Král je mrtev, ať žije král

Po čtvrtečních odvetných zápasech 1. předkola Poháru UEFA a po včerejším derby pražských "S" už je jasné, že loňský (nejen fotbalový) vzestup Slavie, zisk titulu a parádní útočná hra klubu z Vršovic nebyla náhoda. Výsadní postavení, které po dlouhá léta měla Sparta, je nenávratně ztraceno, hoši z Letné se stávají "těmi druhými" a už nic a nikdo tomu nejspíš nezabrání. Nastává éra Slavie Praha.

Včerejší zápas nejslavnějších pražských týmů jsem díky pracovní vytíženosti neměla to štěstí shlédnout, nicméně z reportáží v televizních zprávách i článků na internetu je více než jasné, že Slavie měla v 268. vzájemném derby navrch a vyhrála naprosto zaslouženě. Z pohledu fanouška, resp. fanynky dobrého českého fotbalu mě samozřejmě potěšilo, že zvítězil tým, který dlouhodobě předvádí ofenzivní, rychlý fotbal. Nicméně z pohledu fanouška, resp. fanynky klubu z Letné mě včerejší výsledek více než zamrzel.

Jsou tomu již 4 roky, co Sparta Praha patří finanční skupině J&T a jejím předsedou je sice velký fanoušek, ale zároveň i naprostý laik co se fotbalových znalostí týká, právník JUDr. Daniel (s)Křetínský. Tenhle "holobrádek" fotbal miluje, ale rozumí mu asi tolik jako náš pes. Dokážu pochopit, že člověk, který něco zbožňuje a pak se k tomu dostane až na dosah, má tendence mluvit a zasahovat do chodu oné věci. Nicméně mám také za to, že by každý měl být natolik soudný, aby uznal, že na něco prostě nemá, nerozumí tomu a svými zásahy dané věci jen škodí. Bohužel, v případě pana (s)Křetínského se této sebereflexe asi nikdy nedočkáme. A právě tady podle mě začínají problémy Sparty.

1/ Sparta podle všeho dosud nemá jasně stanovená pravidla, kdo o čem rozhoduje, kdo má jaké pravomoce a co si kdo může a nemůže dovolit.

Všude na západě (a "bohužel" i ve Slavii) o nákupech a prodejích hráčů rozhodují trenéři - ostatně i proto se pro ně vžilo mnohem přesnější pojmenování manažeři. To se o Spartě ovšem naneštěstí říci nedá. Klub z Letné má trenéra Víťu Lavičku, má sportovního ředitele Jozefa Chovance a má šéfa Daniela (s)Křetínského. A jak se zdá, tak přestože o sportovní strategii týmu rozhoduje trenér, přestupy a další pohyby v hráčském kádru mají na starosti druzí dva jmenovaní. A to je chyba. Pokud totiž trenér nemá možnost vybrat si hráče podle svého gusta a naopak je třeba nucen do týmu zapracovávat borce, o které nestál, nemůže tento způsob vedení nikdy a nikde vést k úspěchu (viz např. Chelsea a známá aféra se Ševčenkem).

2/ Hráči jsou ve Spartě přeplácení a mnohdy spolu s přestupem ztrácejí motivaci.

Tady snad není potřeba většího rozboru. Věc se má tak, že namísto statisícových (až miliónových) základních platů by bylo rozhodně smysluplnější a jistě i efektivnější oceňovat hráče Sparty tak, jak si zaslouží, tj. za počet odehraných zápasů, za předvedený výkon v těchto utkáních, za vstřelené góly, nahrávky na góly, udržená čistá konta atp. Jakmile má totiž člověk něco jisté, už se nemá proč dál snažit.

3/ Časté střídání trenérů k úspěchu nevede, pane (s)Křetínský!

Doufám, že se pan (s)Křetínský náhle nezblázní a zítra nebo možná ještě dnes se nedozvíme, že Víťa Lavička opouští lavičku Sparty. To by byla obrovská chyba! Jedním z hlavních důvodů úspěchů fotbalových klubů je totiž stabilizace kádru, a to včetně toho trenérského. Vždyť třeba zrovna takový Karel Jarolím je u konkurenční Slavie už víc jak 3 roky a ani on ze začátku nepatřil mezi nejúspěšnější trenéry, jaké kdy Slavie měla. K tomu je totiž potřeba dojít postupně a stále pracovat, pracovat a zase pracovat. Ne po každé méně či více nevydařené sezóně hned měnit "řidiče" (někdy dokonce "za jízdy"), to se pak totiž začíná zase od začátku a jen se ztrácí čas. Navíc Víťa Lavička je velice kvalitní trenér, který dává prostor mladým hráčům, je dobrý stratég a výborný psycholog. Jen to chce poskytnout mu trochu času (a prostoru), aby to prokázal.

Výše uvedené považuji za největší problémy současné Sparty a také důvody, proč již Sparta není oním pomyslným "králem" české klubové kopané. Ba co víc, Sparta pomalu, ale jistě vyklízí pozice i dalším týmům, dravcům typu Mladé Boleslavi či Ostravy, kde fotbal dělají lidé, kteří mu rozumí. A pokud mu nerozumí, mají na tom alespoň lidi, kteří vědí, co a jak dělat.

Pořád tak trochu doufám, že se firma J&T vzpamatuje, bouchne do stolu, zařve: "DOST!" a Sparta konečně začne fungovat jako moderní fotbalový klub. Mnohem pravděpodobnější však je, že rána do stolu sice nastane, ale po ní bude následovat prodej klubu jinému investorovi a Letenští se na další rok, dva, možná i pět či dokonce deset let zaseknou a nepohnou z místa. A to bude obrovská škoda jak pro jejich fanoušky, tak pro celý tuzemský fotbal.

Autor: Barbora Tesnerová | úterý 7.10.2008 2:00 | karma článku: 11,82 | přečteno: 1275x