Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Euroskeptik - Lék na servilitu politiků a idyličnost občanů

Evropská společnost je svým způsobem organismus. Tedy jakýsi instrument, který je schopen stabilní existence, růstu, rozmnožování a reakce na vnější podněty. Tak jako každý organismus je i evropská společnost tvořena buňkami, neboli základními stavebními jednotkami, které v případě každé společnosti představují lidé. Z biologického hlediska rozlišujeme buňky dvojího druhu. Stejné rozdělení se dá aplikovat i na obyvatele Evropy.

Evropská společnost je svým způsobem organismus. Tedy jakýsi instrument, který je schopen stabilní existence, růstu, rozmnožování a reakce na vnější podněty. Tak jako každý organismus je i evropská společnost tvořena buňkami, neboli základními stavebními jednotkami, které v případě každé společnosti představují lidé. Z biologického hlediska rozlišujeme buňky dvojího druhu. Stejné rozdělení se dá aplikovat i na obyvatele Evropy.
Buňky prokaryotické představují  Evropany s názory levicovými.
Buňky eukaryotické naopak představují Evropany smýšlející pravicově.
Soubory buněk dále tvoří tkáně (občané států EU) a soubor tkání tvoří orgány. Roli orgánů hrají členské státy EU. Tento zjednodušený model společnosti bude základem pro  celý článek.
Bez ohledu na funkčnost, vyspělost či konsolidaci celého organismu (společnosti), je každá země EU        (orgán) ohrožena vnějšími i vnitřními vlivy. Zůstaneme-li u zjednodušeného modelu, takovéto vlivy by sehrály roli virů , které se bez medikačního zásahu stanou příčinou destrukce nejdříve jednoho orgánu     (státu) a později povedou ke fragmentaci celého organismu
(společnosti). Podíváme-li se kolem sebe, nemůžeme si nevšimnout
interakce (vzájemné působení) dvou velmi smrtelných virů, které mimo jiných států EU napadají i naši republiku. A o jaké viry se to vlastně jedná?
Jsou to viry s názvem servilita (podlézavost) a idyličnost (hyperoptimismus). Každý z nich napadá v ČR jinou sortu lidí. Pokusím se vysvětlit, jaké (ne) výhody přináší onemocnění těmito viry.

Být nakažen virem servility (podlézavostí) umožňuje člověku stoupat na vrchol společnosti bez větší námahy či duševního úsilí. Jde jen o to, zavděčit se a vyhnout se co nejméně potenciálním konfliktům. Jakýkoliv konflikt by mohl narušit seberealizaci a postup v kariéře daného jedince musí být odstraněn, nebo je lepší se jim pochopitelné vyhnout a “odkývat či odsouhlasit” všechna příchozí nařízení “shora”, pod hrozbou poklesnutí reputace u svrchovaných orgánů. Příznaky choroby jsou morální degenerace, demagogické vystupování či záměrná latentnost
(utajení) jistých událostí (např. dvojí ekonomika v Řecku).
Tímto typem onemocnění jsou nakaženi především politici (ne však všichni) a v malém množství i někteří občané členských států.

Být nakažen virem idyličnosti (hyperoptimismem) zaručuje člověku klidný a bezstarostný spánek za každých okolností. Je to jistá forma ignorace faktů umocněná neúplnými informacemi nebo jinak, touha po nevědomosti. Tato nevědomost je způsobena, jak už bylo řečeno, buď lhostejností občana k problémům v zemi, tedy záměrnou ignorací, nebo obavami z rozpadu rádoby fungujícího systému, který přináší jakousi pseudojistotu. Příznaky choroby jsou lhostejnost, útěk před odpovědností, víra v ideál bez ohledu na situaci. Pacienta s touto chorobou nazýváme buď snílkem nebo pokrytcem a jejími nositeli jsou především občané ČR .

Výše popsané viry jsou hlavními destruktory Evropské unie jako takové. Bohužel je jimi nakaženo stále více lidí a co je horší. Onemocnění si vůbec neuvědomují, že v sobě nějaký vir nosí. Naopak, považují se za “nejvíce zdravé” Evropany.
Uklidňující informací by však mělo být to, že na oba viry již dlouho ( od vzniku EU ), známe lék. Ten lék se jmenuje Euroskeptik a najdete jej snad ve všech členských zemích EU včetně
České republiky. Mezi nejznámější tuzemské euroskeptiky současné doby patří prezident ČR Václav Klaus, guvernér České národní banky Miroslav Singer a ekonom Petr Mach. Mimo to se za euroskeptiky považuje asi 50% Čechů podle serveru novinky.cz
I přes značnou sílu euroskepticismu v Evropě jsou euroskeptici stále předmětem kritiky (díky servilitě a idyličnosti). Jasný příklad by snad mohl být výstup V. Klause na summitu EU a Asie 4. 10. 2010 v Bruselu.
Pan prezident zde (pro mě velmi sympaticky) vyjádřil svůj nesouhlas ke globálnímu vládnutí, o které se Brusel již nějakou dobu snaží. Jedná se především o centrální regulaci finančních trhů . A reakce českých europoslanců na jeho slova?
Slovy sedmi sociálnědemokratických europoslanců prý V. Klaus už České republice více škodit nemůže a to doslova. Byl to údajně jen další projev prezidentovy přehnané asertivity
(sebeprosazení) . Já si  ale myslím, že právě tato asertivita dodává panu prezidentovi sílu nemlčet. Právě díky ní je schopen říct svůj názor bez strachu a to je pro ony europoslance trnem v oku, jelikož se k tomu sami neodváží a trpí servilním komplexem  tedy podlézavostí vůči Bruselské svrchovanosti, jejíž tendence rostou. V tomto případě regrese (ústup) zkrátka není na místě, páni europoslanci.

Dle názoru mého je Euroskeptik jediným možným lékem proti servilitě a idyličnosti v naší zemi a nejen v ní. Nechceme-li si zažít potíže Řecka, podřídit se kontrole státních financí z Bruselu a projít si rozpadem eurozóny, nebylo by od věci se nad významem  Euroskeptiků, jakožto jediných léků proti servilitě a idyličnosti, zamyslet!

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jáchym Stolička | čtvrtek 28.10.2010 14:35 | karma článku: 14,67 | přečteno: 1027x
  • Další články autora

Jáchym Stolička

Lidská hloupost je větší zlo než terorismus nebo islám

Člověk je od přirozenosti agresivní a bojechtivý tvor. Ohlédneme-li se do historie - na všechna zla, která člověk na člověku páchal - nemůžeme ani dnes pracovat s východiskem, že jsme od přirozenosti mírumilovní tvorové.

3.12.2015 v 16:32 | Karma: 14,06 | Přečteno: 913x | Diskuse| Politika

Jáchym Stolička

Senzace okolo vojenského konvoje je zbytečná a hloupá

Kontext, ve kterém dochází k různým událostem, může z událostí jinak obyčejných a banálních učinit události neobyčejné a pozoruhodné. Takovéto události pak lidi buďto sjednocují, nebo, jako v tomto případě, rozdělují. Průjezd spojeneckých vojsk přes ČR se vzhledem ke kontextu, vnitropolitickém i mezinárodně politickém, takovouto neobyčejnou událostí stal. Otázka zní: Je senzace, ať už pozitivní nebo negativní, spojená s průjezdem spojeneckých vojsk přes naše území opravdu tak nutná?

29.3.2015 v 9:00 | Karma: 18,27 | Přečteno: 930x | Diskuse| Politika

Jáchym Stolička

Co lze z úspěchu ANO usoudit o stavu a budoucnosti české politiky?

Již před rokem jsem vyjádřil svou nedůvěru v politické hnutí ANO, které líbivou formou nabízí rychlé a efektivní řešení politické krize v zemi a lepší budoucnost jejím občanům. I přes výrazný úspěch hnutí jak v parlamentních, tak komunálních volbách má nedůvěra stále trvá. Důvody k ní jsou následující.

13.10.2014 v 8:00 | Karma: 19,63 | Přečteno: 1268x | Diskuse| Politika

Jáchym Stolička

Trest smrti nic neřeší. A vraždu dítěte už vůbec ne

Ve středu 10. 9. 2014 bylo nálezem mrtvého těla ukončeno pátrání po devítileté holčičce z Klášterce nad Ohří, která se v úterý nevrátila ze školy domů. Někdejší podezření, že dívka zemřela násilnou smrtí, se nyní potvrdilo, když policie dopadla muže podezřelého z vraždy holčičky. Tato tragická událost dala v médiích podnět k diskusi o tom, jaký trest je pro vraha dítěte adekvátní a zdali by takový člověk měl dostat trest smrti.

12.9.2014 v 17:37 | Karma: 10,51 | Přečteno: 1274x | Diskuse| Společnost

Jáchym Stolička

Slibujeme nesplnitelné, ale hlavně to voličům neříkejte

Vždy před volbami si kladu otázku, zdali si politici vůbec uvědomují, že sliby, které lidem v předovlebních kampaních dávají, často splnit nelze a je to z jejich strany účelová lež, a nebo jsou sami tak omezení a věří, že jsou tyto sliby schopni naplnit. V tomto období, kdy se politické strany snaží udělat dojem na co největší množství lidí, je dle mého názoru také nejvíce deklasován nápis na prezidentské standartě "Pravda vítězí". Proč? Prezident Edvard Beneš kdysi řekl, že lidé o pravdu ve skutečnosti vůbec nestojí. Naopak, chtějí žít v iluzi a nejvíce budou adorovat toho, kdo se jim o zachování jejich iluzí postará.

11.9.2014 v 10:20 | Karma: 12,01 | Přečteno: 528x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Další zádrhel v digitalizaci stavebního řízení. ÚOHS zarazil zakázku

23. května 2024  15:49,  aktualizováno  16:33

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Mlsna ve čtvrtek zamítl problematickou...

Von der Leyenová pod palbou kritiky. V debatě ji ostřeloval socialista Schmit

23. května 2024  14:14,  aktualizováno  16:30

V Bruselu ve tři hodin odpoledne začala velká debata kandidátů na předsedu Evropské komise. O...

Alternativu pro Německo vyloučili z europarlamentní frakce, chce se odvolat

23. května 2024  16:13,  aktualizováno  16:23

Europarlamentní skupina Identita a demokracie s okamžitou platností vyloučila Alternativu pro...

ANALÝZA: Britská agonie končí. Konzervativci kráčejí pro volební výprask

23. května 2024  16:19

Premium Čtrnáct let trvající vláda konzervativců nad Velkou Británií se chýlí ke konci. Premiér Rishi Sunak...

  • Počet článků 42
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3341x
Občan ČR, hrdý vlastenec a názorově konzervativec, který se zajímá o svět, ve kterém žije, a jehož budoucnost mu není lhostejná. Váží si lidí inteligentních, čestných a pracovitých a v jednání dává přednost logice a rozumu před agresí a předsudky. Blog na iDNES.cz píše bezmála 5 let a je otevřen diskusi na jakékoliv téma.