Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Anglické pocity

Měli jsme návštěvu a já si úplně živě vzpomněl, jaké to bylo zezačátku. Jaké to je v cizí zemi, kde vám nerozumí a vy nerozumíte jim.

Kamarádka mi říkala, jaké to je, když ji někdo něco říká a ona přesně nerozumí co, nebo rozumí jen část a zkouší si domyslet zbytek. Bohužel často se domyšlení rozejde se skutečností. Samozřejmě já jsem velice rozumně radil, že se má ptát třebas pětkrát dokola. Prostě až do té doby, než porozumí přesně, a ještě se tím přiučí.

Dal jsem si malou procházku před prací. Sic je neděle, ale já dělám. Takhle se provětrat mi dělá dobře a třeba to i dopíšu. Taky jsem přemýšlel o víše napsaném. Vzpomněl jsem si na ty pocity. Taky jsem si vzpomněl, jak mi dalo práce přemýšlení nad pouhým pozdravem. Dnes se tomu usmívám, ale… To jeden klučina zdravil nějak jako „havaj“, spíš to znělo jako „hvj“ rychle vysloveno. Poprvé jsem vůbec nevěděl co to jako říká a komu a když jsem zjistil, že nečeká žádnou odpověď a taky skoro žádnou nedostává, kromě občasného zamručení, uznal jsem, že to bude pozdrav. No jo, dumal jsem pak nad tím stejně.

Totiž jsem už takový, dumám. Často má metoda učení totiž spočívá v tom, že to co se učím, tak rozsekám, rozeberu na nejlépe molekuly, kdyby to šlo, tak bych šel ještě dál, pak si to zpomalím, pokud to aspoň trochu pochopím, vezmu tu hromadu a všecko to pomalu složím zase dohromady, zpomaleně přehraju a zkouším, ať už se třeba jedná o jazyk nebo pohyb nebo cokoli, no a pak se modlím, abych si to zapamatoval. Vím, celkem se nadřu. Někteří mi říkají, že jen moc přemýšlím a je to na škodu, páč často jsou ty věci daleko jednodušší. No jo, jednodušší, ale nacpěte to do tý mý hlavy dubový bez převrácení všeho zvenku naruby a zase zpátky. Jo máte pravdu, občas je to pošušňání se mnou sdílet prostor.

Tak jsem dumal nad tím pozdravem a říkal si, že to třeba bude něco jako u nás za tím kanálem v ČR, když někdo řekne na „jak to jde“, „jo Havaj“, jakože všechno v pohodě, v klidu a tak. Samosebou je to velmi prosté. To že je to pozdrav, byla pravda. Bylo to normální „how are you“, ale kdo se v tom má vyznat, když každý to říká úplně jinak. Nemám teď na mysli cizince, ale právě Angličany, a pokud jde o jiné národnosti Britské, tak tam bych to považoval za skoro jiný jazyk, ne jen nářečí… Na druhou stranu mě to naučilo se dívat na češtinu trochu jinak, když třeba někdo řekne něco jako „rýde’n“ a myslí tím dobrý den, tak se nad tím místní ani nepozastaví, ale cizinec, který se učí česky z učebnice, asi bude vědět úplný kulový taky.

Jo a k těm pocitům. Můžu klidně přiznat, že jsem se často cítil jako naprostý pitomec a debil, když na mě místní spustili. Nebo když jsem se šel asi šestnáctkrát na něco zeptat, protože jsem potřeboval vyplnit nějaký, kterých se tu, hlavně ze začátku vyplňuje opravdu hodně, i když ne jen ze začátku, byrokracii mají Angličané rádi. Ono se to hezky radí, zeptej se třeba několikrát, jinak se nedozvíš, jenže po pátém optání by si člověk nejradši přetáhnul, nějaký černý pytel na hlavu a šel se zahrabat, teda pokud je to každý den několikrát a pořád si připadáte stejně blbý. A aby se to nepletlo, tak ve škole, kam jsem začal chodit, ze začátku jen na angličtinu, mi klepali na rameno, jak mi to jde a těm učitelům angličtiny jsem tak krásně rozuměl, ale jen jsem vylezl na ulici a potkal prvního místního chachara, tak mi sklaplo, protože jsem si zase připadal jako hluchoněmej, vlastně ne, hůř, jsem slyšel zvuky, ale bylo mi to prd platný. Až chmury a beznaděj občas padly na mě.

Taky jsem si vzpomněl na jeden film. Pouštěl jsem si ho, když jsem sem přijel a nebavilo mě se na něj dívat v angličtině, protože jsem tomu prostě nerozuměl. Pak jsem na něj jednou narazil asi tak po půl roce a pustil si ho znovu. No a zjistil jsem, že už trochu tomu rozumím. To mě dost nakoplo a pak jsem to zkusil po čase znovu jako pokus a už jsem nepotřeboval titulky vůbec. No, jednak jsem už věděl, co kdo říká, že jo, ale jakou radost jsem měl, že se to posouvá! Mezitím jsem si oblíbil se koukat na filmy s anglickými titulky, sice mi občas trvalo tři hodiny skouknout dvouhodinový film, protože jsem zkoumal, co a jak říkají a jestli se to shoduje s titulky, ale tvrdím, že toto mi pomohlo v učení dost.

Dneska se mi moje milá ptala, když jsem cosi řekl, jaktože ty znáš tolik slov. Já nadmutý jako páv říkám, to víš, koukal jsem na ty anglický filmy s anglickými titulky, čtu, mluvím a furt se vlastně učím. Ramena přes celý záda jsem měl… A pak mi v práci zavolá chlap z Glasgowa, kterej nebyl nikdy dál než u sestry v sousední vesnici a vychodit pětiletku mu trvalo let dvanáct, a křičí vzteky do telefonu „fook’n frnr“ (foneticky = zsrnj cizák), že mu napoprvé nerozumím a šlehne s telefonem. Jojo. A mám ramena zase normální.

Vím jen, že pokud někdo chce bydlet v cizině a nemá tam dopředu všechno vyjednáno a učí se za pochodu, tak musí několikrát překousnout hořkost, překročit svůj stín a chtít. Bydlení v cizině je opravdu úplně něco jiného, než se tam přijet podívat, i třeba na hodně dlouhou dovolenou, nebo půlroční stáž či au-pair a honem domů. Je pravda, že pokud bych to chtěl zabalit a hned se vrátit, tak tady dávno nejsem. Takže, i když je někdo na jazyky dřevo jako já, který jsem se nedokázal naučit pořádně jiný jazyk v ČR a zkoušel jsem to poměrně dlouho, tak když chce, tak to prostě jde, sice pomaleji než jsem si to maloval, jak už jsem psal několikrát, třeba tady, ale jde.

No a to je teď asi tak všechno.

Autor: Lukáš Štika | úterý 4.2.2014 10:09 | karma článku: 11,06 | přečteno: 524x
  • Další články autora

Lukáš Štika

Husák a Tymošenkov

Jak se některé osudy mohou podobat a přitom tak lišit. Kdysi jsem slýchal takový vtip, že dobrou průpravu či výuční list na presidenta může člověk dostat v kriminále. Četl jsem v poslední době články o několika lidech, kteří celkem ovlivňovali dění ve světě.

23.2.2014 v 18:16 | Karma: 20,28 | Přečteno: 901x | Diskuse| Ostatní

Lukáš Štika

Křivolaké jazyky

Před chvilkou jsem jinde napsal, že dojídám zbytky, dívám se na hokej a bavím se u toho. Třebas: Írat bojuje, Zdeno Čára vyhazuje na Šakeru, Hanzůl mu to bere, Rozéval střílí a Lako chytá...

18.2.2014 v 23:02 | Karma: 4,51 | Přečteno: 181x | Diskuse| Ostatní

Lukáš Štika

Když pravá jede doleva

Politika jako všude jinde, tak i tady je plná zákrut a občasných podivností. Všude se koukají na čísla a snaží se oslovit voliče i za cenu populismu. U levých stran mě to nepřekvapuje ani trošku, protože ty na tom staví. Levicoví politici se vždycky chlubí cizím peřím a slibují nesplnitelné, někteří tomu dokonce věří, i když ví, jak to dopadlo v dřívějších dobách a třeba i jiných státech, že se to prostě zaplatit nedá. Když se tito dostanou k moci, tak většinou zjistí, že to málo co mohou použít z kapes lidí, jim nebude stačit, snaží se pak zvýšit daně a vytvářet paniku. Pak to co se nedaří hodit na někoho jiného atd...

2.2.2014 v 10:50 | Karma: 10,61 | Přečteno: 441x | Diskuse| Ostatní

Lukáš Štika

Líná huba...?

Jak jsem už psal v minulém blogu, nějaký čas jsem pracoval pro agenturu tady v Norwichi. Funguje to tak, že buď zavolají a jedete makat, nebo nikdo nevolá a pak práce není. Mohou zavolat třebas v pět ráno nebo před půlnocí, máme tu něco pro tebe na dnešek - bereš? No a buď řeknete, že jo jedu, nebo že ne – nejedu.

18.8.2013 v 8:30 | Karma: 7,69 | Přečteno: 388x | Diskuse| Ostatní

Lukáš Štika

Ranní kroucení

Vstal jsem a myslel, že se mi hlava rozskočí. Bylo celkem brzy. Odskočil jsem si, lehl si zpátky a říkal si, že to třeba zaspím. Vzpomněl jsem si, že jsem nechal budík v obyváku. Vstal jsem znovu a jak se pohnul v hlavě mi zacukalo. No, dneska se asi moc bránit nurofenu nebudu. Normálně se bráním celkem dost a pokud to jde, žádný prášek neberu. Nějak to nemám rád.

26.2.2013 v 10:59 | Karma: 6,36 | Přečteno: 321x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Politolog: Dělníci opustili levici a míří k populistické tyranii většiny

2. května 2024

Vysíláme Letošní evropské volby by mohly překreslit politickou mapu starého kontinentu. Posilují totiž...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 48 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23,  aktualizováno  9:52

Nejméně 48 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Hasiči celou noc zasahovali v pralese Mionší, vodu nosili na zádech

2. května 2024  9:16

Beskydský prales Mionší v noci zachvátil požár. Hasiči celou noc zasahovali v jeho nejvyšším...

Volby by jasně vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a KDU-ČSL

2. května 2024  8:17,  aktualizováno  8:48

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 22
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 566x
pracující student, usazující se větroplach a snílek


taky autor projektu www.lshorizons.com

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené články