Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vzpomínka na vojenská cvičení na Doupově

Je leden a ten na vojně býval spolu s únorem časem vojenských cvičení. Je to skoro 40 let, ale když jdu v mrazu kolem kouře z výfuku, automaticky se mi vybaví zasněžené pláně s čadícími zelenými náklaďáky a transportéry.

Doupovské vrchy se jak známo rozprostírají na východ od Karlových Varů na území bývalých Sudet. Po odsunu Němců to zabrala armáda a veškerá civilizace tento kraj opustila. Mimo jiné to znamenalo i odpoutání od takových věcí jako třeba skleníkový efekt, takže v zimě tu byla opravdová zima a teploty kolem minus dvaceti stupňů představovaly standardní klima.

Mnoho pánů mé generace to pamatuje. Domovem nám byly veliké stany s polními kamny, hrstce vyvolených pak prostory skříňových nákladních aut, tzv. „štábáků“. Na záchod se chodilo do lesa a k mytí musela stačit studená voda v ešusu.

Nebyla to tedy úplná selanka, na druhé straně to ale představovalo jistý únik z kasárenské pakárny, kde u nás, jako na správném bigošském pluku (v jinak krásných Domažlicích), vládla neustálá buzerace a kontroly z vyšších míst, nekonečně dlouhé nástupy na "buzerplace", neustálé střety s vojenskou "logikou".

To na Doupově bylo přece jen uvolněněji. Jako "absíka" se mě tu ovšem týkaly občasné služby dozorčího našeho ležení. Na tom nebylo nic hrozného, pokud však náhodou nepřijela nějaká kontrola shora. Lampasáci se odtamtud skoro každý večer někam vytratili a případným hromosvodem se stal právě absík-dozorčí. Jednou jsem tuhle službu sloužil, den proběhl hladce, navečer mě vojáci, kterým se nějak podařilo získat jeden štábák, a taky spoustu rumu, pozvali dovnitř, a výsledkem bylo příjemné teploučko, dobrá nálada a slušná opička.

A do této idylky najednou přišla hláška, že sem má každou chvíli přijet ministr obrany generál Dzúr. Vyhrabal jsem se ze štábáku, urovnal na sobě uniformu a šňůry dozorčího a nejistým krokem se pustil k pomyslné bráně našeho ležení, kde bylo stanoviště dozorčího. Kolem už ticho, tma, jen sníh a zima. Honem si ještě odbýt potřebu a připravit si hlášení pro mocného generála. A dokud nepřijede, zhluboka dýchat, abych ho pak neporazil rumovými výpary.

Nevím už jak dlouho jsem tam takhle hloupě tvrdnul, ale nakonec to dopadlo tak, že ministr Dzúr nepřijel a mě se příjemné teploučko a příjemná opička postupně přeměnila v nepříjemnou zimu a nepříjemnou kocovinu. A když jsem se vrátil,  kluci už spali a rum žádný.

Záhy po návratu z tohoto cvičení jsem jel na Doupov znova. Z ničehonic si mě totiž zavolal náčelník štábu a oznámil mi, že jako zrovna volný absík budu dělat velitele požárního družstva a budu zajišťovat požární ochranu cvičení celé sousední karlovarské divize. Když jsem namítl, že jsem v životě s hasiči neměl nic společného, vynadal mi, abych poslouchal rozkazy a neodmlouval.

Vyfasoval jsem dvě požární cisterny s řidiči a dvěma vojáky, kteří měli absolvovaný jakýsi hasičský kurs a vyjeli jsme na Doupov. "Výhodou" bylo, že nás počítali jako samostatnou rotu a fasovali jsme kádéčka (konzervované dávky potravin - jinak řečeno balíky konzerv) jako na celou rotu, ač nás bylo jen pět. A měli jsme svou výjimečnost a nikdo si nás nevšímal. Tak jsme dřepěli v autech, topili si, poslouchali rušenou Svobodnou Evropu a Radio Luxembourg a ládovali se těmi sajrajty. A doufali, že nebude hořet.

Ty cisterny totiž měly jednu drobnou vadu. Nebyla v nich žádná voda. Celou první půlku cvičení jsem se snažil domoci toho, abych mohl s cisternami odjet někam načerpat vodu. Byl jsem vždycky odbytý tím, že hořet stejně nebude. V druhé půlce už jsem to vzdal.

Měli pravdu, nehořelo. A tak jsme se s prázdnými cisternami po asi týdnu zase vrátili do našich domažlických kasáren.  

A jelikož se mi právě v průběhu těch doupovských "stáží" vojna půlila a blížilo se jaro, i v té pakárně se najednou všechno zdálo svěží a optimistické. Člověk toho tehdy ke štěstí moc nepotřeboval...

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Strádal | pondělí 6.1.2020 11:56 | karma článku: 31,35 | přečteno: 1371x
  • Další články autora

Jiří Strádal

Jak naše armáda jela na Polsko

Dnes v noci je to 40 let, co z mnoha československých kasáren vyjely kolony tanků, obrněných vozidel a nákladních aut směrem k polským hranicím. S cílem potlačit tamní proces demontáže komunistické diktatury vedený Solidaritou.

11.12.2020 v 21:33 | Karma: 23,40 | Přečteno: 764x | Diskuse| Politika

Jiří Strádal

Paradoxy naší doby

Náš svět se rychle řítí dopředu a my se mu přizpůsobujeme. A přitom nám ani nestačí docházet, že to, co považujeme za normální, je často docela absurdní. Nahodil jsem jen jednu desítku příkladů. Určitě Vás napadnou další.

27.11.2020 v 21:12 | Karma: 23,14 | Přečteno: 621x | Diskuse| Společnost

Jiří Strádal

Nahlédnutí k novozélandským Maorům

Je to 200 let, co maorští náčelníci po mnoha bojích začali jednat o loajalitě k britské koruně a o svých právech. K dohodě pak došlo. Maory to ale později stálo vysokou cenu. Vypovídá o tom mnoho pomníků a pamětních desek.

20.11.2020 v 22:18 | Karma: 18,56 | Přečteno: 392x | Diskuse| Cestování

Jiří Strádal

Dvakrát na břehu řeky (povídka)

Na břehu téměř vyschlé řeky seděl stařec se svým vnukem. Podél protějšího břehu šla karavana lidí s naloženými vozy. Spíš se trmáceli, než šli. Vyhnuli se opuštěnému mlýnu a pokračovali, než sedící dvojici zmizeli za pahorkem,

13.11.2020 v 22:26 | Karma: 10,54 | Přečteno: 283x | Diskuse| Poezie a próza

Jiří Strádal

Víra, normalizace a Bílá Hora

Současné čtyřsté výročí bitvy na Bílé Hoře se může jevit jako dávná historie, ale není to tak dávno, co jsme tu měli jistou paralelu. Je to náhoda nebo to neseme v genech a máme se toho obávat i v budoucnu?

6.11.2020 v 22:44 | Karma: 15,67 | Přečteno: 407x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Rusové mají v bojích na sever od Charkova taktický úspěch, přiznal Kyjev

13. května 2024  9:13,  aktualizováno  11:37

Ruské jednotky mají v bojích o město Vovčansk na severu Charkovské oblasti taktické úspěchy,...

Češi mají sex méně často, říká průzkum. S intimním životem jsou spokojeni

13. května 2024  11:31

Češi mají sex méně často než v roce 2013, většina je se svým sexuálním životem spokojena. Vyplývá...

Válka bude vleklá, Putinův věrný bude jejím manažerem, naznačuje rošáda

13. května 2024  11:31

Výměna ruského ministra obrany Sergeje Šojgua za ekonoma a vicepremiéra Andreje Belousova podle...

Mladí se v noci koupali v chebské kašně, poškodili při tom sochu rytíře

13. května 2024  11:21

Uchycení sochy Rolanda k podstavci na kašně v horní části náměstí Krále Jiřího z Poděbrad v Chebu...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 100
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 773x
Je ženatý, má dvě děti, pět vnoučat a dva psy (věrnou kámošku, vlkodava Bernardetu, od 4.5.už jen ve smutku krásných vzpomínek). Vyšlo mu pár knížek nabízejících prolínání současnosti s historií. A taky knížka Korupce po III. pivu, která se snaží odhalovat absurdnosti naší doby. Charakterizoval by se jako kříženec nejlínějšího workoholika s nejpracovitějším kavárenským povalečem.

Seznam rubrik