno za zády se špatně fotí a natáčí. Nebudu tady uvádět, jakou cenu kdo získal, to najdete na každém zpravodajském serveru. Já se musím podělit o jeden zážitek: Překladatelka, která tlumočila do obou jazyků, v jednom okamžiku zaváhala a celou jednu děkovací řeč, která byla v angličtině, přeříkala celou znovu anglicky místo toho, aby ji přeložila. To bylo takové fajné zpestření.

Od 17 hodin ale začaly přijíždět filmové hvězdy, producenti, moderátoři, prezidenti, režiséři a další festivaloví VIP. Někteří přijeli zadem, ti kteří mají rádi publicitu, přijeli limuzínou k červenému koberci. Nastaly opět tlačenice a někteří diváci z přítomnosti celebrit kolabovali. Já jsem se mezi novináře nedostal, protože na červeném koberci prý pro regionální média není místo, takže jsem si říkal, že bych se na nějaké tlačení mezi zpocené fanoušky vykašlal. Raději jsem si šel zabrat dobré místo pro sledování projekce ze závěrečného ceremoniálu a udělování cen. Naposledy jsem se porozhlédl po okolí, všichni všude balili. Ještě jsem si zarezervoval lístek na poslední film. Tentokrát to byl film Gigant.

Závěrečný ceremoniál jsem spolu s několika dalšími nepozvanými novináři sledoval v hale nad kavárnou v hotelu Thermal. Ceremoniál začal opět jako ten zahajovací - uměleckým tancem s podkresem kusů igelitů, které se dávaly do pohybu díky fukarům na listí. Ten večer padla i velice zajímavá věta, ikdyž mírně naivní: "Věřím, že dokumentární film může změnit svět." řekl Marcin Koszałka. V průběhu byl také puštěn sestřih, který měl připomenout tvůrce filmů, kteří zemřeli během posledního roku. Tato rekapitulace úmrtí se koná každý rok. Vtipný okamžik nastal tehdy, když Antonio Banderas předával cenu za nejlepší režii. Laureát Andreas Dresen se při přebírání Banderase zeptal, zda by od něj potom mohl dostat autogram. Nejdelší potlesk však získal John Malkovich. Hlavní cenu - Křišťálový globus získal film Anděl u moře. Tuto cenu předal Frédéricovi Dumontovi John Malkovich.

44. Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary je již minulostí.

(video serveru mezinami.cz - pár slov jsem řekl cca v  4:23)

  • 1 - 2: Gramatické chyby na titulní stránce festivalového deníku, který je připravován redaktory deníku Právo 
  • 3: Moderátorka předávání cen nestatutárních porot
  • 4 - 8: Statutární poroty s oceněnými tvůrci
  • 9: Opuštěné tiskové centrum poslední den festivalu
  • 10: Úklid po festivalu
  • 11: Bývalý prezident České republiky, Václav Havel
  • 12 - 13: Opuštěný hotel Thermal
  • 14: Frédéric Dumont, režisér vítězného snímku Anděl u moře, který získal hlavní cenu Zlatý globus
  • 15: Andreas Dresen, režisér filmu Whisky s vodkou (získal cenu za režii)
  • 16: Když hvězdy čekají na červeném koberci na odvoz limuzínou
  • 17: lidé si rozebírají plakáty filmů

44th International Film Festival Karlovy Vary

Autor: Tomáš Kabát | neděle 12.7.2009 1:57 | karma článku: 10,31 | přečteno: 2213x
  • Další články autora

Tomáš Kabát

Životní úspěch? Co to vlastně je?

K čemu se hnát za životním úspěchem, když se naše priority s dobou mění? Není naopak příliš omezující, stanovovat si nějaký cíl, který mermo moci budeme považovat za životní úspěch?

7.11.2014 v 9:06 | Karma: 8,43 | Přečteno: 387x | Diskuse| Společnost

Tomáš Kabát

Zahraničním novinářem na zkoušku

Organizace European youth press uspořádala v říjnu na půdě Evropského parlamentu dny mladých novinářů (European youth media days). Jednalo se o workshopy pro studenty novinařiny nebo mladé novináře ze zemí Evropské unie. Ti si vybrali druh workshopů podle svých zaměření – na výběr byly skupiny televizní, printové i rozhlasové novinařiny, fotografie a sociálních médií. Každá skupina dostala také téma, na kterém měla pracovat.

11.2.2014 v 18:02 | Karma: 4,22 | Přečteno: 226x | Diskuse| Média

Tomáš Kabát

Nejsou vzdělávací pořady hovadina?

Už mnoho desetiletí se média využívají i pro prezentaci naukového obsahu. Za minulého režimu například druhý program Československé televize vysílal v průběhu dopoledních hodin pořady, které měly doplňovat výuku na základních školách. Díky tehdejším striktně stanoveným osnovám bylo jasné, co se žáci ve školách v daných dnech učili. Už tehdy byly ale i tyto vzdělávací pořady spíše na škodu. Místo pedagogického uchopení témat totiž často převládalo propagandistické ideologické pojetí. Doba se naštěstí změnila, vzdělávací pořady však stále příliš dobře nevzdělávají.

12.11.2013 v 18:51 | Karma: 8,81 | Přečteno: 670x | Diskuse| Média

Tomáš Kabát

Expo 1958 se komunistům vymklo kontrole

Zajímali jste se někdy o Expo 1958? V tom případě je tento článek pro vás. Vznikal jako práce do školy, ale bylo mi líto jej po odevzdání rovnou "zavřít do šuplíku". Když už jsem si s tím dal tu práci, tak to alespoň zveřejním, aby si to zájemci přečetli také. Tento článek je poněkud delší, tak si uvařte kávu a pohodlně se usaďte.

16.7.2013 v 6:18 | Karma: 17,53 | Přečteno: 1435x | Diskuse| Kultura

Tomáš Kabát

Rozhlasový trh se s březnem mění

Mluvené slovo už jen na Českém rozhlasu Plus. S prvním březnovým dnem končí vysílání hned tří stanic mluveného slova. Sloučí se stanice Leonardo, Rádio Česko a ČRo 6. Mění se i zprávy.

20.2.2013 v 21:04 | Karma: 4,75 | Přečteno: 345x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Australský stát jmenoval tajemníka pro „pro změnu chování mužů“

1. června 2024  20:18

Guvernérka australského státu Viktoria Jacinta Allanová jmenovala poslance Tima Richardsona jako...

Papež se sešel s Čaputovou a matkami dívek, co zemřely při nehodě autobusu

1. června 2024  20:09

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se v sobotu setkala ve Vatikánu s papežem Františkem. Na...

Psa, který připomínal kostru, nalezli u chatky. Případů týrání zvířat přibývá

1. června 2024

Premium Počet brutálních případů týrání zvířat roste. Lidé z útulků říkají, že tak hrozné zacházení nikdy v...

Levné a vyrobené „na koleni“. Drogy dorazily i na Kubu, narkomafie zatím ne

1. června 2024

Premium Na Kubě, jak známo, hezky svítí sluníčko, často tam prší, takže tam dobře rostou rostliny, tedy i...

  • Počet článků 72
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1645x
Tomáš Kabát pochází z Ostravy, nyní žije v Praze, kde pracuje v rozhlasových médiích. Má rád kulturu, filmy, každý rok tradičně jezdí na mezinárodní filmový festival do Karlových Varů. Rád cestuje a poznává nové lidi. Články na blog píše pro radost.

----

Aktualizace z roku 2015: Zdravím všechny návštěvníky mého blogu. Již nějakou dobu se psaní nevěnuji. Zdejší články jsou spíše historickou záležitostí a vyjadřují spíše názory a postoje nezralého středoškolského/vysokoškolského studenta. Mnoho zde popsaných postojů jsem změnil, berte prosím vše s rezervou. Zde uvedené názory rovněž nevyjadřují postoje organizace, v níž pracuji.