Pokud uplácím, bojuji tím za lepší politickou kulturu v ČR

Tuto myšlenku nešíří mentálně chorý a nesvéprávný člověk, který nemá všech pět pohromadě, ale námi zvolený poslanec za Věci Veřejné Vít Bárta, který byl v pátek odsouzen k osmnáctiměsíčnímu podmíněnému trestu za korupci. Až dnes mi ale došlo, proč Bárta považuje svůj rozsudek za nespravedlivý. Podle něj je totiž korupce synonymum pro finanční výpomoc a podporu státní politické kultury. Alespoň tak si jeho slova vyřčená v dnešních Otázkách Václava Moravce vykládám já. Ne proto, že bych byl zaujatý, ale protože si to zdravě uvažující člověk ani jinak přeložit nemůže.

Celý dialog mezi Václavem Moravce a Vítem Bártou se nesl ve znamení velmi ostrých, ale za to adekvátních, dotazů ze strany V. Moravce, na které Bárta odpovídal naprosto alibisticky a obecně, jak už tomu u většiny politiků bývá. Nacvičené odpovědi postrádající jakoukoliv souvislost s dotazem Bárta ovládá bravurně. Ale kdyby jen to. Za svůj půlhodinový pobyt v OVM šokoval bývalý ministr dopravy hned několikrát.

Do dneška jsem si myslel, že vím, co jsou to úplatky a korupce, ale díky panu Bártovi jsem dnes zjistil, že mám velké mezery ve vzdělání. To, co soud v pátek označil jako korupci, Bárta nazval bezúročnou finanční pomocí kolegům z Věcí Veřejných, která měla sloužit jako krátkodobé řešení jejich nízkých platů.

Po tomto všem si asi klademe otázku, co tento člověk i nadále dělá ve vládě a proč už dávno nesložil svůj poslanecký mandát, jak mu to ostatně radil i předseda vlády Petr Nečas. Co je ale horší, Bárta nejen že nekončí ve vládě, ale na podzim se ještě chystá kandidovat na hejtmana Plzeňského kraje, aby očistil tento kraj od korupce a špíny. Dokonce při této své velké spasitelské myšlence nevyloučil, že s tou hromadou másla na hlavě a špínou na vlastních rukou založí další politickou stranu. Ne, to není hloupý nedělní vtip, to je fakt. Člověk obviněný z korupce bude zakládat novou politickou stranu, aby očistil zemi od korupce a rozvíjel nadále českou politickou kulturu, na které mu velmi záleží. Nějak mu ale uniklo, že by naši zemi musel očistit i od takových, jako je on sám.

Co je tedy příčinou toho, že i přes své úplatky, kauzy a podobné amorální prohřešky i nadále setrvává ve své funkci, dovoluje si prstem ukazovat na druhé a přisuzovat jim různé diagnózy, když on sám je diagnóza pravé české korupce? Je to prosté. Má podporu nejvyššího - prezidenta. I Václav Klaus totiž poslední dobou vybízí občany k tomu, aby brali korupci a podvody jako přirozenou součást naší kultury jako takové. A jestliže má i prezident tento názor, se kterým já rozhodně nemůžu souhlasit, pak se není čemu divit, že všichni tito lidé sedí místo za mřížemi v Poslanecké sněmovně.

 

 

 

 

Autor: Jáchym Stolička | neděle 15.4.2012 15:32 | karma článku: 21,98 | přečteno: 1120x