Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Smutný příběh reality

Článek poukazuje na současnou problematiku Evropské unie a na přehnanou důvěru v ní.

Jeden den ve škole je pro studenta nejen velké množství nově příchozích informací, ale i jedna velká zkušenost. Čím víc nad věcmi přemýšlím, tím víc zjišťuji, kolik omylů a naivity je všude kolem nás . K tomu, abych to dokázal, mi stačí název  skupiny, kterou jsem vytvořil na facebooku. A kdyby celý, stačí první věta. Evropská unie končí! Předstoupím-li před skupinu 100 lidí a sdělím jim bez emocí a citového zabarvení tento fakt o fragmentaci EU, jsem si více než jistý, že mu uvěří tak 5-10 lidí z celé skupiny.        A proč?

Docházím k názoru, že lidé věří v utilitu a správnost některých organizací , aniž by se zamýšleli nad jejich  endogenním (vnitřním) významem. Mas-media zmátla lidi takovým způsobem, že i ta nejvyšší inteligence se neodváží (možná ani nechce) pochybovat a přemýšlet, jestli její apriorní přístup k orgánům typu EU je správný a nedej bože, aby si někdo dovolil na veřejnosti takovéto orgány kritizovat (ačkoliv je to v souladu s demokracií, vyjádřit svůj názor).
To je onen smutný příběh reality...Nechceme vidět problémy, proto raději věříme a nepřemýšlíme. Mrzí mě, že v době, kdy je třeba přemýšlet a jednat, většina lidí raději zavírá oči a nechá se unášet inherentním ideálem s názvem Evropská Unie. Jak ale víme, stokrát vyřčená lež se stává pravdou. Bohužel.

Teď něco málo z praxe. Nejhorší šok všedního dne!!! Problematika s přehnanou důvěrou v EU se dá aplikovat na vše. Kupříkladu do školních lavic. Studenti jsou denně vystavováni informacím (učivu). Je pro mě šokující, že přes všechny nároky profesorů, učitelů a autorů knih studenta nikdy nenapadne přemýšlet o tom, jestli se v učebnicích a skriptech píše pravda (hovořím o předmětech humanitního rázu. Vědy jako matematika a fyzika jsou již staletí neměnné). Ptám-li se spolužáka: "A jak víš, že byl císař Nero zlý člověk?" A dostává se mi odpovědi: " Protože je to napsané TADY v učebnici!" To mě přivádí k slzám. Pokud bychom ke všemu přistupovali takto, naše počínání již nelze brát jako činnost založenou na úsudku a přemýšlení, ale jako nepodmíněný reflex. Automatickou činnost vykonanou při zmáčknutí tlačítka. Student již nejde k tabuli s dychtivostí podělit se s vyučujícím o své názory a informace o problematice tématu. Jde tam se strachem, aby odvykládal přesně to, co píše učebnice. Tím se z nás stávají stroje chrlící obecné (ne)pravdy bez schopnosti a chtíče po přemýšlení. Setkávám se s tím každý den a každý den se mi při tom chce plakat. Když se odvážím zpochybnit obecnou (ne)pravdu, jsem za to "odsouzen"(i přes demokracii), ačkoliv bych očekával zamyšlení a podporu ze stran alespoň některých lidí. Té se mi však nikdy nedostane. Jasný důkaz morální degenerace.
Na otázku, jestli je EU dobrá, dostávám automatickou odpověď ANO bez zamyšlení.
Na otázku, jestli je správná menšinová integrace, dostávám automatickou odpověď ANO bez zamyšlení.
Na otázku, zda-li by se v Česku mělo platit eurem, dostávám automatickou dopověď ANO bez zamyšlení.
Na otázku, jestli ráno vychází slunce, dostávám automatickou odpověď ANO bez zamyšlení. (Slunce je stálé, to naše Země vychází)
Když jedu po cestě a vidím billboard s nápisem Supermarket XY jen 800m, nepřemýšlím o tom, zda-li to tak skutečně je a jedu tam.(Průzkum zjistil, že skutečné vzdálenosti od lákajících bilboardů jsou 3x větší  )

No a takto bych mohl pokračovat do nekonečna. To všechno jsou důkazy toho, jak moc je naše společnost zkažená. Atributem EU je jakási představa o dokonalé funkčnosti, hospodářské síle a neprůstřelné demokracii, ikdyž fakta explicitně (přímo) říkají opak.
Děkuji proto všem , kteří se nezdráhají  přemýšlet nad obecnými (ne)pravdami a stejně jako já usilují o svobodu občanů Evropy i náší republiky.

Autor: Jáchym Stolička | čtvrtek 28.10.2010 13:28 | karma článku: 14,18 | přečteno: 1201x
  • Další články autora

Jáchym Stolička

Lidská hloupost je větší zlo než terorismus nebo islám

Člověk je od přirozenosti agresivní a bojechtivý tvor. Ohlédneme-li se do historie - na všechna zla, která člověk na člověku páchal - nemůžeme ani dnes pracovat s východiskem, že jsme od přirozenosti mírumilovní tvorové.

3.12.2015 v 16:32 | Karma: 14,06 | Přečteno: 913x | Diskuse| Politika

Jáchym Stolička

Senzace okolo vojenského konvoje je zbytečná a hloupá

Kontext, ve kterém dochází k různým událostem, může z událostí jinak obyčejných a banálních učinit události neobyčejné a pozoruhodné. Takovéto události pak lidi buďto sjednocují, nebo, jako v tomto případě, rozdělují. Průjezd spojeneckých vojsk přes ČR se vzhledem ke kontextu, vnitropolitickém i mezinárodně politickém, takovouto neobyčejnou událostí stal. Otázka zní: Je senzace, ať už pozitivní nebo negativní, spojená s průjezdem spojeneckých vojsk přes naše území opravdu tak nutná?

29.3.2015 v 9:00 | Karma: 18,27 | Přečteno: 930x | Diskuse| Politika

Jáchym Stolička

Co lze z úspěchu ANO usoudit o stavu a budoucnosti české politiky?

Již před rokem jsem vyjádřil svou nedůvěru v politické hnutí ANO, které líbivou formou nabízí rychlé a efektivní řešení politické krize v zemi a lepší budoucnost jejím občanům. I přes výrazný úspěch hnutí jak v parlamentních, tak komunálních volbách má nedůvěra stále trvá. Důvody k ní jsou následující.

13.10.2014 v 8:00 | Karma: 19,63 | Přečteno: 1268x | Diskuse| Politika

Jáchym Stolička

Trest smrti nic neřeší. A vraždu dítěte už vůbec ne

Ve středu 10. 9. 2014 bylo nálezem mrtvého těla ukončeno pátrání po devítileté holčičce z Klášterce nad Ohří, která se v úterý nevrátila ze školy domů. Někdejší podezření, že dívka zemřela násilnou smrtí, se nyní potvrdilo, když policie dopadla muže podezřelého z vraždy holčičky. Tato tragická událost dala v médiích podnět k diskusi o tom, jaký trest je pro vraha dítěte adekvátní a zdali by takový člověk měl dostat trest smrti.

12.9.2014 v 17:37 | Karma: 10,51 | Přečteno: 1274x | Diskuse| Společnost

Jáchym Stolička

Slibujeme nesplnitelné, ale hlavně to voličům neříkejte

Vždy před volbami si kladu otázku, zdali si politici vůbec uvědomují, že sliby, které lidem v předovlebních kampaních dávají, často splnit nelze a je to z jejich strany účelová lež, a nebo jsou sami tak omezení a věří, že jsou tyto sliby schopni naplnit. V tomto období, kdy se politické strany snaží udělat dojem na co největší množství lidí, je dle mého názoru také nejvíce deklasován nápis na prezidentské standartě "Pravda vítězí". Proč? Prezident Edvard Beneš kdysi řekl, že lidé o pravdu ve skutečnosti vůbec nestojí. Naopak, chtějí žít v iluzi a nejvíce budou adorovat toho, kdo se jim o zachování jejich iluzí postará.

11.9.2014 v 10:20 | Karma: 12,01 | Přečteno: 528x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Kvůli nehodě kamionu je uzavřena D35 u Olomouce ve směru na Mohelnici

18. května 2024  7:39,  aktualizováno  7:45

Kvůli nehodě kamionu byla dnes časně ráno uzavřena dálnice D35 u Olomouce-Nemilan ve směru na...

Vláda se bude zabývat budoucnosti zóny Plzeň-Líně. Letecká záchranka zůstává

18. května 2024  7:23

Ministři se po stažení plánu na budování továrny na výrobu baterií do aut v loňském roce znovu...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 42
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3501x
Občan ČR, hrdý vlastenec a názorově konzervativec, který se zajímá o svět, ve kterém žije, a jehož budoucnost mu není lhostejná. Váží si lidí inteligentních, čestných a pracovitých a v jednání dává přednost logice a rozumu před agresí a předsudky. Blog na iDNES.cz píše bezmála 5 let a je otevřen diskusi na jakékoliv téma.