Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mediální zákulisí Bruselu - vysílat lze zdarma

Politici potřebují sdělovací prostředky. Stejně tak je dobré, aby měli občané přehled o tom, co se v parlamentu odehrává. V zájmu Evropské unie je, aby byla veřejnost o její činnosti informována, a proto poskytuje novinářům určitý mediální servis. 

Evropský parlamentTomáš Kabát

Bezpečnost nade vše, bezpečnostní kontrolou musí při každém vstupu do parlamentního komplexu absolvovat každý bez rozdílu. Poslanec stejně jako novinář i uklízečka. Což tedy znamená pokaždé vyprázdnit kapsy od všeho kovového a šaty, stejně jako materiály, prověřit rentgenem. 

Pak už kroky novináře mohou vést přímo do press centra, které poskytuje konferenční místnost pro porady a press desk s informátorem. Ve všech jazycích EU je k dostání také program plenárních zasedání. Press room nabízí přehled televizních stanic a pracovní místa odhadem pro dvě stovky novinářů. Akreditovaný novinář získá přihlašovací jméno a heslo, díky kterému se může připojit k internetu a tiskárně. 

Novinářům jsou ve všech jazycích EU k dispozici takzvaní tiskoví atašé. Ti zajišťují překlad vybraných tiskových zpráv nebo kontakt na poslance. Aby novináři nebyli příliš zahlcení, poskytuje jim parlament mediální servis. Ten zajišťují nejen atašé, ale také audiovizuální oddělení. 

Pro svou reportážní činnost si mohou média zdarma pronajmout zázemí přímo na půdě parlamentu. K dispozici jsou tři televizní studia i se štábem. Pokud však televize své pracovníky má, lze pronajmout pouze techniku. Z televizních studií je k dispozici jedno velké otevřené studio, které je součástí vestibulu parlamentní budovy. 

V průběhu vysílání tak divák může kromě moderátora a respondentů sledovat také přímo pohyb lidí v budově. Diváky by to rušit nemělo. Průzkumy ukazují, že se idea natáčení v otevřeném prostoru konzumentům líbí, protože mají pocit, že jsou přímo na místě - v centru dění. 

Scéna otevřeného studia je variabilní, dekoraci lze měnit, ať už přidáváním obrazovek, několika druhů stolů, nasvícení nebo konstrukcí plexiskel. Využívat lze i další studio, které je uzavřené. Dekorace je celá v modrém nejen proto, že je to barva EU, ale také aby bylo možné ze studia v případě potřeby udělat studio virtuální. Je zde mnoho možností, jak dotvářet scénu: kulatý stůl, hranatý stůl, světelné doplňky, s diváky, bez diváků, kombinace - to vše je možné. Audiovizuální oddělení bylo vybudováno v roce 2009, a proto je zdejší vybavení relativně moderní, včetně například plně robotických kamer ovládaných na dálku z režie. 

Všechny jednací sály jsou vybaveny AV technikou a záznamy se uchovávají. Lze tedy všechna veřejná zasedání vyhledat a poskytnout médiím. Jednání jsou streamovaná na internetu ve všech jazykových mutacích. Středisko ochotně poskytuje i ilustrační záběry pokrývající různá témata. Veškeré materiály AV oddělení jsou volně šiřitelné. 

Funkci jakési televizní agentury v Evropském parlamentu zajišťuje televize EuroparlTV. Je to vlastně televizní vysílání zachytitelné přes satelit, které ale neplní funkci televize. Přenáší pouze nejdůležitější jednání pro další zpracování médii. Vše proto vysílá v nesestříhané surové podobě jako hrubý materiál. Zahraniční redakce televizí už si je použijí po svém. 

Pronájem parlamentní mediální techniky je zdarma, provoz je zajištěn externími firmami, které byly vybrány ve výběrovém řízení. Provoz AV centra je financován z peněz EU. Audiovizuální oddělení si hlídá obsah pořadů, které jsou zde natáčeny. Při žádosti o studio se posuzuje koncepce pořadu. Natáčený materiál se musí týkat politických témat a být nestranný. 

Posuzování televizí probíhá bez ohledu na jejich velikosti nebo počet diváků. Diskriminovány nejsou ani podle zemí. Studio si může pronajmout BBC stejně tak jako například televize Metropol. Odhadovaná kapacita parlamentních TV studií je 12 natáčení týdně. 

Abychom ale nediskriminovali rádia, k dispozici je také několik studií rozhlasových. Pro stanice s vysokými nároky jsou v každém studiu připraveny také webové kamery, které umí natáčet ve kvalitě HD. Opět i rozhlas má možnost volby mezi otevřeným studiem uprostřed vestibulu budovy, nebo tichém izolovaném za zavřenými dveřmi.

 

Oku českého diváka jsou ale prostory studií Evropského parlamentu v Bruselu neznámé. Česká média je podle Roberta Sermka z Audiovizuálního oddělení Evropského parlamentu vůbec nevyužívají. České diváky podle něj totiž dění na půdě europarlamentu příliš nezajímá. To je taky důvodem, proč dávají editoři evropským tématům malý prostor ve zpravodajství. Celkově tak o diskuze z Bruselu není zájem. Francouzská a německá média, která berou politiku EU stejně vážně jako svou národní, tak využívají tohoto servisu nejčastěji. 

 

 Fotogalerie zde:

Evropský parlament očima novináře

Autor: Tomáš Kabát | středa 5.12.2012 10:02 | karma článku: 7,75 | přečteno: 764x
  • Další články autora

Tomáš Kabát

Životní úspěch? Co to vlastně je?

K čemu se hnát za životním úspěchem, když se naše priority s dobou mění? Není naopak příliš omezující, stanovovat si nějaký cíl, který mermo moci budeme považovat za životní úspěch?

7.11.2014 v 9:06 | Karma: 8,43 | Přečteno: 386x | Diskuse| Společnost

Tomáš Kabát

Zahraničním novinářem na zkoušku

Organizace European youth press uspořádala v říjnu na půdě Evropského parlamentu dny mladých novinářů (European youth media days). Jednalo se o workshopy pro studenty novinařiny nebo mladé novináře ze zemí Evropské unie. Ti si vybrali druh workshopů podle svých zaměření – na výběr byly skupiny televizní, printové i rozhlasové novinařiny, fotografie a sociálních médií. Každá skupina dostala také téma, na kterém měla pracovat.

11.2.2014 v 18:02 | Karma: 4,22 | Přečteno: 226x | Diskuse| Média

Tomáš Kabát

Nejsou vzdělávací pořady hovadina?

Už mnoho desetiletí se média využívají i pro prezentaci naukového obsahu. Za minulého režimu například druhý program Československé televize vysílal v průběhu dopoledních hodin pořady, které měly doplňovat výuku na základních školách. Díky tehdejším striktně stanoveným osnovám bylo jasné, co se žáci ve školách v daných dnech učili. Už tehdy byly ale i tyto vzdělávací pořady spíše na škodu. Místo pedagogického uchopení témat totiž často převládalo propagandistické ideologické pojetí. Doba se naštěstí změnila, vzdělávací pořady však stále příliš dobře nevzdělávají.

12.11.2013 v 18:51 | Karma: 8,81 | Přečteno: 670x | Diskuse| Média

Tomáš Kabát

Expo 1958 se komunistům vymklo kontrole

Zajímali jste se někdy o Expo 1958? V tom případě je tento článek pro vás. Vznikal jako práce do školy, ale bylo mi líto jej po odevzdání rovnou "zavřít do šuplíku". Když už jsem si s tím dal tu práci, tak to alespoň zveřejním, aby si to zájemci přečetli také. Tento článek je poněkud delší, tak si uvařte kávu a pohodlně se usaďte.

16.7.2013 v 6:18 | Karma: 17,53 | Přečteno: 1435x | Diskuse| Kultura

Tomáš Kabát

Rozhlasový trh se s březnem mění

Mluvené slovo už jen na Českém rozhlasu Plus. S prvním březnovým dnem končí vysílání hned tří stanic mluveného slova. Sloučí se stanice Leonardo, Rádio Česko a ČRo 6. Mění se i zprávy.

20.2.2013 v 21:04 | Karma: 4,75 | Přečteno: 345x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Demonstrace v Tbilisi pokračují. Premiér odvolal návštěvu Spojených států

3. května 2024  7:08

Gruzínská policie začala zatýkat demonstranty, kteří i ve čtvrtek pokračovali v metropoli Tbilisi v...

Izrael zasáhl budovu bezpečnostních sil v Damašku, osm vojáků utrpělo zranění

3. května 2024  6:43

Při izraelském vzdušném úderu byla ve čtvrtek večer zasažena budova syrských bezpečnostních sil na...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, na které uhořelo 34 lidí

3. května 2024  6:14

Americký soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, při jejímž požáru zahynulo v roce 2019...

  • Počet článků 72
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1744x
Tomáš Kabát pochází z Ostravy, nyní žije v Praze, kde pracuje v rozhlasových médiích. Má rád kulturu, filmy, každý rok tradičně jezdí na mezinárodní filmový festival do Karlových Varů. Rád cestuje a poznává nové lidi. Články na blog píše pro radost.

----

Aktualizace z roku 2015: Zdravím všechny návštěvníky mého blogu. Již nějakou dobu se psaní nevěnuji. Zdejší články jsou spíše historickou záležitostí a vyjadřují spíše názory a postoje nezralého středoškolského/vysokoškolského studenta. Mnoho zde popsaných postojů jsem změnil, berte prosím vše s rezervou. Zde uvedené názory rovněž nevyjadřují postoje organizace, v níž pracuji.