Ještě neslavme, jsme teprve v půlce!

Tak nám náš slavný fotbalový svaz dnes rozprášil celý trenérský tým české "A-repre" a vyřadil také několik hráčů, o nichž deníky Blesk a Aha! prohlásily, že po nepovedeném zápase se Slováky vyrazili na mejdan do jedné z pražských hospod. Výborně, chtělo by se zvolat - jenže tohle byl pouze první krok nutný k nápravě a pozvednutí českého fotbalu zpátky do užší evropské špičky! Čeká nás ještě pěkných pár kilometrů, než se tak skutečně stane.

Petr Rada, Pavel Hapal, Jaroslav Šilhavý i Luboš Přibyl byli odvoláni ČMFS, technický vedoucí mužstva Karel Poborský skončil sám. Při té příležitosti prohlásil, že si připadal v reprezentaci jako páté kolo u vozu, neměl žádné pravomoce a jeho hlas byl pouze poradní. Je-li to skutečně pravda, odhalil dnešní den další ze zásadních chyb vedení českého fotbalu a reprezentace zvlášť. 

Již včera ohlásil zastupující kapitán Tomáš Ujfaluši konec v reprezentaci. Osobně - to mě nijak nezamrzelo, spíše naopak. Již několik měsíců mám pocit, že Ujfaluši si jezdil do reprezentace jen "ohřát zadek" a zajít si s kamarády na pár piv. Jeho výkony na hřišti v klubovém dresu a v tom reprezentačním se lišily jako den a noc, jeho konce škoda není. Snad díky tomu dostanou konečně šanci Jan Šimůnek nebo Marek Suchý.

Dnes pak výkonný výbor vyřadil také Radoslava Kováče, Václava Svěrkoše, Martina Fenina, Milana Baroše a Marka Matějovského za to, že se (prý) zúčastnili sobotní pitky. Minimálně u poloviny těchto hráčů s tímto rozhodnutím souhlasím, ať již z výkonnostních či jiných důvodů. Na druhou stranu je potřeba dodat, že vyřazení z kádru mělo a má být v pravomoci trenéra, nikoliv svazového vedení. Ostatně skutečnost, že samotní pánové ze svazu přiznali, že pozve-li si budoucí reprezentační trenér některého z těchto hráčů do týmu, nebudou nic namítat, ukazuje na to, že vyřazení výše zmíněných je pouze symbolické a tak trochu populistické.

Co se týká náhradníků za vyřazené hráče, největší problém bude v útočné řadě. Barošovi to v reprezentaci prostě nejde a Fenin asi potřebuje dostat "přes prsty", aby se nechoval jako namachrovaný frajírek. Nicméně minimálně Svěrkoše je obrovská škoda a v tuto chvíli mě nenapadá nikdo, kdo by jej mohl zastoupit a spolu s Necidem vytvořil novou útočnou dvojici. Nabízí se sice jméno Martin Fillo, otázkou však zůstává, je-li tento hráč víc útočníkem nebo ofenzivním záložníkem. Tak či tak si svou šanci v národním týmu jednoznačně zaslouží.

Namísto Kováče, poslední dobou spíše defenzivního záložníka než stopera, si o povolání svými výkony v klubu hlasitě říkají například Michal Švec nebo Mario Holek. A záskok za Matějovského? Ten snad ani není potřeba, vždyť tvořivý záložník anglického Readingu v reprezentaci (ani v klubu) pořádně nehrál. Přesto či snad právě proto by měl nový trenér zvažovat povolání mladého Jana Morávka, byť tento hraje pouze v druholigových Bohemians 1905. Má však před sebou velkou budoucnost a v tuto chvíli by alespoň částečně dokázal zacelit díru, která zeje v záložní řadě po vypadnutí Tomáše Rosického už více než rok. Pozvánku minimálně na přípravný zápas s Maltou si svými dlouhodobě nadprůměrnými výkony podle mého vysloužil i liberecký Bořek Dočkal, ani on by se v reprezentaci neztratil.

Mladých hráčů a těch, kteří si svou šanci v reprezentaci zaslouží, je více než dost. Chce to jen odvahu je povolat a stát si za tím. A kdo by podle mého měl v současné chvíli převzít kormidlo české reprezentace? Osobně bych hlasovala za Karla Jarolíma nebo Františka Komňackého. Oba by však přicházeli v úvahu pouze tehdy, pokud by se vzdali postu hlavního trenéra ve Slavii, resp. v Jablonci. Zároveň si myslím, že by nemalou úlohu v nově sestavovaném trenérském týmu měli dostat také Vladimír Šmicer a znovu i Karel Poborský. Vždyť tito hráči dokázali v minulosti v českém i světovém fotbale velké věci, v zahraničí má jejich slovo svou váhu a minimálně druhý jmenovaný má nemalé zkušenosti také z pozice manažera. 

První velké změny nastaly, teď uvidíme, co ještě vymyslí současné vedení svazu a jak to s ČMFS bude vypadat v létě po volbách. Protože právě na tom záleží, jak bude reprezentace v budoucnu vypadat. A pokud by ji převzal třeba Ivan Hašek, vůbec bych se nezlobila.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Barbora Tesnerová | středa 8.4.2009 14:26 | karma článku: 22,41 | přečteno: 3106x