Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pokud uplácím, bojuji tím za lepší politickou kulturu v ČR

Tuto myšlenku nešíří mentálně chorý a nesvéprávný člověk, který nemá všech pět pohromadě, ale námi zvolený poslanec za Věci Veřejné Vít Bárta, který byl v pátek odsouzen k osmnáctiměsíčnímu podmíněnému trestu za korupci. Až dnes mi ale došlo, proč Bárta považuje svůj rozsudek za nespravedlivý. Podle něj je totiž korupce synonymum pro finanční výpomoc a podporu státní politické kultury. Alespoň tak si jeho slova vyřčená v dnešních Otázkách Václava Moravce vykládám já. Ne proto, že bych byl zaujatý, ale protože si to zdravě uvažující člověk ani jinak přeložit nemůže.

Celý dialog mezi Václavem Moravce a Vítem Bártou se nesl ve znamení velmi ostrých, ale za to adekvátních, dotazů ze strany V. Moravce, na které Bárta odpovídal naprosto alibisticky a obecně, jak už tomu u většiny politiků bývá. Nacvičené odpovědi postrádající jakoukoliv souvislost s dotazem Bárta ovládá bravurně. Ale kdyby jen to. Za svůj půlhodinový pobyt v OVM šokoval bývalý ministr dopravy hned několikrát.

Do dneška jsem si myslel, že vím, co jsou to úplatky a korupce, ale díky panu Bártovi jsem dnes zjistil, že mám velké mezery ve vzdělání. To, co soud v pátek označil jako korupci, Bárta nazval bezúročnou finanční pomocí kolegům z Věcí Veřejných, která měla sloužit jako krátkodobé řešení jejich nízkých platů.

Po tomto všem si asi klademe otázku, co tento člověk i nadále dělá ve vládě a proč už dávno nesložil svůj poslanecký mandát, jak mu to ostatně radil i předseda vlády Petr Nečas. Co je ale horší, Bárta nejen že nekončí ve vládě, ale na podzim se ještě chystá kandidovat na hejtmana Plzeňského kraje, aby očistil tento kraj od korupce a špíny. Dokonce při této své velké spasitelské myšlence nevyloučil, že s tou hromadou másla na hlavě a špínou na vlastních rukou založí další politickou stranu. Ne, to není hloupý nedělní vtip, to je fakt. Člověk obviněný z korupce bude zakládat novou politickou stranu, aby očistil zemi od korupce a rozvíjel nadále českou politickou kulturu, na které mu velmi záleží. Nějak mu ale uniklo, že by naši zemi musel očistit i od takových, jako je on sám.

Co je tedy příčinou toho, že i přes své úplatky, kauzy a podobné amorální prohřešky i nadále setrvává ve své funkci, dovoluje si prstem ukazovat na druhé a přisuzovat jim různé diagnózy, když on sám je diagnóza pravé české korupce? Je to prosté. Má podporu nejvyššího - prezidenta. I Václav Klaus totiž poslední dobou vybízí občany k tomu, aby brali korupci a podvody jako přirozenou součást naší kultury jako takové. A jestliže má i prezident tento názor, se kterým já rozhodně nemůžu souhlasit, pak se není čemu divit, že všichni tito lidé sedí místo za mřížemi v Poslanecké sněmovně.

 

 

 

 

Autor: Jáchym Stolička | neděle 15.4.2012 15:32 | karma článku: 21,98 | přečteno: 1120x
  • Další články autora

Jáchym Stolička

Lidská hloupost je větší zlo než terorismus nebo islám

Člověk je od přirozenosti agresivní a bojechtivý tvor. Ohlédneme-li se do historie - na všechna zla, která člověk na člověku páchal - nemůžeme ani dnes pracovat s východiskem, že jsme od přirozenosti mírumilovní tvorové.

3.12.2015 v 16:32 | Karma: 14,06 | Přečteno: 913x | Diskuse| Politika

Jáchym Stolička

Senzace okolo vojenského konvoje je zbytečná a hloupá

Kontext, ve kterém dochází k různým událostem, může z událostí jinak obyčejných a banálních učinit události neobyčejné a pozoruhodné. Takovéto události pak lidi buďto sjednocují, nebo, jako v tomto případě, rozdělují. Průjezd spojeneckých vojsk přes ČR se vzhledem ke kontextu, vnitropolitickém i mezinárodně politickém, takovouto neobyčejnou událostí stal. Otázka zní: Je senzace, ať už pozitivní nebo negativní, spojená s průjezdem spojeneckých vojsk přes naše území opravdu tak nutná?

29.3.2015 v 9:00 | Karma: 18,27 | Přečteno: 930x | Diskuse| Politika

Jáchym Stolička

Co lze z úspěchu ANO usoudit o stavu a budoucnosti české politiky?

Již před rokem jsem vyjádřil svou nedůvěru v politické hnutí ANO, které líbivou formou nabízí rychlé a efektivní řešení politické krize v zemi a lepší budoucnost jejím občanům. I přes výrazný úspěch hnutí jak v parlamentních, tak komunálních volbách má nedůvěra stále trvá. Důvody k ní jsou následující.

13.10.2014 v 8:00 | Karma: 19,63 | Přečteno: 1268x | Diskuse| Politika

Jáchym Stolička

Trest smrti nic neřeší. A vraždu dítěte už vůbec ne

Ve středu 10. 9. 2014 bylo nálezem mrtvého těla ukončeno pátrání po devítileté holčičce z Klášterce nad Ohří, která se v úterý nevrátila ze školy domů. Někdejší podezření, že dívka zemřela násilnou smrtí, se nyní potvrdilo, když policie dopadla muže podezřelého z vraždy holčičky. Tato tragická událost dala v médiích podnět k diskusi o tom, jaký trest je pro vraha dítěte adekvátní a zdali by takový člověk měl dostat trest smrti.

12.9.2014 v 17:37 | Karma: 10,51 | Přečteno: 1274x | Diskuse| Společnost

Jáchym Stolička

Slibujeme nesplnitelné, ale hlavně to voličům neříkejte

Vždy před volbami si kladu otázku, zdali si politici vůbec uvědomují, že sliby, které lidem v předovlebních kampaních dávají, často splnit nelze a je to z jejich strany účelová lež, a nebo jsou sami tak omezení a věří, že jsou tyto sliby schopni naplnit. V tomto období, kdy se politické strany snaží udělat dojem na co největší množství lidí, je dle mého názoru také nejvíce deklasován nápis na prezidentské standartě "Pravda vítězí". Proč? Prezident Edvard Beneš kdysi řekl, že lidé o pravdu ve skutečnosti vůbec nestojí. Naopak, chtějí žít v iluzi a nejvíce budou adorovat toho, kdo se jim o zachování jejich iluzí postará.

11.9.2014 v 10:20 | Karma: 12,01 | Přečteno: 528x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Manžela šéfky americké Sněmovny napadl kladivem. Kanaďan dostal třicet let

17. května 2024  21:06

Soud v Kalifornii vyměřil trest třiceti let odnětí svobody muži, který v roce 2022 vtrhl do domu...

Auto sjelo pod pražským Vyšehradem do Vltavy. Na místě zasahovali potápěči

17. května 2024  19:57,  aktualizováno  20:44

Hasiči a policie zasahovali na Podolském nábřeží, kde sjelo vozidlo do Vltavy. Podle pražských...

  • Počet článků 42
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3501x
Občan ČR, hrdý vlastenec a názorově konzervativec, který se zajímá o svět, ve kterém žije, a jehož budoucnost mu není lhostejná. Váží si lidí inteligentních, čestných a pracovitých a v jednání dává přednost logice a rozumu před agresí a předsudky. Blog na iDNES.cz píše bezmála 5 let a je otevřen diskusi na jakékoliv téma.