Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Levicový levoboček

Včera odpoledne jsem si hezky popovídal na chatu na LShorizons s kamarádkou. Byl to příjemně strávený čas. Povídali jsme jenom tak, jak život běží, a i když mladého věku má moje kamarádka mnoho životních zkušeností a nejen hezkých a občas se umí zeptat na maličkost, která mě donutí přemýšlet, nebo formulovat si názory. Mimo jiné, jak jinak, jsme narazili i na volbu presidenta. A ještě mimo jiné, jsem si uvědomil, že jsem dal svůj blog o amnestii jen na idnes a ne na naše stránky, takže tak učiním. Samozřejmě jsme hovořili i o jiných „obyčejných“ věcech.

Po dlouhé době jsem si několikrát pustil nějakou českou debatu v návaznosti. Díky internetu si některé věci mohu pustit i v Anglii. Pravdou je, že ne všechny a navíc skoro žádnou v přímém přenosu. Pustil jsem si dvě debaty prezidentské před prvním kolem a jednu po druhém kole prezidentské volby. Napadá mě k tomu, že někdy méně, může být více.

Pokud se nechám hodně vtáhnout do mediálního zpracování situace, tak ztratím odstup. A to k čemukoli, u čeho si nechám médii namluvit, že ví přesně jak to je a zaplevelit mé závity jejich obrazem. No a teď zrovna jsem slyšel oba kandidáty povídat o tom, jak souhlasí s otevřenou ekonomikou a jak jsou podle nich protekcionismus a regulace velmi špatné a škodlivé. Hned pak, ale oba velmi hlasitě „kopali“ za Evropskou Unii, Euro a podobně. Což je podle mě protimluv, protože EU je velmi protekcionistická a regulacemi velmi prorostlá a jako celek ekonomika velmi uzavřená, nebo k tomu směřující, dokonce občas už přemýšlí, jak zvýhodnit ty, které předtím znevýhodnila. Také samozřejmě se nechce vzdát toho, co už si na státech Evropy vymohla a další poslušnost si ještě vymoci chce.

U těchto diskuzí jsem si znovu uvědomil, že v komentáři o nich si každý novinář a každé medium pokroutí, jak se mu zlíbí. No jo všichni i novináři jsou velmi subjektivní v posuzování věcí a komentářích. Já ve svém blogu jsem a budu velmi subjektivní taky, ale já si to mohu dovolit, jelikož píšu právě „jen“ do svého blogu.

Pak jsem si také znovu uvědomil, že mám silný dojem, že levicoví mluvčí a politici nikdy neodpoví na kladenou otázku a už vůbec ne krátce, jednoznačně a srozumitelně. Tedy někdy jim rozumět je co říkají, jenže to většinou odpovídají na otázky, které jim možná zní v hlavě, ale vyřčeny nebyly. Dva tradičně levicoví kandidáti používají stejnou nebo velmi podobnou rétoriku. Jeden z nich postoupil. Ten mladší, tedy pan Dienstbier, mi dokonce připadá jako levoboček toho staršího, a to i řečí těla, i když ho velmi tvrdě napadal. Pravda, proti svým vlastním, kteří je ohrožují a někdy ani neohrožují, jsou nejvíce tvrdí. Jako třeba v letech padesátých. Jak to na mě ale působí v době dnešní. V debatách mi jsou dost nepříjemní a působí na mě dojmem, že jim jde o to, dostat se ke korytu a už ho nikdy nepustit, o blaho nikoho jiného, než jich samých jim nejde a nikdy nešlo. Což o to, starat se o vlastní dobro, na tom není nic špatného, myslím, ale vydávat to za dobro jiných, to už je na pováženou a to hodně. Taky mám pocit, že tito tradičně levicový pánové, velmi rádi používají zesměšňování a manipulaci na kohokoli a kdykoli, hlavně ve smyslu, že oni jsou ti nejchytřejší a vědí daleko lépe než jiní lidé jak se chovat, jak žít a co je pro ostatní dobré, nebo lepší a okamžitě všechny hodnotí. Taktéž mám dojem, že chtějí všechno a všechny kontrolovat a řídit, i ty debaty chtějí řídit sami a sem tam, když jsou hodní, dát slovo i moderátorům a z těch neposlušných bestií, a zase i těch co je nějak ohrožují i těch co je ani neohrožují ani neomezují, chtějí nadělat slušné zvířátka, tedy chápu to tak, že je chtějí nadělat, ze všech ostatních a budou vyžadovat poslušnost, jak se jim zlíbí a hodí.

Hm, dost o jiných, jdu se věnovat sobě, něco pojím, půjdu se provětrat a pak si asi něco zahraju, nebo si počtu v nějaké knize, ať se něco dozvím. No a to je prozatím asi tak všechno

Autor: Lukáš Štika | sobota 19.1.2013 20:48 | karma článku: 9,17 | přečteno: 670x
  • Další články autora

Lukáš Štika

Husák a Tymošenkov

Jak se některé osudy mohou podobat a přitom tak lišit. Kdysi jsem slýchal takový vtip, že dobrou průpravu či výuční list na presidenta může člověk dostat v kriminále. Četl jsem v poslední době články o několika lidech, kteří celkem ovlivňovali dění ve světě.

23.2.2014 v 18:16 | Karma: 20,28 | Přečteno: 901x | Diskuse| Ostatní

Lukáš Štika

Křivolaké jazyky

Před chvilkou jsem jinde napsal, že dojídám zbytky, dívám se na hokej a bavím se u toho. Třebas: Írat bojuje, Zdeno Čára vyhazuje na Šakeru, Hanzůl mu to bere, Rozéval střílí a Lako chytá...

18.2.2014 v 23:02 | Karma: 4,51 | Přečteno: 181x | Diskuse| Ostatní

Lukáš Štika

Anglické pocity

Měli jsme návštěvu a já si úplně živě vzpomněl, jaké to bylo zezačátku. Jaké to je v cizí zemi, kde vám nerozumí a vy nerozumíte jim.

4.2.2014 v 10:09 | Karma: 11,06 | Přečteno: 524x | Diskuse| Ostatní

Lukáš Štika

Když pravá jede doleva

Politika jako všude jinde, tak i tady je plná zákrut a občasných podivností. Všude se koukají na čísla a snaží se oslovit voliče i za cenu populismu. U levých stran mě to nepřekvapuje ani trošku, protože ty na tom staví. Levicoví politici se vždycky chlubí cizím peřím a slibují nesplnitelné, někteří tomu dokonce věří, i když ví, jak to dopadlo v dřívějších dobách a třeba i jiných státech, že se to prostě zaplatit nedá. Když se tito dostanou k moci, tak většinou zjistí, že to málo co mohou použít z kapes lidí, jim nebude stačit, snaží se pak zvýšit daně a vytvářet paniku. Pak to co se nedaří hodit na někoho jiného atd...

2.2.2014 v 10:50 | Karma: 10,61 | Přečteno: 441x | Diskuse| Ostatní

Lukáš Štika

Líná huba...?

Jak jsem už psal v minulém blogu, nějaký čas jsem pracoval pro agenturu tady v Norwichi. Funguje to tak, že buď zavolají a jedete makat, nebo nikdo nevolá a pak práce není. Mohou zavolat třebas v pět ráno nebo před půlnocí, máme tu něco pro tebe na dnešek - bereš? No a buď řeknete, že jo jedu, nebo že ne – nejedu.

18.8.2013 v 8:30 | Karma: 7,69 | Přečteno: 388x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 22
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 566x
pracující student, usazující se větroplach a snílek


taky autor projektu www.lshorizons.com

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené články