Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

"Zachráníme Eurozónu!" Říkají Merkelová a Sarkozy a já jim fandím!

Konec dluhům, krizi, nedůvěryhodnosti eura a zavírání očí! To všechno přinese podle Angely Merkelové a Nicolase Sarkozyho nový ekonomický model, který evropští státníci nazýváni slangově jako "dvoutaktní motor EU" představili na summitu 4. února v Bruselu. Je však třeba si uvědomit, že cesta z krize inspirovaná dvěma nejsilnějšími ekonomickými velmocemi v Evropě bude pro mnoho států EU tím nejselektivnějším sítem, které jim může zlomit vaz. A tím vůbec nechci říct, že to odsuzuji. Naopak. Některé státy by mantinely své finanční rozmařilosti potřebovali jako sůl a jsem si jist, že pokud je stanoví A. Merkelová a N. Sarkozy, budou více než účinné. I když mantinely lady Margaret Thatcherové by byly zajisté účinnější ;-).

Jak už jsem řekl. Procházka růžovým sadem to nebude pro nikoho z nás. Otázkou však je, jestli si za to nemůžeme sami. Na evropské krizi není nic složitého. Snad kromě jejího řešení a i to, jak už se zdá, je na světě. Krize v Evropě je pouhou reakcí na nezodpovědnost členských států EU při jejich hospodaření s penězi. Nemluvě o tom, že jim tyto peníze často ani neptařily a byly půjčeny od nějakého jiného státu (pravděpodobně z Německa či Francie). Ti na jedné straně nechtějí nadále dotovat "nezodpovědné Evropany", ale na straně druhé si sami uvědomují důsledky své nezodpovědnost, když se rozhodli  těmto Evropanům půjčit miliardové částky. Rozdíl je však v řešení. Proč mám pořád pocit (Nebo to není pocit?), že se onen populární styl: "Půjčím si a budu si užívat bez ohledu na následky" mnoha zemím EU líbí víc a víc? Asi proto, že to tak je. Naštěstí přichází doba "evropského asketizmu", která by měla všem státům EU včetně České republiky pomoci k definitivnímu vystřízlivění z úvěrové ideologie, ač cestou nepříliš humánní. Jsem ale vděčný i za takovou cestu a vůbec za jakoukoliv cestu z evropské krize. Jedna již existuje!

Penze od 67 let, omezený růst mezd na základě inflace, sladěné firemní daně, hospodaření států bez dluhů, vzájemné uznávání kvalifikací mezi členskými státy, národní krizové mechanismy pro banky. Toto všechno a mnoho jiných by měl podle Merkelové a Sarkozyho obsahovat krizový ekonomický model nazývaný jako Pakt pro konkurenceschopnost. Oba státníci také vyzvali prezidenta EU Hermana Van Rompueye, aby nejpozději do začátku března svolal zástupce států EU k jednání o tomto paktu a zásadních reformách.

Vrátím se k původní větě, že rozdíl je v řešení. Jak už tomu bývá, příjde člověk s vizí a ta je přirozenně podrobena kritice. V případě Paktu pro konkurenceschopnost tomu není jinak. Kdo však onen pakt kritizuje jsou akceptoři německých a francouzských peněz topící se v dluzích silně překračujících výši jejich HDP. Ti by za takový krizový plán měli být vděční a ne jej kritizovat.

Samozřejmě je zde prostor pro polemiku, zdali některé body paktu nejsou příliš razantní. Je v pořádku, že se výše mezd bude řídit podle produktivity, nikoliv podle cen. Je v pořádku, že by došlo k monitoringu peněz proudících do sektoru zdravotnictví, vědy a výzkumu, ale nad důchody v 67 letech i mně zůstal rozum stát. Zde je přímý důkaz míry naší nezodpovědnosti. Kvůli ní se horní hranice důchodového věku zvedne o deset let. Němci však o důchodech mají jasno: "Je nesprávné, abychom chodili do důchodu v 67 a ostatní země o deset let dříve." Takto se o důchodech vyjádřil německý ministr zahraničí Guido Westerwelle.

Až na důchody mám o Paktu pro konkurenceschopnost jasno. Rozhodovat o vládních věcech, rozhodně bych tento progresivní plán Angely Merkelové a Nicolase Sarkozyho podpořil! Je však pravdou, že kdyby s tímto nápadem přišli  eurokomisaři z Bruselu, pravděpodobně bych na věc zaujal zcela jiný pohled. HDP Německa je pro mě dostatečným důkazem, že tato země drží svou ekonomiku pevně v rukou a jakožto ekonomický garant EU má právo do věcí také mluvit. Dokud u kormidla tohoto plánu bude stát Angela Merkelová spolu s Nicolasem Sarkozym a ne Brusel, jsem ochoten podrobit se tvrdému odříkání ve prospěch lepších zítřků a kdyby se k nim přidala ještě Margaret Thatcherová, byl bych zcela bez obav i v případě důchodů v 67 letech. Prozatím krizovému plánu fandím a obdivuji oba státníky za  jejich vůli  a vytrvalost v boji proti ekonomické krizi.

 

 

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jáchym Stolička | pátek 11.2.2011 19:30 | karma článku: 11,42 | přečteno: 1570x
  • Další články autora

Jáchym Stolička

Lidská hloupost je větší zlo než terorismus nebo islám

Člověk je od přirozenosti agresivní a bojechtivý tvor. Ohlédneme-li se do historie - na všechna zla, která člověk na člověku páchal - nemůžeme ani dnes pracovat s východiskem, že jsme od přirozenosti mírumilovní tvorové.

3.12.2015 v 16:32 | Karma: 14,06 | Přečteno: 913x | Diskuse| Politika

Jáchym Stolička

Senzace okolo vojenského konvoje je zbytečná a hloupá

Kontext, ve kterém dochází k různým událostem, může z událostí jinak obyčejných a banálních učinit události neobyčejné a pozoruhodné. Takovéto události pak lidi buďto sjednocují, nebo, jako v tomto případě, rozdělují. Průjezd spojeneckých vojsk přes ČR se vzhledem ke kontextu, vnitropolitickém i mezinárodně politickém, takovouto neobyčejnou událostí stal. Otázka zní: Je senzace, ať už pozitivní nebo negativní, spojená s průjezdem spojeneckých vojsk přes naše území opravdu tak nutná?

29.3.2015 v 9:00 | Karma: 18,27 | Přečteno: 930x | Diskuse| Politika

Jáchym Stolička

Co lze z úspěchu ANO usoudit o stavu a budoucnosti české politiky?

Již před rokem jsem vyjádřil svou nedůvěru v politické hnutí ANO, které líbivou formou nabízí rychlé a efektivní řešení politické krize v zemi a lepší budoucnost jejím občanům. I přes výrazný úspěch hnutí jak v parlamentních, tak komunálních volbách má nedůvěra stále trvá. Důvody k ní jsou následující.

13.10.2014 v 8:00 | Karma: 19,63 | Přečteno: 1268x | Diskuse| Politika

Jáchym Stolička

Trest smrti nic neřeší. A vraždu dítěte už vůbec ne

Ve středu 10. 9. 2014 bylo nálezem mrtvého těla ukončeno pátrání po devítileté holčičce z Klášterce nad Ohří, která se v úterý nevrátila ze školy domů. Někdejší podezření, že dívka zemřela násilnou smrtí, se nyní potvrdilo, když policie dopadla muže podezřelého z vraždy holčičky. Tato tragická událost dala v médiích podnět k diskusi o tom, jaký trest je pro vraha dítěte adekvátní a zdali by takový člověk měl dostat trest smrti.

12.9.2014 v 17:37 | Karma: 10,51 | Přečteno: 1274x | Diskuse| Společnost

Jáchym Stolička

Slibujeme nesplnitelné, ale hlavně to voličům neříkejte

Vždy před volbami si kladu otázku, zdali si politici vůbec uvědomují, že sliby, které lidem v předovlebních kampaních dávají, často splnit nelze a je to z jejich strany účelová lež, a nebo jsou sami tak omezení a věří, že jsou tyto sliby schopni naplnit. V tomto období, kdy se politické strany snaží udělat dojem na co největší množství lidí, je dle mého názoru také nejvíce deklasován nápis na prezidentské standartě "Pravda vítězí". Proč? Prezident Edvard Beneš kdysi řekl, že lidé o pravdu ve skutečnosti vůbec nestojí. Naopak, chtějí žít v iluzi a nejvíce budou adorovat toho, kdo se jim o zachování jejich iluzí postará.

11.9.2014 v 10:20 | Karma: 12,01 | Přečteno: 528x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Školačkám prodala elektronické cigarety, hrozí jí pokuta až dva miliony

23. května 2024  14:38

Českobudějovičtí strážníci zkontrolovali dívku kouřící v přístřešku zastávky MHD elektronickou...

Von der Leyenová a ti druzí. V Bruselu se utkají adepti na šéfa Evropské komise

23. května 2024  14:14

V Bruselu od tří hodin odpoledne debatují vedoucí kandidáti na předsedu Evropské komise. O druhý...

Soud zrušil rozhodnutí o odvolání Köppla z televizní a rozhlasové rady

23. května 2024  11:43,  aktualizováno  13:47

Pražský městský soud ve čtvrtek zrušil usnesení, kterým Poslanecká sněmovna v květnu loňského roku...

Seniorka na přejezdu vjela autem pod vlak, vážně zraněná je v nemocnici

23. května 2024  12:34,  aktualizováno  13:43

Na železničním přejezdu u Hrušové na Orlickoústecku se ve čtvrtek dopoledne střetl vůz Škoda Yeti s...

  • Počet článků 42
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3341x
Občan ČR, hrdý vlastenec a názorově konzervativec, který se zajímá o svět, ve kterém žije, a jehož budoucnost mu není lhostejná. Váží si lidí inteligentních, čestných a pracovitých a v jednání dává přednost logice a rozumu před agresí a předsudky. Blog na iDNES.cz píše bezmála 5 let a je otevřen diskusi na jakékoliv téma.