Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Z Ostravy do Brna za 20 Kč

Spoustu mých známých se domnívá, že si tyto historky z různých cest po ČR lidově řečeno "vycucávám z prstu", ale není tomu tak. Já sám se někdy divím, co všechno se mi při obyčejném čekání na autobusové zastávce nebo na nádraží přihodí, nebo na jak zajímavé lidi tam narazím. Včerejšek nebyl výjimkou.

Ostrava - jinak nazývána jako Ocelové srdce republiky - je skutečně zvláštní město. Dříve hornická vesnice postavená na "zelené louce", dnes moderní multikulturní velkoměsto, které se třemi vykřičníky křičí do světa své jméno. Někdy mě to až irituje. Se svou spoustou škol, nákupních center, zdravotnických zařízení, divadel, zábavních klubů a v neposlední řadě neodmyslitelných továren znečišťujících vzduch, ale není vším, co může svému návštěvníkovi nabídnout. Pro mě se Ostrava za poslední rok stala místem zajímavých událostí, které mě nejednou nutily se zamyslet.

Jedním z hlavních míst, které se pro mě stalo magnetem pro neobvyklé situace, je Svinovské nádraží. Není tomu ani rok, co jsem ve svém článku Bezdomovec gentleman vylíčil zkušenost s nadprůměrně vzdělaným bezdomovcem, který mi zde po dobu čekání na autobus dělal velmi příjemnou společnost (čtěte zde). Po méně než roce se mi na tom samém místě stala podobná událost tentokrát ne s bezdomovcem, ale starším pánem z Brna, který jel se svými přáteli do Ostravy na oslavu, ale přátelé ho z neznámých důvodů zapomněli vzít zpátky domů.

Dojel jsem tramvají z centra až na Svinovské mosty a jelikož jsem měl dost času, nespěchal jsem dolů na nástupiště. Pomalu jsem scházel schody na nádraží a přemýšlel jsem o lidech, se kterými jsem se ten den setkal. V neposlední řadě o rozhovoru s mým známým Tomášem Kabátem - blogerem na iDNES a bývalým hlasatelem zpravodajství na rádiu Kiss Morava - se kterým jsem ten den měl domluvenou schůzku. V pátek odpoledne po celotýdenní únavě obvykle nemám sílu na to, abych ještě vnímal lidi kolem sebe, a tak mi nějakou tu sekundu trvalo, než jsem zareagoval na velmi ostýchavé oslovení staršího pána, který stál dole na nástupišti. Nejdříve mě ujišťoval, ať se nebojím, že není sexuální deviant ani bezdomovec, který by mě chtěl okrást. Nebyl nějak zvlášť výrazný, ale upoutaly mě kapsy jeho kožené bundy, které byly čímsi plně napěchované. Stačilo pár sekund a pochopil jsem smutný výraz ve tváři onoho muže i jeho k prasknutí naplněné kapsy. Zcela unavený a zkroušený zimou mi povídal svůj příběh o tom, jak jel s přáteli do Ostravy na oslavu a že jej tam přátelé nechali bez mobilního telefonu, jediné koruny a bez dokladů a že mu k drobným, které "vyžebral" od různých lidí v Ostravě, chybí na jízdenku do 138 km vzdáleného Brna 20 Kč. Nemůžu říct, že bych se rozhodl mu těch 20 Kč dát hned. Sepnulo ve mně něco jako pud sebezáchovy a hlavou mi proletělo asi deset možných situací, které by mohly nastat, jen co z tašky vytáhnu peněženku. Nakonec se ale onen pán z Brna s radostí v očích, hlubokým poděkováním a mou dvacetikorunou v ruce rozběhl k nádražnímu terminálu, kde u prvního okénka vysypal z kapes všechny drobné, za které si koupil svou jízdenku domů.

Přišlo mi to jako jeden velký paradox. Jestli jsem za poslední rok zažil nějakou opravdu zajímavou událost, tak to bylo v Ostravě na Svinovském nádraží, ale lhal bych, kdybych řekl, že jen tam. Takových "Bermudských trojúhelníků" znám víc. Každopádně je zajímavé, jak málo stačí ke štěstí. Někdy i pouhých 20 Kč.

Autor: Jáchym Stolička | sobota 15.10.2011 13:17 | karma článku: 14,56 | přečteno: 1662x
  • Další články autora

Jáchym Stolička

Lidská hloupost je větší zlo než terorismus nebo islám

Člověk je od přirozenosti agresivní a bojechtivý tvor. Ohlédneme-li se do historie - na všechna zla, která člověk na člověku páchal - nemůžeme ani dnes pracovat s východiskem, že jsme od přirozenosti mírumilovní tvorové.

3.12.2015 v 16:32 | Karma: 14,06 | Přečteno: 913x | Diskuse| Politika

Jáchym Stolička

Senzace okolo vojenského konvoje je zbytečná a hloupá

Kontext, ve kterém dochází k různým událostem, může z událostí jinak obyčejných a banálních učinit události neobyčejné a pozoruhodné. Takovéto události pak lidi buďto sjednocují, nebo, jako v tomto případě, rozdělují. Průjezd spojeneckých vojsk přes ČR se vzhledem ke kontextu, vnitropolitickém i mezinárodně politickém, takovouto neobyčejnou událostí stal. Otázka zní: Je senzace, ať už pozitivní nebo negativní, spojená s průjezdem spojeneckých vojsk přes naše území opravdu tak nutná?

29.3.2015 v 9:00 | Karma: 18,27 | Přečteno: 930x | Diskuse| Politika

Jáchym Stolička

Co lze z úspěchu ANO usoudit o stavu a budoucnosti české politiky?

Již před rokem jsem vyjádřil svou nedůvěru v politické hnutí ANO, které líbivou formou nabízí rychlé a efektivní řešení politické krize v zemi a lepší budoucnost jejím občanům. I přes výrazný úspěch hnutí jak v parlamentních, tak komunálních volbách má nedůvěra stále trvá. Důvody k ní jsou následující.

13.10.2014 v 8:00 | Karma: 19,63 | Přečteno: 1268x | Diskuse| Politika

Jáchym Stolička

Trest smrti nic neřeší. A vraždu dítěte už vůbec ne

Ve středu 10. 9. 2014 bylo nálezem mrtvého těla ukončeno pátrání po devítileté holčičce z Klášterce nad Ohří, která se v úterý nevrátila ze školy domů. Někdejší podezření, že dívka zemřela násilnou smrtí, se nyní potvrdilo, když policie dopadla muže podezřelého z vraždy holčičky. Tato tragická událost dala v médiích podnět k diskusi o tom, jaký trest je pro vraha dítěte adekvátní a zdali by takový člověk měl dostat trest smrti.

12.9.2014 v 17:37 | Karma: 10,51 | Přečteno: 1274x | Diskuse| Společnost

Jáchym Stolička

Slibujeme nesplnitelné, ale hlavně to voličům neříkejte

Vždy před volbami si kladu otázku, zdali si politici vůbec uvědomují, že sliby, které lidem v předovlebních kampaních dávají, často splnit nelze a je to z jejich strany účelová lež, a nebo jsou sami tak omezení a věří, že jsou tyto sliby schopni naplnit. V tomto období, kdy se politické strany snaží udělat dojem na co největší množství lidí, je dle mého názoru také nejvíce deklasován nápis na prezidentské standartě "Pravda vítězí". Proč? Prezident Edvard Beneš kdysi řekl, že lidé o pravdu ve skutečnosti vůbec nestojí. Naopak, chtějí žít v iluzi a nejvíce budou adorovat toho, kdo se jim o zachování jejich iluzí postará.

11.9.2014 v 10:20 | Karma: 12,01 | Přečteno: 528x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Šátek nosí většina. Islamizace pokročila tam, kde už téměř žádný Švéd nežije

1. června 2024  18:06

Migrace a problém se začleňováním migrantů do společnosti je ve Švédsku důležitým tématem voleb do...

Nikdo mi neřekl, jak o jizvy pečovat, říká zakladatelka organizace Císařovnám

1. června 2024  17:32

Seriál Před pěti lety čekala Eva Zubec svého prvního syna. Během porodu lékaři vyhodnotili, že bude muset...

V Indii po šesti týdnech skončily parlamentní volby. Očekává se vítězství Módího

1. června 2024  17:30

V sobotu završila Indie po šesti týdnech proces parlamentních voleb, ve kterých současný premiér...

Izraelští osadníci blokují humanitární pomoc pro Gazu. Mají tipy i od vojáků

1. června 2024  17:01

Židovští osadníci na okupovaném Západním břehu Jordánu blokují nákladní vozy s humanitární pomocí,...

Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA
Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA

Už jste slyšeli o nové pokračovací mléčné výživě BEBA SUPREMEpro 2 určené dětem od ukončeného 6. měsíce? Nyní můžete tuto nejdokonalejší recepturu...

  • Počet článků 42
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3341x
Občan ČR, hrdý vlastenec a názorově konzervativec, který se zajímá o svět, ve kterém žije, a jehož budoucnost mu není lhostejná. Váží si lidí inteligentních, čestných a pracovitých a v jednání dává přednost logice a rozumu před agresí a předsudky. Blog na iDNES.cz píše bezmála 5 let a je otevřen diskusi na jakékoliv téma.