Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Husák a Tymošenkov

Jak se některé osudy mohou podobat a přitom tak lišit. Kdysi jsem slýchal takový vtip, že dobrou průpravu či výuční list na presidenta může člověk dostat v kriminále. Četl jsem v poslední době články o několika lidech, kteří celkem ovlivňovali dění ve světě.

Četl jsem například o Mandelovi. Jednak jako o hrdinovi, pro jedny, nebo také teroristovi, pro jiné a někdy dokonce i pro ty samé lidi. Z let minulých, kdy jsem o něm čítal více, mi utkvělo v paměti, že byl terorista a násilník a představitel jedné ze skupin, kde nebylo vzácností použít tzv. náhrdelník nebo hořící náhrdelník při trestu pro spolupracovníky, pro bratry v boji. Spočíval v tom, že se nasadil „náhrdelník“ z něčeho hořlavého na krk kamaráda se svázanýma rukama a zapálil, třeba pneumatika politá hořlavinou a tak podobně.

Od jinud mi utkvělo, že Mandela byl bojovník za práva svých kamarádů. Taky žalářník, ale taky dlouholetý vězeň. Taky jsem zaregistroval názor, že on byl ten hodný chlapec a ty sviňárny dělala jeho tehdejší žena a on se s ní pak rozvedl. No nevím. Pro jedny byl bojovníkem proti rasismu, pro jiné proti jiné rase a pro další za rasu svoji. Jindy zase jsem četl, že v těch těžkých dobách studoval vysokou školu, z které ho vyhodili díky organizování stávky a nepokojů, pak klidně mohl studovat na jiné vysoké práva, a tak dál, a tak dál. Jak se s tím popasovat. Vyvedl svou zemi s područí bílého muže k zářným zítřkům? Uvrhl svou zemi do rasových, ekonomických, kriminálních a politických nepokojů? Nebo to bylo všechno jinak? Každopádně z něj byl udělán symbol.

Taky jsem četl o Šaronovi, který asi zavřený nebyl, ale v raném mládí vstoupil do tehdy ilegální odnože mladé para-armády, kde se snažil o převrat, než se z ilegální stala vládní armáda. Pak už byl účasten vojenského a veřejného života legálně. Pro jedny byl hrdina, ochranitel ba téměř spasitel, až mu začali říkat král Izraele po nebo při jedné z válek, kterých se zúčastnil nebo je vyvolal. Pro jiné to byl jestřáb nebo řezník z Bejrútu. Zřejmě pro všechny to byl výborný voják, vojenský velitel a stratég.

Teď je v kurzu opět Tymošenková, která byla zatčená či obviněná hned několikrát. Našich presidentů bylo ve vězení taky hned několik. Většina z nich, ale byla vězněna v jiném zřízení či v jiných politických podmínkách, než v kterých se pak stali prezidenty. A tady se dostávám k titulku blogu, Gustáv Husák byl vězněn stejným systémem a stal se pak presidentem ve stejném zřízení, v jakém byl i vězněn. Tymošenková prý prohlašuje, že se chce stát presidentem. Vězením prošla, tak to by štymovalo. Byla různě obviněná a vyšetřovaná, většinou za různé finanční delikty, či zneužití pravomocí, jak svými odpůrci, tak bývalými kamarády.

Se mi zdá, že často se milá Julija spojila s někým, kdo ji pomohl, jak ekonomicky, tak politicky, koho pak chvíli podporovala, ale kdo byl pak odrovnán, nebo naopak kdo se pak snažil odrovnat ji a taky jiné samozřejmě, ale ji bylo vidět. Jsou to ale paradoxy, z dobré rodiny pro tehdejší socialismus, s manželem, taky dobrým soudruhem, z aktivní komsomolky, přes podnikání a různá podezření s tím spojená, až po vězení a možnou presidentskou kandidaturu. Zajímavé, že sic na křesle, ale už rozhodně nevypadala tak neboze, jako na těch obrázcích, kdy si stěžovala na zacházení a podobně. Čilá soudružka. Přijela podpořit hned po propuštění lidi na náměstí, kterým říkala, že jsou hrdinové nasazující životy proti diktatuře a tak se to snaží prodat i do světa.

Nevím čím to, ale nějak mi uniká, v čem ta diktatura spočívala. Můj osobní dojem z událostí Ukrajiny posledních let, je že tam probíhá lítý boj o moc, který se před ničím není ochoten zastavit. Ničí se tam navzájem a co hůř, jsou ochotni ničit a zneužívat i jiné pro svůj cíl a prospěch. Vždycky, když volby vyhraje někdo, kdo se těm druhým nelíbí a jsou-li ti druzí dostatečně silní, snaží se zvrátit výsledky voleb silou a několikrát se jim to už povedlo. A pokud se to jednomu křídlu povede, mydlí se pak mezi sebou o tu moc, oslabí se a ti druzí jsou-li nachystaní, toho mohou znovu využít. Oba tábory dnes mají zbraně a odhodlání použít sílu a taky tak sem tam činí, dříve nenápadně a pod pokličkou, tentokrát i veřejně a nahlas. A ten boxer co prohlašoval, že je proti násilí, tak žádal internacionální pomoc, a to vojenskou. Jestlipak někdy výsledky čistých voleb uznají?

 

Autor: Lukáš Štika | neděle 23.2.2014 18:16 | karma článku: 20,28 | přečteno: 901x
  • Další články autora

Lukáš Štika

Křivolaké jazyky

Před chvilkou jsem jinde napsal, že dojídám zbytky, dívám se na hokej a bavím se u toho. Třebas: Írat bojuje, Zdeno Čára vyhazuje na Šakeru, Hanzůl mu to bere, Rozéval střílí a Lako chytá...

18.2.2014 v 23:02 | Karma: 4,51 | Přečteno: 181x | Diskuse| Ostatní

Lukáš Štika

Anglické pocity

Měli jsme návštěvu a já si úplně živě vzpomněl, jaké to bylo zezačátku. Jaké to je v cizí zemi, kde vám nerozumí a vy nerozumíte jim.

4.2.2014 v 10:09 | Karma: 11,06 | Přečteno: 524x | Diskuse| Ostatní

Lukáš Štika

Když pravá jede doleva

Politika jako všude jinde, tak i tady je plná zákrut a občasných podivností. Všude se koukají na čísla a snaží se oslovit voliče i za cenu populismu. U levých stran mě to nepřekvapuje ani trošku, protože ty na tom staví. Levicoví politici se vždycky chlubí cizím peřím a slibují nesplnitelné, někteří tomu dokonce věří, i když ví, jak to dopadlo v dřívějších dobách a třeba i jiných státech, že se to prostě zaplatit nedá. Když se tito dostanou k moci, tak většinou zjistí, že to málo co mohou použít z kapes lidí, jim nebude stačit, snaží se pak zvýšit daně a vytvářet paniku. Pak to co se nedaří hodit na někoho jiného atd...

2.2.2014 v 10:50 | Karma: 10,61 | Přečteno: 441x | Diskuse| Ostatní

Lukáš Štika

Líná huba...?

Jak jsem už psal v minulém blogu, nějaký čas jsem pracoval pro agenturu tady v Norwichi. Funguje to tak, že buď zavolají a jedete makat, nebo nikdo nevolá a pak práce není. Mohou zavolat třebas v pět ráno nebo před půlnocí, máme tu něco pro tebe na dnešek - bereš? No a buď řeknete, že jo jedu, nebo že ne – nejedu.

18.8.2013 v 8:30 | Karma: 7,69 | Přečteno: 388x | Diskuse| Ostatní

Lukáš Štika

Ranní kroucení

Vstal jsem a myslel, že se mi hlava rozskočí. Bylo celkem brzy. Odskočil jsem si, lehl si zpátky a říkal si, že to třeba zaspím. Vzpomněl jsem si, že jsem nechal budík v obyváku. Vstal jsem znovu a jak se pohnul v hlavě mi zacukalo. No, dneska se asi moc bránit nurofenu nebudu. Normálně se bráním celkem dost a pokud to jde, žádný prášek neberu. Nějak to nemám rád.

26.2.2013 v 10:59 | Karma: 6,36 | Přečteno: 321x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Jestli Rusko prolomí frontu, můžeme na Ukrajinu vyslat vojáky, zopakoval Macron

2. května 2024  13:18

Francouzský prezident Emmanuel Macron opět připustil možnost vyslání západních pozemních jednotek...

Bezpečnostní úřad má nového šéfa. Čuřín chce víc digitalizace a méně prověrek

2. května 2024  11:51,  aktualizováno  13:15

V Národním bezpečnostním úřadu (NBÚ) je podle nového šéfa Jana Čuřína prostor pro digitalizaci a...

POLITICKÝ DIÁŘ: O falešné hře Evropana Fialy a štoku navíc

2. května 2024

Premium O tom, jak se za deset let změnil názor Petra Fialy na Evropskou unii či o debatě k důchodové...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, policie ničí barikády a zatýká

2. května 2024  8:11,  aktualizováno  12:58

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 22
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 566x
pracující student, usazující se větroplach a snílek


taky autor projektu www.lshorizons.com

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené články