Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Co lze z úspěchu ANO usoudit o stavu a budoucnosti české politiky?

Již před rokem jsem vyjádřil svou nedůvěru v politické hnutí ANO, které líbivou formou nabízí rychlé a efektivní řešení politické krize v zemi a lepší budoucnost jejím občanům.  I přes výrazný úspěch hnutí jak v parlamentních, tak komunálních volbách má nedůvěra stále trvá. Důvody k ní jsou následující.

Přes všechen můj respekt vůči hnutí ANO, jeho členům či sympatizantům a jejich nadšení pro věc je třeba říct následovné. ANO je hnutí, která vzniklo jako produkt lidské naštvanosti a nespokojenosti se současným stavem české politiky, nikoli jako klasická strana stojící na jakýchsi ideách, tradicích či politické ideologii, které by měly tvořit základnu každé solidní strany bez ohledu na to, na jaké straně politického spektra se strana nachází. U takové strany se dá předpokládat, kdo za ni bude kandidovat a kdo ji bude volit. U ANO tomu tak není – můžou jej volit všichni a nemusí jej volit nikdo. Lze proto očekávat, že zatím neexistující politický program tohoto hnutí, pokud by byl, bude jakýmsi pomyslným chameleonem, který bude měnit barvu podle toho, jak to bude právě výhodné. Toto konkrétně považuji za nejslabší místo hnutí a důvod, proč je pro mě ANO nevolitelné.  Je to už 3 roky, co ANO 2011 vystupuje na české politické scéně, ale za tu dobu jsem u něj nebyl schopen zaznamenat jakýkoliv volební program kromě několika málo sice hezkých, ale s realitou neslučitelných, hesel. Abych použil jejich rétoriku, s trochou nadsázky lze říct, že by si ten program prostě měli vytvořit.

Dalším z důvodů, proč nedávám straně velkou perspektivu do budoucna, je fakt, že se jedná o stranu jednoho muže – Ing. Andreje Babiše. Bez jeho záštity by ANO buďto vůbec neexistovalo, nebo by pro lidi nebylo zdaleka tak atraktivní. Je zřejmé, že většina těch, kteří za hnutí ANO kandidovali v senátních, nebo komunálních volbách, by pravděpodobně neuspěli, pakliže by za nimi nestál tento velikán českého byznysu, ať už prostřednictvím své finanční podpory, nebo „fyzicky“ na billboardu. Stalo se tak, že se do komunální politiky dostali lidé, kteří by bez Andreje Babiše neměli sebemenší šanci v politice, byť jen komunální, uspět. A jelikož hnutí chybí jakýkoliv koncept vnitřní organizace, obávám se, že nově zvolení kandidáti za hnutí ANO zatím ani netuší, jak si s mocí a odpovědností, které jim byly svěřeny, vůbec poradit, čímž jsme se opět dostali do patové situace, kdy zemi neřídí experti a týmy „profíků“, ale jen další garnitura bezradně tápajících.

Setkávám se s názorem, že podobnou stranou je i TOP 09, která po odchodu Karla Schwarzenberga zažije stejný pokles v oblíbenosti, jako by zažilo ANO po odchodu Andreje Babiše. U TOP 09 se však, na rozdíl od hnutí ANO, jedná o stranu, která na tradicích a ideách staví, proto lze očekávat, že přežije i své zakladatele, neboť myšlenka přežije mnoho generací, ale peníze a popularita jednoho člověka jsou záležitostí pomíjivou, která tady dnes je, ale zítra být nemusí. Rozdíl mezi ANO a TOP 09 je tedy dosti patrný a srovnávat roli Andreje Babiše s rolí Karla Schwarzenberga rozhodně nelze. (Srovnání jsem nevybral náhodně, jelikož tyto dvě strany nejlépe vystihují podstatu rozdílu mezi ideou a spontánním nadšením. Stejná paralela by se dala najít i mezi KDU-ČSL či ODS a Věcmi Veřejnými, potažmo Vítem Bártou. U strany stojící na ideologii a tradici není pro tento model vůbec stěžejní, zdali je levicová nebo pravicová, nebo jestli s ní, jakožto autor článku, sympatizuji nebo ne. Osobní preference zde není prioritní.)

Z výsledku nedávných voleb vyplývá jeden obecný a jednoznačný závěr. Doba, kdy politické scéně v ČR dominovaly „staré“ tradiční strany vznikající na základě léty formovaných principů a ideologií, je pryč. Strany jako ODS, KSČM, KDU-ČSL a částečně i ČSSD jsou se svou popularitou na ústupu a na výsluní se dostávají strany nové vznikající, daleko více než z idejí či tradic, jako reakce na nespokojenost lidí vůči politice stran předešlých. Charakteristické pro nové strany i jejich voliče je rychlé řešení neútěšné situace bez zbytečných skrupulí, jednoduchost ve vyjadřování a často i bagatelizace jinak vážných politických témat. Otázkou je, jestli je tento vývoj pokrokem v politice, nebo spíše degradací, když se mezi lidmi tyto „strany bez programu a vize“ těší větší a větší popularitě. Za sebe se obávám, že spíš to druhé. Nezbývá proto než čekat, jestli oblíbenost výše popsaných stran a politických hnutí bude přímo úměrná jejich schopnosti obstát ve správě věcí veřejných, nebo se to celé ukáže jako jedna z dalších módních vln, které přijdou a zase odejdou.

Autor: Jáchym Stolička | pondělí 13.10.2014 8:00 | karma článku: 19,63 | přečteno: 1268x
  • Další články autora

Jáchym Stolička

Lidská hloupost je větší zlo než terorismus nebo islám

Člověk je od přirozenosti agresivní a bojechtivý tvor. Ohlédneme-li se do historie - na všechna zla, která člověk na člověku páchal - nemůžeme ani dnes pracovat s východiskem, že jsme od přirozenosti mírumilovní tvorové.

3.12.2015 v 16:32 | Karma: 14,06 | Přečteno: 913x | Diskuse| Politika

Jáchym Stolička

Senzace okolo vojenského konvoje je zbytečná a hloupá

Kontext, ve kterém dochází k různým událostem, může z událostí jinak obyčejných a banálních učinit události neobyčejné a pozoruhodné. Takovéto události pak lidi buďto sjednocují, nebo, jako v tomto případě, rozdělují. Průjezd spojeneckých vojsk přes ČR se vzhledem ke kontextu, vnitropolitickém i mezinárodně politickém, takovouto neobyčejnou událostí stal. Otázka zní: Je senzace, ať už pozitivní nebo negativní, spojená s průjezdem spojeneckých vojsk přes naše území opravdu tak nutná?

29.3.2015 v 9:00 | Karma: 18,27 | Přečteno: 930x | Diskuse| Politika

Jáchym Stolička

Trest smrti nic neřeší. A vraždu dítěte už vůbec ne

Ve středu 10. 9. 2014 bylo nálezem mrtvého těla ukončeno pátrání po devítileté holčičce z Klášterce nad Ohří, která se v úterý nevrátila ze školy domů. Někdejší podezření, že dívka zemřela násilnou smrtí, se nyní potvrdilo, když policie dopadla muže podezřelého z vraždy holčičky. Tato tragická událost dala v médiích podnět k diskusi o tom, jaký trest je pro vraha dítěte adekvátní a zdali by takový člověk měl dostat trest smrti.

12.9.2014 v 17:37 | Karma: 10,51 | Přečteno: 1274x | Diskuse| Společnost

Jáchym Stolička

Slibujeme nesplnitelné, ale hlavně to voličům neříkejte

Vždy před volbami si kladu otázku, zdali si politici vůbec uvědomují, že sliby, které lidem v předovlebních kampaních dávají, často splnit nelze a je to z jejich strany účelová lež, a nebo jsou sami tak omezení a věří, že jsou tyto sliby schopni naplnit. V tomto období, kdy se politické strany snaží udělat dojem na co největší množství lidí, je dle mého názoru také nejvíce deklasován nápis na prezidentské standartě "Pravda vítězí". Proč? Prezident Edvard Beneš kdysi řekl, že lidé o pravdu ve skutečnosti vůbec nestojí. Naopak, chtějí žít v iluzi a nejvíce budou adorovat toho, kdo se jim o zachování jejich iluzí postará.

11.9.2014 v 10:20 | Karma: 12,01 | Přečteno: 528x | Diskuse| Politika

Jáchym Stolička

ANO 2011 je líbivé, ale říkám mu NE - současnou situaci nevyřeší.

Mezi politickým hnutím Andreje Babiše ANO a Věcmi veřejnými se dá bezesporu najít mnoho negativních paralel. Takové paralely však napříč politickým i nepolitickým spektrem můžeme najít všude, a proto v tomto tendenčním srovnávání nebudu pokračovat. Co je ale tím společným aspektem, který dává lidem záminku, aby tyto strany srovnávali, dávali jim důvěru a věřili, že vyřeší komplikovanou situaci v zemi?

19.8.2013 v 14:05 | Karma: 20,02 | Přečteno: 1238x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Po Kallasové přišla řada na Zelenského, Rusko na něj vydalo zatykač

4. května 2024  16:30,  aktualizováno  19:12

Ruské úřady zahájily trestní řízení proti ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému a...

Estonsku roste sebevědomí. Hovoří o blokádě proti Rusku v Baltském moři

4. května 2024  18:08

Sledujeme online Velitel estonské armády Martin Herem navrhuje spojencům se připravit na možnou blokádu ruských...

Sadiq Khan: první muslim jako starosta Londýna a první, kdo jím je už potřetí

4. května 2024  17:46

Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista Sadiq Khan. Mandát obhájil potřetí v řadě, což se...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 42
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3501x
Občan ČR, hrdý vlastenec a názorově konzervativec, který se zajímá o svět, ve kterém žije, a jehož budoucnost mu není lhostejná. Váží si lidí inteligentních, čestných a pracovitých a v jednání dává přednost logice a rozumu před agresí a předsudky. Blog na iDNES.cz píše bezmála 5 let a je otevřen diskusi na jakékoliv téma.