Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Král je mrtev, ať žije král

Po čtvrtečních odvetných zápasech 1. předkola Poháru UEFA a po včerejším derby pražských "S" už je jasné, že loňský (nejen fotbalový) vzestup Slavie, zisk titulu a parádní útočná hra klubu z Vršovic nebyla náhoda. Výsadní postavení, které po dlouhá léta měla Sparta, je nenávratně ztraceno, hoši z Letné se stávají "těmi druhými" a už nic a nikdo tomu nejspíš nezabrání. Nastává éra Slavie Praha.

Včerejší zápas nejslavnějších pražských týmů jsem díky pracovní vytíženosti neměla to štěstí shlédnout, nicméně z reportáží v televizních zprávách i článků na internetu je více než jasné, že Slavie měla v 268. vzájemném derby navrch a vyhrála naprosto zaslouženě. Z pohledu fanouška, resp. fanynky dobrého českého fotbalu mě samozřejmě potěšilo, že zvítězil tým, který dlouhodobě předvádí ofenzivní, rychlý fotbal. Nicméně z pohledu fanouška, resp. fanynky klubu z Letné mě včerejší výsledek více než zamrzel.

Jsou tomu již 4 roky, co Sparta Praha patří finanční skupině J&T a jejím předsedou je sice velký fanoušek, ale zároveň i naprostý laik co se fotbalových znalostí týká, právník JUDr. Daniel (s)Křetínský. Tenhle "holobrádek" fotbal miluje, ale rozumí mu asi tolik jako náš pes. Dokážu pochopit, že člověk, který něco zbožňuje a pak se k tomu dostane až na dosah, má tendence mluvit a zasahovat do chodu oné věci. Nicméně mám také za to, že by každý měl být natolik soudný, aby uznal, že na něco prostě nemá, nerozumí tomu a svými zásahy dané věci jen škodí. Bohužel, v případě pana (s)Křetínského se této sebereflexe asi nikdy nedočkáme. A právě tady podle mě začínají problémy Sparty.

1/ Sparta podle všeho dosud nemá jasně stanovená pravidla, kdo o čem rozhoduje, kdo má jaké pravomoce a co si kdo může a nemůže dovolit.

Všude na západě (a "bohužel" i ve Slavii) o nákupech a prodejích hráčů rozhodují trenéři - ostatně i proto se pro ně vžilo mnohem přesnější pojmenování manažeři. To se o Spartě ovšem naneštěstí říci nedá. Klub z Letné má trenéra Víťu Lavičku, má sportovního ředitele Jozefa Chovance a má šéfa Daniela (s)Křetínského. A jak se zdá, tak přestože o sportovní strategii týmu rozhoduje trenér, přestupy a další pohyby v hráčském kádru mají na starosti druzí dva jmenovaní. A to je chyba. Pokud totiž trenér nemá možnost vybrat si hráče podle svého gusta a naopak je třeba nucen do týmu zapracovávat borce, o které nestál, nemůže tento způsob vedení nikdy a nikde vést k úspěchu (viz např. Chelsea a známá aféra se Ševčenkem).

2/ Hráči jsou ve Spartě přeplácení a mnohdy spolu s přestupem ztrácejí motivaci.

Tady snad není potřeba většího rozboru. Věc se má tak, že namísto statisícových (až miliónových) základních platů by bylo rozhodně smysluplnější a jistě i efektivnější oceňovat hráče Sparty tak, jak si zaslouží, tj. za počet odehraných zápasů, za předvedený výkon v těchto utkáních, za vstřelené góly, nahrávky na góly, udržená čistá konta atp. Jakmile má totiž člověk něco jisté, už se nemá proč dál snažit.

3/ Časté střídání trenérů k úspěchu nevede, pane (s)Křetínský!

Doufám, že se pan (s)Křetínský náhle nezblázní a zítra nebo možná ještě dnes se nedozvíme, že Víťa Lavička opouští lavičku Sparty. To by byla obrovská chyba! Jedním z hlavních důvodů úspěchů fotbalových klubů je totiž stabilizace kádru, a to včetně toho trenérského. Vždyť třeba zrovna takový Karel Jarolím je u konkurenční Slavie už víc jak 3 roky a ani on ze začátku nepatřil mezi nejúspěšnější trenéry, jaké kdy Slavie měla. K tomu je totiž potřeba dojít postupně a stále pracovat, pracovat a zase pracovat. Ne po každé méně či více nevydařené sezóně hned měnit "řidiče" (někdy dokonce "za jízdy"), to se pak totiž začíná zase od začátku a jen se ztrácí čas. Navíc Víťa Lavička je velice kvalitní trenér, který dává prostor mladým hráčům, je dobrý stratég a výborný psycholog. Jen to chce poskytnout mu trochu času (a prostoru), aby to prokázal.

Výše uvedené považuji za největší problémy současné Sparty a také důvody, proč již Sparta není oním pomyslným "králem" české klubové kopané. Ba co víc, Sparta pomalu, ale jistě vyklízí pozice i dalším týmům, dravcům typu Mladé Boleslavi či Ostravy, kde fotbal dělají lidé, kteří mu rozumí. A pokud mu nerozumí, mají na tom alespoň lidi, kteří vědí, co a jak dělat.

Pořád tak trochu doufám, že se firma J&T vzpamatuje, bouchne do stolu, zařve: "DOST!" a Sparta konečně začne fungovat jako moderní fotbalový klub. Mnohem pravděpodobnější však je, že rána do stolu sice nastane, ale po ní bude následovat prodej klubu jinému investorovi a Letenští se na další rok, dva, možná i pět či dokonce deset let zaseknou a nepohnou z místa. A to bude obrovská škoda jak pro jejich fanoušky, tak pro celý tuzemský fotbal.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Barbora Tesnerová | úterý 7.10.2008 2:00 | karma článku: 11,82 | přečteno: 1275x
  • Další články autora

Barbora Tesnerová

Třeboňská veverka vypráví III. - Tohle počasí už není ani na draka…

Zdravím. Říkají mi Miky, To Miky. A někdy taky Tomiky. Jsem třeboňská veverka, speciální druh. Jsem totiž plyšák.

7.2.2012 v 6:03 | Karma: 6,22 | Přečteno: 441x | Diskuse| Osobní

Barbora Tesnerová

Třeboňská veverka vypráví II. - Jak se budu jmenovat?

Zdravím. Říkají mi Miky, To Miky. A někdy taky Tomiky. Jsem třeboňská veverka, speciální druh. Jsem totiž plyšák.

29.12.2011 v 14:48 | Karma: 6,35 | Přečteno: 533x | Diskuse| Osobní

Barbora Tesnerová

Třeboňská veverka vypráví I. - Stěhování do nového domova

Zdravím. Říkají mi Miky, To Miky. A někdy taky Tomiky. Jsem třeboňská veverka, speciální druh. Jsem totiž plyšák.

10.12.2011 v 13:24 | Karma: 6,35 | Přečteno: 533x | Diskuse| Osobní

Barbora Tesnerová

Němci v Africe září - a rozhodně ne náhodou, I. část

Právě probíhající mistrovství světa v kopané, které hostí Jihoafrická republika, je pro nemálo fanoušků fotbalu jistě zklamáním. Jednak za to může atmosféra na stadionech, kde skutečně fandící diváci nejsou vůbec slyšet přes neustávající bzučení příšerných vuvuzel (jiho)afrických „domorodců“. Druhým důvodem pak je nevalná kvalita předváděné hry, jež především v základních skupinách často doslova nudila.

5.7.2010 v 13:47 | Karma: 6,01 | Přečteno: 590x | Diskuse| Sport

Barbora Tesnerová

Němci v Africe září - a rozhodně ne náhodou, II. část

V předchozím článku jsem se zmiňovala o tom, že nejhezčí, příp. nejatraktivnější fotbal na právě probíhajícím mistrovství světa v Jihoafrické republice předvádí jednoznačně výběr Německa. Není to žádná náhoda a prapůvod těchto kvalitních výkonů musíme hledat šest let nazpátek, kdy k německé reprezentaci zamířil bývalý skvělý útočník a později trenér Jürgen Klinsmann.

5.7.2010 v 13:37 | Karma: 13,39 | Přečteno: 1446x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Při hromadné nehodě na Karlovarsku zemřel člověk, další čtyři se zranili

13. května 2024  16:13,  aktualizováno  17:14

Vážná dopravní nehoda dvou osobních a nákladního vozidla uzavřela silnici I/6 u Čichalova na...

Tak mě vyhodí z ODS, a co? Přežijí beze mě, já bez nich taky, říká Novotný

13. května 2024  16:42,  aktualizováno 

Starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný počítá s tím, že tentokrát ho už čeká vyhazov z ODS....

Hraniční kontroly na migranty zabraly, těší Němce. Ministryně chválí Čechy

13. května 2024  16:52

Hraniční kontroly, které Berlín zavedl na hranicích s Českem, Rakouskem, Polskem a Švýcarskem kvůli...

Nákladní vůz s kamením sjel na pole a převrátil se, řidiče odvezla sanitka

13. května 2024  16:48

Nákladní vozidlo, které vezlo kamení, sjelo dnes odpoledne v Milovicích u Hořic ze silnice a na...

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2106x
Milovnice zvířat, sportu, knih, hudby, mé rodiny a dobrého jídla. Autorka knihy Poslední tanec (naleznete ji na http://www.stahuj-knihy.cz).