Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Křivolaké jazyky

Před chvilkou jsem jinde napsal, že dojídám zbytky, dívám se na hokej a bavím se u toho. Třebas: Írat bojuje, Zdeno Čára vyhazuje na Šakeru, Hanzůl mu to bere, Rozéval střílí a Lako chytá...

Teď se ještě pořád bavím, ale jsou to nervy, k tomu ještě je mi šoufl. Dvě minuty do konce a je to čtyři tři. Dívat se na anglické televizi na mezinárodní přenosy je zábava někdy. Jindy mě to trochu čílí. Je fakt, že se asi taky mohou podivovat jiní nad naší výslovností, ale já jsem zrovna tady a teď. Tak už je konec a dobře to dopadlo.

Šoufl mi není z toho, co vidím a slyším, ale su ňáké marodné. Místní „zima“ mi v tom nepomáhá. Vlhko, spíše mokro, vítr, chlad, těsně nad nulou a všude kolem pokašlávající a posmrkující cháska. Místním to tolik nevadí, jsou samozřejmě zvyklí, ale z nosů jim nudle tečou úplně furt a vůbec jim to nevadí. Teda vadí, ale dělaj se. Mě to celkem hrubě nevyhovuje, ale jak v zimě se ochladí pod nulu, mě se začne lépe dýchat a bacily utečou a je mi fajn. To zase místní padnou do postelí a nic s nimi není.

Abych se ale vrátil k té výslovnosti. Musím uznat, že tentokrát se dost připravovali a několikrát mě překvapili celkem správnou výslovností některých jmen, u kterých bych to nečekal, jako třeba Červenka. Na druhou stranu, jak se tak snaží, tak občas se jim plete š a č i tam kde nepatří, jako třeba Macura je tady Mačůra. Mě třeba občas oslovují mistr Stajkae. Je fakt taky, že občas se smějí nad tím, jak si lámu já jazyk s jejich jmény nebo ještě hůř s místními názvy. A to zdaleka nemáme takové problémy s anglickou výslovností jako například Asijci, či Španělé nebo Portugalci. A to nemluvím o Skotech, haha.

Ono jako všude jinde jsou tady různá nářečí a někdy hodně rozdílná. Hodně mě pobavila taková až scénka, kdy si dva Angličané nadávali, jak že to ten druhý mluví a odkud, že to je a tak dál. Moje milá má v práci šéfa, který je Číňan, narozený v Číně, ale v ještě celkem raném dětství se přistěhovali do Manchesteru, kde vyrůstal. Takže má silný „Mancunian“-ský přízvuk s velkým Čínským nádechem. Věřte či ne, celkem těžký akcent i pro Angličany a je celkem jedno odkud jsou. Musím dodatečně vyseknout poklonu mé lásce, která s ním dělala pohovor na začátku své dráhy tady, a přesto ji přijali. Výborné.

Nebo takové pokřiky a popěvky na sportovních kláních. Ono i v mateřském jazyce, pokud člověk ten který popěvek nezná, je často hodně těžké odhalit, co to všichni povykují. Pokud jde o fotbal, tak musím říct, že atmosféra je tu skvělá. Norwich je celkem lokální, ale s dobrou, velmi dobrou fanouškovskou základnu. Je tu jeden z menších stadionů, necelých třicet tisíc se tam vejde a je tam furt plno, na každej zápas, sem tam zajdeme a je to vždycky zážitek. Postupně jsme luštili a luštíme, cože to povykujou teda a občas si zapovykujeme taky, jo dobrý je to. Na druhou stranu, souhlasím s mojí milou, že s takovým potenciálem povykují krátce. Často velmi krátce, zaburácí to a rychle ustane. Na hřištích v česku není tak bouřlivo, až na výjimky, jako třeba na Kometě, ale to je hokej a tam délka pokřiků je opravdu delší a zní jinak pod střechou, takže ne tak bouřlivo někdy, ale zato to vydrží déle. Nevím, jestli to platí i o jiných lidských činnostech a jestli to někdy někdo porovnával nebo zkoumal.

No a to je teď asi tak všechno.

Autor: Lukáš Štika | úterý 18.2.2014 23:02 | karma článku: 4,51 | přečteno: 181x
  • Další články autora

Lukáš Štika

Husák a Tymošenkov

Jak se některé osudy mohou podobat a přitom tak lišit. Kdysi jsem slýchal takový vtip, že dobrou průpravu či výuční list na presidenta může člověk dostat v kriminále. Četl jsem v poslední době články o několika lidech, kteří celkem ovlivňovali dění ve světě.

23.2.2014 v 18:16 | Karma: 20,28 | Přečteno: 901x | Diskuse| Ostatní

Lukáš Štika

Anglické pocity

Měli jsme návštěvu a já si úplně živě vzpomněl, jaké to bylo zezačátku. Jaké to je v cizí zemi, kde vám nerozumí a vy nerozumíte jim.

4.2.2014 v 10:09 | Karma: 11,06 | Přečteno: 524x | Diskuse| Ostatní

Lukáš Štika

Když pravá jede doleva

Politika jako všude jinde, tak i tady je plná zákrut a občasných podivností. Všude se koukají na čísla a snaží se oslovit voliče i za cenu populismu. U levých stran mě to nepřekvapuje ani trošku, protože ty na tom staví. Levicoví politici se vždycky chlubí cizím peřím a slibují nesplnitelné, někteří tomu dokonce věří, i když ví, jak to dopadlo v dřívějších dobách a třeba i jiných státech, že se to prostě zaplatit nedá. Když se tito dostanou k moci, tak většinou zjistí, že to málo co mohou použít z kapes lidí, jim nebude stačit, snaží se pak zvýšit daně a vytvářet paniku. Pak to co se nedaří hodit na někoho jiného atd...

2.2.2014 v 10:50 | Karma: 10,61 | Přečteno: 441x | Diskuse| Ostatní

Lukáš Štika

Líná huba...?

Jak jsem už psal v minulém blogu, nějaký čas jsem pracoval pro agenturu tady v Norwichi. Funguje to tak, že buď zavolají a jedete makat, nebo nikdo nevolá a pak práce není. Mohou zavolat třebas v pět ráno nebo před půlnocí, máme tu něco pro tebe na dnešek - bereš? No a buď řeknete, že jo jedu, nebo že ne – nejedu.

18.8.2013 v 8:30 | Karma: 7,69 | Přečteno: 388x | Diskuse| Ostatní

Lukáš Štika

Ranní kroucení

Vstal jsem a myslel, že se mi hlava rozskočí. Bylo celkem brzy. Odskočil jsem si, lehl si zpátky a říkal si, že to třeba zaspím. Vzpomněl jsem si, že jsem nechal budík v obyváku. Vstal jsem znovu a jak se pohnul v hlavě mi zacukalo. No, dneska se asi moc bránit nurofenu nebudu. Normálně se bráním celkem dost a pokud to jde, žádný prášek neberu. Nějak to nemám rád.

26.2.2013 v 10:59 | Karma: 6,36 | Přečteno: 321x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Poslanci mají jednat o změně zákoníku práce, o minimální a zaručené mzdě

2. května 2024  5:42

Poslanci by měli na mimořádné schůzi začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

  • Počet článků 22
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 566x
pracující student, usazující se větroplach a snílek


taky autor projektu www.lshorizons.com

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené články