Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Trest smrti nic neřeší. A vraždu dítěte už vůbec ne

Ve středu 10. 9. 2014 bylo nálezem mrtvého těla ukončeno pátrání po devítileté holčičce z Klášterce nad Ohří, která se v úterý nevrátila ze školy domů. Někdejší podezření, že dívka zemřela násilnou smrtí, se nyní potvrdilo, když policie dopadla muže podezřelého z vraždy holčičky. Tato tragická událost dala v médiích podnět k diskusi o tom, jaký trest je pro vraha dítěte adekvátní a zdali by takový člověk měl dostat trest smrti.

Bez ohledu na to, že je v právním řádu České republiky trest smrti zrušen pro všechny delikty, je mezi námi velké procento lidí, kteří se zavedením trestu smrti pro konkrétní případy souhlasí. Z veřejné ankety serveru Parlamentní listy, které se doposud zúčastnilo 3325 respondentů vyplývá, že 90% zúčastněných by vrahovi dítěte trest smrti udělilo. Ačkoliv umím pochopit pohnutky oněch nekompromisních lidí, kteří by vraha dítěte nejraději poslali "pod gilotinu", chtěl bych k věci trestu smrti obecně vyjádřit několik slov.

Zaprvé. S tím, aby vrah dítěte i jakýkoliv jiný vrah, dostal trest smrti, silně nesouhlasím. To, že je někdo tak zhovadilý a zabije dítě mně, nebo komukoliv jinému, ještě neznamená, že já se musím chovat stejně zhovadile a brát tomuto člověku život, i kdyby to bylo v souladu se zákonem. Kdybychom se všichni řídili heslem oko za oko - zub za zub, jsme pravděpodobně všichni slepí a bezzubí.

Zadruhé. Smrt je pro pachatele tak závažného trestného činu vždy spíš vysvobozením. Kdyby totiž žil, ať už na svobodě a nebo ve vezění, měl by až do doby své přirozené smrti o veřejné lynčování postaráno. Až do smrti by nosil nálepku "ten, co znásilnil a zabil dítě" a s takovou se jistě nežije lehce. Proto tvrdím, že je takovému větším trestem život mezi slušnými lidmi, než smrt, která by ho odpovědnosti za to, co udělal, poměrně snadno a rychle zbavila.

Zatřetí. Ze všeho nejvíce je třeba si uvědomit, že trest smrti sám o sobě trestem vůbec není. Právě naopak - podstatu trestu vyvrací, neboť mu chybí nápravný efekt, který by správný trest měl zahrnovat. Ikdyž je zavraždit někoho tím nejhorším, čeho se člověk na člověku může dopustit, neměli bychom odepírat pachateli možnost zpytovat svědomí, napravit se a být v budoucnu lidem jakkoli prospěšný. Chápu, že u recidivistů je šance nápravy malá, ale i tak to není důvod klesnout na úroveň diktátorských režimů, kde je trest smrti považován za projev nejvyšší formy spravedlnosti. Navíc pokud bude pachatel zavřený, zabráníme tím dalším vraždám, které by mohl spáchat.

Každý asi dobře známe situaci, kdy je nám ublíženo a chceme to tomu, kdo nám ublížil, alespoň stejnou měrou vrátit. O to víc se umím vcítit do role rodiče, kterému někdo chladnokrevně zavraždí dítě a který pro takového člověka žádá spravedlivý trest. V tu chvíli nám asi jen těžko někdo vysvětlí, že spravedlnost a pomsta není totéž, ikdyž to tak v tu chvíli cítíme. Jak už jsem ale napsal výše, trest smrti nic neřeší a vraždu dítěte už vůbec ne.

Autor: Jáchym Stolička | pátek 12.9.2014 17:37 | karma článku: 10,51 | přečteno: 1274x
  • Další články autora

Jáchym Stolička

Lidská hloupost je větší zlo než terorismus nebo islám

Člověk je od přirozenosti agresivní a bojechtivý tvor. Ohlédneme-li se do historie - na všechna zla, která člověk na člověku páchal - nemůžeme ani dnes pracovat s východiskem, že jsme od přirozenosti mírumilovní tvorové.

3.12.2015 v 16:32 | Karma: 14,06 | Přečteno: 913x | Diskuse| Politika

Jáchym Stolička

Senzace okolo vojenského konvoje je zbytečná a hloupá

Kontext, ve kterém dochází k různým událostem, může z událostí jinak obyčejných a banálních učinit události neobyčejné a pozoruhodné. Takovéto události pak lidi buďto sjednocují, nebo, jako v tomto případě, rozdělují. Průjezd spojeneckých vojsk přes ČR se vzhledem ke kontextu, vnitropolitickém i mezinárodně politickém, takovouto neobyčejnou událostí stal. Otázka zní: Je senzace, ať už pozitivní nebo negativní, spojená s průjezdem spojeneckých vojsk přes naše území opravdu tak nutná?

29.3.2015 v 9:00 | Karma: 18,27 | Přečteno: 930x | Diskuse| Politika

Jáchym Stolička

Co lze z úspěchu ANO usoudit o stavu a budoucnosti české politiky?

Již před rokem jsem vyjádřil svou nedůvěru v politické hnutí ANO, které líbivou formou nabízí rychlé a efektivní řešení politické krize v zemi a lepší budoucnost jejím občanům. I přes výrazný úspěch hnutí jak v parlamentních, tak komunálních volbách má nedůvěra stále trvá. Důvody k ní jsou následující.

13.10.2014 v 8:00 | Karma: 19,63 | Přečteno: 1268x | Diskuse| Politika

Jáchym Stolička

Slibujeme nesplnitelné, ale hlavně to voličům neříkejte

Vždy před volbami si kladu otázku, zdali si politici vůbec uvědomují, že sliby, které lidem v předovlebních kampaních dávají, často splnit nelze a je to z jejich strany účelová lež, a nebo jsou sami tak omezení a věří, že jsou tyto sliby schopni naplnit. V tomto období, kdy se politické strany snaží udělat dojem na co největší množství lidí, je dle mého názoru také nejvíce deklasován nápis na prezidentské standartě "Pravda vítězí". Proč? Prezident Edvard Beneš kdysi řekl, že lidé o pravdu ve skutečnosti vůbec nestojí. Naopak, chtějí žít v iluzi a nejvíce budou adorovat toho, kdo se jim o zachování jejich iluzí postará.

11.9.2014 v 10:20 | Karma: 12,01 | Přečteno: 528x | Diskuse| Politika

Jáchym Stolička

ANO 2011 je líbivé, ale říkám mu NE - současnou situaci nevyřeší.

Mezi politickým hnutím Andreje Babiše ANO a Věcmi veřejnými se dá bezesporu najít mnoho negativních paralel. Takové paralely však napříč politickým i nepolitickým spektrem můžeme najít všude, a proto v tomto tendenčním srovnávání nebudu pokračovat. Co je ale tím společným aspektem, který dává lidem záminku, aby tyto strany srovnávali, dávali jim důvěru a věřili, že vyřeší komplikovanou situaci v zemi?

19.8.2013 v 14:05 | Karma: 20,02 | Přečteno: 1238x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Dezinformacím podlehnete postupně. Ezovíkend život nezmění, říká psycholog

4. května 2024  12:38

Češi mají velké sklony k ezoterice, což postupně vede také k náchylnosti věřit dezinformacím nebo...

G7 plánuje pomoc Ukrajině za 50 miliard dolarů, píše Bloomberg

4. května 2024  12:32

Spojené státy jednají s blízkými partnery o poskytnutí pomoci Ukrajině ve výši až 1,2 bilionu Kč....

Nekritizuji pomoc Ukrajině, brání se Babiš ve sporu s Černochovou o munici

4. května 2024  12:07

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš uvedl, že nekritizuje pomoc Ukrajině, ale netransparentnost aktuální...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  11:55

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 42
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3501x
Občan ČR, hrdý vlastenec a názorově konzervativec, který se zajímá o svět, ve kterém žije, a jehož budoucnost mu není lhostejná. Váží si lidí inteligentních, čestných a pracovitých a v jednání dává přednost logice a rozumu před agresí a předsudky. Blog na iDNES.cz píše bezmála 5 let a je otevřen diskusi na jakékoliv téma.