Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Věřím v kvalitu zahraničního studia. Mýty o něm nejsou pravdivé.

Studovat v zahraničí není vůbec komplikované, jak si bohužel mnoho lidí v ČR myslí. Naopak. Často to může být jednodušší než studovat v České republice, jak již praxe nejednou potvrdila a co víc studium v zahraničí se již několik desítek (možná stovek) let vyznačuje zcela jiným a mnohem atraktivnějším studijním systémem než jaký znají studenti z českých VŠ. Jedno z měřítek prestiže zahraničních univerzit bývá právě možnost přijetí studentů z různých zemí EU, u kterých více než vynikající výsledky hraje roli především jejich motivace pro studium a následně pak pro budoucí život. To, co však brání tisícům studentů naší republiky tyto možnosti využít, jsou předsudky, které ale vůbec nemusí být pravdivé. V současné době je studovat na zahraniční univerzitě skutečně tak jednoduché, že se tomu sám divím. To jediné co potřebujete je znát minimálně jeden cizí jazyk a nikde není řeno, že to musí být angličtina. Pak už jen vyplníte elektronickou přihlášku a hurá do ciziny! Ale zase tak jednoduché to není. Pořád jsou zde ony předsudky, které mnohým lidem brání získat jednu z nejlepších zkušeností v životě. A já, jakožto student a nositel informací týkajících se právě takovýchto věcí jako je studium v cizině, cítím nutnost bojovat proti nepravdivým předsudkům. Nechť je tato zpráva poselstvím pro všechny středoškoláky, gymnazisty, maturanty, vysokoškoláky a vůbec pro všechny, kteří na studium v zahraničí alespoň jednou pomýšleli!

 

Mýtus číslo 1- Studium v zahraničí je finančně náročné?!

Je pochopitelné, že většina z nás začne u jakékoliv záležitosti nejprve řešit její finanční stránku. Studia nejsou výjimka. Školné, strava, případný nájem na bydlení a také cestování to všechno stojí peníze. Provedl jsem malý průzkum a zeptal jsem se lidí, co je na studiu v zahraničí odrazuje nejvíce. Často mi odpovídali, že je to finančně náročné. Možná v minulosti, ale v současné době tato domněka představuje jeden z mýtů o studiu v zahraničí. Fakta vypadají takto:

 

  1. Dříve než začnete počítat zapřemýšlejte o tom, jak se Vám tato investice vrátí v budoucnu!
  2. Ve Švédsku a Dánsku studenti z Evropské unie neplatí školné!
  3. Nizozemí, Velká Británie a mnoho jiných zemí nabízí studentské půjčky na pokrytí školného, které se dají snadno splácet z peněz vydělaných na brigádách!
  4. Ve Švédsku a Dánsku  pokryjete náklady na život během studia pouhými deseti hodinami práce týdně!
  5. Nizozemí nabízí grant ve výši 500 euro, pokud během studijí ještě pracujete!
  6. V Dánsku je minimální hodinová mzda na brigádách 13 euro!

 

Mýtus číslo 2- Přihlásit se k zahraničnímu studiu je komplikované?!

Vyplnit přihlášku, napsat životopis v cizím jazyce, dostavit se k přijímacímu pohovoru a cestovat tak tisíce kilometrů autem nebo letadlem a ještě ke všemu maturita se samými jedničkami. I to už je minulost. V současné době většina univerzit v zahraničí podporuje přihlášky v elektronické podobě a je více než pravděpodobné, že budete přijati mnohem dříve, než složíte maturitu! Tou jedinou podmínkou je opět znalost cizího jazyka. Server www.dreaumfoundation.eu Vám pomůže vybrat si z 40 000 vysokoškolských institucí po célem světě.

Základem je projít online přihlašovacím procesem podle následujícího postupu:

  1. Vyberete si kurz, který je Vám sympatický.
  2. Vyplňte online přihlášku.
  3. Slož test z jazyka, ve kterém chceš studovat.

 

Mýtus číslo 3- Abyste mohli studovat v zahraničí, musíte být geniální?!

Asi nejčastější z nepravdivých dogmat o studiu v zahraničí. Je třeba si uvědomit, že tak jako Češi mají nárok studovat na českých VŠ, mají i v jiných zemích nárok studovat na školách svých. Čech půjde studovat do Prahy, Angličan třeba do Londýna, ale v celku je to jedno a totéž. Pokud se Angličan rozhodně studovat v Praze, je to stejné, jako když se Čech rozhodne studovat v Londýně. Genialita v tom nehraje roli. Pokud umíte dobře cizí jazyk, nepoznáte mezi studiem doma a v zahraničí rozdíl. Snad možná jen ve způsobu výuky a kvalitě studia, které by v zahraničí měly být o poznání lepší. Na zahraniční studenty ze zemí Evropy jsou požadavky stejné jako na domácí studenty. Nikdo nepředpokládá, že lidé z ČR budou chytřejší než lidé z Británie nebo naopak. Je spoustu skvělých univerzit, které hledají mezinárodní studenty, a Vy se můžete stát jedním z nich. Jak už bylo řečeno v úvodu, mnoho univerzit chce u mezinárodních studentů vidět spíše motivaci než výsledky samotné. Je však třeba zmínit i prestižní univerzity ve Velké Británii, jako jsou Oxford či Cambridge, kde jsou výsledky pochopitelně prioritní.

Mýtus číslo 4- Velká Británie je jediným místem, kde mám možnost studovat v angličtině?!

Díky současnému trendu mezinárodního vzdělání je i tento předsudek dávnou minulostí. Velké množství univerzit napříč Evropou a dokonce i v Asii nabízí zajímavé mezinárodní kurzy vyučované v angličtině. Konkrétně lze hovořit o zemích, jako je Dánsko, Švédsko, Holandsko, Belgie či Německo. Nejednou se stalo, že si čeští studenti jeli procvičit němčinu do Rakouska nebo Německa, ale celou dobu hovořili pouze anglicky. To platí i pro univerzity v těchto zemích. Jen zřídkakdy se stane, abyste neměli možnost využít své znalosti angličtiny a jestli vůbec. Mimo to se seznámíte s velkou spoustou studentů z jiných zemí, což Vás dennodenně nutí angličtinu používat. V nejlepším případě se naučíte více cizích jazyků.

Mýtus číslo 5- Výměnné pobyty jsou to samé co studium v zahraničí?!

V současné době mnoho lidí považuje výměnný pobyt v zahraničí a studium v zahraničí za totožnou věc. Není tomu tak. Pokud v zahraničí studujete, skládáte zde na konci svých studií závěrečnou zkoušku a pokud uspějete, obdržíte univerzitní diplom. Ten však obdržíte i v případě výměnného pobytu, ovšem s tím rodzdílem, že Vám jej vydá domácí univerzita, nikoliv univerzita zahraniční. Pravý účel výměnného pobytu tedy není vzdělávat se na vybrané zahraniční univerzitě, ale pouze ji poznat, popřípadě tak říkajíc nasát její atmosféru a atmosféru oblasti, ve které se nachází. Toto Vám pomůže zbavit se strachu z neznámého prostředí a nových lidí. Pokud ovšem vážně uvažujete o studiu v zahraničí, je lepší zvolit plnohodnotný studijní program namísto výměnného pobytu!

Do závěru článku přidávám několik tipů na atraktivní zahraniční univerzity. Přeji hodně zdaru při výběru univerzity i samotných studiích!

 

HEC - University of Liege www.ulg.ac.be

Saxion University  www.saxion.edu

VIA University College www.viauc.com

University of Cambridge www.cam.ac.uk

WWW.DREAMFOUNDATION.EU

 

 

 

Autor: Jáchym Stolička | sobota 9.4.2011 15:50 | karma článku: 12,63 | přečteno: 2619x
  • Další články autora

Jáchym Stolička

Lidská hloupost je větší zlo než terorismus nebo islám

Člověk je od přirozenosti agresivní a bojechtivý tvor. Ohlédneme-li se do historie - na všechna zla, která člověk na člověku páchal - nemůžeme ani dnes pracovat s východiskem, že jsme od přirozenosti mírumilovní tvorové.

3.12.2015 v 16:32 | Karma: 14,06 | Přečteno: 913x | Diskuse| Politika

Jáchym Stolička

Senzace okolo vojenského konvoje je zbytečná a hloupá

Kontext, ve kterém dochází k různým událostem, může z událostí jinak obyčejných a banálních učinit události neobyčejné a pozoruhodné. Takovéto události pak lidi buďto sjednocují, nebo, jako v tomto případě, rozdělují. Průjezd spojeneckých vojsk přes ČR se vzhledem ke kontextu, vnitropolitickém i mezinárodně politickém, takovouto neobyčejnou událostí stal. Otázka zní: Je senzace, ať už pozitivní nebo negativní, spojená s průjezdem spojeneckých vojsk přes naše území opravdu tak nutná?

29.3.2015 v 9:00 | Karma: 18,27 | Přečteno: 930x | Diskuse| Politika

Jáchym Stolička

Co lze z úspěchu ANO usoudit o stavu a budoucnosti české politiky?

Již před rokem jsem vyjádřil svou nedůvěru v politické hnutí ANO, které líbivou formou nabízí rychlé a efektivní řešení politické krize v zemi a lepší budoucnost jejím občanům. I přes výrazný úspěch hnutí jak v parlamentních, tak komunálních volbách má nedůvěra stále trvá. Důvody k ní jsou následující.

13.10.2014 v 8:00 | Karma: 19,63 | Přečteno: 1268x | Diskuse| Politika

Jáchym Stolička

Trest smrti nic neřeší. A vraždu dítěte už vůbec ne

Ve středu 10. 9. 2014 bylo nálezem mrtvého těla ukončeno pátrání po devítileté holčičce z Klášterce nad Ohří, která se v úterý nevrátila ze školy domů. Někdejší podezření, že dívka zemřela násilnou smrtí, se nyní potvrdilo, když policie dopadla muže podezřelého z vraždy holčičky. Tato tragická událost dala v médiích podnět k diskusi o tom, jaký trest je pro vraha dítěte adekvátní a zdali by takový člověk měl dostat trest smrti.

12.9.2014 v 17:37 | Karma: 10,51 | Přečteno: 1274x | Diskuse| Společnost

Jáchym Stolička

Slibujeme nesplnitelné, ale hlavně to voličům neříkejte

Vždy před volbami si kladu otázku, zdali si politici vůbec uvědomují, že sliby, které lidem v předovlebních kampaních dávají, často splnit nelze a je to z jejich strany účelová lež, a nebo jsou sami tak omezení a věří, že jsou tyto sliby schopni naplnit. V tomto období, kdy se politické strany snaží udělat dojem na co největší množství lidí, je dle mého názoru také nejvíce deklasován nápis na prezidentské standartě "Pravda vítězí". Proč? Prezident Edvard Beneš kdysi řekl, že lidé o pravdu ve skutečnosti vůbec nestojí. Naopak, chtějí žít v iluzi a nejvíce budou adorovat toho, kdo se jim o zachování jejich iluzí postará.

11.9.2014 v 10:20 | Karma: 12,01 | Přečteno: 528x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Atentátník přiznal u soudu vinu. Ficův stav se lepší, převoz ještě není možný

18. května 2024  11:09,  aktualizováno  13:30

Slovenský premiér Robert Fico, kterého ve středu postřelil atentátník, je ve stabilizovaném, ale...

Soud řeší obchody s počítači, obžalovaní údajně obrali stát o 180 milionů

26. ledna 2016  15:03,  aktualizováno  18.5 13:05

Ostravský krajský soud se začal zabývat obřími karuselovými obchody s výpočetní technikou. Pět...

GLOSA: TOP 09 jako KDS neboli ocásek ODS. Taky se v ní zřejmě tiše rozplyne

18. května 2024

Premium Jako by po volbách někdo TOP 09 polil mrtvou vodou. Místo aby s tím něco dělala, v poslední době...

Sudetští Němci na sjezdu pochválili dialog s Čechy. Zahráli i českou hymnu

18. května 2024  12:35

V sobotu, na druhém dni sjezdu Sudetoněmeckého krajanského sdružení (SL), které zastupuje zájmy...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 42
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3501x
Občan ČR, hrdý vlastenec a názorově konzervativec, který se zajímá o svět, ve kterém žije, a jehož budoucnost mu není lhostejná. Váží si lidí inteligentních, čestných a pracovitých a v jednání dává přednost logice a rozumu před agresí a předsudky. Blog na iDNES.cz píše bezmála 5 let a je otevřen diskusi na jakékoliv téma.