Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

V době před bitvou na Bílé hoře se v českých zemích šířil protestantismus, který byl v té době vnímán jako nové náboženství, založené Martinem Lutherem. Zaváděly se nové obřady, nové učení, nový náboženský společenský a majetkový pořádek a jevilo se pro katolickou církev a pro tehdejší společnost jako velká hrozba. Politické poměry - reformace výrazně posílila vliv Německa, na úkor jiných zemí (nenávidění Němci se stali spojenci českých nekatolíků.), posílila vliv šlechty, šlechtici si mohli dosadit své vlastní faráře bez vědomí biskupa nebo konzistoře. Podle hesla čí území, toho náboženství a heslem církev má být chudá začala luteránská šlechta zabavovat církevní majetek na svém území, a tím se obohacovala. Národnostní poměry- v průběhu reformace (16. stol.) začali na naše území přicházet němečtí luteránští kazatelé a houfně se do Čech začali stěhovat němečtí protestanti, tím docházelo k silné germanizaci, která pak pokračovala i po bitvě na Bílé hoře. Poddaní - podle hesla čí území toho náboženství museli přijmout víru svého pána. Byl li jejich pán katolík museli být katolíci, byl li luterán, museli být luteráni. Někteří šlechtici svojí víru střídali a proto i poddaní museli během několika málo let měnit svou víru. Na některých panstvích to bylo i šestkrát.- Situace byla neúnosná a proto bylo nutno zavést „pořádek“. Vhodnou záminku dala porážka Českého stavovského povstání v bitvě na Bílé hoře, řádění radikálních protestantů za tohoto povstání a kruté pronásledování katolíků v okolních zemích. Tak získal císař Ferdinand II2. prostor, aby obnovil pořádek v duchu tehdejší doby.

1 0
možnosti

M36a73r46t46i89n 82Š26u54l78c

7. 11. 2020 12:47

Ano, "normalizace" je proces, který tlačí lidi změnit víru ..přistoupit na nové hodnoty.. za pomocí cukru a biče. To jsou ty alternativy.

Za Husáka to byly bůček a chalupy na jedné straně nebo kariérní problémy (přece jenom se už nepopravovalo a masově nezavíralo) na straně druhé.

Normalizace tedy představuje možnost následovat "vrchnost" za drobné výhody nebo ztratit perspektivu v případě neochoty.

A jak je to dnes? Máme nové "evropské hodnoty". Kdo je bude následovat a bude plnit podmínky, bude mít nárok na dotace, příležitost k zajímavé kariéře, materiální výhody atd. Avšak ten, kdo se nepřizpůsobí novodobé "korektnosti" to pocítí ... před ním se budou dveře zavírat. Už dávno neplatí, že "dnes se za názory z práce nevyhazuje". Lidé v zajímavých funkcích si musejí dávat sakra pozor na pusu. Stačí nějaký nekorektní výrok (nebo jen vyslovit nějaké slovo ..třeba to na N..), zapochybovat, zda to či ono je skutečně "normální", nepokleknout, neomluvit se ..a už letí. Na jeho místo nedočkavě čeká zástup dalších.. poslušnějších.. ochotnějších.. prostě "uvědomělejších"..

Zkrátka, normalizace nekončí, normalizace trvá;-)

3 0
možnosti
Foto

Normalizace po Bílé Hoře znamenala pro Čechy nebývalý kulturní a ekonomický rozkvět. Normalizace po roce 1969 znamenala pokračování kulturního a ekonomického úpadku naší země mezi rozvojové země. Před ekonomickým krachem nás zachránil rok 1989.

1 0
možnosti

Po Bílé hoře jsme přišli vlivem emigrace a Třicetileté války o třetinu populace....to že se postavil hezký kostel zdaleka nevyváží to, že tu byla povolena jedna víra (krom Židů) a že tu byl tuhý absolutismus.

3 2
možnosti

Skvěle napsáno :-)

0 0
možnosti

Zjednodušeně, každý národ prokazuje své typické rysy. Vše jako odraz historického vývoje, náboženství a mentality. Pak i sveřepí Germáni, které popisuje i G.J. Caesar. Ruská duše, nadšená vším velikým, aby imperiálními výboji to bylo ještě větší. Izrael, v lidech vetnuty instinkty k přežití a inovaci. Věřící a hrdí Poláci, vždy spolehlivě nedůvěřiví k Rusku. Solidnost Rakušanů ...

No a co my ? Určitě rovněž důležitá osa náboženství ! Není popírána existence boha - Je veden spor, zda se k němu má přistupovat "Zleva - či zprava". Dokonce se o tom vedou bitvy 30 let ! Následně, si komunisté, jako své první členy přivlastní Žižku a Husa. Své dílo dovrší reformací - Ateismem ! Nabídne se náboženství zcela nové. To, "S lidskou tváří se odmítne", to tuhé bude lepší ...!

Normalizace je pojem dobrej. Vše nenormální je vyhlášeno za normální ! Kdo se vzpouzí, je nenormální ! Taky dostane šanci - Byl pomýlen ! Odrazem je zgumovatění páteře, osa - Stále ti někdo bude vládnout, srovnej se - přidej ...!

Ti umní, opravdoví, jaksi vymizeli. Vlny emigrací - přes Lešno do Naarden, Emil Škoda je - "Závod V.I. Lenina", podobně by mohl mluvit pan Nehera, Rolný, Brouk i Babka, Baťa, nebo O. Wichtterle ! Modní salon paní Podolské jede dále - Marta Gottwaldová tam ráda zkouší své modely ! I Kléma je se střihem spokojen ...

Dnes je další vlna Normalizace ! Nenormální - normálním jest. Když ke poražena KSČ s Stb - Svou politickou moc vymění za ekonomickou ! Tak si zase vezmou tu politickou. Vzniknout i hesla nová - "Kdo není dotován - okrádá vlastní rodinu" ! Kdo sdělí, že to přece není možné - Nepřejícníkem jest ! A nebude mu lépe ... :-)

4 0
možnosti
Foto

V tom případě víra absentuje stále, protože praktický materialismu vládne snad ještě silněji než v husákovské éře.

3 0
možnosti

O tom by se dalo dlouze filosofovat, ale protože se mi chce spát, tak jen stručně: 60.léta si pamatuju, byl jsem dítě, a je jasné, že národ nevěřil jen v socialismus, v ten věřili asi někteří komunisti, ale jinak národ to měl různě - třeba moji prarodiče, kteří ještě žili, byli pevní katolíci, komunisty nenáviděli. Další generace - marozená 1920-30 ta už byla v křesťanství vlažná, ale ve stáří se moji rodiče vraceli do kostela - už směli. V 80.letech jsem potkal dost křesťanů - starých i mladých.

2 0
možnosti
Foto

Ale všichni jaksi se shodovali v tom, že návrat před r. 1948 je nežádoucí.

0 0
možnosti
  • Počet článků 100
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 773x
Je ženatý, má dvě děti, pět vnoučat a dva psy (věrnou kámošku, vlkodava Bernardetu, od 4.5.už jen ve smutku krásných vzpomínek). Vyšlo mu pár knížek nabízejících prolínání současnosti s historií. A taky knížka Korupce po III. pivu, která se snaží odhalovat absurdnosti naší doby. Charakterizoval by se jako kříženec nejlínějšího workoholika s nejpracovitějším kavárenským povalečem.

Seznam rubrik