Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jistoty? Těmi jsou pouze smrt a daně, sociální demokraté

Jistoty a prosperita. Těmito slovy vykřikují do světa mnohé předvolební billboardy ČSSD. A pro mě je dostatečnou zpětnou vazbou, že se jimi velká většina voličů nechá hloupě ovlivnit. Doba je taková, že v ní kromě smrti není jistého vůbec nic a strana, která jistoty svým voličům slibuje, jen prachsprostě lže!

Rovnost, rovnost a zase rovnost. Toto slovo je v programu Sociální demokracie snad vedle solidarity a jistoty nejčastěji skloňováno. Asi je to nedostatek četby a neznalost Orwellovského světa, co navádí občany ČR k volbě strany, která o rovnost usiluje. Rovnost je pouhá utopie. Nic takového neexistuje (snad kromě rovnosti před zákonem) a pokud v minulosti existovalo, nepřineslo to nic dobrého. Lidé si nikdy nebudou rovni. Vždy si budou mít co závidět. Když ne peníze nebo úspěch, tak alespoň dobrou náladu, vzhled a nebo zdraví. Kdy si to lidé konečně uvědomí? Ne ani tak problematiku rovnosti jako to, že sliby ČSSD občanům jsou z velké části nerealizovatelné. Představa státu, kde jsou si všichni rovni, kde všichni mají své jistoty a kde jsou všichni spokojeni, je jeden velký populistický výmysl a lákadlo na voliče a já sám bych se styděl, kdybych se něčím takovým nechal zlákat.

Podle mého názoru je sociální demokrat trochu umírněnější komunista v bledě modrém. Nebo spíše v bledě rudém? Zakládat totiž jistoty pro lidi tak, že budu bohatým brát a chudým dávat, není zase tak úplně košér. Nevidím důvod, proč by měl úspěšný člověk platit větší daně jen proto, že je úspěšnější než druhý. Daň by měla být pro všechny stejná bez ohledu na to, kolik vyděláváme, jinak tady máme případ pořádně velkého dvojího metru! Jistě, solidarita je nutná, ale solidarita není to samé, co charita. S tímto přístupem dojde k tomu, že se z ČR stane silně sociální stát s dluhem daleko větším, než má teď a kde si jedna skupina lidí zvykne na to, že ji živí druhá skupina lidí. A co mě na tom šokuje a zároveň uráží nejvíce je, že by si tuto formu státu dle předběžných voleb a vlastně i podle dnešních demonstrací, představovala téměř polovina obyvatel naší země a to včetně velké většiny mladých lidí, kteří se již teď k ideám socialismu a komunismu vřele hlásí. To jsme opravdu tak odporně líní a vypočítaví, že se nám nechce nic dělat a chceme jenom sprostě parazitovat? Opravdu chceme všechno "sníst a vypít" teď a nechat příštím generacím jen "vymetenou spižírnu" a obrovské dluhy k tomu? Bez ohledu na to, že něco jako jistota ve 21. století prakticky neexistuje, nám tenhle přístup k životu v budoucnu vezme i ty poslední jistoty, které máme. Jestli je tedy vůbec ještě máme.

Autor: Jáchym Stolička | sobota 21.4.2012 21:17 | karma článku: 32,74 | přečteno: 3235x
  • Další články autora

Jáchym Stolička

Lidská hloupost je větší zlo než terorismus nebo islám

Člověk je od přirozenosti agresivní a bojechtivý tvor. Ohlédneme-li se do historie - na všechna zla, která člověk na člověku páchal - nemůžeme ani dnes pracovat s východiskem, že jsme od přirozenosti mírumilovní tvorové.

3.12.2015 v 16:32 | Karma: 14,06 | Přečteno: 913x | Diskuse| Politika

Jáchym Stolička

Senzace okolo vojenského konvoje je zbytečná a hloupá

Kontext, ve kterém dochází k různým událostem, může z událostí jinak obyčejných a banálních učinit události neobyčejné a pozoruhodné. Takovéto události pak lidi buďto sjednocují, nebo, jako v tomto případě, rozdělují. Průjezd spojeneckých vojsk přes ČR se vzhledem ke kontextu, vnitropolitickém i mezinárodně politickém, takovouto neobyčejnou událostí stal. Otázka zní: Je senzace, ať už pozitivní nebo negativní, spojená s průjezdem spojeneckých vojsk přes naše území opravdu tak nutná?

29.3.2015 v 9:00 | Karma: 18,27 | Přečteno: 930x | Diskuse| Politika

Jáchym Stolička

Co lze z úspěchu ANO usoudit o stavu a budoucnosti české politiky?

Již před rokem jsem vyjádřil svou nedůvěru v politické hnutí ANO, které líbivou formou nabízí rychlé a efektivní řešení politické krize v zemi a lepší budoucnost jejím občanům. I přes výrazný úspěch hnutí jak v parlamentních, tak komunálních volbách má nedůvěra stále trvá. Důvody k ní jsou následující.

13.10.2014 v 8:00 | Karma: 19,63 | Přečteno: 1268x | Diskuse| Politika

Jáchym Stolička

Trest smrti nic neřeší. A vraždu dítěte už vůbec ne

Ve středu 10. 9. 2014 bylo nálezem mrtvého těla ukončeno pátrání po devítileté holčičce z Klášterce nad Ohří, která se v úterý nevrátila ze školy domů. Někdejší podezření, že dívka zemřela násilnou smrtí, se nyní potvrdilo, když policie dopadla muže podezřelého z vraždy holčičky. Tato tragická událost dala v médiích podnět k diskusi o tom, jaký trest je pro vraha dítěte adekvátní a zdali by takový člověk měl dostat trest smrti.

12.9.2014 v 17:37 | Karma: 10,51 | Přečteno: 1274x | Diskuse| Společnost

Jáchym Stolička

Slibujeme nesplnitelné, ale hlavně to voličům neříkejte

Vždy před volbami si kladu otázku, zdali si politici vůbec uvědomují, že sliby, které lidem v předovlebních kampaních dávají, často splnit nelze a je to z jejich strany účelová lež, a nebo jsou sami tak omezení a věří, že jsou tyto sliby schopni naplnit. V tomto období, kdy se politické strany snaží udělat dojem na co největší množství lidí, je dle mého názoru také nejvíce deklasován nápis na prezidentské standartě "Pravda vítězí". Proč? Prezident Edvard Beneš kdysi řekl, že lidé o pravdu ve skutečnosti vůbec nestojí. Naopak, chtějí žít v iluzi a nejvíce budou adorovat toho, kdo se jim o zachování jejich iluzí postará.

11.9.2014 v 10:20 | Karma: 12,01 | Přečteno: 528x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky
Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky

Zrychlete vaření s kořenícími pastami Podravka Natur. Usnadní a zjednoduší přípravu pokrmů, protože zeleninu nemusíte čistit ani krájet, ale...

  • Počet článků 42
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3501x
Občan ČR, hrdý vlastenec a názorově konzervativec, který se zajímá o svět, ve kterém žije, a jehož budoucnost mu není lhostejná. Váží si lidí inteligentních, čestných a pracovitých a v jednání dává přednost logice a rozumu před agresí a předsudky. Blog na iDNES.cz píše bezmála 5 let a je otevřen diskusi na jakékoliv téma.