Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ještě neslavme, jsme teprve v půlce!

Tak nám náš slavný fotbalový svaz dnes rozprášil celý trenérský tým české "A-repre" a vyřadil také několik hráčů, o nichž deníky Blesk a Aha! prohlásily, že po nepovedeném zápase se Slováky vyrazili na mejdan do jedné z pražských hospod. Výborně, chtělo by se zvolat - jenže tohle byl pouze první krok nutný k nápravě a pozvednutí českého fotbalu zpátky do užší evropské špičky! Čeká nás ještě pěkných pár kilometrů, než se tak skutečně stane.

Petr Rada, Pavel Hapal, Jaroslav Šilhavý i Luboš Přibyl byli odvoláni ČMFS, technický vedoucí mužstva Karel Poborský skončil sám. Při té příležitosti prohlásil, že si připadal v reprezentaci jako páté kolo u vozu, neměl žádné pravomoce a jeho hlas byl pouze poradní. Je-li to skutečně pravda, odhalil dnešní den další ze zásadních chyb vedení českého fotbalu a reprezentace zvlášť. 

Již včera ohlásil zastupující kapitán Tomáš Ujfaluši konec v reprezentaci. Osobně - to mě nijak nezamrzelo, spíše naopak. Již několik měsíců mám pocit, že Ujfaluši si jezdil do reprezentace jen "ohřát zadek" a zajít si s kamarády na pár piv. Jeho výkony na hřišti v klubovém dresu a v tom reprezentačním se lišily jako den a noc, jeho konce škoda není. Snad díky tomu dostanou konečně šanci Jan Šimůnek nebo Marek Suchý.

Dnes pak výkonný výbor vyřadil také Radoslava Kováče, Václava Svěrkoše, Martina Fenina, Milana Baroše a Marka Matějovského za to, že se (prý) zúčastnili sobotní pitky. Minimálně u poloviny těchto hráčů s tímto rozhodnutím souhlasím, ať již z výkonnostních či jiných důvodů. Na druhou stranu je potřeba dodat, že vyřazení z kádru mělo a má být v pravomoci trenéra, nikoliv svazového vedení. Ostatně skutečnost, že samotní pánové ze svazu přiznali, že pozve-li si budoucí reprezentační trenér některého z těchto hráčů do týmu, nebudou nic namítat, ukazuje na to, že vyřazení výše zmíněných je pouze symbolické a tak trochu populistické.

Co se týká náhradníků za vyřazené hráče, největší problém bude v útočné řadě. Barošovi to v reprezentaci prostě nejde a Fenin asi potřebuje dostat "přes prsty", aby se nechoval jako namachrovaný frajírek. Nicméně minimálně Svěrkoše je obrovská škoda a v tuto chvíli mě nenapadá nikdo, kdo by jej mohl zastoupit a spolu s Necidem vytvořil novou útočnou dvojici. Nabízí se sice jméno Martin Fillo, otázkou však zůstává, je-li tento hráč víc útočníkem nebo ofenzivním záložníkem. Tak či tak si svou šanci v národním týmu jednoznačně zaslouží.

Namísto Kováče, poslední dobou spíše defenzivního záložníka než stopera, si o povolání svými výkony v klubu hlasitě říkají například Michal Švec nebo Mario Holek. A záskok za Matějovského? Ten snad ani není potřeba, vždyť tvořivý záložník anglického Readingu v reprezentaci (ani v klubu) pořádně nehrál. Přesto či snad právě proto by měl nový trenér zvažovat povolání mladého Jana Morávka, byť tento hraje pouze v druholigových Bohemians 1905. Má však před sebou velkou budoucnost a v tuto chvíli by alespoň částečně dokázal zacelit díru, která zeje v záložní řadě po vypadnutí Tomáše Rosického už více než rok. Pozvánku minimálně na přípravný zápas s Maltou si svými dlouhodobě nadprůměrnými výkony podle mého vysloužil i liberecký Bořek Dočkal, ani on by se v reprezentaci neztratil.

Mladých hráčů a těch, kteří si svou šanci v reprezentaci zaslouží, je více než dost. Chce to jen odvahu je povolat a stát si za tím. A kdo by podle mého měl v současné chvíli převzít kormidlo české reprezentace? Osobně bych hlasovala za Karla Jarolíma nebo Františka Komňackého. Oba by však přicházeli v úvahu pouze tehdy, pokud by se vzdali postu hlavního trenéra ve Slavii, resp. v Jablonci. Zároveň si myslím, že by nemalou úlohu v nově sestavovaném trenérském týmu měli dostat také Vladimír Šmicer a znovu i Karel Poborský. Vždyť tito hráči dokázali v minulosti v českém i světovém fotbale velké věci, v zahraničí má jejich slovo svou váhu a minimálně druhý jmenovaný má nemalé zkušenosti také z pozice manažera. 

První velké změny nastaly, teď uvidíme, co ještě vymyslí současné vedení svazu a jak to s ČMFS bude vypadat v létě po volbách. Protože právě na tom záleží, jak bude reprezentace v budoucnu vypadat. A pokud by ji převzal třeba Ivan Hašek, vůbec bych se nezlobila.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Barbora Tesnerová | středa 8.4.2009 14:26 | karma článku: 22,41 | přečteno: 3106x
  • Další články autora

Barbora Tesnerová

Třeboňská veverka vypráví III. - Tohle počasí už není ani na draka…

Zdravím. Říkají mi Miky, To Miky. A někdy taky Tomiky. Jsem třeboňská veverka, speciální druh. Jsem totiž plyšák.

7.2.2012 v 6:03 | Karma: 6,22 | Přečteno: 441x | Diskuse| Osobní

Barbora Tesnerová

Třeboňská veverka vypráví II. - Jak se budu jmenovat?

Zdravím. Říkají mi Miky, To Miky. A někdy taky Tomiky. Jsem třeboňská veverka, speciální druh. Jsem totiž plyšák.

29.12.2011 v 14:48 | Karma: 6,35 | Přečteno: 533x | Diskuse| Osobní

Barbora Tesnerová

Třeboňská veverka vypráví I. - Stěhování do nového domova

Zdravím. Říkají mi Miky, To Miky. A někdy taky Tomiky. Jsem třeboňská veverka, speciální druh. Jsem totiž plyšák.

10.12.2011 v 13:24 | Karma: 6,35 | Přečteno: 533x | Diskuse| Osobní

Barbora Tesnerová

Němci v Africe září - a rozhodně ne náhodou, I. část

Právě probíhající mistrovství světa v kopané, které hostí Jihoafrická republika, je pro nemálo fanoušků fotbalu jistě zklamáním. Jednak za to může atmosféra na stadionech, kde skutečně fandící diváci nejsou vůbec slyšet přes neustávající bzučení příšerných vuvuzel (jiho)afrických „domorodců“. Druhým důvodem pak je nevalná kvalita předváděné hry, jež především v základních skupinách často doslova nudila.

5.7.2010 v 13:47 | Karma: 6,01 | Přečteno: 590x | Diskuse| Sport

Barbora Tesnerová

Němci v Africe září - a rozhodně ne náhodou, II. část

V předchozím článku jsem se zmiňovala o tom, že nejhezčí, příp. nejatraktivnější fotbal na právě probíhajícím mistrovství světa v Jihoafrické republice předvádí jednoznačně výběr Německa. Není to žádná náhoda a prapůvod těchto kvalitních výkonů musíme hledat šest let nazpátek, kdy k německé reprezentaci zamířil bývalý skvělý útočník a později trenér Jürgen Klinsmann.

5.7.2010 v 13:37 | Karma: 13,39 | Přečteno: 1446x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Měl být ministrem, teď Tuleja nemusí být ani prorektorem univerzity

9. května 2024  18:45

Pavel Tuleja, který byl nominantem na ministra pro vědu, výzkum a inovace, nabídl svou rezignaci na...

Ženíšek může být novým ministrem pro vědu, kývlo i širší vedení TOP 09

9. května 2024,  aktualizováno  18:30

Marek Ženíšek má podle TOP 09 být novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace. Schválo to širší...

Česká republika by měla mít v Moskvě svého velvyslance, řekl Fiala

9. května 2024  13:03,  aktualizováno  17:54

Česká republika by měla mít podle premiéra Petra Fialy (ODS) v Rusku velvyslance. Obsazení postu...

Poškodí to českou demokracii nejvíc od 1989, odmítla Schillerová volbu poštou

9. května 2024  5:15,  aktualizováno  17:45

Přímý přenos Poslanci pokračují ve schvalování návrhu koalice na zavedení korespondenční volby pro české občany...

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2106x
Milovnice zvířat, sportu, knih, hudby, mé rodiny a dobrého jídla. Autorka knihy Poslední tanec (naleznete ji na http://www.stahuj-knihy.cz).