Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

ANO 2011 je líbivé, ale říkám mu NE - současnou situaci nevyřeší.

Mezi politickým hnutím Andreje Babiše ANO a Věcmi veřejnými se dá bezesporu najít mnoho negativních paralel. Takové paralely však napříč politickým i nepolitickým spektrem můžeme najít všude, a proto v tomto tendenčním srovnávání nebudu pokračovat. Co je ale tím společným aspektem, který dává lidem záminku, aby tyto strany srovnávali, dávali jim důvěru a věřili, že vyřeší komplikovanou situaci v zemi?

Odpovídám takto: Společným aspektem obou stran je doba, která jim dala podhoubí k jejich vzniku. Doba všeobecné nespokojenosti, strachu, nejistoty a stagnace eknomiky. Doba nezaměstnanosti a korupce. Doba, kde vymahatelnost práva je špatná. Doba, kde je být politikem automaticky považováno za zločin a špatnost.  Doba, kde lidem došla energie a trpělivost, a tak volají po rychlém, efektivním a neotřelém řešení vzniklých problémů. Doba, ve které lidé v důsledku chybných či nedůvěryhodných kroků současných či minulých vládnoucích stran či nevýraznosti stran opozičních začali devalvovat tradiční hodnoty a přestávají v demokracii a její výhody věřit. Doba absolutní nedůvěry v politiku. Doba, kdy lidé volají po "něčem novém", ať už je to cokoliv.

Výše napsaný odstavec je všeobecným názorem většiny lidí. Vnímám to od svého okolí, přátel, z médií a ve svém důsledku to vnímám stejně. Znechucení, neskrývaná rezignace a pohoršenost nad současným stavem v zemi nás ale vede k jednomu extrémně nebezpečnému kroku - začínáme se vzdávat svobody a jsme odhodláni dát řešení probémů do rukou komukoliv, kdo s ním přijde a má odvahu jej realizovat.

Jedním z těch, kdo nám před nedávnem nábídl toto libivé, ale extrémně nebezpečné a populistické řešení, je Ing. Andrej Babiš spolu se svým politickým hnutím ANO 2011. Hnutí, které, ač libivé a s prvoplánově dobře vypadajícími záměry, zcela postrádá jakoukoliv ideologickou základnu či stopu politické kultury. Mimo to se nehlásí ani na pravou ani na levou stranu politického spektra. To se před občanem může na první pohled jevit jako plus vzhledem k tomu, co nám v posledních letech politické elity v zemi ukazují, ale já to vidím jako mínus. Proč?

Opravdu nejsem přesvědčen o tom, že neutrálové jako herec, novinář, podnikatel, lékař, právník a jiní, slovy Ing. Babiše "odborníci", budou schopni řídit stát, ačkoliv prý disponují větším morálním kreditem než většina současných politiků. To však není argument. Slušnost by u politika měla bý samozřejmostí, nikoli výjimečností. A bez předchozích politických zkušeností stát řídit zkrátka nelze. A jako firmu už vůbec ne. Bylo by naivní si myslet, že ano. Ne, není to možné. Výsledkem by byla katastrofa. Ještě několik let by oni odborníci slepě tápali, než by se vůbec do problematiky řízení států dostali. Bylo by veliké štěstí, kdyby se do konce svého mandátu, pakliže by jej dostali, stihli ve funkcích vůbec zaučit. Nemluvě o tom, že celé ANO jako celek nedisponuje kromě několika populistických hesel žádným regulerním politickým programem, který by pro každého občana měl být alfou omegou jeho rozhodování, než se vypraví k volební urně. Jinými slovy nám ANO nabízí všechno a nic, a tudíž se u mě řadí do fronty politických a zároveň nevolitelných "rychlokvašek", kterým situace nahrává, aby se rodily jako houby po dešti.

Koho tedy volit a jaká je cesta ven? Především je třeba uvědomit si, že rychlé neznamená správné. Všechno chce svůj čas. Ani Andrej Babiš, který nabízí rychlé řešení, nevybudoval svůj Agrofert za 4 roky a pochybuji, že u desetimilionové ČR se mu to podaří. Každý má právo na krizi. Jednotlivec, rodina, manželství, firma i politika. A ta naše svou krizi právě zažívá. To poslední, co však potřebuje, je ztráta naší důvěry v ní. Chceme-li lepší zítřky, nelze se k tradičním politickým stranám a hodnotám, které reprezentují, otočit zády a čekat na deus ex machina. Je třeba politice důvěru vrátit a vyčkat. Může to trvat roky, ale jsem přesvědčen, že trpělivost přináší růže a i v tomto případě růže přinese. Tak jako Andreji Babišovi mi budoucnost mých dětí není lhostejná. Mít ale k snídani, obědu i večeři Kostelecký párek mi jako ideální budoucnost pro dítě jak mé tak cizí opravdu nepřipadá.

Autor: Jáchym Stolička | pondělí 19.8.2013 14:05 | karma článku: 20,02 | přečteno: 1238x
  • Další články autora

Jáchym Stolička

Lidská hloupost je větší zlo než terorismus nebo islám

Člověk je od přirozenosti agresivní a bojechtivý tvor. Ohlédneme-li se do historie - na všechna zla, která člověk na člověku páchal - nemůžeme ani dnes pracovat s východiskem, že jsme od přirozenosti mírumilovní tvorové.

3.12.2015 v 16:32 | Karma: 14,06 | Přečteno: 913x | Diskuse| Politika

Jáchym Stolička

Senzace okolo vojenského konvoje je zbytečná a hloupá

Kontext, ve kterém dochází k různým událostem, může z událostí jinak obyčejných a banálních učinit události neobyčejné a pozoruhodné. Takovéto události pak lidi buďto sjednocují, nebo, jako v tomto případě, rozdělují. Průjezd spojeneckých vojsk přes ČR se vzhledem ke kontextu, vnitropolitickém i mezinárodně politickém, takovouto neobyčejnou událostí stal. Otázka zní: Je senzace, ať už pozitivní nebo negativní, spojená s průjezdem spojeneckých vojsk přes naše území opravdu tak nutná?

29.3.2015 v 9:00 | Karma: 18,27 | Přečteno: 930x | Diskuse| Politika

Jáchym Stolička

Co lze z úspěchu ANO usoudit o stavu a budoucnosti české politiky?

Již před rokem jsem vyjádřil svou nedůvěru v politické hnutí ANO, které líbivou formou nabízí rychlé a efektivní řešení politické krize v zemi a lepší budoucnost jejím občanům. I přes výrazný úspěch hnutí jak v parlamentních, tak komunálních volbách má nedůvěra stále trvá. Důvody k ní jsou následující.

13.10.2014 v 8:00 | Karma: 19,63 | Přečteno: 1268x | Diskuse| Politika

Jáchym Stolička

Trest smrti nic neřeší. A vraždu dítěte už vůbec ne

Ve středu 10. 9. 2014 bylo nálezem mrtvého těla ukončeno pátrání po devítileté holčičce z Klášterce nad Ohří, která se v úterý nevrátila ze školy domů. Někdejší podezření, že dívka zemřela násilnou smrtí, se nyní potvrdilo, když policie dopadla muže podezřelého z vraždy holčičky. Tato tragická událost dala v médiích podnět k diskusi o tom, jaký trest je pro vraha dítěte adekvátní a zdali by takový člověk měl dostat trest smrti.

12.9.2014 v 17:37 | Karma: 10,51 | Přečteno: 1274x | Diskuse| Společnost

Jáchym Stolička

Slibujeme nesplnitelné, ale hlavně to voličům neříkejte

Vždy před volbami si kladu otázku, zdali si politici vůbec uvědomují, že sliby, které lidem v předovlebních kampaních dávají, často splnit nelze a je to z jejich strany účelová lež, a nebo jsou sami tak omezení a věří, že jsou tyto sliby schopni naplnit. V tomto období, kdy se politické strany snaží udělat dojem na co největší množství lidí, je dle mého názoru také nejvíce deklasován nápis na prezidentské standartě "Pravda vítězí". Proč? Prezident Edvard Beneš kdysi řekl, že lidé o pravdu ve skutečnosti vůbec nestojí. Naopak, chtějí žít v iluzi a nejvíce budou adorovat toho, kdo se jim o zachování jejich iluzí postará.

11.9.2014 v 10:20 | Karma: 12,01 | Přečteno: 528x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Prokremelské motorkáře vítali v Brně jako delegáty ruské teroristické federace

4. května 2024  8:57,  aktualizováno  14:40

Kontroverzní klub motorkářů Noční vlci, který podporuje ruského diktátora Vladimira Putina, se s...

Na trati z Břeclavi do Přerova srazil vlak člověka, muž na místě zemřel

4. května 2024  14:23

Srážka vlaku s člověkem uzavřela v sobotu od 13:00 trať mezi Nedakonicemi a Moravským Pískem. Muž...

Arabské státy potírají propalestinské demonstrace. Obávají se revoluce

4. května 2024  14:02

Vůdci řady arabských států tvrdě zasahují proti propalestinským demonstrantům, z nichž některé...

Třetí stupeň poplachu, 13 jednotek hasičů. Na Zlínsku hoří kovošrot

4. května 2024  13:06

V Tlumačově na Zlínsku hoří kovový šrot, na místě zasahuje 13 jednotek hasičů. Vyhlášen byl třetí...

  • Počet článků 42
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3501x
Občan ČR, hrdý vlastenec a názorově konzervativec, který se zajímá o svět, ve kterém žije, a jehož budoucnost mu není lhostejná. Váží si lidí inteligentních, čestných a pracovitých a v jednání dává přednost logice a rozumu před agresí a předsudky. Blog na iDNES.cz píše bezmála 5 let a je otevřen diskusi na jakékoliv téma.