Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bulharská nejvyšší fotbalová soutěž – pozitivní překvapení sezóny = Krumovgrad

Většina fotbalových fanoušků sleduje nejlepší ligy světa. Tedy zejména nejvyšší soutěže z Anglie, Německa, Itálie, Španělska či Francie. Já se pokusím najít v různých evropských soutěžích pozitivní překvapení sezóny.

Kromě nepravidelnosti se budu věnovat spíše zemím mimo zmíněnou pětku či zavítám do nižší soutěže v dané zemi. Ptáte se proč? Protože fotbal se hraje všude po celé zeměkouli a všude (stejně jako v jiných sportech) z něj mají radost, baví fanoušky a ti prožívají vzestupy i pády toho „svého“ týmu. O velkoklubech je napsáno mnohé a jsou pod drobnohledem. Mě baví spíše příběhy a zajímavosti méně známých. Takže Krumovgrad…

FC Krumovgrad byl založen v roce 1925, příští rok tak budou slavit 100 let o založení. A zatím to vypadá, že bude co slavit. V roce 2020, když hráči nastupovali ve čtvrté lize k prvním zápasům v sezóně 2020/2021, je jistě nenapadlo, že o 3,5 roku později budou před posledním kolem základní části ve hře o postup mezi 6 nejlepších týmů (tedy do skupiny o titul) v nejvyšší soutěži. Že to zní neuvěřitelně? Ano, nebojím se použít spojení, že je to „jako z pohádky“.

Postupem do 3. ligy na jaře 2021 klub povýšil na hranu profesionální úrovně. Vedení stanovilo smělé cíle a kromě změn v kádru přivedlo i několik posil do managementu, aby všichni společně bojovali o přední místa ve třetí lize. Nabyté sebevědomí, správná taktika i um a nezbytné štěstí. To vše vedlo k historickému úspěchu v podobě prvního místa, které jako jediné zaručovalo přímý postup do druhé ligy. Nebylo to ovšem první místo o pár bodů, ale suverénní náskok 14 bodů před druhým celkem (Haskovo). Lze říci, že dominance Krumovgradu byla ve všech ohledech. Za 34 zápasů odcházeli hráči pouze 2x jako poraženi! Navíc obě prohry přišly v prvních patnácti kolech, od té doby už jen výhry občas přetnula remíza. Jako jediní nastříleli více jak 100 branek, přesně 112 (průměr na zápas úctyhodných 3,29 branek). Měli nejpevnější obranu, inkasovali pouze 16 branek (průměr na zápas 0,47) a gólový rozdíl mezi vstřelenými a obdrženými brankami byl suverénně nejvyšší – 96. Skutečně parádní sezóna 2021/2022 a naprosto zasloužený postup do druhé ligy.

Nováček ve třetí lize a suverénní jízda zakončena postupem do druhé ligy. Co očekávat od nováčka ve druhé lize v sezóně 2022/2023? Po vedení Krumovgradu žádnou údržbu nečekejte. Záchrana povinnost, střed tabulky cíl. Ze druhé ligy v Bulharsku postupují přímo 2 první týmy a třetí hraje baráž, sestup se nevyhne posledním čtyřem celkům. V soutěži čítající 18 týmů je tedy o co hrát. Krumovgrad hrál od začátku v horní polovině, ale o útoku na čelo soutěže přece jen nebyla řeč. Pěknou sérií zápasů v závěru podzimní části, kdy ze sedmi utkání 5x zvítězil, si zajistil dobrou startovací pozici do jarní části. Protože rezervní týmy (stejně jako u nás) nemohou postoupit, zúžil se boj mezi celky Etar, Krumovgrad a Svoge. Pět kol před koncem měl Etar 54 bodů, Krumovgrad 45 bodů a Svoge 44 bodů. V závěsu navíc číhaly další týmy. Maritsa Plovdiv 44 bodů, Montana 42 bodů a Belasitsa 41 bodů. Pět kol před koncem a 5 týmů v rozmezí 4 bodů! Zatímco Belasitsa v posledních pěti kolech nezískala ani bod, Krumovgrad zapisoval výhru za výhrou a nasbíral plný počet 15 bodů. Tabulka na konci soutěže ukazovala následující pořadí: 1. CSKA 1948 Sofia II 74 bodů, 2. Etar 63 bodů, 3. Krumovgrad 60 bodů, 4. Ludogorec II 57 bodů a 5. Svoge 52 bodů. Vzhledem k nemožnosti postupu rezervních týmů se nakonec radoval druhý a třetí tým v soutěži. Krumovgrad si tak připsal další historický úspěch, a to hned rok po předchozím přepisu klubových dějin.

V letošní sezóně (2023/2024) se tak tento tým z jihu Bulharska ocitl mezi elitou. Tým, který sídlí ve stejnojmenném městě, jenž nemá ani 10 tis. obyvatel. Tři sezóny, tři nižší ligy, tři postupy výš. Tady by mohla „pohádka“ skončit. Ale nemusí a fanoušci tohoto týmu doufají, že nebude. V prvním kole svého premiérového ročníku v nejvyšší soutěži Krumovgrad přivítal v posledních 10 letech nejlepší tým Bulharska – Ludogorec. Po 17 minutách hry vedli domácí 2:0 a napumpováni euforií dotáhli zápas do vítězného konce poměrem 3:1. Aktuálně chybí poslední zápas do konce základní části a v tabulce jsou na 7. pozici, pouze bod za CSKA 1948 Sofia. Mohou tak stále proklouznout do první šestky, tedy skupiny o titul. Nahrává tomu nejen rozlosování posledního kola, kdy CSKA 1948 bude hrát na půdě Lokomotivu Plovdiv a Krumovgrad budu hrát doma se Slavii Sofia, ale i forma. Zatímco CSKA 1948 v posledních 5 zápasech venku vyhrálo pouze jednou a v posledních 4 utkáních zapsalo jen 2 body, Krumovgrad „doma“ (domácí zápasy hraje v Plovdivu) v posledních 5 utkáních neprohrál, získal 4 výhry a celkem tedy 13 bodů. Také nastřílel v těchto utkáních 11 branek.

Ne, na titul nedosáhne, na poháry s nejvyšší pravděpodobností také ne. Ovšem samotná možná účast ve skupině o titul a hlavně neuvěřitelný vzestup tohoto mužstva stojí za pozornost. Mělo se pohybovat kolem 13. místa a bojovat o udržení, místo toho je na místě sedmém a bojuje do poslední chvíli o první šestku. Přičemž náskok právě např. na třináctou pozici je velmi solidních 12 bodů. Stále tu píši o mužstvě, které před 4 lety hrálo amatérskou čtvrtou nejvyšší soutěž.

Jak tahle pohádka dopadne? Podle mě už teď má šťastný konec. K dokonalosti by scházelo snad jen to, aby příští rok Krumovgrad bojoval o evropské poháry. Dočkáme se dokonalého happy-endu…??

Autor: Petr Těthal | čtvrtek 18.4.2024 16:00 | karma článku: 4,92 | přečteno: 91x
  • Další články autora

Petr Těthal

MS v ledním hokeji – divize IIB

V sobotu 27.4.2024 se v Bulharsku dohrála divize IIB hokejového MS. Jak to dopadlo a zrodilo se nějaké překvapení?

29.4.2024 v 16:47 | Karma: 6,00 | Přečteno: 157x | Diskuse| Sport

Petr Těthal

MS v ledním hokeji – divize IV

V pátek 19.4.2024 se v Kuvajtu dohrála nejnižší divize hokejového MS. Zde je velmi krátké ohlédnutí.

22.4.2024 v 13:15 | Karma: 10,68 | Přečteno: 232x | Diskuse| Sport

Petr Těthal

Rytíři Kladno – která z posil mě zaujala?

V nepravidelném „seriálu“ o hráčích, kteří mě letos nejen zaujali, ale především příjemně překvapili, se podívám na lotyšského útočníka Eduardse Tralmakse.

5.4.2024 v 16:54 | Karma: 0 | Přečteno: 77x | Diskuse| Sport

Petr Těthal

Pavel Kousal – skrytý „poklad“, zatím jen v ELH?

Sparta letos naplňuje očekávání a její hráči taktéž. Mě asi nejvíc překvapil Pavel Kousal. A to svojí komplexností a vlivem na hru.

27.3.2024 v 14:37 | Karma: 2,81 | Přečteno: 64x | Diskuse| Sport

Petr Těthal

MS v ledním hokeji divize IIIA

V Kyrgyzstánu se konalo MS jedné z nižších divizí (divize IIIA), pojďme se na tento turnaj podívat malinko blíž.

19.3.2024 v 14:44 | Karma: 7,47 | Přečteno: 218x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 10
  • Celková karma 5,62
  • Průměrná čtenost 85x
Sportovní fanoušek ve volném čase sledující hokej, částečně fotbal a příležitostně i jiné sporty. To vše s lehkou "úchylkou" na čísla a statistiky.

Seznam rubrik