Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Volby do EP

Minulý víkend proběhly volby do Evropského parlamentu ve všech členských zemí EU. Dovolím si zde napsat své postřehy k tomuto tématu.

K volbám do EP se toho napsalo spoustu, řečeno bylo možné i nemožné a můj komentář nikoho nevytrhne ani moc nepřekvapí. Zvláště proto, že jsem laik, nejsem členem žádné strany ani hnutí a politiku sleduji spíše okrajově (aspoň z mého pohledu). Nicméně mám potřebu se z nastřádaných postřehů a pocitů vypsat.

Nefér jednání (nejen) ČT – do EP kandidovalo 30 politických uskupení (= strana, hnutí či skupina stran, viz SPOLU). Přiznávám, že některá z nich mohou působit komicky či prvoplánově. Nicméně jsem přesvědčen o tom, že v demokracii by mělo mít právo každé uskupení na to, býti v (byť krátké) debatě s protikandidáty a ukázat se potenciálním voličům. Tzv. vidět kandidáta v akci. V televizi se ovšem střídali členové pouze sedmi uskupení, mezi které se výjimečně dostal někdo z dalších tří či čtyř uskupení, u kterých byl dle prognóz potenciál dosáhnout ve volbách 5 %. Když to tedy zjednoduším, prostor v hlavních mediích dostala pouze třetina kandidujících. Že se tak stane u soukromého média, to chápu. Soukromé médium si k diskuzi může pozvat koho chce právě proto, že je soukromé a je plné právo diváků na médium se dívat (nebo posluchačů jej poslouchat), anebo jej odmítnout. Že se tak ovšem stane u státní ČT, to nechápu. ČT by měla informovat vyváženě, dát prostor všem názorům, což se podle mě nestalo. Neříkám tím, že by výsledky byly výrazně odlišné, ale jde především o princip. Mi tohle jednání nepřijde fér a spravedlivé.

„Prázdná nádoba“ – nejsem pro, aby se ve veřejném prostoru politici uráželi či napadali nepatřičnými výrazy. Ať si z očí do očí řeknou nebo napíší, co chtějí, ale debaty by měly mít jistou úroveň a také vypovídací a vzdělávací hodnotu. Zejména vůči divákům či posluchačům. Jsou politici, kteří mluví pěkně, poměrně dlouho, souvisle, ale vypovídací hodnota je blízko nuly. Jsou politici, kteří pojmenují věci, problémy přímo a pak jsou politici, kteří začnou odpovídat na otázku i téma, ale skončí u něčeho jiného. Ani do jedné kategorie neřadím paní Nerudovou. Jednak není politik (pro citlivé – ani politička) a za další se její rozhovory poslouchat nedají. Názor, že je více než 2 pohlaví, byť nedokáže specifikovat jaká (logicky, když jiná nejsou), ale měli bychom je respektovat nebo slovní útok na konkurenty, že se do EP dostali neonacisté a komunisté… Po prvním kole volby prezidenta pro změnu označila pana Babiše za zlo. Proč dostává tahle osoba toliko mediálního prostoru na rozdmýchávání konfliktů a svými výroky přispívá k rozdělení společnosti? Dobře, budu se o důvodech domnívat… Podotknu, že nejsem zastánce či dokonce volič ani pana Babiše ani pana Turka. U druhého jsem rád, že se do EP dostalo nové koště, které třeba první rok dobře pomete, zázraky od něj ovšem vůbec nečekám.

STAČILO! – zarazilo mě, byť v naši společnosti jen trochu, že někdy tohle uskupení předsedkyně KSČM a osobností bylo prezentováno jako „úspěch komunistů“. Rád bych věděl, co třeba na panu Dostálovi je komunistické? Jen proto, že tím tmelem a první na ráně je předsedkyně KSČM? Já nehledím na to, kdo má jakou politickou zkratku v závorce za jménem. Poslouchám to, jak ti dotyční mluví a co říkají, jak reagují, když mluví jejich oponent v diskuzi, jakým tónem mluví a jaká používají gesta při mluvení. V tomto ohledu musím říct, že paní Konečná mluví převážně k věci a pojmenovává skutečnosti tak, jak jsou. Na rozdíl např. od pana Zdechovského či pana Faksy. Pár debat nejen z Bruselu jsem viděl. Stejně tak „nerozumím“ tomu, proč pana Dostála nazývají přeběhlíkem či někoho, kdo prahne po tzv. teplém místečku. Bylo by fajn, kdyby si lidé, kteří tohle prohlašují, s panem Dostálem dali schůzku a vyslechli jeho pohled na situaci. Nemám důvod jeho verzi nevěřit. Sleduji jej pravidelně a dlouhodobě a myslím si, že je to přímý a upřímný člověk.

Rekordní účast – volební účast jsem odhadoval kolem 38 %, skutečnost nebyla až tak vzdálená. Hodnota 36,45 % je sice fajn, ale skutečně zajímá dění v organizaci, která čím dál více ovlivňuje naše životy, jen něco málo přes třetinu obyvatel? A to by měl být důvod k radosti? Zatím stále žijeme v systému, kdy výsadní právo k aspoň částečnému ovlivnění chodu ČR nám dávají volby. Je škoda, že nejsme schopni tohoto práva více využít. Mám podezření, že s naší určitou leností politici počítají. Účast sice rekordní, v mých očích ovšem stále slabá. Je mi jedno, že průměr v EU byl nižší. Já žiji zde, nikoli jinde a mám se starat především o svou zemi.

Propadnuté hlasy – tady těch hlasů (včetně mého) nebylo propadnutých tolik, jako ve volbách do poslanecké sněmovny. Což se dalo i čekat, při cca poloviční účasti. Přesto je to lepší výsledek než ve volbách do PSP ČR. I tak si ale myslím, že propadnutých cca 330 tisíc hlasů není zrovna málo. V tomto kontextu je k zamyšlení ona „magická hranice“ pro vstup ať už do sněmovny nebo EP, tedy 5 %. Tohle mi v pořádku nepřijde. V případě, že by vstupní hranice neexistovala, byly by volby a složení např. sněmovny podstatně zajímavější, ale především spravedlivěji zastoupené. Liché jsou pro mě argumenty, že to ve většině zemí funguje stejně nebo obdobně. Opět, důležitá je pro mě má vlast, nikoli sousední nebo přespolní. Tam ať si to dělají dle svého, je to každého věc.

Dalo by se najít dost bodů, ke kterým bych se krátce vyjádřil, ale tyhle mi jako první utkvěly v hlavě. Závěrem asi tolik… Po roce 1989 zde vládli modří, oranžoví, barevní, různorodí, ovšem ve výsledku se to stále opakuje. ODS, TOP 09, KDU-ČSL, ČSSD, dříve např. US a později např. ANO. Představitelé všech těchto uskupení nám střídavě vládli (asi „nejlépe“ si vede KDU-ČSL, tahle strana byla téměř v každé vládě, a to nemusela ani překročit hranici 15 %) a slibovali a slibovali. Po revoluci jsme měli za cca 30 let dohnat „západ“, po cca 35 letech jsme „západ“ skutečně dohnali a v některých případech snad i předběhli. Ve skutečnosti jsme se „západu“ životní úrovní a kvalitou života vůbec o něco málo přiblížili, za cenu „rozprodání republiky“ a dluhů, které ani děti dětí našich dětí nezaplatí. Přesto lidé budou stále volit tytéž strany a představitele dokola. Přesto občané ČR budou věřit slibům u těch, kteří je již zklamali. A já si říkám – PROČ? Úplně „nejlepší“ jsou vyjádření typu: „všichni jsou stejní, je jedno, kdo tam bude“. S takovým názorem zásadně nesouhlasím. Existují desítky stran a hnutí a některé z nich může mít program, který by tomu kterému voliči vyhovoval. A věřte mi, že každý si najde to své. Jen by to chtělo číst programy stran (stačí bodově), poslouchat i alternativní média (tam čas od času vystupují lidé i z mimoparlamentní scény) a být trošku aktivnější. Jenže to je pro spoustu občanů zřejmě moc práce či složité.

Každý má jiný pohled a svůj názor. Bylo by ale fajn, kdyby lidé poslouchali a neztráceli paměť, kdyby se prostě a jednoduše zajímali.

P.S.: diskuzi nechám otevřenou, dokud bude slušná a fér

Autor: Petr Těthal | pátek 14.6.2024 14:32 | karma článku: 10,31 | přečteno: 222x
  • Další články autora

Petr Těthal

Největší zklamání Ligue 2

Většina fotbalových týmů se nevyhne slabšímu ročníku, některé potká i několikaleté „období temna“. Něco podobného teď zažívají fanoušci francouzského celku Troyes.

7.6.2024 v 10:53 | Karma: 3,49 | Přečteno: 80x | Diskuse| Sport

Petr Těthal

MS v ledním hokeji – co říká hodnocení?

Existuje počítačová hra, která už více jak 20 let přináší hráčům možnost býti fotbalovým manažerem. Hráči v této hře jsou hodnoceni na základě předvedených výkonů. Jak to souvisí s ukončeným MS?

30.5.2024 v 10:09 | Karma: 4,15 | Přečteno: 135x | Diskuse| Sport

Petr Těthal

ELH 2023/2024 – predikce a skutečnost v umístění a bodech

Český hokejový server na začátku nedávno skončené sezóny ELH vydal „prognózu“, kolik by jednotlivé týmy mohly v průměru získat bodů a jaké se očekává umístění v tabulce. Jaká byla skutečnost a jak moc se lišila od predikcí?

22.5.2024 v 16:49 | Karma: 3,12 | Přečteno: 93x | Diskuse| Sport

Petr Těthal

MS v ledním hokeji – divize IA

„2. liga“ MS se odehrála v italském Bolzanu a byla nejen vyrovnaná, ale do posledních minut i dramatická.

16.5.2024 v 12:00 | Karma: 5,55 | Přečteno: 163x | Diskuse| Sport

Petr Těthal

MS v ledním hokeji – divize IB

Většina hokejových fanoušků (vč. mě) teď sleduje MS v Praze a Ostravě. Já bych ale rád „dokončil“ svůj záměr informovat o všech nižších divizích MS, které se odehrály před „áčkovým“ MS. Jako vždy budou další řádky pro fajnšmekry.

15.5.2024 v 9:43 | Karma: 5,68 | Přečteno: 177x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Město duchů Kirjat Šmona. Ostřelovaný sever Izraele, o němž se nemluví

23. června 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Domy zničené raketami a dělostřeleckými granáty, žáci, kteří nemohou složit maturitu, požáry...

Rajchl má sponzory, kteří o darech nic nevědí. Pokud jdou vůbec dohledat

23. června 2024

Premium Strany a koalice musely tři dny před evropskými volbami zveřejnit na svých webových stránkách...

Prach bitvy opláchl v Suezu, jeho fotka stvrdila bleskový triumf Izraele

23. června 2024

Seriál Izraelský voják s tmavýma očima a zářivým úsměvem se stal ze dne na den hrdinou svého národa....

Egypt odebral licence 16 firmám kvůli pouti do Mekky, klienti měli běžná víza

22. června 2024  21:50

Egyptský premiér Mustafá Madbúlí v sobotu nařídil, aby bylo zbaveno licence šestnáct cestovních...

  • Počet článků 17
  • Celková karma 5,41
  • Průměrná čtenost 201x
Sportovní fanoušek ve volném čase sledující hokej, částečně fotbal a příležitostně i jiné sporty. To vše s lehkou "úchylkou" na čísla a statistiky.

Seznam rubrik