Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Podívali jsme se do zákulisí předvolebního speciálu OVM v Ostravě

Ostravský kulturní dům ve středu 19. května oživuje stavba dekorace k předvolebnímu speciálu pořadu Otázky Václava Moravce Speciál. Dekorace se konstruuje už od předchozího dne, ale ve vstupní hale Kulturního domu už stojí hlouček lidí, vystrojený stranickými oblečky a transparenty. Někteří mají zabalenou svačinu. Tu ale přes ochranku nepronesou, protože kontroly jsou skutečně hodně tvrdé.

Barbora Střelecká, Tomáš Kabát

Dovolil bych si tvrdit, že důkladnější, než na letišti, kde se kontrolují jen kovové předměty, zatímco do vysílacího sálu se nesmělo pronést nic, co by mohli znechucení diváci po politických lídrech hodit. Konflikty mezi fanoušky některých politických stran se začaly objevovat již ve frontě před kontrolou.

Teď už ale do zákulisí. Dekorace sice už stojí, ale stále je třeba místnost pořádně nasvítit a doladit další technické detaily. Například mikrofony. Ty jsou vedeny do dvou stanovišť.

Jeden mixážní pult se nachází v sále a slouží pro korigování zvuku pro diváky v sále. Zvukové kabely jsou ale rozdvojeny a druhý mixážní pult vede do přenosového vozu. Z něj už jde zvuk přímo do vysílání. Ozvučení pro přenos a ozvučení v sále spolu tedy vůbec nesouvisí. Politici mají své vlastní odposlechy, jejichž hlasitosti je možno upravit podle potřeby. I moderátor Václav Moravec má v uchu sluchátko, kde ještě mimo klasického zvuku z vysílání slyší i pokyny režie.

Celá stavba pořadu je ale naprosto závislá na scénáři, který si kompletně celý zpracovává sám Václav Moravec. Už když jsem si prohlížel ty hustě popsané papíry, bylo mi jasné, že Václav nad

scénářem musí prosedět hodně dlouhou dobu. Často se ale stává, že scénář není dokončen ještě ani v den vysílání, obvykle ale bývá tisknut před polednem v den vysílání předvolebního speciálu.

Jak jsem již zmínil, scénář hraje klíčovou roli. Podle textu moderátora si do něj štáb ČT zapisuje, kdy a jaká má být puštěna grafika, jaké zvukové podkresy a znělky mají být v určitou chvíli v éteru, nebo ve kterou chvíli má snímat obraz určitá kamera. Kamer bylo celkem pět, mikrofonů přes 10, světel nespočet.  Vše musí být tedy v naprosté spolupráci, aby vše klapalo jak má. Celý štáb je tak sehraný, že na vysílání do každého kraje přijíždí vždy ti stejní pracovníci. I ta poslední asistentka na motání kabelů a nalévání minerálky.

Zákulisí je přísně střeženo. Tam se nikdo

z diváků nemá šanci dostat. V divadelních prostorech je improvizovaná maskérna, režijní dohled, šatna politiků, salónek s občerstvením pro hosty Otázek a samozřejmě i Václav Moravec zde má svůj pokojík, kde dolaďuje poslední úpravy svého mluveného slova. Volební lídři jsou hlídáni a do zákulisí nesmí projít žádný foťák. Ani ten náš.

Za těmi pravými kulisami – tedy za dekorací, jsou stožáry s osvětlením, přijímače mikroportů, kempuje zde kamera číslo 4, a taky se zde nachází diaprojektor, promítající obraz na plátno, viditelné na scéně. Pokud jste si snad mysleli, že je v dekoraci zabudován LCD panel, není tomu tak. Silný diaprojektor z druhé strany dekorace plně pro zobrazení grafiky na plátně, postačí.

Zpět k dění na scéně – v sedm hodin přichází Václav Moravec a předtáčí si mluvený komentář k příspěvkům, které budou témata doplňovat.

Probíhá také zvuková zkouška, zkouška spojení režie a ostatního personálu a začíná se zkoušet začátek vysílání. Václav Moravec tedy nanečisto vítá všechny u televizních obrazovek, i všechny v sále, který je zatím prázdný. Díky této zkoušce si všichni ujasní, v jakém pořadí při úvodu natáčejí kamery, a také se dolaďuje osvětlení. Václav Moravec taky předvádí, že je jen člověk a taky se umí pořádně odvázat a vtipně se rozjet.

Na řadu přišel vstup do událostí, kde Václav popisuje témata „O nichž bude v dnešních Otázkách řeč“. Hotovo, vstup skončil, hodiny ukazují 19:30 a do sálu jsou vpouštěni v malém množství fanoušci pořadu z Facebooku, kteří si díky této sociální síti rezervovali místa přes internet. Další na řadě jsou lidé, kteří svá místa rezervována neměli a jako poslední přicházejí novináři. Těm je zakázáno při přenosu fotografovat s bleskem.

Když jsou všichni v sále, Václav Moravec se přichází přivítat a dává divákům instrukce, jak se mají chovat a jak mají reagovat. „Budu rád, když budu moci na konci přenosu říct, že diváci v Moravskoslezském kraji byli nejdisciplinovanější“, řekl.

Před vysíláním se taky zažije spousta srandy, například když se zkouší příchod leaderů, měli tito jednotlivci po zaslechnutí svých jmen zaujmout místo. Nestalo se tak však. Václav řekl: „Teď jsem dostal pokyn z režie, že pánové jsou ještě v šatně, ale nepochopil jsem, jestli to znamená, že si mám pro ně dojít.“ Vtipná situace také nastala, když si zástupce Lidovců nevšimnul tácku, který ležel na jeho židli, a sedl si přímo na něj.

Ozvalo se při tom křupnutí, které Václav komentoval slovy: „Toto je majetek veřejnoprávní televize a rádi bychom, kdyby mohl ještě sloužit i při dalších přenosech.“

Všichni jsou na místech, vše je připraveno, může se začít. Začíná diskuze, půl hodiny před zahájením přenosu. Diskutují se první témata, která v přenosu nebudou, odpovídá se také na dva dotazy z Youtube. Zatím, dokud kamery nenatáčí na ostro, jsou novináři vpuštěni na podium a mohou si udělat několik snímků i s bleskem. Při natáčení na ostro tuto možnost nemají. Generální zkouška upozorňuje na poslední nedostatky, které jsou okamžitě doladěny.

„Zbývá minuta do přímého přenosu!“ Zavelí Václav Moravec s rozjařeným úsměvem na rtech. „Prosím, abyste byli potichu.“ Naposledy napomíná diváky v sále. „Za patnáct vteřin vybuchnu.“ A je to tady.

Sálem zní znělka, reflektory se rozsvítí na maximum, přenos začíná. Nyní je vše jen na profesionálech, kteří se na tuto chvíli déle než dvě a půl hodiny pečlivě připravovali.

Natáčení bylo úspěšné, proběhlo bez viditelných technických problémů. Po skončení se Václav Moravec se všemi stručně rozloučil, sál se vyprázdnil během pěti minut a svého se chopili zástupci demontážního týmu. Každý měl zadán svůj úkol a každý věděl přesně, co dělat. Díky této skvělé organizaci dokázali lidé z ČT sbalit aparaturu a dekoraci do půl hodiny.

Dokonce složili i takzvaný „jeřáb“, což je označení pro kameru, která je zavěšena na pohyblivém rameni, je umístěna na balkóně a zabírá převážně diváky.

Natáčecí den je u konce, následují gratulace a po sbalení posledních věcí se tým Otázek Václava Moravce přesunuje, jak jsme zjistili z Facebooku, na Stodolní ulici.

 

 

 

 

 

 

 

Přečtěte si také rozhovor s Václavem Moravcem.

 

Kliknutím na obrázek níže se dostanete do fotogalerie

FOTO: Barbora Střelecká, Tomáš Kabát

Zákulisí OVM - Ostrava

Tento článek byl napsán pro soukromé gymnázium EDUCAnet Ostrava.

Autor: Tomáš Kabát | sobota 22.5.2010 20:45 | karma článku: 17,44 | přečteno: 2576x
  • Další články autora

Tomáš Kabát

Životní úspěch? Co to vlastně je?

K čemu se hnát za životním úspěchem, když se naše priority s dobou mění? Není naopak příliš omezující, stanovovat si nějaký cíl, který mermo moci budeme považovat za životní úspěch?

7.11.2014 v 9:06 | Karma: 8,43 | Přečteno: 387x | Diskuse| Společnost

Tomáš Kabát

Zahraničním novinářem na zkoušku

Organizace European youth press uspořádala v říjnu na půdě Evropského parlamentu dny mladých novinářů (European youth media days). Jednalo se o workshopy pro studenty novinařiny nebo mladé novináře ze zemí Evropské unie. Ti si vybrali druh workshopů podle svých zaměření – na výběr byly skupiny televizní, printové i rozhlasové novinařiny, fotografie a sociálních médií. Každá skupina dostala také téma, na kterém měla pracovat.

11.2.2014 v 18:02 | Karma: 4,22 | Přečteno: 226x | Diskuse| Média

Tomáš Kabát

Nejsou vzdělávací pořady hovadina?

Už mnoho desetiletí se média využívají i pro prezentaci naukového obsahu. Za minulého režimu například druhý program Československé televize vysílal v průběhu dopoledních hodin pořady, které měly doplňovat výuku na základních školách. Díky tehdejším striktně stanoveným osnovám bylo jasné, co se žáci ve školách v daných dnech učili. Už tehdy byly ale i tyto vzdělávací pořady spíše na škodu. Místo pedagogického uchopení témat totiž často převládalo propagandistické ideologické pojetí. Doba se naštěstí změnila, vzdělávací pořady však stále příliš dobře nevzdělávají.

12.11.2013 v 18:51 | Karma: 8,81 | Přečteno: 670x | Diskuse| Média

Tomáš Kabát

Expo 1958 se komunistům vymklo kontrole

Zajímali jste se někdy o Expo 1958? V tom případě je tento článek pro vás. Vznikal jako práce do školy, ale bylo mi líto jej po odevzdání rovnou "zavřít do šuplíku". Když už jsem si s tím dal tu práci, tak to alespoň zveřejním, aby si to zájemci přečetli také. Tento článek je poněkud delší, tak si uvařte kávu a pohodlně se usaďte.

16.7.2013 v 6:18 | Karma: 17,53 | Přečteno: 1435x | Diskuse| Kultura

Tomáš Kabát

Rozhlasový trh se s březnem mění

Mluvené slovo už jen na Českém rozhlasu Plus. S prvním březnovým dnem končí vysílání hned tří stanic mluveného slova. Sloučí se stanice Leonardo, Rádio Česko a ČRo 6. Mění se i zprávy.

20.2.2013 v 21:04 | Karma: 4,75 | Přečteno: 345x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Australský stát jmenoval tajemníka pro „pro změnu chování mužů“

1. června 2024  20:18

Guvernérka australského státu Viktoria Jacinta Allanová jmenovala poslance Tima Richardsona jako...

Papež se sešel s Čaputovou a matkami dívek, co zemřely při nehodě autobusu

1. června 2024  20:09

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se v sobotu setkala ve Vatikánu s papežem Františkem. Na...

Psa, který připomínal kostru, nalezli u chatky. Případů týrání zvířat přibývá

1. června 2024

Premium Počet brutálních případů týrání zvířat roste. Lidé z útulků říkají, že tak hrozné zacházení nikdy v...

Levné a vyrobené „na koleni“. Drogy dorazily i na Kubu, narkomafie zatím ne

1. června 2024

Premium Na Kubě, jak známo, hezky svítí sluníčko, často tam prší, takže tam dobře rostou rostliny, tedy i...

  • Počet článků 72
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1645x
Tomáš Kabát pochází z Ostravy, nyní žije v Praze, kde pracuje v rozhlasových médiích. Má rád kulturu, filmy, každý rok tradičně jezdí na mezinárodní filmový festival do Karlových Varů. Rád cestuje a poznává nové lidi. Články na blog píše pro radost.

----

Aktualizace z roku 2015: Zdravím všechny návštěvníky mého blogu. Již nějakou dobu se psaní nevěnuji. Zdejší články jsou spíše historickou záležitostí a vyjadřují spíše názory a postoje nezralého středoškolského/vysokoškolského studenta. Mnoho zde popsaných postojů jsem změnil, berte prosím vše s rezervou. Zde uvedené názory rovněž nevyjadřují postoje organizace, v níž pracuji.